11 روش برای کمک به بیمار دوقطبی

ممکن است یکی از نزدیکان شما (همسر، فرزند و …) به اختلال دوقطبی مبتلا باشد و بخواهید به او کمک کنید اما ندانید از کجا باید شروع کنید. شاید از رفتار او نا امید و ناراحت شوید و ندانید که چه واکنشی باید نشان دهید.
با حمایت شما، او شانس درمان بیشتری پیدا می کند. راه های متفاوتی برای کمک به این افراد وجود دارد که در ادامه با 11 مورد از آنها آشنا خواهید شد.
گاهی به صحبت های او فقط گوش کنید
شاید دوست داشته باشید به دیگران بگویید چطور مشکلشان را حل کنند اما گاهی فقط باید شنونده باشید. گاهی عزیزانتان فقط می خواهند به حرفهای شان گوش کنید و نیازی به نظر شما ندارند.
در عوض به آن ها بگویید که همیشه هستید و هر وقت بخواهند می توانند با شما صحبت کنند. شاید همیشه تمایلی به حرف زدن نداشته باشند، اما بودن شما آن ها را دل گرم می کند.
بیمار مبتلا به دوقطبی را به پیگیری درمان تشویق کنید
یادتان باشد که بیماران دوقطبی می توانند زندگی موفق و کاملی داشته باشند. به همسرتان بگویید که این اختلال مشکل بزرگی نیست و می تواند جلوی آن بایستد.
او را تشویق به ادامه روند درمان خود و مراجعه به روانشناس و روانپزشک کنید.
با فرد مبتلا به دوقطبی وقت بگذرانید
با هم به سینما و کافه بروید و در پارک قدم بزنید. ارتباط اجتماعی، مخصوصا در شرایطی که همسرتان افسرده باشد، اهمیت بسیار زیادی دارد. ممکن است او خودش را منزوی کند و مشکلش شدید تر شود.
حتی اگر دعوت شما را رد می کند باز هم تلاش کنید. با این کار متوجه می شود که برایتان مهم است. احتمالا کم کم به تلاشتان واکنش مثبت نشان می دهد و از شما تشکر می کند.
در درمان دوقطبی او شریک شوید
اجازه ندهید عزیزتان به تنهایی فرایند درمان را طی کند. حمایت شما به موفقیت درمان او کمک می کند. به هر شکلی که دوست دارد با او همراهی کنید. می توانید در کار های زیر به او کمک کنید:
- پیدا کردن روانپزشک و روانشناس خوب
- وقت گرفتن و مراجعه به رواندرمانگر
- دنبال کردن برنامه ی درمان
پیشنهاد می کنم این مقاله را هم مطالعه کنید: اختلال دوقطبی چیست؟
او را به مصرف داروهایش تشویق کنید. ممکن است با بهتر شدن و یا به دلیل عوارض جانبی، مصرف دارو را قطع کند. اگر دارو او را اذیت می کند، از روانپزشک بخواهید داروی دیگری را جایگزین کند.
در برابر رفتارهای بیما دوقطبی آرامش خودتان را حفظ کنید
ممکن است همسر شما در طول دوره ی شیدایی، عجیب و وقیحانه رفتار کند و یا در طول افسردگی، حساس و بد اخلاق شود.
یادتان باشد که در این زمان ها او واقعا خودش نیست و نشانه های بیماری باعث بروز رفتارهای نامناسب می شوند. پس آرامش خود را حفظ کنید و به این رفتارها واکنش نشان ندهید.
حواستان به شروع نشانه های دوره شیدایی باشد
گاهی تشخیص نزدیک شدن به دوره ی شیدایی برای همسرتان سخت است. شاید بگوید خوب است اما شما باید مراقب نشانه های اختلال باشید. نشانه های شیدایی شامل موارد زیر است:
- کم خوابیدن
- زیاد و سریع حرف زدن
- انجام دادن کارهای خطرناک مثل رانندگی با سرعت زیاد یا ولخرجی کردن
اگر متوجه نزدیک شدن دوره ی شیدایی شدید، می توانید از روانپزشک برای پیش گیری از شروع دوره کمک بگیرید.
حواس تان به نشانه های شروع دوره ی افسردگی اختلال دوقطبی باشد
با توجه به نشانه های زیر، دوره ی افسردگی را نیز می توانید پیش بینی کنید:
- تمایل کمتر به تعاملات اجتماعی
- مشکلات خواب (مثل بی خوابی یا زیاد خوابیدن)
- بی انرژی بودن
- غمگین و ناراحت بودن
در این شرایط همسرتان را به پیاده روی تشویق کنید. به او کمک کنید به جنبه های مثبت زندگی تمرکز کند. اگر بهتر نشد، با روانپزشک تماس بگیرید.
به بیمار دوقطبی برنامه منظم بدهید.
یک برنامه ی منظم می تواند به ثبات خلقی همسرتان کمک کند. استراحت بسیار مهم است زیرا مختل شدن خواب می تواند آغازگر نشانه ها باشد. او را به خوابیدن و بیدار شدن در ساعات مشخص تشویق کنید.
به کاهش استرس بیمار دوقطبی کمک کنید
عوامل استرس زا مانند از دست دادن شغل می توانند آغازگر نوسانات خلقی باشند. شما نمی توانید عزیزتان را از تمام اتفاقات پر استرس دور کنید اما می توانید برای مقابله با استرس به او کمک کنید.
او را به ورزش کردن تشویق کنید، با هم به کلاس یوگا بروید. این کار به هر دوی شما برای مقابله با چالش های اختلال دوقطبی کمک می کند.
در انجام برخی از کارهای روزمره به او کمک کنید.
حتی کارهای ساده و روزمره هم برای یک فرد مبتلا به اختلال دوقطبی سخت به نظر می رسد. از او بپرسید که چطور می توانید به او کمک کنید. اگر برای خودتان غذا می پزید، برای او هم غذا بپزید و به خانه اش ببرید.
از خودتان نیز مراقبت کنید
حضور یک فرد دوقطبی در زندگی تان می تواند بسیار سخت باشد. ممکن است شما به عنوان مراقب، افسرده یا بیمار شوید. اگر به نیازهای خودتان توجه نکنید، خسته خواهید شد. سعی کنید برای خودتان نیز زمان مشخصی را در نظر بگیرید. نقاشی بکشید، به موسیقی گوش دهید، یا کاری که دوست دارید را انجام دهید. با دوستان خود تفریح کنید و احساس گناه نکنید. اگر حالتان خوب نباشد نمی توانید از عزیزتان مراقبت کنید.
در کلینیک افسردگی و دوقطبی می توانید به سایر مطالب و مقالات مربوط به دوقطبی دسترسی داشته باشید.
چند مطلب پیشنهادی دیگر
-
اختلال شخصیت چیست؟
1k بازدید
-
تفاوت بین سیستم عصبی سمپاتیک و پاراسمپاتیک
15.13k بازدید
-
10 دلیل برای ترک سیگار از همین امروز
9.68k بازدید
-
از کجا بفهمم حمله پانیک دارم یا حمله اضطرابی؟
11.62k بازدید
-
اضطراب و افسردگی: دو روی یک سکه
8.76k بازدید
-
چرا قرص ملاتونین باعث درمان بی خوابی همه نمی شود؟
9.08k بازدید
با سلام واحترام من دو نفر بیمار دو قطبی دارم پسرم 4ساله که داره دارو مصرف می کنه نه تنها نتیجه نگرفته بلکه عوارض دارو هم داشته ودر حال حاضر دارو خاصی مصرف نمیکنه خودش دارو ها رو قطع کرد بارها اقدام به خودکشی کرده بهره هوشی بالایی داره وکارشناسی برنامه نویسه چند روز کار میکنه چند روز اصلا نمیتونه از جاش بلندبشه روی هم رفته وضعیت خوبی اصلا نداریم لطفا راهنمایی کنید
درود بر همگی شب هایی که خوابش نمی بره تا صبح باهاش بیدارم صبح هم سرکار میرم چون کارمند ظهر که بر میگردم باید دوباره همه ی وقت در اختیار باشم مگر چند ساعتی بخوابه کهبه بقیه رسیدگی کنم بسیار بسیار ولخرجی میکنه بسیار صحبت میکنه وووووو
سلام من یک دختر فرزند خوانده دارم ۲۸سابله هست از۴ماهگی من بزرگش کردم و۴ساله که خانوادشو پیدا کرده گاهی عاشق ماس گاهی از چشمهاش نفرت میریزه ومردمک چشمهاش خیلی کوچک میشه دکترهای زیادی بردم همه دوقطبی بودنش رو تایید کردن لاموژین ولیتیوم بهش دادن ولی نمیخوره میگه انرژیم پایین میاد متاسفانه بخاطر صدمه هایی که به من وشوهرم میزنه تصمیم به سکوت وحرف نزدن گرفتیم درحد سلام وشب بخیر خواهش میکنم ما رو راهنمایی کنید چون این دختر ثمره زحمتهای ماس ودوستشداریم فقط بخاطر ارامش ازش دورشدیم تا ناراحتی ایجاد نشه ممنون میشم کمکم کنی
سلام شوهر من الان چن ماه ها هست که دچار بیماری دو قطبی شدن
گاهی اوقات همش گریه میکنن به گذشته ها فکر میکنن
کاهش وزن دارن و اصلا حوصله هم ندارن
گاهی شاد و گاهی غمگین ترینند
به زندگی امید نداره امیدش رو از دست داده
از مرگ حرف میزنع
از زندگی خسته شده
سلام من شوهرم دو ماه شده چپ کردن و از ماشین افتادن پایین .به سرشون ضربه خورده و الان دچار اختلالات رفتاری شده .به خدا خیلی نزدیک شده همش حرف می زنند و خیلی غیرتی شدن و خورشید رو همیشه نگا میکن و خیلی کم اعصاب شدن و سیگار میکشن …بنظر شما خوب میشن ویکم از این بیماری بهم بگید
عزیزم به نظر من ازش طلاق نگیر ازش چون اگر ازش طلاق بگیرین خیلی باراحت میشه و افسرده میشه حواستون بهش باشه به حرفاش گوش بدید و هرچی میگه به اون گوش بدید ممنونم
من یکی از فامیل هامون همین طوریه