اختلالات و بیماری های روانسلامت روانکلینیک وسواس

وسواس چیست؟ انواع وسواس های فکری و عملی

در این مقاله از دپارتمان سلامت روان مجله سلامت دکتر بهشتیان سعی می کنم پاسخ مشخص و علمی به سئوال وسواس (OCD) چیست؟ بدهم و درباره انواع وسواس جبری (وسواس عملی) مثل وسواس شستشو، وسواس نجاست، وسواس در انتقال نجاست،

اختلال وسواس فکری-عملی یا همان وسواس، یک اختلال روانشناختی است که در هر سنی ممکن است فرد به آن مبتلا شود.

این اختلال زمانی رخ می دهد که شخص در چرخه ای از افکار و اعمال وسواسی گیر می افتد.

وسواس ها (یا افکار وسواسی)؛ افکار، تصاویر و یا امیال ناخواسته و مزاحمی هستند که شدیدا فرد را مضطرب می کند و اعمال وسواسی (اجبارها)، رفتار هایی هستند که فرد با قصد رهایی از افکار وسواسی و یا کاهش اضطرابش، انجام می دهد.

بیشتر مردم در بخش هایی از زندگی خود برخی از افکار یا اعمال وسواسی را تجربه می کنند اما به این معنی نیست که همه ما به اختلال OCD مبتلا هستیم. کسی که به اختلال وسواس مبتلاست چرخه وسواس و اجبارش آنقدر شدید است که وقت زیادی از او می گیرد و در انجام کارهای روزمره زندگی او مشکل ایجاد کند.

تعریف علمی اختلال OCD

وسواس فکری؛ افکار، تصاویر و تکانه هایی هستند که مرتبا در ذهن فرد تکرار می شوند و به نظر می رسد خارج از کنترل فرد هستند و علی رغم میل او به ذهنش می آیند. مثل اینکه فرد مدام فکر می کند مبادا دستش آلوده باشد (فکر وسواسی) و برای کاهش نگرانی از آلوده بودن دستش آن را مدام می شوید (اجبار یا وسواس عملی)

در مکالمات روزمره به کرات از کلمه ی وسواس و وسواسی استفاده می شود. اما بیشتر به معنی “اهمیت دادن” به چیزی است. مثلا فردی که می گوید من روی کارم وسواس دارم یعنی کارم برایم اهمیت دارد و به این معنی نیست که به OCD  مبتلاست.

شما می توانید به شدت درگیر موسیقی مورد علاقه خود باشید اما باز هم به کارهای روزمره ی خود برسید و با دوستانتان شام بخورید، سر ساعت مشخصی برای خواب آماده شوید و صبح ها به موقع سرکار بروید. پس شما مبتلا به OCD نیستید.

حتی داشتن افکار آزار دهنده هم به معنی فکر وسواسی نیست. مثلا هرکسی ممکن است گاهی نگران بیمار شدن خودش یا عزیزانش باشد، اما این نگرانی لزوما نشانه های OCD نیستند.

چون شدت و مدت زمان درگیری با این افکار زیاد نیستند و زندگی عادی فرد را دچار اختلال نمی کند.

علایم وسواس فکری

به طور خلاصه می توانم بگویم برای آنکه فردی به وسواس فکری مبتلا باشد باید علایم زیر را داشته باشد:

  • وجود افکار، تصویرها یا تکانه هایی که مدام در ذهن او تکرار شوند. مثلا این فکر که دستانم آلوده هستند. یا بیماری ایدز دارم. نکنه به فرزندم آسیب بزنم
  • افکار یا تصاویر باید غیر منطقی باشند. مثلا فردی که به خاطر عبور از کنار یک سطل زباله نگران این است که مبادا به ایدز مبتلا شود. فکر غیر منطقی دارد. چون  می داند ایدز فقط از طریق خون منتقل می شود و عبور از کنار سطل زباله نمی تواند باعث ابتلا به ایدز شود.
  • شدت و میزان افکار زیاد باشد به طوری که روند زندگی او را مختل کند. مثلا اگر شما امروز برای عیادت فردی به بیمارستان رفته باشید و پس از برگشتن همه لباس های خود را ضدعفونی کنید لزوما به وسواس مبتلا نیستید اما اگر مدت ها پس از رفتن به بیمارستان، ذهن تان درگیر آن روز باشد و مراقبت های ویژه ای بکنید احتمالا به وسواس فکری مبتلا هستید.

شدت وسواس

شدت درگیری فرد درباره افکار یا اعمال وسواسی متفاوت است. اگر فردی ساعات زیادی از وقت خود را درگیر افکار یا اعمال وسواسی خود باشد دچار وسواس فکری شدید یا وسواس عملی شدید است. مثلا اگر حمام رفتن فردی بیش از ۲ ساعت طول بکشد به وسواس شدید مبتلاست.

یا فردی که ساعات زیادی از روز درگیر افکار وسواسی اش است به طوری در کار و تحصیل او اختلال جدی ایجاد کرده است به وسواس فکری شدید مبتلاست. به عبارت دیگر ملاک وسواس فکری شدید میزان اختلالی است که وسواس در زندگی روزمره او ایجاد کرده است.

وسواس های فکری شایع

وسواس آلودگی و  وسواس نجاست

  • مایعات بدن (مثل: ادرار و مدفوع)
  • میکروب/ بیماری (مثل: ایدز، سرطان و …)

نگرانی درباره از دست دادن کنترل خود

  • ترس از آسیب زدن به خود و دیگران
  • ترس از به ذهن آمدن تصاویر وحشتناک و خشن به ذهن
  • ترس از توهین کردن و زدن حرف های رکیک در جمع
  • ترس از دزدیدن اشیاء

نگرانی درباره آسیب زدن به دیگران

  • ترس از مسئول بودن برای رخ دادن اتفاقات بد (مثلا نگرانی درباره اینکه مبادا کاری کند که ساختمان آتش بگیرد)
  • ترس از آسیب زدن به کسی به دلیل بی احتیاطی (مثال: مبادا به دلیل آلودگی دست های من دستگیره خانه کثیف شده و باعث شود مادرم بیماری لاعلاج بگیرد)

وسواس های مرتبط با کمال گرایی

  • وسواس تقارن (مثلا همه کتاب های داخل قفسه کتاب از نظر اندازه قرینه باشند. وسواس تقارن یکی از شایع ترین وسواس های این دسته می باشد. معمولا ذهن افرادی که وسواس تقارن دارند مشغول مرتب بودن وسایل اطراف خود است.

مثلا مراجعی که وسواس تقارن داشت در یکی از جلسات درمان ناگهان بلند شد و گلدان های داخل اتاق را مرتب کرد و گفت یکی از گلدان با دو گلدان دیگر در یک راستا نبودند و این من را اذیت می کرد.

یا مراجعی دیگری که نوازنده حرفه ای بود می گفت مدت هاست گیتار نزده ام چون هر بار بعد از نواختن بخواهم ساز روی استندش دقیق و متقارن بگذارم یک ساعت طول می کشد

  • ناتوانی در تصمیم گیری برای نگه داشتن اشیاء یا دور انداختن آنها
  • ترس از گم کردن چیزی: این افراد مدام وسایل خود را چک می کنند مبادا چیزی را گم کرده باشند. مثلا کارت بانکی یا موبایل خود را بارها و بارها چک می کنند. یا کیف خود را مدام بررسی می کنند که همه وسایل شان همراه خود داشته باشند.

وسواس جنسی

  • افکار یا تصاویر جنسی ممنوع
  • افکار یا تخیلات جنسی درمورد دیگران
  • افکار یا تصاویر جنسی درباره کودکان یا نزدیکان
  • افکار آزار دهنده درمورد رفتار خشونت آمیز جنسی با دیگران

وسواسی مذهبی

  • نگرانی درمورد زیر سئوال بردن خدا یا توهین به مقدسات
  • نگرانی بیش از حد درمورد درست و غلط بودن امور اخلاقی

وسواس های دیگر

  • افکار بدبینانه در مورد خوش شانسی و یا بدشانسی اعداد و یا رنگ های خاص

وسواس علمی

وسواس عملی (یا همان اجبار) بخش دوم اختلال OCD است. وسواس های عملی رفتارها یا افکاری هستند که فرد برای خنثی کردن افکار وسواسی و کاهش اضطراب خود انجام می دهد.

انجام وسواس های عملی زمان بر هستند و مانع انجام فعالیت های مهم و عادی فرد می شوند. البته انجام هر رفتار تکراری به معنی این نیست که فرد وسواس عملی دارد. مثلا، داشتن ساعات خواب منظم، انجام منظم اعمال دینی و  یا داشتن زمان مشخص برای مطالعه نوعی رفتار های تکرار شونده هستند و معمولا کارکرد مثبتی دارند و به رشد فرد کمک می کند.

تفاوت دیگر وسواس عملی با سایر کارهای تکراری این است که در OCD فرد خود را مجبور به انجام اجبارها می داند و در صورت انجام ندادن آنها شدیدا  مضطرب می شود.

وسواس های عملی (وسواس حبری) رایج

وسواس شستشو

وسواس شستشو یکی از شایع ترین وسواس های عملی است. البته وسواس شستشو به چند دسته تقسیم می شود. وسواس شستشو به خاطر نجس بودن ، وسواس شستشو به خاطر کثیف بودن و ترس از ابتلا به بیماری

برخی از علائم وسواس شستشو عبارتند از:

  • شایع شستن دست ها بیش از حد معمول و یا به روشی خاص (مثلا ۱۰ بار شستن دست ها)
  • بیش از حد طولانی بودن کارهایی مثل دوش گرفتن، مسواک زدن یا دستشویی رفتن (که یکی از دلایل طولانی بودن این کارها داشتن قواعد خاصی برای انجام آنهاست. مثلا حمام رفتن باید دقیقا طبق یک قاعده مشخص انجام شود).
  • نظافت بیش از حد وسایل خانه و اشیاء دیگر
  • انجام کار های دیگر به منظور جلوگیری از تماس با آلودگی (مثلا دست نزدن به دستگیره درها)

وسواس نجاست

این دسته از وسواس عملی بیشتر مربوط به نجس و پاکی است و افراد مبتلا به این وسواس نگرانی شدید درباره نجس بودن خودشان یا دیگران دارند. برخی از شایع ترین انواع وسواس نجاست عبارتند از:

وسواس در شستن محل ادرار

در وسواس شستن محل ادرار فرد فکر می کند که پس از ادرار کردن و شستن خود تمیز نشده است و بارها و بارها آب میگیرد اما باز هم فکر می کنم تمیز نشده است.

وسواس غسل کردن

در وسواس غسل کردن فرد نگران این است که غسلش را به درستی انجام ندهد و پاک نشود. معمولا در وسواس غسل کردن فرد فکر می کند که آب به همه بدنش نرسیده است و یا مطمئن نیست که رسیده باشد یا اینکه در حین غسل کردن حواسش پرت شده و مطمئن نیست که غسل را به درستی انجام داده باشد.

افرادی که مبتلا به وسواس غسل کردن هستند معمولا ساعت ها متمادی در حمام می مانند و بارها و بارها غسل خود را تکرار می کنند تا یا بر اساس قاعده ای که در ذهن خود دارند غسل کنند یا اینکه ذهنشان آرام شود.

وسواس در انتقال نجاست 

افراد که وسواس در انتقال نجاست دارند نگران این هستند که مبادا خودشان نجس باشند و دیگران یا اشیا یا محیط را نجس کنند. در وسواس در انتقال نجاست فرد ممکن است به هیچیک از اشیا خانه دست نزند.

حتی در برخی از مراجعان مبتلا به وسواس انتقال نجاست سالهاست که به همسر و فرزندان خود دست نزده اند مبادا باعث نجس شدن آنها شوند.

وسواس در ترشحات زنانه 

در وسواس در ترشحات زنانه معمولا فرد نگران این هست که ادرار یا ترشحی از بدن اون خارج شده و اون نجس شده است. معمولا این افراد بعد از اینکه از دستشویی بیرون می آیند احساس می کنند که ترشح داشته اند و مجددا به دستشویی بر می گردند تا خود را بشویند.

وسواس در ادرار بانوان 

وسواس چک کردن

  • چک کردن اینکه به دیگران آسیب نمی رسانید (مثلا چک کردن مداوم خاموش بودن اجاق گاز)
  • چک کردن این که اتفاق بدی رخ نداده نباشد (مثلا زنگ زدن مداوم به عزیزان)
  • چک کردن این که اشتباهی مرتکب نشده باشید (چک کردن چندین باره قفل درب)
  • چک کردن شرایط جسمی خودتان (انجام مکرر و بیش از اندازه آزمایشات، مثلا آزمایش ایدز)

وسواس تکرار

  • دوباره خوانی یا دوباره نویسی (مثلا ۵ بار خواندن یک پاراگراف)
  • تکرار فعالیت های روزمره (مثلا قبل از نشستن یک بار بلند شدن و نشستن)
  • تکرار حرکات بدنی (مثال: ضربه زدن با انگشت، چشمک زدن، تکان دادن سر و …)
  • وسواس نماز: در وسواس نماز فرد مدام فکر می کند نماز خود را به درستی نخوانده به همین دلیل بارها و بارها نماز خود را می شکند و از نو شروع می کند. در وسواس نماز ممکن است فرد ساعت ها درگیر نماز خواندن باشد.

وسواس های عملی ذهنی

  • مرور ذهنی وقایع به منظور جلوگیری از آسیب (چند بار فکر کردن به یک اتفاق مشخص)
  • دعا کردن برای جلوگیری از آسیب دیدن خود یا دیگران
  • شمارش در حین انجام یک تکلیف تا رسیدن به یک شماره  “خوب”، “درست” یا “امن” (مثلا شمردن قدم ها یا پله ها)
  • “لغو کردن” یا “حذف کردن” (مثال: جایگزین کردن یک کلمه ی “بد” یا یک کلمه “خوب” برای از بین بردن اثر منفی آن)

وسواس های عملی دیگر

  • سئوال پرسیدن مداوم برای اطمینان گیری (مثلا از دوست خود می پرسد مطمئنی لباسم به سطل آشغال نخورده؟)
  • اجتناب از موقعیت هایی که ممکن است وسواس را راه اندازی کند (مثلا راه رفتن با فاصله زیاد از سطل آشغال)

روش های درمان وسواس چیست؟

در مقالات دیگر کلینیک وسواس به طور مفصل تری درباره روش درمان وسواس توضیح داده ام که پیشنهاد می کنم آن مقالات را مطالعه کنید.

خلاصه و جمع بندی

در این مقاله به طور خلاصه درباره اینکه وسواس چیست؟ و شایع ترین وسواسی های عملی (یا همان وسواس جبری) از جمله وسواس نجاست، وساس تقارن، وسواس تمیزی، وسواس قرینه، وسواس شستشو و … را توضیح دادیم.

درباره روش های درمان وسواس فکری و درمان وسواس عملی و درمان وسواس شستشو پیشنهاد می کنم مقاله ۱۱ شرط موفقیت درمان وسواس را مطالعه کنید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲۱۹ رای
منابع
12
guest
64 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
نمیدونم
نمیدونم
5 ماه قبل

سلام من برای تحقیقم باید از این سایت استفاده می‌کردم خیلی کمکم کرد ممنونم اما یه مسئله ای هست من باید مولف ، ناشر ، سال انتشار ، تاریخ و برگه نویس رو ذکر کنم اگر لطف کنید اینا رو بهم بگید ممنونم 🙂

مریم
مریم
1 سال قبل

سلام اقای دکتر من از بچگی کم رو بودم با یک مادر بی ثبات ونامتعادل هم بزرگ شدم به تشخیص روانپزشک اختلال دوریگزین هستم متاهلم بعد از بچه دار شدن اضطراب زیادی گرفتم ارامش ندارم فکرهای مزاحم زیاد دارم زندگیم فلج شده اعتماد به نفس ندارم خیلی رنج میکشم به روانشناس مراجعه کردم نتیجه نداشت میخاستم بدونم درمان داره؟

ماهان
ماهان
1 سال قبل

سلام آقای دکتر من وسواس تکرار دارم یعنی بعضی از کار ها رو دو بار یا جوری انجام میدم که تعداد تکرارش زوج باشه و یه وسواس دیگه هم دارم که مثلاً وقتی یه کلاه جدید میخرم و ازش استفاده میکنم احساس میکنم که اون کلاه قبلی باعث خوشببختیم می‌شد و این کلاه جدید منو کم اهمیت میکنه و جالب اینجاست که چند ماه پیش یه کلاه خریدم از اون به بعد هی خوش شانسی آوردم ولی یه هفته پیش یه کلاه دیگه خریدم و بعد از بد شانسی آوردم بعدش عصبانی شدم و کلاه جدید رو پاره کردم و دوباره خوش شانسی آوردم آیا این بیماری اسمی داره؟

حالا یک اسمی
حالا یک اسمی
1 سال قبل

وقتتون بخیر من شدیدا به وسواس مبتلا هستم ۱۴ سالم هست تقریبا ۱۵. من یکی مثلا تو اخبار بگه سلام بینندگان من حتما باید سلام بدم مغزم میگه ندی حرامه!
با کلمات قهر میکنه میگه تو فلان کارو کردی فلان کلمه رو دیدی اون کلمه دیگه نباید ببینیش اگه دیدیش یه کلمه دیگه باید ببینم شدیدا رو اعداد وسواس دارم همش حس میکنم ذکر هام نباید ۶ یا مضرب باشن
از اینکه عدد ۲+۱ کنار عدد ۶ ببینم شدیدا مضطرب میشم چون حس میکنم به شیطان ربط داره قبلا فکر میکردم ۱۳ نحوه بعدا فهمیدم مزخرفه با این حال ذکر هام نباید ۱۳ تا بشن مغزم همش جمع و تفریق و ضرب و تقسیم میکنه از عدد ۱۷ دوست دارم ولی ۱۹ مغزم تا میبینمش باید همینجوری یه ۱۹ ببینم نسبت به اینکه عدد ۳ نبینم وسواس گرفتم بعدش بگم ۱ از اینکه عدد ۳۸ ببینم باید بگم ۳۴ بعدش بگم ۱ بعدش ۴ بعدش راحت میشم عدد ۱۸ چون ۳ × ۶ هست حس میکنم باید یه عدد دیگه بعدش ببینم. بعضی از عدد هارو حتی اگه بشنوم مغزم دستور میده حتما یه عدد دیگه بگم به تعداد ارقام هم باید حواسم باشه از یه طرف دیگه بعضی وقتا فروکش میکنه بعضی وقتا زیاد میشه من بعضی کلمات میبینم بعدش باید یه چیز دیگه ببینم یا بعضی کلمات حتی اگه مخصوصا بهشون فکر کنم باید جمله بگم یا همش حس گناه دارم. از عدد ۲۰ و ۲۱ حس بدی گرفتم بعدش بگم ۲۹ و ۲۸ و ۲۹ و دوباره بعدش بگم ۱ و ۴ و ۱ و ۴ که به ۳۳ و ۳۶ و ۳۸ نرسه از ۳۰ و ۳۴ و ۳۹ رد شه! اگه بعد از کلمه الو بشنوم سلام حتما باید سلام بگم اگه ب
قبل از اینکه اینو بگم یه اسم مقدس بشنوم باید بعدش بگم. جلوی افکارمون هم نمیتونم بگیرم چیزایی که نمیخوام میاد تو ذهنم یهویی به خدا فحش میده الان خیلی کم حرف شدم همش حواسم باید به کلماتی که میگم باشه که یه وقت کلمه هایی که مغزم برام ممنوع کرده نگم خیلی رو ماه آخر یه خط اگه این کلمه ها رو ببینم
در ، با، از ، برای، و کلی کلمه دیگه باید حتما برگردم عیی یه کلمه دیگه ببینم.
و اینا حالا خیلی هست خیلی خیلی حتی به زور رنگ میگم با رنگ ها قهره فقط آبی فعلا مونده! تو مهمونی ها خلم طرف حرم میزنه من هی یه دز و دیوار نگاه میکنم هی حرف میزنم بقیه فکر میکنن با خودم حرف میزنم ولی من فقط چیزایی که مجبور میشم میگم.
با گوشی به زور کار میکنم بقیه همش سرشون داد میزنم حتی بعضی وقتا یکی یه دستور خیلی ساده میده من این فکر میاد تو ذهنم که کاش میشد مثلا بهش پول میدادم که ساکت شه! موقع رفتن از یه فرش به یه فرش دیگه یاید حواسم باشه فکر بد نداشته باشم حتی یه کلمه ممنوع شده بگم اگه اولین کلمه ای باشه که موقع رفتن به اون فرش یا اون مکان گفتم باشه ، حتی اگه نیم ساعت هم چیزی نگفته بوده باشم باید برگردم ذهنم میگه در واقع من اونجام من هنوز اینجا نیستم!!! خیلی کلافه کنندس من با گوشی بازی نمیتونم بکنم از یه طرفی بازی های کامپیوتری پولیه من خیلی بازی می‌کردم وقتی فهمیدم پولیه دیگه بازی نکردم همش صحنه های اون بازیا میان تو ذهنم من هی میگم بعدا میخرمشون نگرانی نداره ولی همش صحنه های اونا موقع ذکر گفتن میاد تو ذهنم اعصابم خورد میشه تکرار میکنم موقع نشستن باید حواسم جمع باشه. وجدانم سختگیره حس میکنه برای کوچکترین کارم گناه کردم. کلافه کلافه شدم.

الهام
الهام
پاسخ به  حالا یک اسمی
6 ماه قبل

سلام
وسواس شما bizareهست و باید دارو مصرف کنید

للل
للل
1 سال قبل

بهرز

آریا
آریا
1 سال قبل

سلام من ۱۴ سالم بیشتر نیست و نسبت به خیلی از هم سن و سالان خودم آدم بهتر و پاک تری هستم اما بعضی اوقات حس میکنم یه کار بدی رو انجام دادم و همش تو فکرمه و اذیتم می‌کنه با اینکه تا حدودی یادمه که اون کار رو انجام ندادم و تقریبا اطمینان دارم یا به این فکر میکنم اگه یکی ازم بپرسه اون کار رو کردی یا نه باید چی بگم من تقریبا تمام وسواس هایی که شما اشاره کردین رو دارم و از هفت سالگی پیش دکتر رفتم و دارو میخورم اما این یه چند ماهی هست که به سراغم آمده لطفا اگه میتونید کمکم کنید

صالح
صالح
1 سال قبل

سپاسگزارم، مطالب دسته بندی شده ی خیلی خوبی بود. هم از نظر مفهومی و هم عملیاتی غنی بود.

فرهادی
فرهادی
1 سال قبل

سلام
خواهر من نوعی وسواس داره که هر چیزی اضافه یا بیهوده باشه را باید حذف کنه
مثلا شیشه مربا مقداری ازش مصرف بشه باید بریزه توی یک شیشه کوچکتر تا ظرف همیشه پر باشه

یا
کاغذ یه مقدار نوشته باشه، میره با قیچی میبره تا قسمت نوشته شده را بندازه دور فقط سفید ها بمونه

اسم این وسواس چی هست ؟

ناشناس
ناشناس
2 سال قبل

سلام آقای دکتر همسرم و۴برادرانش وسواس داشتن زندگی برای من جهنم بود بالاخره از ترس اینکه مبادا مرابکشدباتهدیدطلاق داد الان فرزندارشدمن بشدت وسواسی شده و حاضر نیست داروبخوردوزندگیش درشرف ازهم پاشیدگی است تمام مواردی که درموردوسواس است خانوادگی دارندمن میخواهم سایت شمارا برای عروسم وپسرم بفرستم بلدنیستم پسرم حرف هیچکس راقبول نداردتازگی گفته اگرمتخصص بگوید گوش میدهم تمنادارم کمکم کنیدسایت شمارابرایش بفرستم .

ناشناس
ناشناس
2 سال قبل

سلام خسته نباشید آیا من همیشه به خودم میگم زشتم و میرم جای آیینه وگریه میکنم وسواس فکری دارم واما همسرم وسواس فکری دارد اما خودش قبول نمیکنه و دکتر نمیره لطفا راه حلی بهم بگید خودم بتونم درمانش کنم.

محمود
محمود
2 سال قبل

سلام آقای دکتر خسته نباشید .
اختلالات وسواس فکری که ذهن رو آزار میده و فکر فرد و مختل می‌کنه. و هی مدام تو فکرشه
امکان داره تو زندگی روز مره رخ بده؟
با این که فرد کاملا مخالف اون افکاره.

Aris
Aris
2 سال قبل

تقریبا تمام موردای این لیست داشتم😑
اما خیلی اوقات با اینکه آرامش ذهنی ندارم سعی میکنم جلوشون بگیرم
مثلا هردفعه که از باشگاه برمیگردم چک میکنم وسیله ای جا نذاشته باشم اما بعضی اوقات با اینکه سه بار چک کردم ارامش ندارم
دیگه بعدا با خودم عهد کردم کلا یه بار چک کنم بعدش برم تو راه همش ذهنم درگیره اینه که جا گذاشتم یا نه ولی حداقلش اینه که وقتم تلف نمیکنم
خیلی روی موازی بودن وسایل روی میز و غیره حساسم مثلا حتما یه ضلع کتاب و اون گوشه نود درجش باید چسبیده باشن به میز و کاملا منطبق باشه
کلا ذهنم درگیرشون میشه مثل قفل کردن در و غیره اما بیشتر یه بار انجام نمیدم چون وقتم میگیره قبلن نمیتونستم اینکارو کنم و بالای بیست بار تو یه ساعت سر میزدم تا ببینم مشکلی نیست یا نه

HHH
HHH
2 سال قبل

سلام آقای دکتر من همیشه یک حس بد دارم همش حس میکنم گناه میکنم همش حس میکنم میمیرم

NN
NN
2 سال قبل

سلام اقای دکتر وقت بخیر
من وقتی یه وسایلی میخرم همش نگرانی های بیهوده دارم راجبشون. مثلا وقتی کتاب میخرم کتاب نباید هیچ خط و خش کوچیکی رو جلدش باشه و اگه ببینم اونجوریه تا چندین روز فکرم درگیر اون خط ریز روی کتاب میشه
ب نظرتون من وسواس دارم یا عادیه؟

Nnnn
Nnnn
پاسخ به  NN
2 سال قبل

منم اینطوریم و به شدت آزارم میده و انگار که اگه تکرار نکنم عذاب وجدان میگیرم ، همین الان هم متنی که نوشتم رو قسمتیش رو پاک کردم و دوباره نوشتم باید به دانشگاه مراجعه کنم چون وقتم تلف میشه خیلییی😪

zz
zz
2 سال قبل

سلام آقای دکترخواهرم وسواس فکری عملی داره که با مطالبی که نوشته بودید فرق میکنه مثلا اون از یه مسیر می خواد حرکت کنه چنذین بار میره ومیاد یا مثلا وقتی می خواد بشینه چندین بار بلند میشه واینکاروتکرار میکنه گاهی اوقات حتی چند ساعت هم درگیر این مشکل میشه یه مدتی کنترلش میکنه ولی دوباره بدتر میشه لطفا یه راه حل خوب بدید برای این مشکل واینکه این اصلا وسواس هست یانه.

دکمه بازگشت به بالا