دپارتمان مشاوره حقوقی

مراحل طلاق توافقی

در ذهن بسیاری از مردم طلاق دارای یک رویه سخت و پرتنش است که زوجین در تمام موارد مخالف یکدیگر هستند. شاید در بسیاری از موارد اینگونه هم باشد اما نه همیشه. در ادامه این مطلب از دپارتمان مشاوره حقوقی مجله دکتر بهشتیان به بررسی مراحل طلاق توافقی می پردازیم.

طلاق توافقی نوعی طلاق است که در آن زن و شوهر به هر دلیلی بواسطه صلاحدید خودشان برای جدایی به توافق میرسند. آنها در پشت سر گذاشتن تمام مراحل طلاق و مسائل زندگی مشترک نیز با یکدیگر به توافق میرسند. مهمترین مواردی که در طلاق توافقی نحوه و میزان آن مورد توافق زوجین قرار میگیرد عبارتند از:

مهریه، نفقه‌، حضانت فرزندان و جهزیه

در جدایی توافقی هر تصمیمی که زن و شوهر در مورد این مسائل بگیرند و هر توافقی که بین آنها در مورد مقدار و نحوه انجام شدن موارد ذکر شده صورت بگیرد توسط دادگاه نیز محترم شمرده شده و مورد قبول واقع میشود.

مراحل طلاق توافقی

با وجود اینکه در طلاق توافقی زوجین هر دو تصمیم به جدایی دارند و به توافق رسیده‌اند، حکم طلاق به سرعت صادر نمیشود. طلاق توافقی نیز مراحلی دارد که باید آن مراحل برای صدور طلاق طی بشوند.

۱. مشاوره و تصمیم

در اولین مرحله برای طلاق توافقی زوجین باید اطلاعات خود را در سامانه نوبت دهی طلاق ثبت کرده و نوبت اخذ کنند. بعداز آن زوجین باید در مراکز تعیین شده جهت مشاوره خانواده حضور یابند و سر انجام باید گواهی عدم انصراف از طلاق را دریافت کنند. به این صورت تصمیم آنها برای طلاق از نظر دادگاه قطعی تشخیص داده خواهد شد.

۲. ارائه دادخواست

در این مرحله هر یک از زوجین و یا وکلای آنها باید دادخواست برای طلاق توافقی را تقدیم  کنند. برای این کار باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنند.

۳. تعیین وقت دادرسی

پس از تقدیم دادخواست زوجین باید منتظر باشند تا برای آنها وقت دادرسی در دادگاه خانواده تعیین شود. تعیین وقت دادرسی توسط ابلاغیه به هر یک از طرفین اطلاع داده خواهد شد. اطلاع رسانی از طریق پیامک نیز صورت خواهد گرفت و زوجین میتوانند با مراجعه به سامانه ابلاغ الکترونیکی سنا از جزئیات آن آگاه شوند.

۴. حضور در دادگاه

پس از دریافت ابلاغیه زوجین یا وکلای آنها باید در وقت تعیین شده در شعبه تعیین شده در ابلاغیه به همراه مدارک مورد نیاز حضور یابند.

۵. تلاش برای سازش

در این مرحله زوجین یا وکلای آنها بعد از پرداخت هزینه مشاوره باید به واحد مشاور دادگاه خانواده مراجعه کنند. سپس مشاور خانواده تمام تلاش خود را برای سازش و ایجاد مصالحه بین طرفین انجام می‌دهد. اما در صورت عدم موفقیت و اصرار طرفین به جدایی، مشاور توافق‌نامه جدایی را تنظیم میکند که به امضا وی و طرفین میرسد. سپس مشاور توافق‌نامه را به هر دو طرف تحویل میدهد تا جهت صدور گواهی عدم سازش تقدیم دادگاه نمایند.

۶. آزمایش بارداری

در این مرحله برای صدور گواهی عدم سازش باید باردار نبودن زن برای دادگاه محرز شود.

در صورتی که زن اقرار به باردار نبودن کند برای دادگاه

داشتن گواهی عدم بارداری از آزمایشگاه که توسط زن قبل از مراجعه به دادگاه خانواده گرفته شده باشد مورد قبول است.

باکره بودن زن نیز برای صدور گواهی عدم سازش مورد قبول است البته در این مورد زن باید گواهی سلامت بکارت خود را از آزمایشگاه گرفته و به دادگاه ارائه نماید.

همچنین در صورت یائسگی زن نیز نیازی به ارائه گواهی عدم بارداری نمیباشد.

اگر زوجین هر دو در مورد باردار نبودن زوجه توافق داشته باشند نیز برای صدور گواهی عدم سازش کفایت میکند.

۷. صدور گواهی عدم سازش

پس از انجام مراحل ذکر شده زوجین یا وکلای آنها باید برای دریافت گواهی عدم سازش به دادگاه مراجعه کنند.

۸. صدور طلاق توافقی

در مرحله آخر زوجین پس از دریافت گواهی عدم سازش ۳ ماه فرصت دارند برای طلاق به دفاتر طلاق مراجعه کنند.

شرایط

همانطور که از نام آن پیدا است مهمترین شرط این نوع طلاق ابتدا رضایت هر دو طرف به جدایی و توافق آنها است. سپس باید هر یک از زوجین در موارد زندگی مشترک خود به توافق رسیده باشند. به عنوان مثال پرداخت و یا عدم پرداخت مهریه و یا درصورت پرداخت مهریه میزان و نحوه پرداخت آن نیز باید مورد توافق هر دو طرف باشد. یکی دیگر از شرایط مهم طلاق توافقی حضانت فرزندان است. زوجین باید در مورد حضانت و سرپرستی هریک از فرزندان خود به توافق رسیده باشند. مثلا اگر حضانت فرزند با پدر خواهد بود، مادر چه مدت و در چه زمان‌هایی میتواند برای دیدن فرزند خود حضور یابد. یا چند روز در هر ماه فرزند باید نزد مادر و چند روز نزد پدر خود باشد. شرایط طلاق توافقی حساس و دارای پیچیدگی‌های زیادی است. بهمین دلیل معمولا زوجین هنگام گرفتن طلاق توافقی این مسائل را به وکیل خود میسپارند.

مراحل جدایی توافقی بدون وکیل

مراحل طلاق توافقی بدون وکیل تفاوتی ندارد. قانون و مراحل آن هیچگاه تغییر نخواهد کرد و شما باید همان مراحل که وکیلتان طی میکند را خودتان طی کنید. اما طلاق یک تصمیم بزرگ و پروسه حساس در زندگی یک فرد است. مخصوصا در مورد طلاق توافقی که باید در مورد مهمترین مسائل زندگی خودتان مانند فرزندانتان تصمیم بگیرید و به توافق برسید، بهتر است از یک وکیل که در این خصوص تخصص دارد کمک بگیرید. در طلاق توافقی به غیر از وقت گیر بودن طی کردن این مراحل، نحوه تنظیم، ارائه شرایط و توافق نامه نیز خود کاره پر پیچ و خم و حساسی است که بهتر است در مورد درست انجام شدن آن ریسک نکنید.

بخشنامه جدید طلاق توافقی

طبق بخشنامه جدید در ماده ۲۵ قانون حمایت از خانواده، زن و شوهر نمیتوانند بدون داشتن گواهی عدم انصراف از طلاق، اقدام به گرفتن طلاق توافقی بکنند. قوانین طلاق نسبت به گذشته تغییر کرده و سخت‌تر شده است. به همین دلیل طبق قانون جدید، زن و شوهر برای طلاق توافقی باید در سایت تصمیم ثبت نام کنند و وقت مشاوره بگیرند. این کار اجباری است. و پس از گذراندن دوره مشاوره در صورتیکه از مراکز مشاوره گواهی عدم انصراف از طلاق را گرفته باشند میتوانند برای طلاق توافقی اقدام نمایند.

جدایی توافقی چقدر طول میکشد؟

در واقع باید بگوییم که مدت زمان طی شدن مراحل طلاق توافقی یکسان نیست. این کار نیاز به طی شدن روند اداری و گرفتن نوبت در سامانه‌های نوبت دهی دارد. طی این مراحل در هر کدام از شهرهای کشور مدت زمان متفاوتی دارد زیرا بیشتر بستگی به میزان جمعیت و تعداد درخواست کنندگان دارد. اما به طور معمول برای طلاق توافقی پس از ثبت نام در سایت تصمیم حدودا ۱۵ روز طول میکشد تا نوبت به شما برسد. سپس جلسات مشاوره ۵۰ روز زمان خواهد برد. یکی دیگر از فواید داشتن وکیل صرفه‌جویی در وقت است، زیرا در صورت اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق در صورتیکه کارها را یک وکیل کاربلد و پیگیر به درستی و سریع انجام دهد. بین ۱۰ تا ۳۰ روز زمان خواهد برد. این زمان در شهرهای کم جمعیت که تعداد درخواست کنندگان کمتر است و کارهای اداری زمان کمتری میبرد سریعتر انجام خواهد شد. گرفتن طلاق توافقی در شهر تهران با توجه به جمعیت آن معمولا بیشترین زمان را میبرد. در صورتیکه این مراحل را خود زوجین بخواهند طی کنند مسلما بسیار بیشتر زمان خواهد برد.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۱۹ رای
guest
1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
وحید فراست
وحید فراست
3 ماه قبل

در طلاق توافقی زوجین باید در سامانه تصمیم ثبت نام کنند و بعد از تعیین مشاوره و عدم توافق جهت مراحل طلاق به دادگاه معرفی می گردند

دکمه بازگشت به بالا