بارداریزنان و مادران

هفته چهاردهم بارداری: علائم و مراقبت های لازم

در این مطلب از دپارتمان زنان و مادران مجله سلامت دکتر بهشتیان به نکات و علايم مربوط به هفته چهاردهم بارداری می پردازیم.

  • تبریک می گویم! در هفته چهاردهم بارداری  شما رسماً در سه ماه دوم بارداری هستید.
  • علائم دشوار سه ماه اول کاهش پیدا می کند و به زودی حالتان بهتر می شود (فقط تصور کن: خستگی و حالت تهوع پر!)
  • شکم جلو می آید و علائم جدید از راه می رسند. اشتها زیاد می شود و سروکلۀ درد رباط گرد زهدان پیدا می شود که شامل احساس ناراحتی و کوفتگی است.

به سه ماه دوم خوش آمدید! هفتۀ چهاردهم بارداری با انواع تغییرات همراه است و به قولی، وارد «فاز ماه عسل» بارداری می شوید. از هفتۀ چهاردهم، سه ماه دوم بارداری شروع می شود. در این زمان باید کلی ورزش کنید، کارهای عقب افتاده را انجام دهید و در واقع، حالش را ببرید!

جنین در هفته چهاردهم بارداری

جنین در هفتۀ چهاردهم بارداری داخل رحم به چه کاری مشغول است؟ اگر در این هفته سونوگرافی کنید، می بینید که جنین انگشت های پا را تکان می دهد و حتی شست دستش را می مکد! کلیه های جنین در هفتۀ چهاردهم ادرار تولید می کنند و کبد و طحال هم مشغول به کارند. نکتۀ جالب اینکه در هفتۀ چهاردهم، کل بدن جنین با کُرک پوشانده شده تا بدن را گرم نگه دارد. یادتان باشد از حالا به بعد، جنین قدرت شنوایی پیدا می کند. پس تا دلتان می خواهد، با او صحبت کنید!

هفته چهاردهم بارداری و شکل جنین

اندازۀ جنین در هفته چهاردهم بارداری

در هفتۀ چهاردهم بارداری، جنین هم اندازۀ هلو است. تقریباً ۹ سانتی متر قد و ۹۰ گرم وزن دارد. وزن جنین نسبت به هفتۀ قبل تقریباً دوبرابر شده و به سرعت در حال رشد است.

سونوگرافی در هفته چهاردهم بارداری

معمولاً در هفتۀ چهاردهم خبری از سونوگرافی نیست. به احتمال زیاد در سه ماه اول سونوگرافی انجام شده و سونوگرافی بعدی مربوط به سونوگرافی آنومالی (یعنی سونوگرافی اواسط بارداری) است که معمولاً بین هفتۀ ۱۸ تا ۲۲ انجام می شود. اگر قصد دارید بین هفته های ۱۵ تا ۲۰ آمنیوسنتز انجام دهید، پزشک از سونوگرافی کمک می گیرد. تشخیص جنسیت جنین در هفتۀ چهاردهم قطعی نیست. پس صبور باشید! چند هفتۀ دیگر، جنسیت بچه در سونوگرافی آنومالی مشخص می شود.

علائم بارداری در هفته چهاردهم

در هفتۀ چهاردهم، کم کم علائم سه ماه اول بارداری از بین می رود. البته به مرور. پس صبور باشید و به خودتان سخت نگیرید! در ادامه به علائم جدید اشاره می کنیم که در هفتۀ چهاردهم بارداری ظاهر می شوند:

رباط گرد زهدان

جنین به سرعت در حال رشد است. پس بدن مادر هم دستخوش تغییر می شود. عضلات و رباط ها کش می آیند تا جا برای جنین باز شود. هزار داد و فریاد از درد و کوفتگی بدن! گرفتگی عضلات در هفتۀ چهاردهم بیشتر به خاطر درد رباط گرد زهدان است اما اگر از این بابت نگرانید، با پزشک مشورت کنید.

افزایش انرژی

علائم ناخوشایند سه ماه اول از بین می رود و انرژی به بدن مادر برمی گردد (#خداجونم­شکرت). با مصرف غذاهای سالم و طبیعی، حس سرزندگی را در خود تقویت کنید.

افزایش اشتها

شکمت قاروقور می کنه؟ بعد از اینکه شر حالت تهوع صبحگاهی خوابید، اشتها بیش از حد فعال می شود. یادتان باشد هر چه بخورید، مستقیم روی سرعت رشد جنین تأثیر می گذارد. باید روزی ۳۰۰ کالری مصرف کنید. اگر دوقلو باردار هستید، باید در سه ماه دوم روزی ۶۸۰ کالری دریافت کنید. کلی میان وعدۀ سالم دم دست نگه دارید و هر وقت دلتان ضعف رفت، از آن بخورید. از مصرف غذاهای چرب بپرهیزید چون هم برای شما و هم برای جنین ضرر دارد. (البته هیچ اشکالی ندارد هر از چندگاه یک کاسه بستنی بخورید.)

پرپشت شدن و درخشندگی مو

پرپشت شدن و درخشندگی مو یکی از (بی شمار!) پیامد جذاب حاملگی است.

در هفته چهاردهم بارداری چه اتفاقاتی می افتد؟

در هفتۀ چهاردهم، فقط انرژی و اشتها بالا نمی رود. شکم هم جلو می آید و با رشد رحم و جنین، مدام بزرگ و بزرگ تر می شود. رشد پستان ها هم ادامه دارد. حالا که سه ماه دوم روی غلتک افتاده، کم کم به بارداری عادت می کنید. از این دوران لذت ببرید و کارهای عقب افتاده را انجام دهید!

شکل و اندازۀ شکم در هفته چهاردهم بارداری

رحم در حال بزرگ شدن است تا برای جنین جا باز کند. پس احساس کوفتگی، درد و گرفتگی طبیعی است. از سرعت افزایش وزن در هفتۀ چهاردهم تعجب نکنید. اگر BMI مادر قبل از بارداری نرمال باشد، پزشک توصیه می کند از هفتۀ چهاردهم هر هفته نیم کیلو به وزن خود اضافه کند. مادرانی که دوقلو باردار هستند، تا هفتۀ بیستم شبیه به مادرانی که یک قلو باردارند پیش می روند و بعد، باید کمی بیشتر به وزن خود اضافه کنند. البته اگر وزن قبل از بارداری کم یا زیاد باشد (یا میزان کاهش یا افزایش وزن در سه ماه اول غیر عادی باشد)، شرایط فرق می کند و پزشک از یک روش دیگر برای کنترل وزن مادر استفاده می کند.

هفته چهاردهم بارداری و اندام مادر

طبیعی است که در سه ماه اول با آن همه علائم ناخوشایند از ورزش دور شده باشید اما حالا که انرژی به بدنتان برگشته، وقتش رسیده که به روال عادی برگردید. پیشنهاد می کنیم کلاس یوگای مخصوص بارداری یا پیاده روی را امتحان کنید. ورزش در هفتۀ چهاردهم برای جنین عالی است!

جنین در هفته چهاردهم بارداری لگد می زند؟

اولین لگد و غلت خوردن جنین داخل شکم مثل معجزه است! معمولاً بین هفتۀ ۱۶ تا ۲۲ متوجه این احساس جادویی می شوید. مادرانی که شکم دومشان است، زودتر متوجه حرکت جنین داخل شکم می شوند. به هر حال، خودتان را برای یک تجربۀ شگفت انگیز آماده کنید!

چهارده هفته یعنی چند ماه؟

خیلی ها فکر می کنند دوران بارداری ۹ ماه است ولی در واقع ۴۰ هفته طول می کشد. برای همین، اکثر پزشک ها برای محاسبۀ زمان بارداری به هفته توجه دارند، نه ماه. با این حال، در هفتۀ چهاردهم، سه ماه اول پر می شود و رسماً وارد سه ماه دوم می شوید.

«مبارکه! سه ماه اول را پشت سر گذاشتید! بالاخره شکم جلو می آید و مدرک بارداری ظاهر می شود چون حالا رحم از لگن بزرگ تر شده است!»

کریستین گریوز، متخصص زنان و زایمان در بیمارستان وینی پالمر

چند نکته برای هفته چهاردهم بارداری

روش های زیر در هفتۀ چهاردهم بارداری به شما کمک می کنند.

جلوگیری از سینوزیت

نه، اشتباه نکنید. به خاطر حساسیت نیست. گرفتگی بینی در دوران بارداری شایع است. گذاشتن کمپرس آب گرم روی صورت و رطوبت دستگاه بخور یا نوشیدن آب به تخلیۀ مخاط و باز شدن راه بینی کمک می کند.

درمان یبوست

یبوست در دوران بارداری شایع است. پس اجازه ندهید این علامت آزاردهنده گریبان شما را بگیرد. مصرف غذاهای سرشار از فیبر (غذاهای تازه، غلات کامل)، نوشیدن آب و ورزش منظم به جلوگیری از یبوست کمک می کند.

حواستان به خال های پوستی باشد

هورمون ها ظاهر خال های پوستی را تغییر می دهند. معمولاً جای نگرانی نیست ولی اگر احساس می کنید شکل و تناسب خال به هم ریخته، رنگش عوض شده، حاشیۀ عجیب و غریب پیدا کرده، قد و قوارۀ خال از پاک کن بزرگ تر شده یا حالت برجسته پیدا کرده، با متخصص پوست مشورت کنید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵ رای
منابع
12
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا