قرص لورازپام چیست و چه کاربردها و عوارضی دارد؟

لورازپام

لورازپام برای درمان اضطراب استفاده می شود. لورازپام متعلق به دسته ای از داروهای شناخته شده به نام بنزودیازپین ها است که بر روی مغز و اعصاب (سیستم عصبی مرکزی) تاثیر می گذارند و اثر آرام بخشی دارند. این دارو با افزایش اثرات یک ماده شیمیایی طبیعی خاص در بدن به نام GABA کار می کند. در ادامه این مطلب از دپارتمان سلامت روان مجله سلامت دکتر بهشتیان با این دارو بیشتر آشنا خواهید شد.

نام های تجاری لورازپام: در کشور ما بیشتر این دارو با همان نام لورازپام در داروخانه ها موجود است.

دوزهای لورازپام: لورازپام در قرص های ۱،۲ و ۴ میلیگرم موجود هستند.

عوارض جانبی

ازجمله عوارض این دارو خواب آلودگی، سرگیجه، از دست دادن تعادل، سردرد، حالت تهوع، تاری دید، تغییر توانایی یا میل جنسی، یبوست، سوزش سر دل، یا تغییر اشتها است.

اگر هر یک از این عوارض پایدار ماند یا بدتر شد، فوراً به روانپزشک خود اطلاع دهید.

بخاطر داشته باشید که این دارو به این دلیل برایتان تجویز شده است که طبق تشخیص روانپزشک تان مزایای آن برای شما بیشتر از ریسک عوارض جانبی آن است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی را تجربه نمی کنند.

در صورت داشتن هر گونه عارضه جانبی نادر اما جدی، از جمله: تغییرات روانی/خلقی (مانند توهم، افکار خودکشی)، مشکل تکلم، تغییرات بینایی، ضعف غیر عادی، مشکل در راه رفتن، مشکلات حافظه، علائم عفونت (مانند گلودرد شدید، تب) به روانپزشک تان اطلاع دهید.

اگر عوارض جانبی نادر اما بسیار جدی از جمله: زردی چشم یا پوست، تشنج، تنفس ضعیف/کُند داشتید، فوراً به روانپزشک مراجعه کنید.

واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم یک واکنش آلرژیک جدی، از جمله: بثورات پوستی، خارش/تورم (مخصوصاً درصورت/زبان/گلو)، سرگیجه شدید، مشکلات تنفسی، فوراً به روانپزشک مراجعه کنید.

موارد ذکر شده فهرست کاملی از عوارض جانبی احتمالی نیست. اگر متوجه عوارض دیگری شدید که در بالا ذکر نشده است، با روانپزشک خود تماس بگیرید.

اگرچه این دارو به بسیاری از افراد کمک می کند، اما گاهی اوقات ممکن است اعتیادآور باشد. در صورت اختلال مصرف مواد (مانند مصرف بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر/الکل)، ریسک اعتیاد به دارو نیز افزایش می یابد. بهتر است از مصرف طولانی مدت این دارو پرهیز کنید مگر اینکه روانپزشک برای شما تجویز کرده باشد.

لورازپام2

موارد احتیاط لورازپام

قبل از مصرف لورازپام، اگر به آن یا سایر بنزودیازپین ها (مانند آلپرازولام، کلونازپام، دیازپام) حساسیت دارید یا اگر آلرژی دیگری دارید حتما با روانپزشک تان درمیان بگذارید.

قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود را با روانپزشک تان درمیان بگذارید، به ویژه در مواردی مانند بیماری کلیوی، بیماری کبد، آب سیاه، مشکلات ریوی/تنفسی (مانند وقفه تنفسی در خواب)، اختلالات روانی/خلقی (مانند افسردگی، روان پریشی)، سابقه شخصی یا خانوادگی اختلال مصرف مواد (مانند مصرف بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر/الکل).

این دارو ممکن است باعث سرگیجه یا خواب آلودگی یا تاری دید شود. الکل یا ماری جوانا (حشیش) می تواند باعث سرگیجه یا خواب آلودگی بیشتر شما شود. تا زمانی که هشیار نشده اید از رانندگی کردن، استفاده از ماشین آلات، یا انجام هر کاری که نیاز به هوشیاری یا دید کامل دارد اجتناب کنید.

از مصرف نوشیدنی های الکلی اجتناب کنید. اگر از ماری جوانا (حشیش) استفاده می کنید، به روانپزشک خود اطلاع دهید.

قبل از انجام هرگونه عمل جراحی، پزشک یا دندانپزشک خود را در مورد تمام داروهایی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) مطلع کنید.

افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو، به ویژه از دست دادن تعادل و خواب آلودگی، حساسیت بیشتری داشته باشند. از دست دادن تعادل و خواب آلودگی ممکن است خطر افتادن را افزایش دهد. همچنین، لورازپام ممکن است تاثیری برعکس اثر آرام بخش معمول خود در بزرگسالان مسن تر از خود نشان دهد.

این دارو ممکن است در کودکان نیز فاقد تاثیر آرام بخش معمول خود باشد و موجب پریشانی، لرزش یا تغییرات روانی/خلقی (مانند بی قراری، توهم) شود.

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید حتما به پزشک خود اطلاع دهید. هنگام استفاده از لورازپام نباید باردار شوید. لورازپام ممکن است به نوزاد متولد نشده نیز آسیب برساند. نوزادان مادرانی که در اواخر بارداری از این دارو استفاده می کنند ممکن است علائمی مانند تنفس ضعیف یا کُند، گریه بی وقفه، لرزش یا مشکلات تغذیه داشته باشند. اگر باردار شدید، فوراً در مورد خطرات و مزایای این دارو با روانپزشک خود صحبت کنید.

این دارو وارد شیر مادر می شود. قبل از شیردهی با روانپزشک خود مشورت کنید.

تداخلات دارویی لورازپام

برخی از داروهایی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: کلوزاپین، کاوا، سدیم اکسیبات (همچنین تحت عنوان گاما هیدروکسی بوتیرات یا GHB شناخته می شود).

ریسک عوارض جانبی جدی (مانند تنفس ضعیف/کُند، خواب‌آلودگی/سرگیجه شدید) ممکن است در صورت مصرف این دارو با سایر داروهایی که ممکن است باعث خواب‌ آلودگی یا مشکلات تنفسی نیز شوند، افزایش یابد. اگر داروهای دیگری مانند داروهای ضد درد یا سرفه (مانند کدئین، هیدروکودون)، الکل، ماری جوانا(حشیش)، سایر داروهای خواب آور یا اضطراب (مانند آلپرازولام، دیازپام، زولپیدم)،شل کننده های عضلات(مانند کاریزوپرودول، سیکلوبنزاپرین)، یا آنتی هیستامین ها (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین)مصرف می کنید، حتما به روانپزشک خود اطلاع دهید.

مصرف بیش از حد لورازپام

اگر فردی این دارو را بیش از حد مصرف کرده است و علائم جدی مانند غش کردن یا مشکل تنفسی دارد، حتما با اورژانس تماس بگیرید. علائم مصرف بیش از حد دارو ممکن است شامل سرگیجه، حرکات کند و آهسته، پریشانی، خواب سنگین و از دست دادن هوشیاری باشد.

نکات ضروری

تغییرات سبک زندگی مانند شروع یک برنامه کاهش استرس می تواند اثربخشی این دارو را افزایش دهد. در مورد تغییرات سبک زندگی که ممکن است برای شما مفید باشد، با روانشناس خود صحبت کنید.

دوز فراموش شده

اگر یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک به زمان مصرف نوبت بعدی است، نوبت فراموش شده را نادیده بگیرید. دوز بعدی خود را در زمان منظم مصرف کنید. برای جبران دوز فراموش شده، مقدار دوز مصرفی را دوبرابر نکنید.

اگر یک بار در روز و قبل از خواب دارو را مصرف می‌کنید و یک نوبت را فراموش کردید، صبح روز بعد آن را مصرف نکنید. با روانپزشک خود در این مورد مشورت بگیرید.

سوالات متداول

  1. قرص لورازپام برای چه مواردی استفاده می‌شود؟
    برای درمان اضطراب، بی‌خوابی و کنترل تشنج.
  2. لورازپام چگونه عمل می‌کند؟
    با تأثیر بر سیستم عصبی مرکزی، آرامش و کاهش اضطراب ایجاد می‌کند.
  3. عوارض جانبی رایج لورازپام چیست؟
    خواب‌آلودگی، گیجی، ضعف عضلانی و کاهش تمرکز.
  4. آیا لورازپام باعث وابستگی می‌شود؟
    بله، مصرف طولانی‌مدت ممکن است وابستگی جسمی و روانی ایجاد کند.
  5. مدت اثر لورازپام چقدر است؟
    اثر آن معمولاً بین ۶ تا ۸ ساعت طول می‌کشد.
  6. آیا مصرف لورازپام نیاز به نسخه پزشک دارد؟
    بله، این دارو فقط باید تحت نظر پزشک مصرف شود.
  7. چه کسانی نباید لورازپام مصرف کنند؟
    افرادی با سابقه سوءمصرف مواد یا بیماری‌های شدید ریوی باید با احتیاط مصرف کنند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۱۱ رای
منبع
webmdmedicalnewstodaydrugs

دکتر محمد بهشتیان

دکتر محمد بهشتیان روانشناس، روان درمانگر ، پژوهشگر ، مدرس، هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی، عضو سازمان نظام روانشناسی و انجمن روان پویشی و انجمن هیپنوتراپی آمریکا است. حدودا ۲ دهه است که در رویکردهای مختلف روان درمانی (روانپویشی، طرحواره درمانی، هیپنوتیزم درمانی و…) مشغول تدریس، تربیت روان درمانگر و مشاوره است. تربیت بیش از 1000 روان درمانگر، چاپ بیش از 40 عنوان کتاب، ثبت چندین نوآوری پژوهشی (از جمله دستگاه BWS ویژه هیپنوتیزم سریع) ، چاپ ده ها مقاله علمی پژوهشی، اجرای چندین طرح تحقیقاتی کشوری، برگزرای صدها کارگاه های تخصصی و عمومی؛ بخشی از فعالیت علمی اوست.

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

  1. سلام وقت بخیر ،همسرم ۵۶ساله شب ها کلا بیداره یه مدته داره لورازپام ۱مصرف میکنه وفقط درصورت مصرف قرص خواب داره درغیر این صورت تاصبح بیداره لطفا راهنمایی کنید

    1. سلام دوست عزیز، اول باید علت مشکل بیخوابی همسرتون مشخص بشه تا بر اساس اون درمان های لازم انجام بشه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا