اختلالات جنسی

اختلال عورت نمایی چیست؟

عورت نمایی (Exhibitionistic) یکی از اختلالات جنسی است که در مردان شیوع بیشتری دارد. در این اختلال، فرد اقدام به نمایش اندام تناسلی خود به افرادی که تمایلی به دیدن چنین صحنه ای ندارند (به ویژه غریبه‌ها) و در شرایط غیر منتظره می کند. در ادامه این مطلب از دپارتمان روابط عاطفی و ازدواج مجله دکتر بهشتیان به اختلال عورت نمایی ، دلایل و درمان آن آشنا می شویم.

برخی از مبتلایان فقط اندام تناسلی خود را به کودکان قبل از سن بلوغ، برخی به بزرگسالان و برخی به هر دو نشان می دهند.

پژوهش ها نشان می دهد تقریباً ۲ تا ۴ درصد از جمعیت مردان به این اختلال مبتلا هستند. این وضعیت در زنان، شیوع کمتری دارد؛ اگرچه شیوع دقیقش، هنوز مشخص نیست.

عورت-نمایی

مطلب پیشنهادی: اختلال پدوفیلی چیست؟

علایم اختلال عورت نمایی

فردی که نشانه های زیر را داشته باشد به اختلال عورت نمایی مبتلاست:

  • فرد در یک دوره حداقل شش ماهه، دارای تخیلات، رفتارها یا تمایلات جنسی مکرر و شدید بر ای نمایش اندام تناسلی خودش در برابر یک فرد ناآگاه است.
  • این رفتار باعث ایجاد تنش یا مشکلات بین فردی در محل کار یا موقعیت‌های اجتماعی روزمره او می شود.

این اختلال بر اساس اینکه آیا فرد ترجیح می‌دهد خودش را در معرض کودکان پیش از بلوغ، بزرگسالان یا هر دو قرار دهد به زیر مجموعه‌هایی تقسیم می‌شود.

دلایل ابتلا به این اختلال

در مردانی که اختلال شخصیت ضد اجتماعی ف پدوفیلی (بچه بازی) و سوء مصرف الکل دارند این اختلال شیوع بیشتری دارد. عامل دیگری که می تواند علت این اختلال باشد سابقه سوء استفاده جنسی یا تجارب جنسی در دوران کودکی مبتلایان است.

همچنین این اختلال در افراد بیش فعال جنسی (کسانی که بیش از اندازه درگیر امور جنسی هستند) بیشتر است.

معمولا شوکه شدن فرد قربانی باعث تحریک جنسی این افراد می شود. درصد کمی از این افراد مرتکب تجازو جنسی می شوند و معمولا افرادی کمرو و با عزت نفس پایین هستند.

این اختلال معمولاً از اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می‌شود. گرایشات و رفتارهای جنسی عورت نمایی هم احتمالاً مانند سایر ترجیحات جنسی با افزایش سن،کاهش می‌یابند. تقریباً یک سوم از شکایات جنسی گزارش شده به پلیس شامل عورت نمایی است.

درمان اختلال

اکثر افراد مبتلا به عورت نمایی به خواست خودشان به دنبال درمان نیستند و تا زمانی که دستگیر نشده و توسط مقامات قضایی ملزم به این کار نشوند، تحت درمان با دکتر روانشناس قرار نمی‌گیرند. درمان عورت نمایی به طور معمول شامل روان درمانی و دارو درمانی است.

مطلب پیشنهادی: اختلال دگرجنس پوشی چیست و چه تفاوتی با ترنس دارد؟

روان درمانی اختلال عورت نمایی

تحقیقات نشان می‌دهد که مدل‌های رفتاری در درمان این اختلال مؤثر هستند. این مدل‌ها با فراهم کردن ابزارهایی برای کنترل تکانه‌ها و یافتن راه‌های قابل قبول‌تر برای مقابله با تمایل در جهت نشان دادن اندام تناسلی به دیگران، کارآمد هستند. درمان شناختی رفتاری هم به افراد در جهت شناسایی محرک‌های این اختلال و مدیریت آن در مسیرهای سالم‌تر کمک می‌کند. سایر رویکردهای روان درمانی شامل آموزش آرام سازی، آموزش همدلی، آموزش مهارت‌های مقابله‌ای و بازسازی شناختی (یعنی شناسایی و تغییر افکاری که منجر به عورت نمایی می‌شوند) هستند.

دارودرمانی

داروهای مفید در درمان اختلال نمایشی شامل داروهای مهار کننده هورمون‌های جنسی هستند تا در نتیجه میل جنسی را کاهش ‌دهند. برخی از داروهای رایج برای درمان افسردگی و سایر اختلالات خلقی مانند SSRI ها هم می‌توانند میل جنسی را کاهش دهند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳۲ رای
منبع
vocabularymerriam-webstermsdmanuals

دکتر محمد بهشتیان

دکتر محمد بهشتیان روانشناس، روان درمانگر ، پژوهشگر ، مدرس، هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی، عضو سازمان نظام روانشناسی و انجمن روان پویشی و انجمن هیپنوتراپی آمریکا است. حدودا ۲ دهه است که در رویکردهای مختلف روان درمانی (روانپویشی، طرحواره درمانی، هیپنوتیزم درمانی و…) مشغول تدریس، تربیت روان درمانگر و مشاوره است. تربیت بیش از 1000 روان درمانگر، چاپ بیش از 40 عنوان کتاب، ثبت چندین نوآوری پژوهشی (از جمله دستگاه BWS ویژه هیپنوتیزم سریع) ، چاپ ده ها مقاله علمی پژوهشی، اجرای چندین طرح تحقیقاتی کشوری، برگزرای صدها کارگاه های تخصصی و عمومی؛ بخشی از فعالیت علمی اوست.

نوشته های مشابه

‫۳ دیدگاه ها

  1. در صورت مواجهه با چنين افرادي در اماكن عمومي چه برخوردي بهتر است- كه نه خودمان صدمه ببينيم و نه صدمه بيشتري به شخص وارد كنيم؟

      1. اصلا این‌طور نیست، لطفا به راحتی از کنار این مسئله رد نسید و حتما به پلیس گزارش بدید. این افراد مجرم هستن و اگه جلوشون گرفته نشه معلوم نیست دست به چه کارهای دیگه‌ای بزنن.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا