بارداریزنان و مادران

ریزترین علائم بارداری در هفته اول (۱۴ علامت اصلی)

علائم بارداری به خصوص علائم اولیه می تواند در افراد مختلف و با توجه به تعداد بارداری های فرد متفاوت باشد.

ممکن است قبل از اینکه متوجه شوید باردار هستید تغییراتی را در بدن خود احساس کنید یا شاید اصلا متوجه علائمی نشوید. علائم اولیه بارداری شامل عقب افتادن پریود، تکرر ادرار، حساس شدن سینه ها، احساس خستگی و تهوع صبحگاهی است. در این مقاله از دپارتمان زنان و مادران مجله سلامت دکتر بهشتیان با علائم بارداری آشنا خواهید شد.

شایع ترین علائم بارداری چیست؟

هر فردی ممکن است علائم بارداری را در زمان های مختلفی از دوره بارداری تجربه کند. بنابراین نباید بارداری خود را با فرد دیگری مقایسه کنید زیرا علائم بارداری می تواند بسیار متفاوت باشد.

ممکن است خانمی علائم اولیه بارداری را داشته باشد یا هیچ یک از آنها را مشاهده نکند ولی به طور کلی شایع ترین علائم بارداری عبارت اند از:

  • عقب افتادن پریود. بارزترین علامت بارداری عقب افتادن پریود است. هنگامی که لقاح اتفاق می افتد بدن شما هورمون هایی تولید می کند که تخمک گذاری و ریزش پوشش داخلی رحم (که به قاعدگی منجر می شود) را متوقف می کند. این بدین معناست که چرخه پریودی شما متوقف شده است و تا زمانی که نوزادتان به دنیا بیاید دیگر پریود نخواهید شد. اما پریود نشدن، همیشه هم نشانه بارداری نیست بلکه استرس، ورزش زیاد، رژیم غذایی، عدم تعادل هورمونی و سایر عوامل هم می توانند باعث پریودهای نامنظم شوند.
  • تکرر ادرار. حتی قبل از عقب افتادن پریود ممکن است متوجه شوید که دچار تکرر ادرار شده اید. تکرر ادرار به این خاطر است که خون بیشتری نسبت به قبل دارید. در دوران بارداری خون رسانی بدن شما افزایش می یابد. کلیه ها خون را تصفیه می کنند و مواد زاید را از بین می برند. این مواد زاید به صورت ادرار از بدن خارج می شوند. هرچه خون بیشتری در بدن شما باشد ادرارتان هم بیشتر خواهد شد.
  • احساس خستگی. بسیاری از خانم های باردار در اوایل بارداری احساس خستگی شدید می کنند. این احساس خستگی به دلیل بالا بودن سطح هورمون پروژسترون است. این علامت هم مانند سایر علائم اولیه بارداری در سه ماهه دوم (پس از هفته ۱۳ بارداری) بهتر می شود. البته در مورد بسیاری از خانم های باردار این حالت در سه ماهه سوم بازمی گردد.
  • تهوع صبحگاهی. معمولا تهوع صبحگاهی را از علائم بارداری می دانند در حالی که این علامت می تواند در هر زمانی از روز یا شب اتفاق بیفتد. حالت تهوع می تواند از هفته دوم بارداری شروع شود؛ گرچه همه مادران باردار حالت تهوع را تجربه نمی کنند و همچنین میزان آن در دوره بارداری متفاوت است و لزوما با استفراغ همراه نیست. حدود نیمی از مادران باردار تهوع و استفراغ را با هم تجربه می کنند. اگر چه حالت تهوع در دوران بارداری امری نسبتا طبیعی است اما در صورتی که باعث کم آبی بدن شود می تواند مشکل ساز باشد. افرادی که به دلیل تهوع شدید قادر به مصرف غذا و مایعات نیستند ممکن است به وضعیتی به نام تهوع و استفراغ شدید بارداری ( هایپر امسیس گراویداروم) مبتلا شوند؛ بنابراین اگر تهوع شدید و کم آبی بدن دارید باید فورا به پزشک خود مراجعه کنید.
  • درد و تورم سینه ها. ممکن است سینه های شما در دوران بارداری حساس شده و احساس درد داشته باشید. این درد چیزی شبیه به دردهای سینه قبل از پریود است با این تفاوت که شدت درد سینه مربوط به بارداری کمی بیشتر است. ناحیه اطراف نوک پستان ها نیز شروع به تیره و بزرگ شدن می کنند. این درد، موقتی است و زمانی که بدن شما به هورمون های افزایش یافته عادت کند از بین می رود. همچنین ممکن است متوجه شوید که سینه های تان بزرگ تر و سفت تر از حالت طبیعی شده است.

به یاد داشته باشید تنها راه برای اطمینان از اینکه باردار هستید آزمایش بارداری یا انجام سونوگرافی توسط پزشک است.

علائمی که در اوایل بارداری چندان شایع نیستند

برخی علائم دیگری هم وجود دارند که در اوایل بارداری چندان شایع نیستند و ممکن است مادر باردار آنها را تجربه کند. لازم است بدانید هر مادر بارداری علائم متفاوتی را در این دوران تجربه می کند.

علائمی که در اوایل بارداری چندان رایج نیستند عبارت اند از:

  • لکه بینی (خونریزی لانه گزینی). ممکن است لکه بینی علامت خوبی نباشد ولی خونریزی خفیف، نشانه ای از کاشت جنین در دیواره رحم است که حدود ۱۰ روز پس از لقاح انجام می شود. خونریزی لانه گزینی شبیه به قطرات کوچک خون یا ترشحات قهوه ای رنگ از واژن است. این حالت ممکن است تقریبا در زمان پریود شما شروع شود و از چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشد. گاهی لکه بینی باعث می شود فرد گمان کند پریود خفیفی شده است و باردار نیست.
  • تمایل شدید به خوردن غذا، بیزاری از غذا و گرسنگی. معمولا غذا در اوایل بارداری به مسئله پیچیده ای تبدیل می شود. برخی افراد تمایل شدیدی به خوردن غذاهای خاصی دارند یا دایما احساس گرسنگی می کنند. در حالیکه برخی از غذاها و طعم ها ممکن است در اوایل بارداری فوق العاده به نظر برسند ولی برخی دیگر هم می توانند ناگهان طعم ناخوشایندی پیدا کنند. ممکن است در طول بارداری از برخی غذاهایی که قبلا لذت می بردند متنفر شوند.
  • احساس طعم فلز در دهان. بسیاری از مادران باردار می گویند در اوایل بارداری در دهان خود طعم فلز احساس می کنند؛ چیزی شبیه به اینکه چند سکه در دهان شان قرار داده باشند. این احساس معمولا به طور تصادفی در طول روز یا پس از خوردن غذاهای خاصی به وجود می آید.
  • سردرد و سرگیجه. سردرد، احساس سبکی سر و سرگیجه در اوایل بارداری شایع است و علت آن تغییرات هورمونی و افزایش حجم خون در بدن می باشد.
  • گرفتگی یا انقباض رحم. ممکن است گرفتگی های خفیف و شبیه به پریود را تجربه کنید که در طول چند روز طی فواصلی اتفاق می افتند. اگر این گرفتگی ها عمدتا در یک طرف بدن شما یا شدید هستند باید فورا به پزشک خود مراجعه کنید چراکه می تواند نشانه حاملگی خارج از رحم یا مشکلات دیگری باشد.
  • تغییر خلق و خو. همان طور که تغییرات هورمونی در بدن شما رخ می دهد تغییرات خلقی هم تجربه می کنید. این مسئله امری طبیعی بوده و می تواند در طول دوران بارداری هم اتفاق بیفتد. با این حال اگر زمانی احساس اضطراب، افسردگی یا افکاری مانند آسیب رساندن به خود دارید حتما به پزشک مراجعه کنید.
  • گرفتگی بینی. برخی از خانم ها در اوایل بارداری به دلیل افزایش سطح هورمون و خون، دچار گرفتگی بینی می شوند. غشاهای مخاطی بینی، خشک شده و احتمال خونریزی را افزایش می دهد.
  • نفخ. گرچه چند هفته یا چند ماه طول می کشد تا برآمدگی شکم زن باردار قابل مشاهده باشد ولی افزایش هورمون ها می تواند باعث ایجاد نفخ و دفع بیشتر گاز معده شود.
  • آکنه یا تغییرات پوستی. افزایش هورمون ها و حجم خون شما می تواند باعث تغییرات پوستی شود. گرچه برخی از خانم ها در دوران بارداری، پوستی شاداب و با طراوت دارند ولی برخی دیگر ممکن است جوش و لک های پوستی را تجربه کنند.

علائم بارداری از چه زمانی شروع می شود؟

زمان شروع علائم بارداری متفاوت است. برخی از خانم های باردار چند روز پس از لقاح احساس بارداری می کنند ولی برخی دیگر تا هفته ها پس از مثبت بودن تست بارداری هیچ علائمی ندارند. علائم بارداری بین افراد و حتی در بارداری های مختلف یک خانم می تواند متفاوت باشد.

آیا ممکن است قبل از عقب افتادن پریود احساس کنم باردار هستم؟

بله، شما می توانید قبل از عقب افتادن پریود احساس بارداری کنید. برخی از خانم های باردار می گویند علائم بارداری را حتی یک هفته پس از لقاح (حدود یک هفته قبل از عقب افتادن پریود) احساس کرده اند.

آیا ممکن است علائم بارداری داشته باشم ولی باردار نباشم؟

بسیاری از علائم اولیه بارداری از جمله چرخه طبیعی پریود، مشابه  با سایر وضعیت های مربوط به سلامت بدن است. علائم قبل از پریود می تواند بسیار شبیه به بارداری باشد که می تواند تشخیص بارداری یا پریود را دشوار کند. حتی ممکن است پریود به تاخیر بیفتد ولی باردار نباشید. این اتفاق می تواند در صورت کاهش یا افزایش وزن زیاد یا استرس رخ دهد. شیردهی هم می تواند باعث شود مدتی پریود نشوید.

بهترین راه تشخیص بارداری انجام تست بارداری است که به راحتی می توانید از داروخانه ها بدون نسخه پزشک تهیه کنید.

چه زمانی تست بارداری بدهم؟

در تست های بارداری، سطح مشخصی از هورمون گنادوتروپین جفتی انسان (HCG) در ادرار اندازه گیری می شود. به محض این که پریود نشدید می توانید تست بارداری انجام دهید ولی بهتر است حداقل یک هفته صبر کنید تا دقیق ترین نتایج از تست بارداری به دست آید. چراکه اگر خیلی زود اقدام به تست بارداری کنید ممکن است به نتیجه منفی کاذب منجر شود (بدین معنی که آزمایش نشان می دهد باردار نیستید درحالیکه باردارید).

نمونه گیری از خون برای آزمایش بارداری می تواند یک هفته قبل از شروع پریود بعدی انجام شود.

چه زمانی می توانم به پزشک مراجعه کنم؟

اگر پریودتان عقب افتاده و آزمایش بارداری تان مثبت است قدم بعدی، مراجعه به پزشک می باشد. ممکن است پزشک از شما بپرسد که آیا قبل از بارداری مصرف ویتامین های دوران بارداری از جمله فولیک اسید را شروع کرده اید یا خیر. ویتامین های دوران بارداری به ویژه در اوایل بارداری بسیار حایز اهمیت است زیرا به رشد لوله عصبی جنین کمک می کنند. لوله عصبی، مغز و ستون فقرات کودک شما را شکل می دهد. بسیاری از پزشکان توصیه می کنند تمام بانوانی که قصد بارداری دارند باید فولیک اسید مصرف کنند.

اگر قصد بارداری دارید بهتر است با مراجعه به پزشک در مورد داروهایی که برای بیماری های مزمن مصرف می کنید یا سایر بیماری ها مانند دیابت، فشار خون بالا یا بیماری های خود ایمنی با او صحبت کنید.

پزشک در مورد شرایط پزشکی فعلی و همچنین سلامت عمومی تان قبل از بارداری به شما مشورت می دهد. مراجعه به پزشک قبل از بارداری می تواند به شما کمک کند تا دوران بارداری خوبی را تجربه کنید.

خلاصه و جمع بندی

هرکسی ممکن است دوران بارداری متفاوتی را تجربه کند. عقب افتادن پریود، درد یا حساس شدن سینه ها، احساس خستگی بیشتر و حالت تهوع از علائم شایع اوایل بارداری هستند. برخی از خانم ها قبل از عقب افتادن پریود علائم بارداری را مشاهده می کنند. اگر فکر می کنید ممکن است باردار باشید می توانید در خانه یک تست بارداری انجام دهید. تست بارداری را می توانید به راحتی و بدون نسخه پزشک از داروخانه تهیه کنید که در صورت استفاده صحیح بسیار دقیق هستند. چنانچه نتیجه تست مثبت بود فورا به پزشک مراجعه کنید. مراقبت های اولیه بارداری بسیار مهم است و سلامت شما و جنین را تضمین می کند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲۲۳ رای
منابع
123
guest
5 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
پروانه
پروانه
11 روز قبل

سلام من برای بارداری اقدام کردم وروز دوم و سوم درد شکمی خیلی شدید داشتم روز چهارم وپنجم هم صبح ها حالت تهوع شدید با سردرد شدید دارم به نظرتون علائم بارداریه

نجوا
نجوا
2 ماه قبل

سلام من چندروزکه پریودیم عقب افتاده حالاهم زعفران ودارچین میخورم ولی هیچ تغییرنشدچکارکنم

سانی
سانی
5 ماه قبل

سلام من دوسه روزه پریودیم عقب افتاده نمیدونم چکار کنم سوزش ادرار هم دارم

mina hemati
mina hemati
پاسخ به  سانی
5 ماه قبل

من الان ٧ روزه و صبح ميخوام برم آزمايش دعا كنيد انشالله مثبت باشه

ماتیسا
ماتیسا
5 ماه قبل

عه

دکمه بازگشت به بالا