آیا نوشیدن قهوه واقعا موجب تقویت حافظه می شود؟
معمولا برای قهوه خور ها این سوال پیش می آید که آیا مصرف کافئین موجب تقویت حافظه می شود؟ آیا مصرف قهوه واقعا اثری بر حافظه دارد یا اینکه بیشتر حالت تلقینی دارد؟ در ادامه این مطلب از دپارتمان مشاوره تحصیلی مشاور تو رابطه میان کافئین و تقویت حافظه را بررسی می کنیم.
کافئین در بدن چگونه عمل می کند؟
کافئین یک داروی محرک است که مستقیما روی مغز تاثیر می گذارد، و تاثیر آن بر افزایش هوشیاری، به طور قطع ثابت شده است. یعنی نوشیدن یک فنجان قهوه در صبح ها باعث می شود که شما سرحال تر و هشیار تر باشید. اما نتایج تحقیقات در مورد تاثیر کافئین در تقویت حافظه متفاوت است.
برخی از مطالعات نشان داده اند که مصرف قهوه می تواند بعضی از انواع حافظه، به خصوص حافظه فضایی (همان حافظه ایی که به دروسی مثل هندسه، پیدا کردن آدرس و غیره مرتبط است) را تقویت کند. مطالعه ی گسترده دیگری نشان داد که تاثیر مصرف قهوه بر حافظه وابسته به زمان مصرف است. یعنی کافئین تنها درصورتی حافظه را تقویت می کند که هم در زمان ورود اطلاعات (یعنی زمانی که درس می خوانید) و هم در هنگام به خاطر آوردن آن ها (یعنی در جلسه امتحان!!) نوشیده شود.
از آنجا که اثرات کافئین تا ساعت ها در بدن شما باقی می ماند می توانید صبح روز امتحان یک فنجان قهوه بنوشید.
مطالعات دیگر نشان داده اند که مصرف قهوه، انجام برخی از تکالیف حافظه ای را سخت تر می کند. مثلا بیاد آوردن آزاد اطلاعات (مثلا یادآوری خاطرات گذشته) جزو این موارد است. همچنین مردم خاطرات غیر واقعی بیشتری را در زمانی که تحت تاثیر کافئین هستند به یاد می آورند. یعنی کافئین می تواند مغز شما را برای ساختن خاطرات نادرست تحریک کند.
تاثیر قهوه بر تقویت حافظه در افراد سالمند
مطالعات امیدوار کننده ای درمورد اثر مصرف قهوه در افراد سالمند برای مقابله با زوال حافظه انجام شده است. برای مثال نتایج یک تحقیق نشان داد که مصرف کافئین، علائم ضعف حافظه در طول بعدازظهر را برای افرادی که معمولا صبح ها عملکرد قوی تری نسبت به عصر ها دارند، کاهش داده است به عبارت دیگر مصرف کافئین باعث شده قدرت حافظه این افراد در بعدازظهرها بهتر از قبل شود.
با این وجود، مطلعات دیگری نشان داده اند که مصرف کافئین راهکار قابل اعتماد و طولانی مدتی برای تقویت حافظه در افراد سالمند نیست. به عبارت دیگر شواهد بیان می کند که مصرف روزمره ی کافئین مزایای نسبی برای تقویت حافظه ی بلند مدت سالمندان دارد، اما به این معنا نیست که با زوال حافظه بر اثر افزایش سن مقابله می کند.
به دلیل اینکه کافئین ماده ای اعتیاد آور است، استفاده صرف از کافئین برای تقویت حافظه روش درستی نیست. چون مصرف زیاد کافئین به خصوص در شب ها ممکن است خواب شما را مختل کند و در صورت قطع مصرف علائم ترک را تجربه کنید. هم بی خوابی و هم علایم ترک می توانند باعث ایجاد مشکلات حافظه شوند.
خلاصه و جمع بندی
به طور خلاصه می توان گفت مصرف قهوه تا حدی می تواند موجب تقویت حافظه شما شود. اما نمی توان فقط به کمک آن مشکل ضعف حافظه خود را حل کرد. نکته دیگر اینکه نباید در مصرف قهوه زیاده روی کرد چون در این صورت آثار منفی آن بیشتر فواید آن خواهد بود.پس فراموش نکنید که میزان مصرف کافئین خود را مدیریت و تا قبل از ساعت ۶ بعدازظهر مصرف کنید تا دچار عوارض جانبی آن از جمله بی خوابی نشوید.