کلینیک افسردگی4

افسردگی چیست؟ و چطور درمان می شود؟

افسردگی کلمه ای است که همه ما آن را شنیدیم و در زبان روزمره هم زیاد به کار می بریم. اما اکثر افراد نمی دانند دقیقا افسردگی چیست؟ در این مطلب درباره علایم افسردگی، علایم افسردگی شدید، علل ابتلا به افسردگی و روش های درمان انواع افسردگی از خفیف تا شدید توضیحاتی داده ام.

علایم افسردگی

برای آنکه فردی افسرده باشد باید از بین علایم افسردگی (که ۹ مورد هستند) حداقل ۵ مورد را داشته باشد.

۱-غمگینی مهمترین نشانه افسردگی

از بین نشانه های افسردگی ، غمگینی و احساس غم و اندوه مهمترین نشانه است. فرد افسرده در اکثر روزها غمگین است. افرده افسرده معمولا زیاد گریه می کنند.

۲- کاهش علاقه و لذت به انجام کارهای روزمره

بیمار افسرده نسبت به کارهایی که قبلا برایش جالب بوده، بی علاقه می شود. فعالیت هایی مثل رفتن به میهمانی، سینما، ورزش، دیدن دوستان و غیره برای او جذاب نیستند و علاقه ای به انجام آنها ندارد.

۳-مشکلات خواب

بیماران افسرده عمدتا مشکل خواب دارند. از جمله این که شبها به سختی به خواب می روند و ساعت ها در رختخواب غلت می زنند تا بخوابند و یا آن که پس از به خواب رفتن، زود از خواب بیدار شده و به سختی دوباره به خواب می روند. برخی از آنها صبح ها زود از خواب بیدار می شوند و دیگر نمی توانند بخوابند. البته دسته ای از افراد در دوره افسردگی دچار پر خوابی می شوند، یعنی بیش از اندازه معمول می خوابند.

۴-ایجاد مشکل در زندگی روزمره

افسردگی باعث ایجاد اختلال در زندگی طبیعی فرد می شود. بازده شغلی و تحصیلی او پایین می آید. نمرات تحصیلی اش کاهش پیدا می کند، وظایف شغلی اش را به خوبی گذشته انجام نمی دهد و غیبت هایش در کار، مدرسه یا دانشگاه زیاد می شود.

۵-تمایل به مرگ و خودکشی از نشانه های افسردگی شدید

این نشانه معمولا در افرادی که به افسردگی شدید مبتلا هستند دیده می شود. در این حالت، فرد، تمایلی به زنده بودن ندارد، به همین دلیل به فکر مرگ و خودکشی می افتد. برخی از افراد افسرده برای خود کشی برنامه ریزی کرده و آن را اجرا می کنند و متاسفانه بسیاری از آنها نیز در اثر خودکشی جان خود را از دست می دهند.

تحقیقات نشان می دهد از مهمترین علائم افسردگی شدید ، تمایل جدی و برنامه ریزی برای خودکشی است.

۶-احساس بی ارزشی و گناه

فرد افسرده احساس بی ارزشی می کند و معمولا اعتماد به نفس پایینی دارد. او به خاطر مسایل مختلف خود را گناهکار می داند و زیاد به اشتباهات گذشته اش فکر می کند. مادر خانم زیبایی می گفت که دخترش ساعت ها جلوی آینه می ایستد و پس از آرایش کردن،گریه می کند و می گوید من از قیافه خودم بدم می آید. من خیلی زشتم.

خانم دیگری تعریف می کرد که یک بار به خاطر اشتباهی که انجام داده از مادرش عذر خواهی کرده و مادرش به او گفته بود که من اصلا ناراحت نشدم. ولی او حرف مادرش را قبول نمی کرد و به خاطر اشتباهش مرتب از او عذر خواهی می کرد. او می گفت من تا ماه ها به عذرخواهی کردن از مادرم ادامه دادم. حتی طوری شد که مادرم اصل ماجرا را فراموش کرده بود و من ابتدا برایش توضیح می دادم چه اتفاقی افتاده است و سپس از او عذر خواهی می کردم!

۷-خستگی و ناتوانی در انجام فعالیت های روزمره

فرد افسرده معمولا احساس خستگی کرده و نمی تواند فعالیت هایی که قبلا به راحتی انجام می داده را انجام دهد و در صورتی که مجبور به انجام آن باشد با سختی زیاد آن را انجام می دهد. خستگی بدنی و نداشتن انرژی زیاد می تواند از علائم افسردگی شدید باشد.

۸-تغییر اشتها

یکی دیگر از نشانه های افسردگی کاهش یا افزایش اشتها است که این مساله منجر به کاهش یا افزایش وزن فرد افسرده می شود. برخی از افراد در طول دوره افسردگی خود به دلیل پرخوری عصبی اضافه وزن پیدا می کنند که این مساله باعث تشدید افسردگی آنها می شود.

۹-مشکل در تمرکز و تصمیم گیری

نشانه دیگر افسردگی مشکل در تمرکز و تصمیم گیری است. افراد افسرده عمدتا تمرکز کمی دارند و نمی توانند به سادگی تصمیم گیری کنند. خانم افسرده ای می گفت: “مطلبی که قبلا در عرض ۱ ساعت مطالعه می کردم، اکنون باید ساعت ها وقت صرف کنم تا بتوانم آن را بخوانم. نمی توانم روی مطالب تمر کز کنم و مرتب حواسم پرت می شود.”

اختلال دوقطبی چیست؟

اختلال دوقطبی یک بیماری روانی است که روی خلق اثر می گذارد و باعث بروز تغییرات خلقی شدید می شود. این اختلال در گذشته با نام افسردگی – شیدایی شناخته می شد.
اختلال دو قطبی با تغییرات شدید خلقی از خلق شیدا تا افسرده، تشخیص داده می شود. ممکن است بیمار در میان این دوره های افسردگی و شیدایی، خلق طبیعی را تجربه کند.
مشخصه ی دوره ی شیدایی بی قراری، انرژی زیاد، پرحرفی، بی احتیاطی، احساس قدرت، سرخوشی، ولخرجی سرخوشانه و روابط جنسی خطرناک می تواند باشد. پس از مدتی، این سرخوشی به تحریک پذیری، سردرگمی، خشم و احساس گرفتاری می رسد.
افسردگی، قطب متضاد را توصیف می کند. ناراحتی، گریه کردن، احساس پوچی، بی انرژی بودن، لذت نبردن از فعالیت ها و مشکلات خواب از مشخصات این دوره است.

تشخیص اختلال دوقطبی، به دلیل متفاوت بودن دوره ها در بیماران مختلف، سخت است. ممکن است برای برخی از بیماران، دوره ی افسردگی یا شیدایی هفته ها و ماه ها طول بکشد (گاهی حتی یک سال). برای برخی بیماران، اختلال دوقطبی دوره های کوتاه تری دارد.
برخی از افراد در دوره شیدایی پرکار می شوند و بازدهی آنها بیشتر می شود. در این دوره بیمار احساس می کند همه چیز عالی پیش می رود اما دوره های شیدایی شدید تر می تواند خطرناک باشد. ممکن است این تغییرات شدید با بی قراری، بی بندوباری جنسی، آسیب به زندگی شخصی و حرفه ای و بی مسئولیتی مالی همراه باشد.
دوره ی افسردگی نیز می تواند به همان اندازه خطرناک باشد. ممکن است فرد در این دوره افکار خودکشی داشته باشد.
اختلال دوقطبی برای خانواده ی بیماران نیز خطرناک است. پذیرش شرایط این بیماری برای خانواده ها بسیار سخت است. اینکه فرد گاهی بسیار فعال است و گاهی بی مسئولیت و بی منطق می شود بیشتر از اینکه شبیه بیماری باشد، به رفتاری نامناسب شباهت دارد.

مجله سلامت دکتر بهشتیان

برخی از نظرات مراجعان کلینیک افسردگی​

خدمات کلینیک افسردگی​

تست های روانشناسی کلینیک افسردگی

تست احساس تنهایی

تعداد انجام ۵۳۱۳ تعداد سئوالات ۱۶ سئوال زمان مورد نیاز ۵دقیقه رده سنی بزرگسالان هدف

تست شرم درونی شده

تعداد انجام ۴۹۷۵ تعداد سئوالات ۳۰ سئوال زمان مورد نیاز ۱۰دقیقه رده سنی بزرگسالان شرم

تست احساس غربت

تعداد انجام ۷۵۱۲ تعداد سئوالات ۳۶ سئوال زمان مورد نیاز ۱۰دقیقه رده سنی بزرگسالان هدف

تست آینده نگری منفی

تعداد انجام ۲۴۶۱ تعداد سئوالات ۳۰ سئوال زمان مورد نیاز ۱۰دقیقه رده سنی بزرگسالان هدق