روابط عاطفی و ازدواج

مشاوره قبل از ازدواج واقعا به درد می خورد؟!! + فایل صوتی

درصد کمی از زوج ها به مشاوره قبل از ازدواج باور دارند و برای آن اقدام می کنند. در ادامه این مطلب از دپارتمان روابط عاطفی و ازدواج مجله دکتر بهشتیان با دلایل مشاوره قبل ازدواج و تاثیرات آن آشنا می شویم.

از طرفی آمارها نشان می دهد میزان طلاق در کشور ما در سال های اخیر نگران کننده شده است به حدی که برخی از کارشناسان از آن به عنوان سونامی طلاق یاد می کنند (در بسیاری از استان ها از هر ۳ ازدواج یکی به طلاق منجر می شود). همچنین درصد بالایی از طلاق ها، در یک سال اول زندگی مشترک رخ می دهد.

یکی از دلایل مهم بالا بودن میزان طلاق، انتخاب نادرست است. تحقیقات هم این مطلب را تأیید می کند. پژوهش ها نشان می دهد احتمال طلاق افرادی که مشاوره قبل از ازدواج مناسبی داشته اند نسبت به افرادی که مشاوره قبل از ازدواج نداشته اند؛ ۵۸ درصد کمتر است. همچنین ۴۶ درصد از زوج های در شرف طلاق معتقدند، اگر مشاوره قبل از ازدواج می داشتند و به مشکلات رابطۀ خود آگاه بودند، ازدواج آن ها به جدایی ختم نمی شد.

چرا مشاوره قبل از ازدواج می تواند مؤثر و مفید باشد؟ در مشاوره قبل از ازدواج چه کارهایی انجام می شود؟ در این مطلب سعی می کنم به این سؤالات پاسخ مناسبی دهم.

کار را باید به کاردان سپرد.

بدیهی است برای انجام هر کاری بهتر است به کارشناس آن حوزه مراجعه کنیم. وقتی می خواهیم ماشین جدیدی بخریم کمک گرفتن از کارشناس خودرو خیال ما را از بابت انتخابمان راحت می کند. اکثر ما در خرید ماشین عمدتاً به مسائل ظاهری توجه می کنیم و نمی توانیم از سلامت موتور ماشین مطمئن شویم بنابراین منطقی است که با یک کارشناس مشورت کنیم.

در مشاوره قبل از ازدواج هم دقیقاً همین مسأله رخ می دهد. روانشناس یا مشاور مسائل و مشکلاتی را که از دید شما پنهان می ماند، شناسایی کرده و میزان آسیب زا بودن آن ها را برای شما روشن می کند و تصمیم نهایی را به عهدۀ شما می گذارد. زیرا برخی از اختلالات (به ویژه اختلالات شخصیت)، یا درمان ناپذیرند یا درمان آن ها بسیار مشکل است و وجود چنین اختلالاتی در فرد می تواند آسیب های جدی به رابطه و زندگی مشترک وارد کند. معمولاً چنین مشکلاتی نشانه های بارز و قابل تشخیصی برای افراد عادی ندارد.

بررسی هماهنگی بین شخصیت ها

یکی از مهم ترین اقدامات مشاوره قبل از ازدواج، تعیین نیمرخ شخصیتی است یعنی استخراج همۀ ویژگی های شخصیتی مهم دو طرف و بررسی هماهنگی بین آن هاست.

عدم هماهنگی بین شخصیت زوج ها، یکی دیگر از دلایل مهم طلاق است (در زبان عامیانه به نداشتن تفاهم معروف است). تفاوت های شخصیتی می تواند عامل ایجاد بسیاری از مشکلات بین زوج ها باشد. مثلاً تصور کنید مرد درونگرایی با زنی برونگرا ازدواج کنند. یکی اهل رفت و آمد و دیگری متمایل به تنهایی و خلوت. حتماً می توانید پیش بینی کنید چه مشکلاتی در زندگی مشترک آن ها پیش خواهد آمد!

عشق و علاقه باعث می شود نتوانیم منطقی تصمیم بگیریم.

بیش از ۸۰ درصد دختران و پسران معتقد و متمایل هستند با فردی ازدواج کنند که عاشق او هستند یا به او علاقه دارند و ملاک اصلی بسیاری از آن ها برای ازدواج، دوست داشتن طرف مقابل است. اما نکتۀ جالب این است که عشق و علاقه باعث ایجاد اختلال در بخش منطقی مغز می شود و فرد عاشق نمی تواند به طور منطقی رابطۀ خود را تحلیل کند و نقاط قوت و ضعف آن را ببیند. نیاکان ما پر بیراه نمی گفتند که عاشق کور است چون از نظر علمی هم چنین مسأله ای تأیید شده است. قشر مغز (بخش منطقی مغز) در فردی که درگیر احساسات شدید (غم شدید، خشم شدید، علاقۀ شدید) شده است، به درستی کار نمی کند.

در مشاوره قبل از ازدواج مشکلات و مسائلی که شاید از دید شما پنهان بماند شناسایی می شود و میزان اثرگذاری احساس بر منطق مورد بررسی قرار می گیرد.

برخی از مشکلات ریشۀ ژنتیک دارند.

برخی از ویژگی ها (شخصیتی و فیزیکی) ریشۀ ژنتیک و زیستی دارند و به سادگی یا اصلاً قابل تغییر نیستند. حدود ۶۰ درصد ویژگی های شخصیتی، ثابت و پایدار هستند. پس همانطور که شما انتظار ندارید قد نامزدتان ۱۰ سانتیمتر بلندتر شود نباید انتظار تغییر برخی از ویژگی های شخصیتی او را داشته باشید. اما اینکه کدام ویژگی ها قابل تغییر، کدامیک تا حدی قابل تغییر و کدامیک اصلاً قابل تغییر نیستند به عهدۀ روانشناس است. بسیاری از زوج ها به امید این که همسرشان قول داده که تغییر کند، وارد زندگی مشترک شده اند اما غافل از این که تغییر چنین ویژگی هایی غالباً غیر ممکن است.

در مشاوره قبل از ازدواج، روانشناس به بررسی ویژگی های شخصیتی طرفین می پردازد و میزان مشکل ساز بودن و قابل تغییر بودن آن ها را تعیین می کند.

شناسایی اختلالات روانشناختی

در شرایط عادی، ازدواج چالش ها و استرس های خاص خودش را دارد و اکثر افراد می توانند آن را مدیریت کنند. اما اگر یکی از طرفین یا هر دو طرف مبتلا به اختلالی باشند ماجرا به این سادگی نخواهد بود. مثلاً تصور کنید زنی که دچار افسردگی است با خانوادۀ همسر خود دچار چالش هایی شود. چالش هایی که شاید دیگران  بتوانند به راحتی آن را مدیریت کنند اما آن زن به دلیل افسردگی، توان لازم برای مقابله با آن را نخواهد داشت و همین مسأله می تواند زندگی مشترک آن ها را دچار مشکلات جدی کند.

توان حل مشکلات و مدیریت هیجان ها

از قدیم گفته اند زن و شوهر دعوا کنند ابلهان باور کنند. معنی این ضرب المثل شاید این باشد که دعوای زن و شوهر چندان جدی و نگران کننده نیست. در واقعیت بعید است زن و شوهری هیچ گونه اختلاف و بحثی نداشته باشند و وجود بحث در زندگی مشترک مشکل ساز نیست اما تصور کنید جر و بحث های زوجی به زد و خورد و پرتاب کردن اشیاء بیانجامد. در این شرایط دیگر نمی توان چنین دعوایی را طبیعی دانست. چون مشخص است که یکی از زوج ها یا هر دو نفر در مدیریت هیجان های خود مشکل دارند.

در مشاوره قبل از ازدواج، روانشناس به بررسی هوش هیجانی و توان مدیریت هیجان در هر یک از طرفین می پردازد و وجود مشکلات در این زمینه را مورد بررسی قرار می دهد.

جمع بندی و خلاصه

در این مطلب سعی کردم به اختصار اقداماتی که در مشاوره قبل از ازدواج انجام می شود را توضیح دهم. چرا انجام مشاوره قبل از ازدواج می تواند میزان رضایت از زندگی مشترک را افزایش دهد؟

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵۳ رای
منابع
1234
2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
قالب وردپرس
قالب وردپرس
5 سال قبل

سلام ممنون از مطالب و سایت بروز و زیبای شما

دکمه بازگشت به بالا