ممکن است یکی از نزدیکان شما (همسر، فرزند و …) به اختلال دوقطبی مبتلا باشد و بخواهید به او کمک کنید اما ندانید از کجا باید شروع کنید. شاید از رفتار او نا امید و ناراحت شوید و ندانید که چه واکنشی باید نشان دهید.در ادامه این مطلب از دپارتمان سلامت روان مجله سلامت دکتر بهشتیان با ۱۱ روش برای کمک به بیمار دو قطبی آشنا می شوید.
۱- گاهی به صحبت های او فقط گوش کنید
شاید دوست داشته باشید به دیگران بگویید چطور مشکل شان را حل کنند اما گاهی فقط باید شنونده باشید. گاهی عزیزان تان فقط می خواهند به حرفهای شان گوش کنید و نیازی به نظر شما ندارند.
در عوض به آن ها بگویید که همیشه هستید و هر وقت بخواهند می توانند با شما صحبت کنند. شاید همیشه تمایلی به حرف زدن نداشته باشند، اما بودن شما آن ها را دل گرم می کند.
۲- بیمار مبتلا به دوقطبی را به پیگیری درمان تشویق کنید
یادتان باشد که بیماران دوقطبی می توانند زندگی موفق و کاملی داشته باشند. به همسرتان بگویید که این اختلال مشکل بزرگی نیست و می تواند جلوی آن بایستد.
او را تشویق به ادامه روند درمان خود و مراجعه به روانشناس و روانپزشک کنید.
۳- با فرد مبتلا به دوقطبی وقت بگذرانید
با هم به سینما و کافه بروید و در پارک قدم بزنید. ارتباط اجتماعی، مخصوصا در شرایطی که همسرتان افسرده باشد، اهمیت بسیار زیادی دارد. ممکن است او خودش را منزوی کند و مشکلش شدیدتر شود.
حتی اگر دعوت شما را رد می کند باز هم تلاش کنید. با این کار متوجه می شود که برایتان مهم است. احتمالا کم کم به تلاشتان واکنش مثبت نشان می دهد و از شما تشکر می کند.
۴- در درمان دوقطبی او شریک شوید
اجازه ندهید عزیزتان به تنهایی فرایند درمان را طی کند. حمایت شما به موفقیت درمان او کمک می کند. به هر شکلی که دوست دارد با او همراهی کنید. می توانید در کار های زیر به او کمک کنید:
- پیدا کردن روانپزشک و روانشناس خوب
- وقت گرفتن و مراجعه به مشاور
- دنبال کردن برنامه ی درمان
او را به مصرف داروهایش تشویق کنید. ممکن است با بهتر شدن و یا به دلیل عوارض جانبی، مصرف دارو را قطع کند. اگر دارو او را اذیت می کند، از روانپزشک بخواهید داروی دیگری را جایگزین کند.
۵- در برابر رفتارهای بیمار دوقطبی آرامش خودتان را حفظ کنید
ممکن است همسر شما در طول دوره ی شیدایی، عجیب و وقیحانه رفتار کند و یا در طول افسردگی، حساس و بد اخلاق شود.
یادتان باشد که در این زمان ها او واقعا خودش نیست و نشانه های بیماری باعث بروز رفتارهای نامناسب می شوند. پس آرامش خود را حفظ کنید و به این رفتارها واکنش نشان ندهید.
۶- حواستان به شروع نشانه های دوره شیدایی باشد
گاهی تشخیص نزدیک شدن به دوره شیدایی برای همسرتان سخت است. شاید بگوید خوب است اما شما باید مراقب نشانه های اختلال باشید. نشانه های شیدایی شامل موارد زیر است:
- کم خوابیدن
- زیاد و سریع حرف زدن
- انجام دادن کارهای خطرناک مثل رانندگی با سرعت زیاد یا ولخرجی کردن
اگر متوجه نزدیک شدن دوره ی شیدایی شدید، می توانید از روانپزشک برای پیش گیری از شروع دوره کمک بگیرید.
۷- حواس تان به نشانه های شروع دوره ی افسردگی اختلال دوقطبی باشد
با توجه به نشانه های زیر، دوره ی افسردگی را نیز می توانید پیش بینی کنید:
- تمایل کمتر به تعاملات اجتماعی
- مشکلات خواب (مثل بی خوابی یا زیاد خوابیدن)
- بی انرژی بودن
- غمگین و ناراحت بودن
در این شرایط همسرتان را به پیاده روی تشویق کنید. به او کمک کنید به جنبه های مثبت زندگی تمرکز کند. اگر بهتر نشد، با روانپزشک تماس بگیرید.
۸- به بیمار دوقطبی برنامه منظم بدهید.
یک برنامه منظم می تواند به ثبات خلقی همسرتان کمک کند. استراحت بسیار مهم است زیرا مختل شدن خواب می تواند آغازگر نشانه ها باشد. او را به خوابیدن و بیدار شدن در ساعات مشخص تشویق کنید.
۹- به کاهش استرس بیمار دوقطبی کمک کنید
عوامل استرس زا مانند از دست دادن شغل می توانند آغازگر نوسانات خلقی باشند. شما نمی توانید عزیزتان را از تمام اتفاقات پر استرس دور کنید اما می توانید برای مقابله با استرس به او کمک کنید.
او را به ورزش کردن تشویق کنید، با هم به کلاس یوگا بروید. این کار به هر دوی شما برای مقابله با چالش های اختلال دوقطبی کمک می کند.
۱۰- در انجام برخی از کارهای روزمره به او کمک کنید.
حتی کارهای ساده و روزمره هم برای یک فرد مبتلا به اختلال دوقطبی سخت به نظر می رسد. از او بپرسید که چطور می توانید به او کمک کنید. اگر برای خودتان غذا می پزید، برای او هم غذا بپزید و به خانه اش ببرید.
۱۱- از خودتان نیز مراقبت کنید
حضور یک فرد دوقطبی در زندگی تان می تواند بسیار سخت باشد. ممکن است شما به عنوان مراقب، افسرده یا بیمار شوید. اگر به نیازهای خودتان توجه نکنید، خسته خواهید شد. سعی کنید برای خودتان نیز زمان مشخصی را در نظر بگیرید. نقاشی بکشید، به موسیقی گوش دهید، یا کاری که دوست دارید را انجام دهید. با دوستان خود تفریح کنید و احساس گناه نکنید. اگر حالتان خوب نباشد نمی توانید از عزیزتان مراقبت کنید.
سلام دوستان
من ۴۰ سالمه و یک دوقطبی هستم
فوق لیسانس دارم و دوتا مقاله علمی در معتبر ترین مجله های دنیا دارم خدارو شکر میکنم که تو کارم خیلی خیلی موفق هستم و یکی از سه نفر برتر کشور در تخصص خودم هستم
چند سالی هست که ورزش میکنم و بعد از ورزش واقعا حالم خوب میشه وقتی تو دوره افسردگی هستم خیلی سخت میتونم باشگاه برم ولی هرجوری هست میرم
الان که دارم این متن رو مینویسم در دوره افسردگی هستم و حالم اصلا خوب نیست
زندگی ما با این نوسانات خیلی سخته و اطرافیان ما بعضی موقع ها خیلی اذیت میشن
من تنها چیزی که میتونم بگم اینه که همیشه سعی کنید اتفاقات و جنبه های مثبت یک موضوع رو به فرد دوقطبی بگید تا انرژی بگیره مخصوصا تو دوره افسردگی هیچ موقع خبر بد یا جنبه منفی یک موضوع رو بهش نگید چون هزار برابر حالشو بدتر میکنه
در آخر میخوام بگم که با کمی مراقبت یک شخص دوقطبی میتونه بهترین باشه بهترین
و این که شک نکنید دست خدا همیشه همراه ماست
پس اصلا نگران نباشید و سعی کنید تو دوره شیدایی و افسردگی شرایط دوره رو به عزیزانتون گوشزد کنید مثلا وقتی عصبانی هستند و میخوان اقدامی بکنند بهشون بگید که با توجه به این که تو دوره افسردگی هستن کاری که میخوان انجام بدن کاملا اشتباه هست و ناراحتیشون و قضاوتشون بر اساس واقعیت نیست و دارن اشتباه میکنن و حتما سعی کنید واقعیت موضوع رو بهشون بگید که خودشون هم به این نتیجه برسن که قضاوتشون اشتباه بوده این کار رو برای دفعه های بعد راحت تر میکنه
اصلا نگران نباشید خدابزرگه با کمی مراقبت لتفاقا زندگی در کنار ما خیلی هم لذت بخشه
دست خدا همراهتون باشه
سلامممنونم از توضیحاتتون من پسرم دوقطبی هست احتیاج به کمک شما دارم امکان نداره تماس بگیرم خدمتتون خیلی ممنون میشم
سلام،خسته نباشید.
خواهر من مدتی هست اصلا حالش خوب نیست دوبار یک کار خیلی خطرناک انجام داد.یکبار با مشت پی در پی زد به شیشه پنجره و همش ریخت پایین،بار دوم داخل مدرسه با مشت زد شیشه های اونجا رو شکست که همین دو روز پیش بود.بردمش دکتر و دکتر بهم گفت خواهرم اختلال دوقطبی داره و گفتن که حتما باید یک هفته بستری بشه و دارو بخوره و بعد از اینا ببریمش پیش خود دکتر.
لطفا خواهش میکنم هر راهی دیگه ای هست بگید انجام بدم،نمیخوام خواهرم از دست بدم،حالم خیلی بده اینقدر ناراحت خواهرم هستم نمیدونم چکار کنم تا خوب بشه.
سلام
تا میتونید قوی باشید دو قطبی چیزی نیست فقط درمان میخاد ..تحت نظر دکتر دارو مصرف کنه و همیشه از مشاور براش استفاده کنید ..
سلام،خسته نباشید.
خواهر من مدتی هست اصلا حالش خوب نیست دوبار یک کار خیلی خطرناک انجام داد.یکبار با مشت پی در پی زد به شیشه پنجره و همش ریخت پایین،بار دوم داخل مدرسه با مشت زد شیشه های اونجا رو شکست که همین دو روز پیش بود.بردمش دکتر و دکتر بهم گفت خواهرم اختلال دوقطبی داره و گفتن که حتما باید یک هفته بستری بشه و دارو بخوره و بعد از اینا ببریمش پیش خود دکتر.
لطفا خواهش میکنم هر راهی دیگه ای هست بگید انجام بدم،نمیخوام خواهرم از دست بدم،حالم خیلی بده اینقدر ناراحت خواهرم هستم نمیدونم چکار کنم تا خوب بشه.
سلام و عرض ادب وخسته نباشید به همه ،،من مادر پسری هستم ۱۸ساله نزدیک به دو سه ساله که رفتار مناسب نداره گاه خوب و گاهی خشن که انگار درونش هیولا خوابیده ،گرایش به دعوا و چاقو اینجور چیزا داره ،،دکتر بردیم چند جلسه و دیگه نخواست که بره ،،،الان هیچ جوره نمی تونیم راضیم کنیم از همتون میخوام برای مادر دل شکسته و سلامتی سر قشنگم دعا کنید ،،،واقعا کمک میخوام نمیدونم چیکار کنم
من هم دقیقا شرایط شما رو دارم فقط دارم کار میکنم برای خرج بچهام و یکسره هم گریه میکنم زندگی پرفرازو نشیبی داشتم از خیانت گرفته تا الان که دارم از بیماری پسرم مثل شمع آب میشم
دختر منم دچار دوقطبیه اما دیر متوجه شدیم ده سال درگیرش وس سال ک منوجه شدیم خیلی سخت ک خودش قبول نداره دوره مانیا وشیدایی داره اللن فقط توکلم ب خداس ودکتروداروهاشون ولی از من ب شما نصیحت برا ازدواج دقت کنین وپرس وجو کنین ک ارث نباشه😞
من رفیقم دو قطبیه🙂و من تازه اینو فهمیدم و بهم گفت واقعا نمیدونم چیکار کنم خیلی ناراحتم
من دخترم دوقطبیه دوساله متوجه شدیم اول خیلی شدید بود الان بهتره ولی خوب بالا وپایین هستن خیلی مشکله راحت ارتباط نمیگیرن
با سلام. برادر من ۳۵ سالشه اختلال دوقطبی داره دو ساله خوب شده بود، ولی ۱۰ روزی قرص نخورد و حالش خیلی بد شد، حالا رفته آسایشگاه ولی گفتن برق وصل میکنیم، نمیدونیم اجازه بدیم یا نه؟؟ میشه راهنمای کنید؟؟
سلام دوست عزیز من پدر بیماری دوقطبی
برق وصل کردن آخرین گزینه تون باشه
من دو لیسانس دارم، فوق لیسانس دارم، نه دیپلم و دو کارت مربیگری در رشته کامپیوتر دارم، آیلتس دارم، پانزده سال دیپلومات بودم، بیست سال از پدرو مادر برادر و خواهرم سرپرستی کردم، مادر دو دختر فوق العاده هستم که شاگرد اول، نقاش، سفالگر و دارای مدرک ایتلس هستند، افتخار این داشتم که در عالی ترین سطح برای کشورم تصمیم گیرنده باشم و در سرنوشت میلیون ها آدم تاثیر گذار باشم، شاعر و نویسنده هستم و من یک دو قطبی ام.
درود بر شما که آنقدر قوی هستید
ببخشید به نظرتون شرایط اقتصادی زمان شما و الان اگر یکی بود…شما باز هم میتونستید این راهو بیایین با این بیماری؟و شرایط دقیقا یکسان شما
سلام عزیزم
شما عالی بودید
خدا نگهدار وجودتون باشه
واقعا که آفرین دارید.
سلام من یه روز در میان شاد و ناراحتم و این واقعا دست خودم نیست حالات روانیم جوری خود بع خود عوض میشه که اگه یک شنبه شاد باشم فردا میدونم ک غمگینم و واقعا همینم یرور حالم خوبه یه روز نه یروز انقد شادم همه میگن تو همون ادمی؟ یروز اعصاب ندارم و این واقعا دست خودم نیست طوری که ارامش خودم داره بهم میریزه و این روزا ک شادم بیش از حده و غمگینیم هم بیش از حد منم اختلال دو ققطبی دارم؟
سلام دوست عزیز
منم دقیقا همین حالات و دارم خیلی خسته کننده س و اینکه با این حالات کسی آدمو جدی نمی گیره.
چکار باید بکنیم؟
ماشالا زیر مطلب، نفرتپراکنی علیه دوقطبیها در قالب نصیحت و خفت دادن و هر کثافتکاری دیگهای خوب داره کودکاری راه میندازه تو زندگی دوقطبیها. دوستان در نظر داشته باشن اگر بخواید دو قطبی ها و اوتیستیک ها و افسردهها و ایدیاچدی ها رو از شهر و زندگی بیش از این حذف کنید متوجه خواهید شد که ۱- بیشترتون حذف خواهید شد و خبر ندارد. ۲- از اونجا که اصولاً یکی از دلایل بروز و عود این مسائل جامعه و مخصوصاً تاکید میکنم مخصوصاً نظام خانواده س، شاهد بیشتر شدن این علایم در اطرافیانتون خواهید بود.
با این چیزایی که میگید نظرتون چیه بگردیم هر کی یه اختلالی داشت عقیم کنیم، بلکه اندازۀ ملخها شبیه هم بشیم!
سلام وقتتون بخیر
من چندین ماهه که خیلی سریع حالت روحیم عوض میشه مثلا الان خیلی شادم و میخندم ولی ۲ یا ۳ دقیقه دیگه به حدی ناراحتم که میخوام فقط گریه کنم از طرف دیگه از فعالیت ها خیلی زود خسته میشم و میخوام رهاشون کنم . یا زمانی که توی خونه ام دلم میخواد با دوستام برم بیرون ولی وقتی میرم بیرون و یه تایم کمی میگذره مثله یک ربع بعدش فقط میخوام هر چه سریع تر برم خونه و جمع رو ترک کنم .
باید چیکار کنم ؟ ممنون میشم راهنماییم کنین
۲۰ سالمه و دخترم
ببخشید که اینو میگم ولی شما افسرده هستین و نشانه هاتونم مال بیماری دوقطبی هست متاسفانه عزیزم انشاالله که حال دل هممون خوب بشه
کمی ضعیف شدی بخاطر تحمل مشکلات استراحت فکر کردن چرا در دنیایی به این بزرگی من کم آوردم فقط من جا تنگ کردم خدا دکتر اعصاب یک آمپول بعد از مدتی بهتر میشویم برای هر کسی پیش میاد فقط من یا تو نیستی
ما درنگهداری بیمار دوقطبی .خودمون هم افسردگی گرفتیم ومریض شدیم . همش غصه میخورم وهیچ کاری از دستم ساخته نیست . زندگی وحشتناکیه . بعد دکتر ودارو فقط خدا به دادمون برسه 🙏
سلام مادرم ۴۰ سالش ۱۶ساله که قرص میخوره صدا میشنوه داد میزنه همه جارو بهم میریز دکترم بدم این ور اون ور بازم خوب نشد الان بعد ۱۶ سال بازم ادامه میده میگه صدا میاد از این حرفا واقعا نمیدونم چیکار کنم یه راهنمایی کنید
به نظر من چون صدا میشنوه اسکیزوفرنی دارع
سلام عزیزم درکنار این درمانها از طب سنتی هم استفاده کنیدخیلی کمک میکنه
کلا افسردگی ازسردی بدن واین که مادرتون صدا میشنون نشانه یسردی مغزه البته از متخصصین طب سنتی استفاده کنید نه عطاریها ان شاءالله که موفق باشین
[…] از اختلالات جدّی خلقی که با افسردگی رابطه دارد، اختلال دوقطبی است که بیشتر با نام قبلی خود شناخته می شود […]
فرزندم که ۲۲سال سن داره دچاربیماری دوقطبیه.اصلا دارونمیخوره. چاره چیست؟
بیا باهم بسوزیم وبسازیم منم یه فرزند این؛جوری دارم
سیستم درمانی پاسخی به این مشکلات و بیماریها ارائه نمی کند. چنین افرادی کجا ووچطور باید درمان شوند؟ بهزیستی میگوید کارش رسیدگی به معلولین است.بیمارستانهای روانپزشکی میگوید بیمارستان اقامتگاه نیست. پزشکان میگویند کار ما تجویز داروست. بیماری که از هرگونه همکاری برای درمان امتنا میکند چه بایدکرد؟
منم مثل شما گیر افتادم با آدم دو قطبی و اسکیزوفرنی
واقعا ازار دهنده هستش، بیدار ماندن تا صبح ومدام حرف زدن، بی ثباتی اخلاق،
من هم یک پسر دوقطبی دارم با وعده ووعید مجبورش کردم دوباره دارو را شروع کرد
منم یه پدر اینجوری با هم می سازیم و می سازیم
منم همینطور😔
سلام مادر منم بیماری دو قطبی دارند یه دفعه بعد از ۲۰ سال که دارو میخوردند داروشونو سر از خود قطع کردند دیگه هم دارو نمیخورند وظیفه ما چیست؟
شرایط ات رو درک میکنم
ولی متاسفانه باید از اهرم زور و فشار استفاده کرد
چون اگه داروهاشون رو نخورن خیلی خطرناک میشه
ولی بعدا حتما ازشون دلجویی بشه