سلامت روان

درمان روانپویشی چیست؟

درمان روانپویشی رویکردی است که باعث تسهیل در درک عمیق تر هیجانات فرد و دیگر فرایندهای ذهنی او می شود. این روش درمانی به فرد کمک می کند تا بینش بیشتر و عمیق تری نسبت به خودشان و نحوه تفکر و احساساتشان پیدا کنند. در ادامه این مطلب از دپارتمان سلامت روان مجله سلامت دکتر بهشتیان با کاربردهای درمان روان پویشی آشنا می شوید.

وقتی فرد چنین درک و بینش عمیقی نسب به خودش پیدا می کند، می تواند در زندگی اش انتخاب های بهتری داشته باشد. همچنین درمان روان روانپویشی به فرد کمک می کند روابط بهتری با دیگران برقرار کند و به سمت تحقق اهدافی برود که باعث شادی و رضایت بیشتر او می شود.

درمان روانپویشی ریشه در نظریه روان درمانی تحلیلی دارد ولی نسبت به این روش سنتی فرایند کوتاه تری دارد و شدت آن نیز کمتر است. در روش روان درمانی تحلیلی تمرکز اصلی به میزان زیادی روی رابطه بین درمانگر و مراجع است ولی در روانپویشی بر روابط فرد با افراد بیرون از جلسه درمان نیز تاکید می شود.

درمان روانپویشی چیست؟

درمان روانپویشی نوعی از صحبت درمانی یا تاک تراپی است. ایده اصلی در این روش این است که صحبت کردن درباره مشکلاتی که فرد با آن مواجه است می تواند به او کمک کند تا احساس آسودگی کند و در نتیجه بتواند راه حلی برای آن پیدا کند.

در جریان درمان تسط درمانگر روانپویشی، فرد قادر خواهد بود تا افکار، احساسات و تعارضاتی که در رفتارهای او نقش دارد را بهتر درک کند. همچنین این رویکرد در درمان، به فرد کمک می کند تا برخی از انگیزه های ناخودآگاهش را که گاهی بر روی طرز تفکر، احساسات و اعمالش تأثیر می گذارد را بهتر بشناسد.

این روش درمانی برای درمان مشکلات روانی یا هیجانی بسیار مفید است و به فرد کمک می کند تا بینش بیشتری نسبت به خودش داشته باشد و از نظر هیجانی رشد کند.

با شناخت بهتر الگوهای هیجانی و ریشه های آنها، شما می توانید  مشکلاتتان را بهتر مدیریت کنید و روش های مقابله ای به کار بگیرید که به شما در زمان حال و آینده کمک کند.

کاربردهای درمان روانپویشی

با اینکه از جهات زیادی درمان روانپویشی با رواندرمانی تحلیلی مشابه است، از نظر مدت زمان درمان کوتاه تر است و به تعداد جلسات کمتری نیاز دارد. همانند دیگر روش های درمانی، از این روش برای درمان انواع مختلف مشکلات روانشناختی استفاده می شود.

  • اضطراب
  • افسردگی
  • مشکلات بین فردی
  • اختلالات شخصیت
  • اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
  • اختلال اضطراب احتماعی
  • اختلالات مصرف مواد

عواملی مانند هزینه-فایده، در دسترس بودن، ترجیحات و اولویت های مراجع، و شدت علائمی که فرد تجربه می کند، در انتخاب نوع درمان مؤثرتد. با اینکه درمان رفتاری شناختی (CBT) روش رایج و کارآمدی است، اما شواهد علمی و تحقیقات نشان داده است که درمان روانپویشی می تواند در بسیاری موارد به همان اندازه مؤثر باشد.

درمان آنلاین نیز یکی از گزینه هایی است که می توانید در نظر داشته باشید. برخی از تحقیقات نشان داده اند که درمان روانپویشی آنلاین به همان اندازه درمان شناختی رفتاری آنلاین موثر و مفید است.

روش درمان روانپویشی چگونه است؟

درمان روانپویشی به شما کمک می کند تا هیجانات سرکوب شده و اثرات ناخودآگاه آنها را بر رفتارهایتان بشناسید. گاهی ممکن است رفتارهایی از خودتان بروز دهید یا در مقابل دیگران واکنش هایی نشان دهید که دلیل آنها را دقیقا نمی دانید.

درمان روانپویشی به شما کمک می کند تا یاد بگیرید هیجاناتتان را بشناسید، به رسمیت بشناسید، تحمل کنید و به آنها توجه کنید. همچنین به شما کمک می کند تا هیجاناتتان را به روش های سالم تر و سازگارانه تری بروز دهید.

ویژگی های مهم درمان روانپویشی

سه جنبه مهم درمان روانپویشی شامل موارد زیر است:

شناسایی الگوها: درمان روانپویشی به فرد یاد می دهد که چگونه الگوهای تکرار شونده در روابط و رفتارهایش را تشخیص دهد. افراد در برخورد با دیگران و مشکلاتشان معمولا ً از روش های مختص به خودشان استفاده می کنند، بدون اینکه بدانند چرا این رفتارهاو واکنش ها را از خودشان نشان می دهند. وقتی یاد بگیرید این الگوها را تشخیص دهید و شناسایی کنید، می توانید رویکردها و راه حل های جدیدی برای مقابله و مدیریت مشکلاتتان پیش بگیرید.

درک هیجانات: تحقیقات نشان داده است که درمان روانپویشی برای کشف و درک هیجانات بسیار مفید و کاربردی است. با به دست آوردن بینش کافی درباره تجربیات هیجانی، افراد بهتر می تواند الگوهایی که در اختلالات نقش دارند را شناسایی کنند و بتوانند تغییرات لازم را ایجاد کنند.

بهبود روابط:  رابطه با دیگران نقطه مرکزی درمان روانپویشی است. در جلسات درمان روانپویشی، می توانید بفهمید با دیگران چطور رابطه برقرار می کنید و به آنها واکنش نشان می دهید.

رابطه درمانی، از طریق پدیده ای به نام انتقال، می تواند به عنوان راهی برای بررسی روابط فرد با دیگران باشد. رابطه درمانی و انتقال روش حی و حاضر و در دسترسی برای بررسی و اکتشاف رابطه فرد با دیگران و تغییر الگوهای پاسخ و و اکنش به دیگران به منظور بهبود روابط با آنهاست.

در مقایسه با دیگر روش های درمانی، درمان روانپویشی چقدر مؤثر و کارآمد است؟

ارزیابی نتایج درمان روانپویشی به راحتی و سرراستی درمان رفتاری شناختی نیست ولی پژوهش ها نشان داده اند که این روش برای درمان مشکلات روانشناختی مختلف کارآمد است. یکی از دلایلی که ارزیابی و سنجش کامل و دقیق درمان روانپویشی را سخت می کند این است که اندازه گیری تغییراتی که به وجود می آورد در قالب اعداد و رقم و روش های آماری امکانپذیر نیست.

البته می توان یه راحتی تغییراتی که در علائم مشخص یک اختلال به وجود می آید را با پرسشنامه های خوداظهاری بررسی کرد، اما اندازه گیری دقیق تغییراتی که در شخصیت فرد به وجود می آید به این سادگی ها نیست.

پژوهش های بسیاری که در مجله های علمی پژوهش معتبر و مورد تأیید منتشر شده اند، شواهد زیادی از اثرگذاری و کارآمدی این روش در درمان اختلالات و مشکلات روانشناختی ارائه کرده اند.

جلسه درمان روانپویشی چگونه است؟

اگر تصمیم گرفته اید که از درمان روانپویشی بهره ببرید، یک یا چند جلسه در هفته با درمانگر خود ملاقات می کنید. هر جلسه معمولا بین ۴۵ تا ۶۰ دقیقه طول می کشد و جلسات معمولا نا چند ماه ادامه دارند. گاهی ممکن جلسات تا یک سال یا بیشتر نیز ادامه پیدا کند.

در طی جلسه درمان روانپویشی، از مراجع خواسته می شود تا در مورد هر جیزی که ممکن است در ذهنشان باشد صحبت کنند که ممکن است در مورد مسائلی باشد که در حال حاضر با آن مواجه هستند یا مسائلی باشد که در گذشته اتفاق افتاده باست.

خلاصه و جمع بندی

اگر نشانه ها و علائم مشکلات روانشناختی دارید، با یک دکتر روانشناس صحبت کنید. او می تواند در تشخیص و انتخاب روش درمانی به شما کمک کند. درمان روانپویشی ممکن است یکی از روش هایی باشد که بنا به تشخیص درمانگرتان برای مشکل شما مناسب باشد.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶۷ رای
منابع
12
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا