اختلالات روانشناختیکلینیک اضطرابکلینیک اعتماد به نفس

آیا برای برقراری تماس چشمی اضطراب دارید؟

توانایی برقراری ارتباط چشمی بخش مهمی از روابط اجتماعی است. اضطراب تماس چشمی می تواند زندگی روزمره فرد را دچار اختلال کند. در ادامه این مطلب از دپارتمان مشاوره روانشناسی مجله دکتر بهشتیان ، به علل ناتوانی در برقراری تماس چشمی و راه های غلبه بر آن اشاره می شود.

ارتباط چشمی با دیگران به عنوان نشانه ای از صمیمیت و رفتار دوستانه شناخته می شود. با این حال، بسیاری از افراد کمرو و خجالتی و نیز افرادی که از اضطراب اجتماعی دارند در این بخش از روابط اجتماعی مشکل دارند و نمی توانند با طرف مقابل ارتباط چشمی داشته باشند.

اضطراب تماس چشمی چیست؟

وقتی کسی برای نگاه کردن به چشم های یک فرد احساس ناراحتی و معذب بودن داشته باشد، می گوییم که او اضطراب تماس چشمی دارد. فردی که این اضطراب را دارد، وقتی با دیگران صحبت می کند نمی تواند به چشمانشان نگاه کند چون فکر می کند اگر تماس چشمی برقرار کند، طرف مقابل او را قضاوت می کند یا او را با دید منتقدانه بررسی می کند.

چرا بعضی ها تماس چشمی برقرار نمی کنند؟

اضطراب تماس چشمی علت های مختلفی می تواند داشته باشد. در مورد کسی که مشکل سلامت روان نداشته باشد و اختلالات اضطرابی در او تشخیص داده نشود، دلیل این مشکل می تواند کمرویی یا اعتماد به نفس پایین باشد. بعضی ها با نگاه کردن به چشم های دیگران احساس بدی پیدا می کنند چون مهارت های ارتباطی را بلد نیستند یا نمی خواهند زیاد در معرض دید و توجه دیگران باشند.

رابطه بین برقراری تماس چشمی و اختلال اضطراب اجتماعی (SAD)

معمولا افرادی که اختلال اضطراب اجتماعی دارند، نگاه کردن به چشم های دیگران را استرس زا می دانند و به همین دلیل از آن اجتناب می کنند. بخشی از این می تواند به دلیل ژن ها باشد.

مطالعات نشان داده است که در افرادی که مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی هستند، تماس چشمی مستقیم باعث ایجاد اضطراب شدید می شود. اگر شما هم اختلال اضطراب اجتماعی دارید، وقتی که تماس چشمی برقرار می کنید، بخشی از مغز شما که در مورد خطرات به شما هشدار می دهد (یعنی بخش آمیگدالا)، فعال می شود و شما دچار اضطراب می شوید.

نتایج پژوهشی که در مجله گزارشات جاری روانپزشکی در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، نشان داد که اضطراب اجتماعی به ترکیبی از حالت دفاعی و اجتناب از پردازش محرک های اجتماعی عاطفی مربوط می شود. برای مثال فردی که اضطراب اجتماعی دارد،  در یک مهمانی از یک طرف مواظب دیگران است تا مبادا قضاوتش کنند و از طرف دیگر سعی می کند از موقعیت هایی که احساس می کند ممکن است مورد قضاوت قرار بگیرد، دوری می کند. همچنین این پژوهش نشان داد که افرادی که اضطراب اجتماعی دارند، به دلیل ترس از قضاوت دیگران، تماس چشمی برقرار نمی کنند.

روان شناس

رابطه بین تماس چشمی و اوتیسم

پژوهش هایی که در حوزه اوتیسم انجام شده است نشان داده اند که افراد اوتیستیک به تماس چشمی بسیار حساس هستند به طوری که فعالیت مغزشان در مسیرهای عصبی مربوط به پردازش چهره افراد، بسیار بیشتر از حالت نرمال می شود. این بدین معنی است که افراد اوتیستیک با برقراری ارتباط چشمی احساس درد و ناراحتی شدیدی پیدا می کنند.

مزایای تماس چشمی در روابط اجتماعی چیست؟

برقراری تماس چشمی در صحبت کردن با دیگران یکی از مهارت های اجتماعی است که بر نظر دیگران در مورد شما در روابط شخصی و محیط کاری تاثیر دارد. فواید برقراری تماس چشمی در ارتباطات در پژوهش های زیادی مورد بررسی قرار گرفته است.

  • دیگران بهتر چهره شما را به یاد می سپارند.
  • بعد از اینکه صحبت هایتان تمام می شود، دیگران بیشتر حرف های شما یادشان می ماند.
  • دیگران راحت تر حرف هایتان را باور می کنند.
  • دیگران شما را باهوش تر و با اعتماد به نفس تر می دانند.
  • دیگران راحت تر نشانه های غیر کلامی شما را متوجه می شوند.

چطور بر اضطراب تماس چشمی غلبه کنم؟

هنگام برقراری ارتباط چشمی ، همه ما سطوح متفاوتی از راحتی داریم. در حالی که بعضی ها مستعد ترس یا اجتناب از تماس چشمی هستند، اکثر افراد می توانند مهارت های خود را بهبود ببخشند و در برقراری ارتباط چشمی بهتر ، با موارد زیر شروع کنند:

  • کاهش اضطراب در مورد تماس چشمی
  • بهبود مهارت های برقراری تماس چشمی

 

روش های کاهش اضطراب در مورد تماس چشمی

افرادی که دچار اضطراب اجتماعی هستند می توانند از درمان دارویی یا درمان شناختی رفتاری (CBT) استفاده کنند. بیشتر افرادی که اضطراب اجتماعی دارند می توانند با دریافت درمان مناسب واکنش ترس را کنترل کنند و ارتباط چشمی بهتری برقرار کنند. البته برقراری تماس چشمی یکی از جنبه های تعاملات اجتماعی است که با تمرین و تکرار در موقعیت های واقعی و تمرینی می توان این مهارت را به دست آورد.

اگر اختلالات اضطراب دارید و تماس چشمی برایتان سخت است، می توانید به تدریج این مهارت را در خودتان ایجاد کنید. برای مثال ابتدا با افراد آشنا شروع کنید و به تدریج زمان برقراری تماس چشمی را بیشتر کنید و بعد کم کم این کار را با افراد غریبه هم تمرین کنید.

حتی یکی از روش های موثر برای کم کردن اضطراب این است که با شخصیت های تلویزیونی مثل مجری ها در برنامه های تلویزیونی یا در ویدئوهای آنلاین تماس چشمی برقرار کنید. همچنین می توانید در تماس های ویدئویی با دوستانتان این کار را شروع کنید. نفس عمیق هم هم برای کاهش ضربان قلب و کم کردن اضطراب روش خوبی است.

روش های بهبود مهارت های برقراری تماس چشمی

اگر با کسی دارید صحبت می کنید یا در گروهی هستید که در حال صحبت با دیگران هستید، به جای تماس چشمی مستقیم، به فاصله بین ابروهای فرد نگاه کنید و هر از گاهی به اطراف نگاه کنید. نگاه خیره به مدت طولانی هم شما را اذیت می کند و هم طرف مقابلتان را معذب می کند.

با استفاده از این روش می توانید راحت تر ارتباط چشمی داشته باشید و ارتباط بهتری با دیگران برقرار کنید.

نکاتی برای برقراری ارتباط چشمی

  • قبل از اینکه شروع به صحبت کنید اقدام به برقراری تماس چشمی کنید.
  • از قانون ۵۰/۷۰ استفاده کنید. وقتی دارید صحبت می کنید ۵۰ درصد زمان صحبت، ارتباط چشمی برقرار کنید و قتی شنونده هستید ۷۰ درصد.
  • تماس چشمی را به مدت ۴ الی ۵ ثانیه نگهدارید و سپس به آرامی نگاهتان را به سمت دیگری ببرید و دوباره این کار را تکرار کنید.
  • وقتی می خواهید تماس چشمی را قطع کنید، این کار را به آرامی انجام دهید چون قطع کردن سریع تماس چشمی باعث می شود خجالتی یا عصبی به نظر برسید.
  • از تکنیک مثلثی استفاده کنید. به جای اینکه به پایین یا اطراف نگاه کنید (که نشانه اعتماد به نفس پایین است)، سعی کنید یک مثلث وارونه تصور کنید که چشم ها را به دهان فرد متصل می کند و هر پنج ثانیه به یکی از زاویه ها نگاه کنید.
  • اگر نگاه مستقیم به چشم ها شما را اذیت می کند، به ابروها، گونه ها یا بینی طرف مقابل نگاه کنید.
  • برای قطع تماس چشمی به جای اینکه نگاهتان را برگردانید، سرتان را به نشانه تایید تکان دهید. این کار طبیعی تر است و باعث می شود راحت تر ارتباط چشمی تان را قطع کنید.

وقتی در بین جمع صحبت کنید، به جای اینکه گروه را به عنوان یک کل در نظر بگیرید، با خودتان تصور کنید که با یکی از افراد گروه در حال صحبت هستید. یکی از اعضای گروه را انتخاب کنید و وانمود کنید فقط با او صحبت می کنید. وقتی جمله تان تمام شد و می خواستید جمله دیگری را شروع کنید، به فرددیگری نگاه کنید و این بار روی صحبتتان با آن فرد باشد و این کار را با تمامی افراد گروه تکرار کنید. با این روش اضطراب کمتری تجربه می کنید.

خلاصه و جمع بندی

اگر شدت اضطراب اجتماعی شما به حدی است که نمی توانید به هیچ وجه ارتباط چشمی داشته باشید، حتما از یک متخصص کمک بگیرید. دکتر روانشناس به شما کمک می کند تا ریشه این اضطراب در شما شناسایی شده و اقدامات درمانی لازم انجام شود.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳۲ رای

تحریریه مجله دکتر بهشتیان

مطالب مجله دکتر بهشتیان ابتدا توسط کارشناس دپارتمان (روانشناسی، کودک، ازدواج، حقوقی، آموزش، تناسب اندام، تغذیه، مشاوره تحصیلی و آرامش) نوشته یا ترجمه شده، سپس توسط ویراستار مجله ویرایش و در نهایت توسط دکتر متخصص حوزه مربوطه از نظر علمی مورد ارزیابی و ویرایش علمی قرار می گیرد و در نهایت در سایت منتشر می شود.

مطالب مرتبط

guest
10 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
Asly

من وقتی به چشم افراد نگاه میکنم حس خوبی ندارم،یه جورایی توی چشماشون حیله و نیرنگ میبینم،من دوست ندارم به کسی اعتماد کنم و واقعا همه رو دوست دارم اما از همه بیزارم،من یه دوست صمیمی دارم که بعد شیش سال دوستی ،تازه دارم بهش اعتماد میکنم،تازه هنوز هم میترسم بهش معتمد بشم،کسی تاحالا از اعتمادم سواستفاده نکرده دلیل این ترس ام رو نمیدونم

mammosh b

سلام من نمیتونم جدا از افراد دیگه توی چشم کسی که دوستش دارمم نگاه کنم نمیتونم اصلا نمیشه چطور توضیح بدمش ناخوداگاه با اینکه میل شدیدی دارم به نگاه کردنش اما سرم پایین میوفته یا نگاهمو میگیرم باید چیکار کنم؟

رضا

منم همین مشگل دارم بیست هفت سالمه و تقریبا پانزده ساله پیش تقریبا از وقتی سن بلوغ رسبدم فک میکردم زشت شدم و این شد منزوی شدم و بعد چند سال صورتم خوشگل شد ولی الان نمیتونم به چشم و صورت کسی نگاه کنم و نگاهم به حاشیه هست تا صورت شخص واقعا موندم چکار کنم اگر کسی راه و درمان برای این کار داره لطفا بگه

اصغر صالحی

سلام ببخشید من مشکل ارتباط چشمی دارم ،در شکل پیچیده و پیشرفته تر نمیتونم از این وضعیت بیام بیرون چون هنگامی که ناگهان یکی تو چشمام نگاه می‌کنه ، یا من یهویی نگاه کنم ،خیلی اذیت میشم،دچار سردرد و چشم درد وسردی بدن و بی حسی یا خشکی پوست میشم (تبدیل شده به یک نوع اضطراب شدید یا وحشت ) این اختلال بصورت مداوم در من رخ میده و منو منزوی و محدود کرده و خیلی کنترل شده و با احتیاط تو اجتماع شرکت میکنم ، خیلی زندگی برام سخت شده ، تو ارتباط با همسرم دچار مشکل شدم ، بنظرتون امکان بهبود و سلامتی دوباره وجود داره یا نه؟۷ساله که با این مشکل دارم دست و پنجه نرم میکنم ،واقعا نامید شدم

ترانه

سلام من هم‌مشکل شمارو دارم وضعیتتون اوکی شد؟ راه حلی هست؟ودارم به خودکشی فکر میکنم

حسن

منم همچین مشکلی دارم البته یکم مشکوک به اوتیسمم ولی هیچ دکتری نگفته خودم طبق چیزایی که تجربه میکنم فهمیدم

نمیدونم چیکار باید کرد

مرتضی

منم دیقا مث شماهام ولی ب خودتون بگین باو بسه بسه بسهههعععهع بزا هر جور فک میکنن فک کنن ت خودت باش

زهراشیرانی

سلام .باخودت روراست باش .ببین مشکل ازکجا وکدوم خاطره شروع شد.ازخودت بپرس .بعدببین چطوری میتونی ازسطح کم شروع کنی مثلا از چونه لب بعدبینی بعد بین دوابرو بعدچشمهای طرف مقابلت …
اصل اینه که ببینی علتهاش چیه متوجه که شدی میتونی به خودت کمک کنی .مشاوره هم برو حتما درمان میشی چرا که نه

سارانی

با سلام مدتهاست که منم همین مشکل را دارم وبدتراز آن این است که هنگام چشم درچشم شدن فرد مقابل چشمهام بیرون میزنه وفردمقابل هم متوجه میشه وسعی میکنه ارتباطش را بامن زودپایان دهد ۴۵ سالم است ومرد هستم وبه همین خاطر ازرفتن به منزل اقوام خوداری میکنم وفرزندانم هم اسير من شده اند کسی اگرراهی یا درمانی دارد خواهشن کمکم کندمنتظرم ممنون از توجه‌تان سپاسگزارم

امیرحس

منم همین مشکلو دارم ۶-۷ساله ک درگیرم هیج کاریم نمیتونم بکنم فقط گریه میکنم -بخاطر همین موضوع نمیتونم ازدواج کنم

دکمه بازگشت به بالا