پرده بکارت یا هایمن چیست؟
به بافتی که دور یا روی ورودی واژن را می پوشاند، هایمن (پرده بکارت) می گویند. این بافت در دوران جنینی شکل می گیرد، هنگام زایمان وجود دارد و به مرور زمان نازک و پاره می شود. بعضی از افراد موقع پارگی هایمن درد و خونریزی دارند اما اکثر افراد حتی متوجه آن نمی شوند.
هایمن چیست؟
هایمن یک بافت کوچک و نازک در دهانۀ واژن است که از باقی ماندۀ بافت در دوران جنینی تشکیل می شود. اندازه، شکل و ضخامت هایمن منحصر به فرد است و به مرور زمان تغییر می کند. معمولاً در بدو تولد، پرده بکارت یک تکه بافت حلقوی است که دور دهانۀ واژن را می پوشاند. گاهی پرده بکارت فقط انتهای دهانۀ واژن را می پوشاند و در موارد نادر، هایمن کل ورودی واژن را مسدود می کند و برای قاعدگی دردسرساز می شود.
در گذشته (یا گاهی حتی تا به امروز) هایمن نشانۀ بکارت تلقی می شد. یعنی مثل یک پوشش سفت و محکم که راه واژن را مسدود می کند اما معمولاً بین پرده بکارت و فعالیت جنسی ارتباط وجود ندارد. در واقع، هایمن نرم و ارتجاعی است و لزوماً ورودی واژن را مسدود نمی کند، بلکه ممکن است طی فعالیت های روزمره، با وارد کردن تامپون یا رابطۀ جنسی پاره شود.
ممکن است با پارگی پرده بکارت دچار علامت (درد و خونریزی) شوید یا اصلاً چیزی احساس نکنید.
نقش هایمن چه نقشی دارد؟
پرده بکارت هیچ نقشی در بدن یا دستگاه تناسلی ندارد. سایر اندام ها یا بافت های بدن وظیفه یا هدف مشخص دارند اما هیچ کس نمی داند هایمن دقیقاً چه نقشی ایفا می کند. برخی می گویند شاید هایمن از ورود باکتری یا اشیای خارجی به واژن جلوگیری می کند.
مطلب پیشنهادی: زود انزالی چیست و چطور درمان می شود؟
اگر پرده بکارت پاره شود، چه اتفاقی می افتد؟
بعضی از افراد متوجه پارگی پرده بکارت می شوند و دستۀ دیگر، اصلاً نمی فهمند. هایمن، مثل بقیۀ بافت های بدن، انعطاف پذیر است و کش می آید. معمولاً با اولین فشار پاره نمی شود، بلکه در اثر زور، فشار و به مرور زمان دچار پارگی می شود. پارگی پرده بکارت مثل پاره شدن عضله یا شکستن استخوان دردناک نیست.
پاره شدن پرده بکارت برای بعضی از افراد با درد و کمی خونریزی همراه است اما اکثراً چیزی احساس نمی کنند. همانطور که گفتیم،پرده بکارت یک بافت ارتجاعی است که به مرور زمان و طی فعالیت های روزمره یا با استفاده از تامپون کش می آید و نازک می شود. بسیاری از افراد معتقدند خونریزی بعد از پاره شدن هایمن همان خون یا لکۀ قاعدگی است.
آیا پرده بکارت بعد از پاره شدن دوباره رشد می کند؟
خیر، پرده بکارت دوباره رشد نمی کند. هایمن یک غشای بافتی است که در دوران جنینی شکل می گیرد و دوباره در بزرگسالی رشد نمی کند.
آناتومی پرده بکارت
پرده بکارت دقیقاً کجاست؟
پرده بکارت در موقعیت های مختلف دور دهانۀ واژن قرار دارد و به شکل ها و اندازه های مختلف دیده می شود. هایمن حلقوی (که دور دهانۀ واژن را به طور کامل می پوشاند) و هلالی (که شبیه به هلال ماه است) از همه شایع ترند. این دو حالت، طبیعی است. هایمن حلقوی شبیه به دونات است، یعنی مرکز دونات همان ورودی واژن است. هایمن هلالی انتهای ورودی واژن را می پوشاند.
در موارد نادر، هایمن کل ورودی را مسدود می کند و دردسرساز می شود. اکثر نوزادها با هایمن حلقوی متولد می شوند اما وقتی به سن مدرسه می رسند، شکل هایمن تغییر می کند و به هایمن هلالی تبدیل می شود.
هایمن چه شکلی است؟
پرده بکارت همرنگ پوست دور واژن (رنگ گوشت) است. ممکن است به شکل هلال زیر واژن را بپوشاند یا دور دهانۀ واژن حلقه بزند اما ورودی واژن را به طور کامل مسدود نمی کند چون در این صورت، خون قاعدگی از بدن خارج نمی شود.پرده بکارت در نوزادان بارزتر است چون هنوز دچار فرسایش نشده.
اگر هایمن پاره شود، شبیه به بافتی دیده می شود که به سمت مرکز تحت فشار قرار گرفته است. در این حالت،پرده بکارت به سختی دیده می شود و با انگشت قابل لمس نیست. حتی گاهی با ورودی واژن یکی می شود.
هایمن متشکل از چیست؟
پرده بکارت یک بافت ارتجاعی است که وقتی حرکت می کنید، کش می آید. در بدو تولد، ضخیم تر است اما به مرور زمان و در اثر فعالیت، هورمون ها، دخول تامپون یا سکس حالت ارتجاعی خود را از دست می دهد.
هایمن در دوران جنینی و همزمان با شکل گیری واژن، تشکیل می شود. واژن در وهلۀ اول یک لولۀ سفت و محکم است. رفته رفته، لوله محو و ورودی واژن بزرگ می شود. بافتی که از لوله به جا می ماند، همان پرده بکارت است.
مطلب پیشنهادی: رضایت زناشویی
مشکل و اختلال برخی از مشکلات پرده بکارت کدام است؟
ما هیچ نقشی در کنترل شکل پرده بکارت نداریم. این بافت در دوران جنینی و داخل رحم شکل می گیرد. اختلال هایمن یک مشکل مادرزادی است. پرده بکارت به پنج دسته تقسیم می شود:
- حلقوی یا هلالی: معمولاً پرده بکارت به دو صورت حلقوی یا هلالی دیده می شود. در اکثر موارد، پرده بکارت در بدو تولد، دور دهانۀ واژن را مثل دونات می پوشاند (پرده بکارت حلقوی). بعد به شکل هلالی در می آید.
- هایمن مشبک یا ریزمنفذ: در این حالت، چند سوراخ کوچک روی پرده بکارت وجود دارد و خون قاعدگی از این سوراخ ها بیرون می ریزد اما تامپون به سختی وارد می شود.
- هایمن بدون سوراخ: یعنی پرده بکارت کاملاً ورودی واژن را مسدود کرده است. از هر هزار دختر، یک نفر دچار این وضعیت نادر می شود. در این حالت، خون قاعدگی از واژن خارج نمی شود. در عوض، به داخل واژن برمی گردد و با احساس درد و ناراحتی همراه است.
- هایمن میکروپرفوره: پرده بکارت به طور کامل ورودی واژن را پوشانده اما یک سوراخ خیلی کوچک دارد. خون قاعدگی از این سوراخ ریز بیرون می ریزد اما برای گذاشتن یا درآوردن تامپون به مشکل می خورید.
- هایمن دو سوراخ یا تیغه دار: هایمن یک بافت اضافه دارد و شبیه دو هایمن دیده می شود. در این حالت، دهانۀ واژن پشت این دو بافت قرار دارد. این دسته از افراد برای ورود و خروج تامپون با مشکل رو به رو می شوند.
پزشک می تواند با معاینۀ فیزیکی وجود هرگونه اختلال در پرده بکارت را تشخیص دهد. گاهی مشکل در بدو تولد قابل تشخیص است اما در سایر موارد، مشکل زمانی آشکار می شود که فرد به سن نوجوانی و دوران قاعدگی می رسد.
در صورت وجود اختلال، مشکل پرده بکارت با یک جراحی جزئی به نام هایمنکتومی (hymenectomy) برطرف می شود. در این جراحی، بافت اضافه برداشته می شود تا خون قاعدگی خارج و استفاده از تامپون آسان شود.
از کجا بدانم پرده بکارت من سالم است؟
معمولاً مشکل پرده بکارت در دوران بلوغ ظاهر می شود. در اکثر موارد، امکان ورود یا استفاده از تامپون وجود دارد. در موارد نادر، فرد اصلاً پریود نمی شود چون پرده بکارت دهانۀ واژن را مسدود کرده است. پزشک می تواند در دوران نوجوانی اختلال هایمن را تشخیص دهد.
از کجا بفهمم هایمن پاره شده؟
خونریزی یا لکه بینی، درد یا مشاهدۀ پوست دور دهانۀ واژن از نشانه های پارگی پرده بکارت است. در اکثر موارد، هایمن به مرور زمان و به صورت طبیعی فرسوده می شود. گاهی بعد از پارگی، هایمن به داخل واژن برمی گردد یا به شکل فلاپ پوستی دیده می شود.
اگر می خواهید وجود پرده بکارت را چک کنید، با یک آینه خودتان را معاینه کنید. بافتی که دور دهانۀ واژن را پوشانده همان پرده بکارت است.
آیا تامپون هایمن را پاره می کند؟
بله، تامپون می تواند باعث پارگی پرده بکارت شود و معمولاً هایمن از همین طریق به درجۀ پارگی می رسد. در اکثر موارد، هایمن چند بار پاره می شود. یعنی تدریجی است و اگر همزمان با قاعدگی باشد، اصلاً متوجه نمی شوید.
مطلب پیشنهادی: ۷ نشانه اعتیاد به خود ارضایی
آیا پرده بکارت با اولین رابطۀ جنسی پاره می شود؟
پرده بکارت لزوماً با اولین رابطۀ جنسی پاره نمی شود. ممکن است پرده بکارت قبل از رابطه و از طریق فعالیت های روزمره مثل ورزش یا وارد کردن تامپون پاره شود. همچنین ممکن است رابطۀ جنسی برقرار کنید اما پرده بکارت پاره نشود. بعضی از افراد با اولین رابطه و در اثر پارگی هایمن دچار درد و خونریزی خفیف می شوند.
کدام فعالیت ها باعث پارگی هایمن می شود؟
پرده بکارت با فعالیت های روزمره تحلیل می رود یا پاره می شود. یادتان باشد هایمن یک بافت ارتجاعی است که به مرور تحلیل می رود و به درجۀ پارگی می رسد. بعضی از افراد همراه با پارگی پرده بکارت دچار درد و خونریزی می شوند. ممکن است هایمن در اثر فعالیت های زیر پاره شود:
- دوچرخه سواری
- ژیمناستیک
- اسب سواری
- بالا رفتن از آویزگاه جنگلی (وسایل بازی)
- ورزش سخت و جدی
- وارد کردن تامپون
- معاینۀ لگن یا پاپ اسمیر
گاهی پرده بکارت در اثر تماس واژن با شیء بیرونی پاره می شود. خیلی از خانم ها اصلاً متوجه این اتفاق نمی شوند. تجربۀ هر کس از این اتفاق با دیگری فرق دارد.
خلاصه و جمع بندی
پرده بکارت یک بافت نازک در دهانۀ واژن است که خیلی ها آن را نشانۀ بکارت می دانند اما این تفکر اشتباه است. پرده بکارت در بدن افراد یک بافت منحصر به فرد است. بعضی از افراد بعد از پارگی پرده بکارت دچار درد و خونریزی می شوند، در حالیکه دستۀ دیگر چیزی احساس نمی کنند.
سوالات متداول
۱.پرده بکارت چیست؟
پرده بکارت یک بافت نازک و انعطافپذیر در دهانه واژن است.
۲. آیا همه زنان پرده بکارت یکسانی دارند؟
خیر، شکل و اندازه پرده بکارت در افراد مختلف متفاوت است.
۳. آیا پاره شدن پرده بکارت همیشه با خونریزی همراه است؟
خیر، پاره شدن پرده بکارت لزوماً با خونریزی قابل توجه همراه نیست.
4. آیا پرده بکارت میتواند بدون رابطه جنسی پاره شود؟
بله، فعالیتهای ورزشی، استفاده از تامپون یا معاینات پزشکی میتوانند باعث پارگی شوند.
5. آیا وجود یا عدم وجود پرده بکارت نشانهای از باکرگی است؟
خیر، وضعیت پرده بکارت نمیتواند به تنهایی نشانه قطعی باکرگی باشد.