سلامت روان

تفاوت روانشناس و مشاور چیست؟ به کدامیک مراجعه کنم؟

اکثر افراد در زبان عامیانه واژه های روانشناس و مشاور را به جای هم به کار می برند. در صورتی که این دو، رشته های تحصیلی مجزایی هستند و با هم تفاوت دارند. در این مطلب سعی دارم به طور مختصر و مفید به این سؤال پاسخ دهم که «تفاوت روانشناس و مشاور چیست؟» در ادامه این مطلب از دپارتمان سلامت روان مجله سلامت دکتر بهشتیان به مقایسه مشاور و روانشناس می پردازیم.

مشاور کیست؟

کار مشاور، استفاده از فنون علم روانشناسی برای کمک به افراد در انتخابها و تصمیم ­گیری های آنها در مراحل مختلف زندگی از جمله تحصیل (مشاورۀ تحصیلی)، کار (مشاورۀ شغلی) و ازدواج (مشاورۀ خانواده) است. وظیفۀ وی، حل مشکلات و چالش های پیچیدۀ روانی مراجع نیست بلکه بیشتر به پیشگیری و بهبود زندگی افراد سالم کمک میکند و به آنها در راستای نیازهایشان مشاوره می دهد.

روانشناس

بنابراین در صورتی که مراجعی به اختلال روانی (مانند اضطراب، افسردگی و …) مبتلا باشد مشاور نمی تواند به وی کمک کند و باید اختلال او توسط روانشناس و یا در صورت نیاز روانپزشک درمان شود. مشاور می تواند به دانش آموزی که نیاز به برنامه ریزی تحصیلی دارد، مشاورۀ تحصیلی دهد یا به دانشجویی که نمی داند چه رشته و شغلی را انتخاب کند، مشاورۀ شغلی دهد و همچنین می تواند به زوجی که با هم مشکل و اختلاف دارند مشاورۀ ازدواج دهد. اما در صورتی که مراجع اختلال روانی داشته باشد باید او را به روانشناس یا روانپزشک ارجاع دهد.

تفاوت روانشناس و مشاور

  • مراجعین مشاورها غالباً مشکلات جدی در زندگی خود ندارند و بیشتر به دنبال حل مسألۀ سادۀ خود یا گرفتن راهنمایی هستند.
  • مشاور بیشتر به مراجع کمک میکند انتخابهای مناسبی داشته باشد اما اگر مراجع در گذشته انتخابهای اشتباه متعددی داشته است نیازمند تحلیل دقیق تر و ریشه یابی مسأله توسط روانشناس است.
  • مشاور کمتر به گذشته و ریشه یابی مسائل می پردازد.
  • مشاور نمی تواند اختلالات روانشناختی را درمان کند و این کار بیشتر در حیطۀ شغلی روانشناس و روانپزشک است.
  • عمدتاً مراجعان دو کلمه روانشناس و مشاور را به جای هم به کار می برند و بیشتر آنها چه به روانشناس مراجعه کنند چه به مشاور میگویند: «پیش مشاور می روم.» حتی گاهی خود روانشناسان و مشاوران هم این دو کلمه را به جای هم به کار می برند.

به روانشناس مراجعه کنم یا مشاور؟

به طور خلاصه باید گفت اگر به راهنمایی و مشاوره دربارۀ یک موضوع مشخص _ بدون وجود مشکلات جدی در حال حاضر و گذشتۀ خود _  نیاز دارید، می توانید از مشاور کمک بگیرید. اما اگر مشکلی دارید که تا حدی جدی است و یا در گذشته هم کم و بیش وجود داشته و یا چندین مسأله و مشکل مختلف دارید، بهتر است به روانشناس مراجعه کنید.

به عبارت دیگر اگر زندگی عادی شما تحت تأثیر مشکل یا مشکلاتی قرار گرفته بهتر است به روانشناس مراجعه کنید اما اگر در روند زندگی عادی شما مشکلی وجود ندارد و فقط به دنبال حل یک مسألۀ جزئی هستید، مشاور می تواند به شما کمک کند.

جمع بندی و سخن پایانی

در این مطلب سعی کردم به طور مختصر به این سؤال پاسخ دهم که تفاوت روانشناس و مشاور چیست؟ و همانطور که گفته شد روانشناس در حل مشکلات جدی تر و اختلالات روانشناختی و مشاور در کمک به فرد در تصمیم گیری تبحر بیشتری دارد. البته هر دو رشته با هم همپوشی دارند و دروس مشترک زیادی در طول تحصیل دارند.

همپوشی این دو رشته به خصوص در کشور ما بیشتر به چشم می آید و فعالیت ها و پذیرش مراجع از طرف آن ها تفاوت زیادی با هم  ندارد. دو عنوان مشاور و روانشناس هم معمولاً به جای هم به کار برده می شوند! (هر چند چنین کاربردی غیر حرفه ای و غیر علمی است).

در انتها در صورتی که نیازمند به کمک حرفه ای هستید برای آن که بتوانید به فرد مناسبی مراجعه کنید، در انتخاب خود به تفاوت روانشناس و مشاور و تفاوت روانشناس و روانپزشک توجه کنید و پیشنهاد می کنم مقالۀ «ویژگی های یک روانشناس خوب» را مطالعه نیز فرمایید. در صورتی که درباره این مطلب سؤالی داشتید می توانید در بخش کامنت های همین مقاله مطرح کنید.

سوالات متداول

۱. مشاور کیست و چه وظایفی دارد؟

مشاور با استفاده از فنون روانشناسی به افراد در تصمیم‌گیری‌ها و انتخاب‌های مختلف زندگی مانند تحصیل، شغل و ازدواج کمک می‌کند. او بیشتر به پیشگیری و بهبود زندگی افراد سالم می‌پردازد و اختلالات روانی را درمان نمی‌کند.

۲. تفاوت اصلی روانشناس و مشاور چیست؟

روانشناس به تحلیل عمیق‌تر مسائل، ریشه‌یابی مشکلات و درمان اختلالات روانی می‌پردازد، در حالی که مشاور بیشتر در موضوعات ساده‌تر و تصمیم‌گیری‌های روزمره به مراجعان کمک می‌کند.

۳. چه زمانی باید به مشاور مراجعه کنیم؟

اگر زندگی عادی شما مشکلی ندارد و به دنبال حل یک مسأله جزئی یا گرفتن راهنمایی در مورد یک موضوع خاص هستید، مشاور می‌تواند به شما کمک کند.

۴. چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کنیم؟

اگر مشکلات جدی یا اختلالات روانی دارید که زندگی عادی شما را تحت تأثیر قرار داده، یا اگر مشکلات شما ریشه در گذشته دارد، بهتر است به روانشناس مراجعه کنید.

۵. آیا روانشناس و مشاور دروس مشترکی دارند؟

بله، هر دو رشته دروس مشترکی دارند و در برخی زمینه‌ها با هم همپوشانی دارند، اما تخصص و عملکرد آن‌ها در حوزه‌های مختلف متفاوت است.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۷۳ رای
منبع
gendercovermediumstrongerminds

دکتر محمد بهشتیان

دکتر محمد بهشتیان روانشناس، روان درمانگر ، پژوهشگر ، مدرس، هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی، عضو سازمان نظام روانشناسی و انجمن روان پویشی و انجمن هیپنوتراپی آمریکا است. حدودا ۲ دهه است که در رویکردهای مختلف روان درمانی (روانپویشی، طرحواره درمانی، هیپنوتیزم درمانی و…) مشغول تدریس، تربیت روان درمانگر و مشاوره است. تربیت بیش از 1000 روان درمانگر، چاپ بیش از 40 عنوان کتاب، ثبت چندین نوآوری پژوهشی (از جمله دستگاه BWS ویژه هیپنوتیزم سریع) ، چاپ ده ها مقاله علمی پژوهشی، اجرای چندین طرح تحقیقاتی کشوری، برگزرای صدها کارگاه های تخصصی و عمومی؛ بخشی از فعالیت علمی اوست.

نوشته های مشابه

‫۱۰۲ دیدگاه ها

  1. سلام.
    امیدوارم سلامت باشید.
    برخی مواردی که در باره تفاوت روانشناس و مشاور نوشته اید ، دقیق و درست نیستند.

  2. سلام حال شما
    من کارشناسی علوم تربیتی دارم، و ارشد روانشناسی بالینی میخونم، ایا من باید مدرک دکتری هم بگیرم برای اخذ مجوز مطب؟ یا مرتبط محسوب میشم

  3. سلام مابرادرمان توی کمپ میخواهی بدونیمبعد از سه ماه بیاریمش از نظر روانی جایز هست یا نه مصرف شیشه هروین داشت

  4. سلام اقای دکتر. من کارشناسی ارشد باستان شناسی دارم ولی چون این رشته بازار کاری نداره، میخوام روانشناسی یا علوم تربیتی بخونم به نظر شما من تو کدوم یکی از این رشته ها میتونم موفق تر باشم باتوجه به اینکه زمینه ندارم

  5. سلام وقت بخیر
    من کارشناسی پرستاری خودم اما بسیار علاقه مندم به روانشناسی و مطالعه ازاد دراین زمینه داشتم و توانایی و علاقه رو درخودم میبینم
    میتونم با مدرک ارشد و دکترای روانشناسی مجوز روان درمانگری بگیرم یا باید کارشناسیش رو هم داشته باشم
    ممنون میشم اگه کسی جواب رو میدونه لطف کنه پاسخ بده

    1. بله میتونین، باید دو مقطع پشت سرهم دارای مدرک مرتبط باشید
      یا کارشناسی و ارشد ، یا ارشد و دکترا
      گرفتن کارشناسی و ارشد راحت تر از ارشد و دکتراس
      مثلا کارشناسی رو با هزینه کم تو پیام نور بخونین ک نیاز نیس حضوری هم برید و همزمان ارشد رو تو سراسری، و دروس عمومی کارشناسی قبلی رو اگه ۵ سال نگذشته ازش تطبیق بدین ک براتون یه ترم کمتر حساب میشه
      ولی اگه بتونین تو ارشد جزو ۱۰ درصد معدل دانشگاه باشید و بدون کنکور برید دکترا عالی میشه و قطعا اعتبار دکترای این رشته بیشتره

  6. سلام وقت بخير
    من روانشناسى و مشاورى رو خيلى دوست دارم ولى نميدونم كدوم بهتره براى تحصيل ميشه بهم كمک كنيد

  7. سلام آقای دکتر
    من درحال حاضر کارشناسی علوم تربیتی دارم.اگه ارشد و دکترام رو روان‌شناسی بالینی بخونم،می‌تونم مجوز مطب رو بگیرم؟ و اینکه این دادن مجوز،حتمی هستش؟
    یکی هم بنظرتون آینده شغلی مشاوره بهتره یا روانشناسی بالینی؟
    خیلی خوشحال میشم به سه سوالم جواب بدید.

    1. سلام
      طبق قانون حال حاضر برای صدور مجوز مطب روانشناس شما باید حداقل دو مقطع این رشته رو خونده باشید. (لیسانس و ارشد یا ارشد و دکترا) پس جواب سوال اولتون میشه بله. در مورد سوال دوم که حتمی هست یا نه، ببینید قوانین این حوزه خیلی ثبات زیادی نداره خصوصا اینکه داریم در مورد ۶ سال دیگه صحبت میکنیم، ولی بسیار بعیده که این قانون تغییر کنه(تقریبا غیرممکنه) پس خیالتون راحت باشه.

      قبل از سوال سومتون: کار مشاوره و روانشناسی هرکدوم نیازمند روحیات و اخلاقیات خاص خودش هست. قبل از تغییر رشته به هرکدوم از ایندو حتما به شکل کامل بررسی کنید که آیا میتونید در اون حوزه کار کنید.
      برای سوال سوم: بستگی به خودتون داره. ما مشاور کنکور (مشاور تحصیلی) یا مشاور شغلی داریم از صدتا روانشناس درآمد بهتری داره. به خودتون بستگی داره. با این حال به طور متوسط با توجه به سخت‌تر بودن شغل روانشناسان درآمد عمومی روانشناسی و بازار کارش بهتر از مشاوره هست. با این حال اگر بتونید یک مشاور خوب باشید خیلی سریعتر و راحت‌تر و بیشتر از روانشناسی میتونید درآمد داشته باشید.(خصوصا اینکه کارشناسی علوم تربیتی خوندید و میتونید مشاور تحصیلی خوبی بشید).
      توصیه من به شما اینه که حالا که دارین تغییر رشته میدید حتما بیشتر تحقیق کنید.

  8. سلام و خدا قوت
    من اعتماد به نفس کافی ندارم و این باعث شده که در بیشتر مواقع به خواسته هام نرسم و خیلی مواقع نتونم در جامعه ارتباط درستی برقرار کنم با دیدن فرصت تخفیفی در سایت ویرا برگ مشتاق شدم که به یک مشاور مراجعه کنم اما راستش از رفتن به پیش مشاور هم ترس دارم نمیدونم آیا مشاور میتونه کمکی به من بکنه یا نه؟ احساس میکنم نمی تونم مثل بقیه باشم و تو جامعه راحت حرفهام رو بزنم.ممنون میشم کمکم کنید. با سپاس

  9. سلام استاد بهشتیان عرض سلام و خدا قوت خدمت شما
    سوال داشتم که بنده به عنوان یه دانشجو رشته مشاوره وراهنمایی می تونم کارشناسی ارشد رو روانشناسی بالینی بخونم ؟
    سوال دوم اینکه آیا رشته مشاوره تا مقطع دکترا هست یا نه ؟
    سوال سوم آیا بین لیسانس مشاوره و روانشناشی تفاوت زیادی هست؟

    استاد لطف زیادی می کنید به هر سه سوال من پاسخ بدید . ممنون از بزرگواری شما

  10. و سوال دوم اینکه خود هیپنوتیزمی که به صورت غیر حضوری آموزش میدید ایا کاملا مشابه حالتی هست که کس دیگه فرد رو هیپنوتیزم میکنه؟ و آیا امکان اموزش هیپنوتیزم برای افراد غیر شاغل در حوزه روانشناسی توسط شما وجود دارد؟
    با سپاس فراون

    1. درود بر شما دوست عزیز آموزش خود هیپنوتیزم در سایت بر اساس ساختار آموزش خود هیپنوتیزم هست و امکان آموزش هیپنوتیزم برای افراد غیر روانشناس هم وجود داره فقط مدرک پایان دوره برای این دوستان صادر نمی شه.

  11. جناب دکتر با سلام و احترام.
    من و همسرم روحیات و کلا شخصیت متفاوتی داریم. و همین باعث اختلاف شده. میخوام مشکلات شخصیتی نظیر کمبود اعتماد بنفس احساس خود کم بینی، عصبیت و نظیر ان حل بشه با تشخیص شما در هر کدام از ما که باشد و زندگیمون بهتر بشه. برای مشاوره میخوام خدمت برسم. اما نمی دونم ابتدا هرکدام تنها خدمت برسیم و بعد با هم یا به چه شکلی؟

    1. درود بر شما دوست عزیز، بهتره در یک جلسه بررسی دقیق تری روی مشکلات شما داشته باشم تا بتونم دقیق تر بگم چه روندی را بهتره با هم داشته باشیم.

    2. و اینکه خیلی بین خوندن روانشناسی بالینی و مشاوره دو دل هستم.نمی‌دونم کدوم بهتره.
      و یکی هم چند سال طول میکشه اگه بخوایم ارشد و دکترا رو تموم کنیم در این رشته؟
      خیلی متشکرم

  12. سلام آقای دکتر بهشتیان
    من در حال حاضر در رشته کارشناسی مشاوره مشغول به تحصیل هستم. و شدیدا علاقه مند هستم در آینده وقتی دکترا گرفتم مطب بزنم با این وجود کامنت های شما رو خوندم که با دکترای مشاوره نمیشه مطب زد. حال قصد دارم بعد گرفتن کارشناسی مشاوره تغییر رشته داده و در کنکور روانشناسی به رشته روانشناسی کارشناسی ارشد بخونم سوال من اینه آیا میشه ارشد روانشناسی خوند؟؟؟؟؟اگه ممکنه جواب بدین خیلی واسم مهمه ممنون مچکرم

  13. سلام خسته نباشید ببخشید من الان دارم رشته روانشناسی میخونم ولی خیلی دوست دارم ارشد روانشناسی هم شرکت کنم ولی اطلاعات زیادی ندارم باید کل کتابهای این چهار سال همه رو بخونی برا کنکور ارشدممنون از شما

  14. سلام خیلی ممنون از پاسخگوییاتون
    من الان دانشجوی روانشناسیم و روانکاویو هپنوتیسمو خیلی دوست دارم ینی جزو اهدافمه ولی نمی دونم چجوری بهش برسم بالینی اخرش میرسه بی اینا ؟؟؟ از هرکسی پرسیدم یه جواب درستی بهم ندادن گفتن باید روانپزشکی میخوندی یا یه جورایی مثل مدیوما بودی ….
    و یه سوال دیگه اینکه میشه پرواز روحو انجام داد ادم خودش روح خودشو بتونه از جسمش دربیاره!!!!!

    1. درود بر شما دوست عزیز؛ روان کاوی و هیپنوتیزم دو شاخه جدای روانشناسی هستند و نیازی نیست که برای یادگیری اونها روانپزشکی بخونید و پرواز روح کاملا از حوزه روانشناسی خارج هست.

      1. پس میشه بگین من چجوری می تونم از چه راه هایی می تونم یه روانکاو هپنوتیزور بشم؟؟؟؟
        خیلی به اینکار علاقه دارم ولی کسیو ندارم که راهنماییم کنه چه کار باید انجام بدم
        🙏🙏🙏خیلی خیلی ممنون از این همه محبتتون که وقت میزارینو جواب میدین خدا براتون هرچی میخاین ببخشه

        1. برای خانم سالاری دانشگاه و شهر محل تحصیل تون را بفرمایید تا فردی را بهتون معرفی کنم
          09109105010 واتساپ پیام بدید

    1. درود بر شما دوست عزیز
      دقیق اطلاعی ندارم اما ظاهرا با مدرک سطح ۱ می تونید کارشناسی ارشد شرکت کنید

  15. سلام آقای دکتر
    من لیسانس رشته معماری دارم و جدیدا علاقه مند روانشناسی شدم، البته همچنان رشته معماری رو دوسدارم و تا جایی ک متوجه بشم چی میخوام ازمعماری، خوندم. اما از اونجایی ک خیلی فرد صبوری نیستم و بقولی از این شاخه ب اون شاخه میرم و اینک انقدر سختی کشیدم در معماری ولی هرجا ک میرم رزومه میخوان یا اصلا گوش نمیدن و رد میکنن ،نگرانیم اینه ک نکنه بازم بخاطر این موضوع هس ک دوسدارم رشتمو عوض کنم. البته در رشته خودم مشخص کردم میخوام در چ حیطه ای فعالیت کنم و میتونم با کلاس های آموزشی و افراد باتجربه ب شغل دلخواهم برسم اما گویا قانعم نمیکنه و همش نگرانی دارم ک نکنه یوق بیکارشم(آینده شغلی مشخصی نداره متاسفانه) از اینطرفم دیگ حوصله خوندن در رشته روانشناسی رو نداشته باشم و کلا اینهمه سال درس هیچ و پوچ بشه. از موسسات هم ک میپرسم رشته روانشناسی خوبه جوری خوبیشو بولد میکنن یجورایی غیرواقعی بنظرمیاد، یکسری کامنت هارو هم ک میخونم میگن فارغ التحصیلای این رشته بالاس و یجورایی جامعه اشباع شده و فقط ۱۰-۲۰ نفر هستن ک مجوز مطب میگیرن، من خیلی از نظر آینده شغلی در بحران بدی بسر میبرم. در رشته روانشناسی هم دوسدارم در حیطه ای باش ک سروکارم با بچه ها باش و موسسه مدرسان شریف گفتن روانشناسی عمومی بخونم اما من هنوزم دو به شک هستم حس میکنم درست متوجه من نشدن برای این موضوع کتابی/تستی یا هرچیزی ک بدونم میخوام در چ حیطه ای تحصیل کنم، موجود هس معرفی کنید؟
    سپاسگزارم

    1. درود بر شما دوست عزیز اینکه چه رشته ای برای شما مناسب هست باید بررسی دقیق تری بشه و علایق و ویژگی های شخصیتی شما و هدف تون از ادامه تحصیل مشخص بشه.
      به خانم سالاری پیام بدید تا بگم براتون یک تست ارسال کنن.
      ۰۹۱۰۹۱۰۵۰۱۰

  16. سلام وقتتون بخیر ،من میخوام تغئیررشته بدم وبرای ارشدروانشناسی بخونم ،مجوزمطب که نمیدن چون دومقطع روانشناسی نخوندم ،منم نمیخوام مطب بزنم ،ولی جدیداخوندم که برای مشاوره دادنم بایدمجوزسازمان روانشناسی ومشاوره روداشته باشیم ولی کسایی که دومقطع روانشناسی نخوندن بهشون مجوزمشاوره داده نمیشه ونمیتونن مشاوره بدن ،یعنی من اگه مدرکموبگیرم نمیتونم جایی استخدام بشم وکارکنم ،ممنون میشم راهنماییم کنید.

  17. سلام اقای بهشتیان خسته نباشید من یک معلم هستم و به روانشناسی خیلی علاقه دارم الان فوق لیسانس اموزش ابتدایی دارم و اگه بشه میخوام یک مطب یا کلینیک تاسیس کنم حالا به نظر شما برای این کار بهتره دکترای مشاوره بگیرم یا روانشناسی؟

    1. درود بر شما دوست عزیز
      دکترای روانشناسی گسترده تر هست به خصوص اگه بخواهید اختلالات روانشناختی را هم درمان کنید

  18. سلام
    من در رشتهٔ علوم تجربی تحصیل میکنم
    و میخوام در شغل ’ روانشناس بالینی ’ فعالیت کنم
    آیا مشکلی پیش نمیاد که من در دبیرستان علوم تجربی خوندم و در دانشگاه روانشناس بالینی قراره بخونم؟
    حتما که نباید رشتم علوم انسانی باشه درسته؟؟!

  19. Salam vaght bekheir
    Mn moshklm ine k shabha hengam khabidn b mordan azzitrin adamaye zendgim fkr mikonm va nmitonm bekhabm 😭Vaghean b shedat aziytm
    Mishe ye rahnamayim konid doktor😔
    Mn nmikham azizamo az dast bdm ❤️
    Mn byd chikr konm k shba bedon inke b in chiza fkr konm khbm bebare???

  20. سلام
    ببخشید رشته ای که من دارم میخونم مشاوره هست(کارشناسی)اگه ادامه بدم تحصیلاتم رو میتونم مثل یه روانشناس مطب بزنم؟؟؟

    1. درود بر شما دوست عزیز
      با تحصیلات بالای کارشناسی ارشد و گرفتن پروانه سازمان نظام روانشناسی می تونید مطب بزنید

  21. سلام وعرض ادب خدمت جناب دکتر
    من خواستم بطور کامل این صحبتی روکه دارم وواسم بشکافین وراهنماییم کنین استاد ، من امسال رشته راهنمایی و مشاوره دانشگاه فرهنگیان (معلمی) فارغ میشم وخواسم باتوجه به اینکه کارمن به عنوان مشاورهست تومدرسه وباتوجه به مدرک کارشناسیم ، خواسم واس ارشد و دکترا بازرشته مشاوره رو ادامه بدم خوب هست یابرم روان شناسی بالینی بخونم ارشد ودکترارو. ومیگم باتوجه به مدرک واینکه مشاورهستم ،وتااونجا هم که می‌دونم وشنیدم میگن کار روان شناسی بالینی بهتر وبیشتر هست واس مراجعین ونحوه کارکردن بااین رشته وبحث پیشرفت ایناش ،خواسم واسم کاملا توضیح بدین وراهنماییم کنین باتوجه به حرف هایی که زدم خدمتتون جناب دکتر

  22. سلام وقت بخیر میخواستم ببینم برای کسی که افسردگی داشته ولی الان درمان شده و میخواد توی روابط اجتماعی و خانوادوهم روابط عاطفی و به طور کلی باید پیش مشاوره بره یا روانشناس?

  23. سلام آیا رشته های علوم تربیتی و زبان وادبیات عربی ارزش خواندن در دانشگاه دولتی داره وامکان داره که اینده شغلی داشته باشند؟
    لطفا جواب بدین

  24. ببخشید به نظر شما رشته های علوم تربیتی و زبان وادبیات عربی ارزش خواندن در دانشگاه دولتی دارند وامکان آینده شغلی بعد از دانشگاه دارند؟

  25. سلام وقت بخیر جناب دکتر
    من فارغ التحصیل کارشناسی مشاوره هستم میخوام در شاخه ایی که مربوط به مشاوره هست و نیاز جامعه هست تخصصی آموزش ببینم و فعالیت کنم و همزمان ارشد را بخونم و بعدا اشتغال موفق داشته باشم.
    لطفا راهنمایی بفرمایید چه دوره هایی را توسط کدام اساتید بگذارنم.؟؟
    سپاس از همراهی شما

    1. درود بر شما دوست عزیز
      پاسخ این سئوال بستگی به اهداف شما داره البته نیاز هست حتما مدرک کارشناسی ارشد هم داشته باشید.
      اول باید بین رشته مشاوره و روانشناسی یک مسیر را باید انتخاب کنید.

  26. سلام و عرض ادب.
    من خانم هستم و بعد از ازدواجم با شوهرم به جلسات مشاور رفتیم به مدت ۸ ماه، و این جلسات در کنار مشکلات خودمون ما رو به سمت طلاق برد.‌
    مسئله من اکنون این است که با گذشت سه ماه از این مشکلات، اضطراب ها و ناراحتی های درونی و فیزیکی من برطرف شده اما در ذهنم تشویش و افکار فراوان و متفاوت با همی وجود دارد و من چند روزی هست که صدایی مانند جیرجیرک در سرم هست.
    حال نمیدونم به روانشناس مراجعه کنم یا روان پزشک.
    خانواده عقیده دارند که دچار افسردگی شدم. اما خودم خواسته و آگاهانه از یک سری ارتباطات و مسائل کناره گیری کردم و در تنهایی به سر میبرم زیرا میخواهم زمان بگذرد تا مسئله ازدواجم حل شود یا تمام شود.
    نمیدانم به چه شخصی مراجعه کنم، اصلا نیاز هست یا نه.. (این صدای درون سرم از مشکلات گوش نیست زیرا مراجعه به دکتر کردم و مشکلی وجود نداشت. )

    1. درود بر شما دوست عزیز
      صدای در گوش دلایل مختلفی می تونه داشته باشه که اصلی ترینش اضطراب یا توهم هست بهتره به روانپزشک مراجعه که با بررسی بیشتر براتون دارو تجویز کنن

  27. باسلام خدمت شما من میخوام یه رشته کامل و جامعشو شروع کنم که بیشتر مسایل در بر بگیره و بالینی انتخاب کردم و میخوام مشاوره هم بدم در زمینه های زناشویی و اخلاقی و غیره ایا رشته ی بالینی امکان مشاوره در این زمینه هارا میدهد؟

  28. سلام وقت بخیر بنده میخوام در زمینه روانشناسی ادامه تحصیل بدهم سوالی داشتم من دوست دارم در زمینه کمک به خانواده ها و کسانی که جدا میشوند و… اگر روانشناسی بالینی انتخاب کنم ایا میتوانم مشاوره هم دهم؟یاخیر

    1. درود بر شما دوست عزیز تقریبا بله
      افرادی که روانشناسی خوندن یا همون روانشناسان کارهای مختلفی می تونن انجام بدن که یکی از اونها مشاوره رواشناسی هست. البته فقط روانشناسی می تونه مشاوره روانشناسی بده که در شاخه بالینی تحصیل کرده باشه و از سازمان نظام روانشناسی پروانه کار داشته باشه.

  29. سلام و عرض خسته نباشید خدمت شما بزرگ‌وار. بنده درحال آماده کردن یک فیلمنامه هستم و برای کامل کردنش احتیاج به یک گفت و گو و پرسیدن چند سوال از شما دارم. حالا این گفت و گو می‌تونه همینجا تلگرامی باشه یا حتی تلفنی، هر طور که برای شما راحت‌تر است.
    خوشحال میشم که بابت این موضوع به بنده کمک کنید.
    با احترام. سید ایمان اکرمی

  30. اقای دکتر من در شروع زندگی با همسرم به مشکل روحی برخوردم من ایمیل یا شماره ای از جناب عالی ندارم.اگر لازم دونستید حضوری هم خدمت میرسم.باتشکر

  31. سلام دکتر بهشتیان من میخواستم در رشته علم انسانی ادامه تحصیل بدم و دکتر روانشناس بشم همکلاسی های خودم میگن که کسی که روانشناسی بخونه نمی تونه دکتر بشه ومعلم و مشاور برای مدارس میشه و فقط نیاز هست که چها ر سال درس بخونه ونیازی نیست به اینک کارشناسی ارشد بگیر لطفا اگر میتوانید راهنمایی کنید.
    با تشکر

    1. سلام و درود بر شما
      شما در دانشگاه می تونید رشته روانشناسی را در دانشگاه انتخاب کنید و در صورت داشتن کارشناسی ارشد یا دکتری می تونید مجوز درمان بگیرید.
      در رشته روانشناسی هم مثل اکثر رشته ها می تونید تا دکتری ادامه تحصیل بدید و هیچ مانعی وجود نداره

  32. سلام من وراهنمای ومشاوره خوندم برای شرکت در استخدامی شرکت های خصوصی باید عنوان .روانشناس ومشاور وبزنم .یا مشاور تحصیلی س لطفا سریع جواب بدین

    1. سلام و درود برشما
      بستگی به هدف شما از خواندن این دو رشته داره. اگه هدف تون ترجمه متون روانشناس هست بله مفیده

      1. خیر، هدف مشاوره تحصیلی به زبان آموزان رشته زبان انگلیسی هست.
        در این صورت، آیا تحصیل در این رشته مفید خواهد بود؟

        1. با این شرایط تحصیل در رشته روانشناسی کمک چندانی بهتون نمی کنه. بهتره به صورت خودخوان مطالعات روانشناسی داشته باشید.

  33. با سلام
    منظور شما دقیقا این بود؟!
    که مسائل سطحی به مشاور مراجعه کنید و اگر نیاز به تحلیل داشت به روانشناس مراجعه کنید؟!!!!
    روانشناسی را خیلی گسترده و مشاوره را محدود به مسائل سطحی کردید،جهت اطلاع عرض کنم که به کسی که به مشاور مراجعه میکند مراجع میگویند ولی به کسی که به روانشناس مراجعه میکند بیمار روانی میگویند و این اصلی ترین تفاوت مشاور و روانشناس میباشد که گویای این است که حوزه کاری مشاوران شامل تمامی افراد بهنجار جامعه و مسائل آنها میباشد و حتی اختلالات رفتاری و اختلالات روانی خفيف را هم شامل میشود(افسردگی و اضطراب و…)ولی حوزه کار روانشناسان فقط بیماران روانی و در بیمارستان های روانپزشکی میباشد.
    لطفاً اطلاعات اشتباه به مردم ندهید

    1. سلام و درود به شما دوست عزیز؛ شما نظرتون را با کمی خشم مطرح کردید. اتفاقا منظور من جمله اول شما نبود.
      نمی دونم این فرض را از کجا آوردید که حوزه کار روانشناسان فقط در بیمارستان های روانپزشکی است. به نظر شما فردی که مبتلا به وسواس است باید به چه کسی مراجعه کند؟ چون نه نیاز به بستری شدن دارد و نه به قول شما اختلال روانی خفیف است که مشاور بتواند به او کمک کند؟ و یا فردی که مبتلا به هراس اجتماعی شدید است چه اقدامی باید انجام دهد، به نظرتون باید در بیمارستان بستری بشه چون طبق فرض شما مشاوره نمی تونه اون را درمان کنه و روانشناس هم که فقط باید در بیمارستان روانپزشکی کار کنه.
      سئوال بعدی اینکه فردی رشته اش مشاوره شغلی است به نظرتون در چه حوزه ای باید کار کند؟ آیا می تواند اختلالات روانشناختی را درمان کند؟
      مضاف بر این در پارگراف آخر توضیح دادم که در کشور ما چندان مرزبندی های مشخصی برای تخصص های مختلف وجود ندارد.

  34. باسلام من مدتی پیش به علت خواندن کتاب هایی خاص ورفتن به یک سری جلسات ادبی و شعرخوانی وبودن درکنار انسان هایی دچار احساسات متفاوت وبسیار جدی تروزیباتری نسبت به زندگی شدم وعلاقه ی خاصی به محیط انجا پیداکردم واین درست هم زمان شد با شخص موردعلاقه و انتخابی نامزدم در زندگی و تاتوانستم این دو دنیارا به هم گره زدم وبا انها زندگی کردم حال نامزد انتخابی اینده ام رفته است وازدواج کرده است وحالا من نمی دانم با بند دوم این گره که حالا رفته وازدواج کرده وپاره شده است چه کارکنم وبا این دنیای به وجود امده از دنیای شعر و ادبی چگونه شخص دیگری را برای زندگی اینده ام امتخاب کنم و اصلا حال به این دنیای فعلی ام چگونه ادامه دهم خواهش میکنم کمکم کنید توروخدا ممنون میشم ازشما

    1. سلام و درود بر شما، اگه درست متوجه شده باشم در حال حاضر این جلسات یادآور خاطرات اون فرد برای شماست و این شما را آزار میده به عبارت دیگه شما نسبت به حال و هوای این جلسات و آشنایی با اون فرد شرطی شدید.
      بهتره برای مدتی جلسات را شرکت نکنید تا تادعی که بین اون فرد و این جلسات هست کمتر بشه و بعد از اون جلسات را ادامه بدید اما اگر شرکت در جلسات براتون اهمیت زیادی داره و می خواهید در جلسات شرکت کنید از روش های کنترل استفاده کنید

  35. سلام ممنون ازمطالب خوبتون۲۴سالمه مشکل خیلی جدی در زندگی ندارم خداروشکر پدرومادرم سالم هستن ولی بامادرم رابطه خوبی ندارم احساس بی ارزش بودن میکنم حالم خیلی خرابه نمیدونم باعث بی انگیزگیم و ناامیدیم این مسئله هست یانه ولی حتی برای فردای خودمم برنامه ندارم نمیتونم خوشحال باشم هیچ کاری رو درست انجام نمیدم مثل درس خوندن حس میکنم زندگیم نباتی شده وانقدر بد که درکلمات نمیگنجن…نمیدونم اصلا یه روز حالم خوب میشه یانه ولی نیازدارم تاباکسی حرف بزنم وخودموخالی کنم اطرافیانم نمیتونن بهم کمک کنن.بین رفتن پیش روانشناس بالینی و روانپزشک سردرگمم.ازطرفی ازدارو درمانی خوشم نمیاد چون چیزایی که نیاز دارم روانی و روحیه..خواهش میکنم راهنمایی کنیدباتوجه به چیزایی که گفتم کدوم مناسبه برام.متشکرم

    1. سلام و درود بر شما، با توجه به توضیحات تون بهتره به روانشناس مراجعه کنید با روان درمانی مشکل شما قابل حل هست.

  36. سلام، راستش من یه نوجوان هستم و نمی تونم تماس تلفنی برقرار کنم،توانایی پرداخت هزینه ای رو هم ندارم، ولی حالم خیلی خرابه، کمک لازم دارم

    1. بستگی به نوع مشکل داره نمی تونیم به طور مطلق بگیم مناسب نیست. برخی از مشکلات را میشه با مشاوره تلفنی، برخی را با ترکیب مشاوره تلفنی و حضوری و برخی زا فقط با مشاوره حضوری میشه درمان کرد

    1. با سلام
      آیا یک فرد راهنما در درگروه ۱۲قدم می تواند به خانم یک فرد معتاد روش‌هایی رابدهد که موجب کدورت ودعوای او با همسرش شود
      مثال:آیا صبح همسرم را که کارمند است از خواب بیدار کنم. آیا اگر سوالی در مورداینکه ساعت کلاس فرزندم کی تمام می شودازطرف شوهر پرسیده شود. جواب دهم. یا بروم برای خانه نان بگیرم. وعجیب جواب راهنما می باشد. سوال اول: خیر
      سوال دوم: بله
      جواب سوال سوم خیلی عجیبه:وانمود کن مریضی ونرو
      وبدتر آنکه بعداز ۲۰سال زندگی همسرم را واداریابهتر بگویم راهنمایی کنه که به شوهرت دروغ بگو
      لطفا بمن کمک کنید تا بفهمم
      البته موقعیت شغلی واقتصادی خوبی دارم
      کارمند بانک هستم
      والبته وقتی به راهنما معترض شدم تهدیدم کرده که به حراست بانک میگه

      1. سلام و درود بر شما، اگه شرایط اینطور که شما می فرمایید هست مسلما نباید چنین کاری بکند و اجازه مشاوره دادن به ویزه به صورت تخصصی را ندارن

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا