اختلالات روانشناختیداروهای روانپزشکیدپارتمان مشاوره روانشناسیکلینیک خواب

انواع قرص های خواب آور: از قوی ترین تا کم عوارض ترین

حدود ۵۰ درصد از بزرگسالان هر از چند گاهی با مشکل خواب مواجه می‌شوند. و حدودا برای ۳۰ درصد این افراد بی خوابی به یک مشکل مزمن تبدیل شده است. در ادامه این مطلب از دپارتمان مشاوره روانشناسی مجله دکتر بهشتیان با انواع داروهای خواب آور بیشتر آشنا خواهید شد.

براساس مطالعات انجام شده، نوجوانان بیشتر دچار بی خوابی هستند. نتایج یک پژوهش در سال ۲۰۱۵ نشان می دهد  از هر ۱۰ دانش آموز راهنمایی، ۶ نفر و از هر ۱۰ دانش آموز دبیرستانی، ۷ نفر کمتر از میزان توصیه شده می‌خوابند.

روانپزشک در برخی موارد، داروهایی را برای درمان بی‌خوابی تجویز می‌کنند. تمام داروهای ‌بی‌خوابی باید کمی‌ قبل از (بین نیم تا ۲ ساعت) خواب مصرف شوند. پس از مصرف داروی ‌بی‌خوابی، از رانندگی کردن یا انجام فعالیت‌های نیازمند تمرکز، خودداری کنید چون این داروها باعث خواب آلودگی شده و می‌تواند خطر تصادف را افزایش دهد. مصرف داروها باید با عادات مناسب خوابیدن و رعایت بهداشت خواب همراه شوند.

در این مطلب برخی از داروهای مناسب برای درمان ‌بی‌خوابی را به شما معرفی می کنیم فقط فراموش نکنید که داروی خواب را تحت نظر روانپزشک مصرف کنید و از مصرف خودسرانه آنها پرهیز کنید.

داروهای ضد افسردگی

برخی از داروهای ضد افسردگی مانند ترازودون (Desyrel) در درمان ‌بی‌خوابی و اضطراب بسیار موثر هستند.

بنزودیازپین‌ها

بنزودیازپین ها جزو پر مصرف ترین داروهای خواب آور هستند. و به احتمال زیاد شما هم اسم آنها را شنیده اید. داروهایی مثل آلپرازولام، دیازپام، کلرودیازپوکساید، کلونازپام و لورازپام جزو معروف ترین بنزودیازپین ها هستند. در اصل بنزودیازپین ها جزو داروهای ضد اضطراب هستند که اثرخواب آور هم دارند. این داورها در برای درمان افرادی که مشکل راه رفتن در خواب یا وحشت شبانه دارند هم می تواند مفید باشد.

مهم ترین عیب این دسته از داروها،  اعتیاد و وابستگی به آنها در صورت مصرف دراز مدت است. وابستگی یعنی وقتی مصرفشان را متوقف می‌کنید، دچار علایم ترک جسمانی می‌شوید. مصرف بنزودیازپین‌ها در کنار مواد افیونی (مثل تریاک و هروئین) هم خطرناک است چون سیستم تنفس را دچار اختلال می کند و خطر اوردوز را افزایش می‌دهد.

دوکسپین

مصرف این قرص خواب آور برای کسانی که مشکل در خواب ماندن دارند (افرادی که به خواب می روند اما به سادگی از خواب بیدار شده و به سختی مجددا به خواب می روند)، توصیه شده است. دوکسپین با مسدود کردن گیرنده‌های هیستامینی به تداوم خواب کمک می‌کند. این دارو را مصرف نکنید مگر آنکه بخواهید ۷ یا ۸ ساعت کامل بخوابید.

سوورکسانت

این دارو با مسدود کردن هورمونی که باعث بیداری و ‌بی‌خوابی می‌شود، عمل می‌کند. مصرف این دارو از جانب FDA برای درمان افراد مبتلا به بی‌خوابی به خاطر ناتوانی در به خواب رفتن یا در خواب ماندن مناسب است. این دارو باعث احساس خواب آلودگی در روز بعد هم می‌شود.

زولپلون

زولپلون در بین تمام قرص‌های خواب جدیدتر است و برای مدت زمان کمتری در بدن فعال می‌ماند (نیمه عمر کمتری دارد). یعنی اول می‌توانید خودتان برای خوابیدن تلاش کنید. سپس، اگر همچنان تا ساعت ۲ بامداد خوابتان نبرد، می‌توانید این دارو را مصرف کنید؛ بدون اینکه بابت احساس خواب آلودگی در هنگام صبح نگران شوید. اما اگر تمایل به بیدار شدن در طول شب را دارید، پس این دارو بهترین گزینه نیست.

زولپیدم

داروی زولپیدم که با نام تجاری امبین (Ambien) نیز شناخته می‌شود در دسته داروهای تاثیر گذار بر سیستم اعصاب مرکزی و در واقع در بین داروهای آرام بخش و ضد اضطراب و خواب آور قرار می‌گیرند. این دارو در سال ۱۹۹۲ برای اولین بار توسط سازمان FDA به تایید رسیده و وارد بازارهای دارویی شده است. بعضی از بیماران ممکن است دچار بی‌خوابی باشند که این اختلال منجر به کاهش ساعات خواب آن‌ها شده باشد. استفاده از داروی زولپیدم برای درمان خواب افرادی که دچار بی‌خوابی هستند مناسب بوده و ساعات خواب آن‌ها را به حالت طبیعی نزدیک‌تر میکند.

روانپزشک

این دارو به طور عمده در افرادی استفاده می‌شود که مشکل اصلی آن‌ها در شروع خواب و در واقع در به خواب رفتن است (افرادی که به سختی به خواب می روند).

داروهای خواب آور بدون نسخه

آنتی هیستامین ها جزو قرص های خواب آور بدون نسخه هستند. آنها به اندازه کافی ایمن هستند که بدون نسخه به فروش می‌رسند. اما اگر در کنار این داروها، داروهای دیگری مصرف می‌کنید که حاوی آنتی هیستامین نیز هستند (مانند داروهای سرماخوردگی یا آلرژی) مراقب مصرف بیش از اندازه آنها باشید.

اگر این داروها به بهبود خواب شما کمک نکردند، شاید پزشک داروی دیگری که معمولا برای خواب تجویز نمی شود را پیشنهاد کند. این داروها برای درمان بیماری  هایی استفاده می‌شوند که در ابتدا برای آنها ساخته نشده بودند. داروهای ضد افسردگی قدیمی‌ گاهی اوقات برای درمان ‌بی‌خوابی تجویز می‌شوند زیرا مواد شیمیایی مغز را تغییر می‌دهند که می‌تواند به تنظیم خواب کمک کند. این داروهای قدیمی دارای اثر آرام بخش یا خواب آور هستند. برخی از این داروها عبارت هستند از:

ملاتونین

ملاتونین یک نوروترانسمیتر یا پیام رسان شیمیایی است که مغز به طور طبیعی هنگام تاریک شدن هوا در شب آن را می‌سازد. این هورمون، پیام خوابیدن را به بقیه بدن ارسال می‌کند و به تنظیم چرخه خواب شما کمک می‌کند.  ملاتونین به صورت مصنوعی در آزمایشگاه ساخته می‌شود و می‌توان آن را به عنوان مکمل غذایی بدون نسخه به صورت قرص بلعیدنی یا زیر زبانی مصرف کرد.

به خاطر داشته باشید که داروهای خواب آور برای استفاده طولانی مدت مناسب نیستند. اگر بعد از ۲ هفته همچنان مشکل خواب دارید با پزشک خودتان صحبت کنید.

شما چه تجربه ای از مصرف قرص های خواب آور داشته اید؟ کدام قرص براتون موثرتر بوده و چه عوارض جانبی براتون داشته؟ نظرخودتون را در بخش کامنت ها با سایر خواننداگان در میان بزارید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۰۱ رای
منابع
12

تحریریه مجله دکتر بهشتیان

مطالب مجله دکتر بهشتیان ابتدا توسط کارشناس دپارتمان (روانشناسی، کودک، ازدواج، حقوقی، آموزش، تناسب اندام، تغذیه، مشاوره تحصیلی و آرامش) نوشته یا ترجمه شده، سپس توسط ویراستار مجله ویرایش و در نهایت توسط دکتر متخصص حوزه مربوطه از نظر علمی مورد ارزیابی و ویرایش علمی قرار می گیرد و در نهایت در سایت منتشر می شود.

مطالب مرتبط

guest
181 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فرشاد

سلام من چندسالی قرص اعصاب روان میخوردم شایدروزی ده مدل قرص میخوردم حتی دکترم هم برام قرص خواب نوشت الان دیگه این قرص برام فایده نمیکنه من سه شبانه روزوبیدارمیمونم ونمیتونم بخوابم اگه قرص خواب خوب میدونین برام بگین

سما

سلام چند ماه نمیتونم بخابم چ قرصی بهتر هس اگ بخابمم خیلی زود بیدار میشم

محمدصادق

فقط دکتر روانشناس صدرصد درست میشه مشکلت من از کودکی اختلالات روانی داشتم دکتر خوب روانشناس یا روانکاو بهترین گزینه هست. بی خوابی یا بد خوابی که پیش پا افتاده ترین موذل راهت حل میشه نگران نباش.

اکبر

سلام.من الان چندسال هرشب خواب های بی‌ربط میبینم.کابوس اصلا فقط زیاد خواب میبینم همش در خواب به نظر میرسه فعالم.ایا دارویی هست که مصرف بشه و دیگه خواب ندید.ممنون میشم پاسخ بدین.

ساناز

من شبی دوتاالپرازولام ۱ میخودم اما در کل ۶ ساعت میخوابم.اگه یه شب نخورم تا صبح بیدارم و کلافه

Shiva

سلام یه قرصی میخوام که کل روز بخابم بیدار نشم بیدار شدم بازم بخورم بیدارنشم اصلا کسی میدونه بگه

م ش

سلام واسه ترک کلونازپام چه کنم

Kaboos tamam

س
هر روز با سوهان ناخن ی ذره بتراش تا کم کم از بدنت خارج بشه وبعدش شب ها برای خواب قرص ملا تونین ۳و نورتریپتلین ۱۰ استفاده کن تا دچار ترس و استرس نشی بعد مدتی قرص نورتریپتلین هم کم کن و فقط ملاتونین استفاده کن . من با این کار و کمی سختی سه ماهه ترک کردم الان ملاتونین استفاده میکنم صبح هم زود بیدار میشم . فقط گاهی استرس یا فکر وخیال به سرم میزنه فقط ورزش میکنم

محمود

چند مدت میخوری اگر ۲ تا یا یک عدد میخوری هر ۳ روز آن را به ۴ قسمت تبدیل کنی هر روز نصف بخور بعد یک چهارم کن تا از زدنت در بیاد

شهرام

من الان سه ماه ک کلان بی خابی دارم

شهرام

ایا کلونازپام با لورازپام رو میشه باهم مصرف کرد

بینام

میمیری

هادی خوزستان مسجدسلیمان

سلام دوستان،من الان ۵ ساله مصرف مواد دارم و تقریبا از همون موقع با این قرص ها آشناشدم،میخام ی چیزی رو خلاصه بهتون بگم،اگرمیخاین کنترل زندگیتون ازدستتون خارج بشه و زندگیتون خراب بشه از این قرصااستفاده کنید…الکی گول نخوریداگه یک باربخورین فرداشم حتما بایدبخورین.حتااگردکتربراتون نسخه داده خواهش میکنم نخورید

علی

اگر میخای معتاد بشی مصرف کن

محمود

نه جفت اشون یک کارا میکنن دیازپام ۱۰ با فلورزپام بخور بهتره

کفایت

خواب شب خیلی مهمه اگر نتونستید بخوابید از پزشک مشورت بگیرید
الان دوتا قرض خواب میخورم تاثیری ندارن ناچارم دوتا زولپیدوم دیگه بخورم اصلا مغزم خسته نمیشه

سید حسین موسوی

سلام دکتر من شفتم شب هست یه قرص بدون عوارض بگید بیارم روزا خوابم نمیبره

شراره

چرا وقتی قرص خواب میخوریم اونشبو خوب می‌خوابم ولی فردا شب دوباره بیدار میمونم یعنی بازم باید قرصو ادامه بدم چون من مرتب استفاده نمیکنم فقط بعضی شبها که بیخوابی میاد سراغم میخورم

محمدحسن

عزیز قرص وابستگی روانی خیلی شدیدی داره ، مخصوصا خانواده بنزودیازپین ها مثل آلپروزولام، کلونازپام و ، ، ، ،

محمد

سلام من یه قرص میخوام که قبل خوابم خوردم خوابم سنگین بشه ولی بعد ۸ ۹دساعت خواب کافی بیدار بشم چون شیفتی که کار میکنم برام سخته

محسن

من شب کار هستم برای خواب سنگین الپرزلام بهتر یا دیازپام

Saeid

الپرازلام

حسین

اعصاب ادم اروم که باشد بدون هر نوع قرصی می تواند بخوابد
اعصاب که خراب باشد قرص ها هم هیچ دردی دوا نمی کنند

امیر

بله .هر کی قرص خواب بغل کردنی داشته باشد نیاز به هیچ چیز ندارد.

بهار

آدم از فکر خیال زندگی خواب نمیره واقعا قرص لازم میشه گاهی اوقات

مریم

اره بخدا

فرناز

دقیقاااا

ساماپ

اتفاقا اونی که بغل کردنی داره اعصاب نداره باید یه مشت قرص بخوره معلومه مجردی

1 3 4 5
دکمه بازگشت به بالا