دپارتمان مشاوره حقوقی

انواع طلاق (بائن، خلع و توافقی)

انواع طلاق شامل  طلاق توافقی، طلاق خلع و طلاق بائن می باشد که این انواع و اقسام طلاق برای عده ای سوال برانگیز است که چه تفاوت هایی با یک دیگر دارند. در ادامه این مطلب از دپارتمان مشاوره حقوقی مجله دکتر بهشتیان به بررسی انواع طلاق و تعاریف هر کدام پرداخته شده است.

به طور کلی طلاق یک کلمه عربی است که از خانواده یطلق می باشد که به معنای  آزاد کردن، رهایی و ….. است و پیمان زناشویی را به هم می زند و با توجه به قانون افراد می توانند براساس دستورات  دین خود طلاق بگیرند و به زندگی زناشویی خود خاتمه دهند. ولی با این تفاسیر بهتر است بدانید که اختیارات اصلی طلاق بر اساس مذهب  بر عهده مرد است.

مرد با توجه به ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی می تواند در هر زمانی که بخواهد برای طلاق زن اقدام نماید و زن تنها در شرایط خاصی مانند: شرایط ضمن عقد که برخی از مردها حق طلاق را به زن می دهند و یا با اثبات عسر و حرج می توانند برای طلاق اقدام کنند و در چنین مواردی دادگاه می تواند مرد را مجبور به طلاق نماید.

عسر و حرج شامل:

  • ترک زندگی توسط مرد به مدت ۶ تا ۹ ماه به صورت متوالی
  • محکومیت مرد به حبس ۵ سال یا بیشتر
  • داشتن اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی
  • ضرب و شتم زوجه و فرزندان
  • داشتن بیماری صعب العلاج روانی و یا هر عارضه صعب العلاج دیگر

معمولا طلاق یکی از راه های آخر است که به زوجین پیشنهاد می شود. در ادامه سعی می کنیم توضیحات بیشتری را در مورد انواع طلاق در اختیار شما قرار دهیم.

 طلاق خلع چیست؟

طلاق خلع به معنای این است که زن با توجه به بی میلی که به شوهر خود دارد می تواند با پرداخت کردن مالی به مرد از او طلاق بگیرد که مقدار این مال می تواند به اندازه مهر و یا چیزی بیشتر و یا کمتر از آن باشد. به پول و یا مالی که توسط زوجه به زوج پرداخت می شود فدیه می گویند.

معمولا در اندازه و مقدار فدیه قانون خاصی وجود ندارد و دو طرف می توانند با توجه به توافقی که بین آن ها انجام می شود مقدار آن را مشخص کنند.

این نمونه طلاق از دو رکن اصلی به وجود آمده است که شامل:

  • دادن مالی از سوی زن به شوهر در مقابل طلاق به گونه ای که زوج در زمان عده حق رجوع ندارد.
  • بی میلی و تنفر از زوج به گونه ای که امکان ادامه زندگی با او وجود نداشته باشد و همچنین باعث نافرمانی و بی توجهی به وظایف شرعی و قانونی دو طرف شود.

طلاق خلع چه مدتی طول  می کشد؟

اگر دادگاه حکم به طلاق زن بدهد شوهر می تواند تا ۲۰ روز بعد از صدور حکم در دادگاه تجدید نظر به حکم صادر شده اعتراض نماید. در صورتی که در دادگاه تجدید نظر حکم طلاق صادر شود و هیچ گونه اعتراضی از سوی مرد در مدت زمان ۲۰ روز ثبت نشود دادگاه حکم طلاق قطعی را خواهد داد. زن می تواند بعد از آن برای اجرای صیغه طلاق اقدام کند و از شوهر خود جدا شود.

طلاق بائن چیست؟

طلاق بائن یا طلاق رجعی یک از انواع طلاق است که امکان برگشت و رجوع زوج به زوجه در آن وجود ندارد. طلاق یک وسیله برای جدایی زوج های است که امکان زندگی دوباره با یک دیگر را ندارند و به وسیله آن از یک دیگر جدا می شوند. و طلاق بائن یکی از انواع دسته بندی های طلاق است.

برای انجام دادن این نوع طلاق دو طرف باید دارای عقل بلوغ و اختیار باشند و زن نباید در زمان جاری شدن صیغه طلاق عادت ماهیانه باشد.

بعد از جاری شدن صیغه طلاق اگر زن باکره و یا یائسه نباشد باید عده خود را که سه ماه و ده روز است نگه دارد.

طلاق توافقی چیست؟

طلاق توافقی یکی دیگر از انواع طلاق است که در آن زوجین می توانند با توجه  به توافقی که بین آن ها صورت گرفته است برای طلاق اقدام کنند. در این نوع طلاق معمولا زوجین باید در مواردی مانند نفقه، حضانت فرزند، جهیزیه و … توافق نمایند.

که هر کدام از توافق های که گفته شد برای دادگاه قابل قبول می باشد و شرایط طلاق توافقی به توافقی که بین زوجین صورت می گیرد بستگی دارد و می توانند هر تصمیمی را درباره مهریه و …. بگیرند.

معمولا طلاق توافقی دارای مراحل پیچیده ای است که زوجین تصمیم می گیرند که به یک وکیل حرفه ای کارهای طلاق را بسپارند تا در یک زمان کوتاه کارهای طلاق انجام شود و نیازی به حضور آن ها در دادگاه نمی باشد.

همانگونه که گفته شد در طلاق توافقی اولین شرط توافق دو طرف است و باید به موضوعاتی که بین آن ها است به توافق برسند تا بتوانند به راحتی از یک دیگر جدا شوند.

در صورتی که زوجین دارای فرزند باشند باید بین آن ها شرط شود که فرزند آن ها تا چند سالگی نزد مادر و تا چند سالگی نزد پدر بماند ولی در صورتی که حضانت فرزند با یکی از والدین باشد باید در مورد ملاقات والد دیگر فرزند توافقاتی صورت بگیرد.

برخی از مراحل طلاق توافقی

  • توافق کردن زوجین در مورد فرزند، نفقه و …. که این توافقات برای دادگاه بسیار مهم است.
  • ثبت نام برای طلاق در سامانه تصمیم و ثبت اطلاعات زوجین و همچنین غربالگری
  • شرکت کردن در جلسه های مشاوره و گرفتن گواهی های عدم انصراف از طلاق
  • احراز عدم بارداری زوجه که در دادگاه پذیرفته می شود ولی در هنگام خواندن صیغه طلاق باید حتما آزمایشات لازم به دفترخانه ارائه شود.
  • ثبت درخواست طلاق به صورت توافقی
  • شرکت کردن در جلسه های مختلف دادگاه
  • گرفتن گواهی های مورد نیاز عدم امکان سازش
  • و در نهایت مراجعه کردن به دفترخانه برای خواندن صیغه طلاق و زدن مهر در شناسنامه

داشتن وکیل برای طلاق توافقی می تواند بسیار سودمند باشد به دلیل آن که به مراحل دادرسی آشنایی کامل دارد و می تواند بدون حضور هیچ یک از زوجین در دادگاه تمامی مراحل را به خوبی انجام دهد.

جمع بندی

در متن بالا سعی کردیم توضیحات کامل و مفیدی را درباره انواع طلاق در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. چنانچه بخواهید برای طلاق اقدام کنید بهترین راه این است که از یک وکیل بسیار کاربلد و حرفه ای برای انجام دادن مراحل طلاق کمک بگیرید. وکیل با توجه به سابقه ی که دارد می تواند در یک زمان کوتاه کارهای طلاق شما را انجام دهد.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶۰ رای
guest
1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
وحید فراست
وحید فراست
2 ماه قبل

در طلاق رجعی نفقه هنوز بر عهده شوهر است ولی در طلاق بازم اینگونه نیست در انواع طلاق هم اصل بر رجعی بودن است

دکمه بازگشت به بالا