تست های روانشناسیسلامت روانشاخص های mbti

تیپ شخصیتی INTP (منطق گرا) در تست MBTI

تیپ INTP (درونگرا، شهودی، متفکر، ادراکی) یکی از ۱۶ تیپ شخصیتی پرسشنامه شاخص تیپ مایرز- بریگز (MBTI) است. در ادامه این مطلب از دپارتمان مشاوره روانشناسی مجله دکتر بهشتیان با ویژگی های تیپ شخصیتی INTP بیشتر آشنا خواهید شد.

افرادی که تیپ INTP دارند به صورت افرادی آرام و تحلیلی شناخته می‌شوند. آن‌ها از خلوت کردن و تفکر در مورد عملکرد امور و رسیدن به راه حل‌های مشکلات لذت می‌برند. آن‌ها دنیای درونی قدرتمندی دارند و بیشتر از دنیای بیرون به افکار درونی خودشان توجه می‌کنند. آن‌ها دارای روابط اجتماعی گسترده‌ای نیستند ولی با گروه منتخبی از افراد، صمیمی می‌شوند.

به گفته دیوید کیرسی روانشناس که پرسشنامه Keirsey Temperament Sorter را طراحی کرده؛ در حدود یک تا پنج درصد از هر جمعیتی دارای تیپ شخصیتی INTP هستند.

 

ویژگیهای اصلی تیپ شخصیتی INTP

  • تیپ‌های INTP افرادی آرام، منزوی و محافظه کار هستند. آن‌ها به عنوان افرادی درونگرا؛ به معاشرت با گروه کوچکی از دوستان صمیمی با علایق و روابط مشترک علاقه دارند.
  • از فکر کردن به مفاهیم نظری لذت می‌برند و به منطق بیشتر از هیجان اهمیت می‌دهند.
  • در حین تحلیل داده و تصمیم گیری، بسیار منطقی و عینی عمل می‌کنند.
  • افرادی انعطاف پذیر هستند که به خوبی به تفکر خلاق می پردازند.
  • افراد دارای این تیپ شخصیتی بیشتر از تمرکز روی جزئیات ریز به تصویر کلی مسأله فکر می‌کنند.
  • تیپ‌های INTP به بازماندن گزینه‌های پیش رو در حین تصمیم گیری علاقمند هستند و داشتن سازماندهی و برنامه ریزی، آن‌ها را محدود می‌کند.
نقاط قوت نقاط ضعف
  •  منطقی و عینی
  • متفکر و انتزاعی
  • مستقل
  • وفادار و مهربان با عزیزانشان
  • شناختن شان دشوار است.
  • حساس هستند.
  • در معرض تردید نسبت به خودشان قرار دارند.
  • تبعیت از قواعد برایشان دشوار است.
  • در ابراز احساساتشان مشکل دارند.

کارکردهای شناختی

پرسشنامه MBTI مبتنی بر نظریه روان تحلیل گری کارل یونگ است که شخصیت را متشکل از کارکردهای شناختی مختلف می داند. سلسله مراتب این کارکردها میتواند شخصیت و الگوهای رفتاری را مشخص کند. کارکرد غالب بزرگترین نقش را در شخصیت دارد؛ اگر چه تحت حمایت کارکرد کمکی هم قرار می‌گیرد. کارکرد سوم هم کمتر توسعه یافته است ولی باز هم تا حدی روی شخصیت فرد اثر دارد و اگر فرد بتواند این حوزه را تقویت کند؛ برجسته‌تر می‌شود. کارکرد پست‌تر هم تا حد زیادی ناهشیار است؛ ولی نقاط ضعف شخصیتی را نشان می‌دهد.

کارکرد غالب: متفکر درونگرا

این کارکرد در مورد جذب اطلاعات در مورد دنیای اطراف است. تیپ‌های INTP به دنبال شناخت عملکرد هر چیزی هستند. آن‌ها وسایل بزرگ یا ایده‌ها را به اجزای کوچکتر تقسیم می‌کنند تا اجزایش را بررسی کرده و هماهنگی و عملکردشان در کنار یکدیگر را بررسی نمایند. آن‌ها متفکرانی بسیار توانمند و منطقی هستند و قبل از اینکه عقایدشان را با دیگران در میان بگذارند یا اقدامی صورت دهند؛ تمامی جوانب امور را می‌سنجند.

کارکرد کمکی: شهودی درونگرا

تیپ‌ های INTP در تصمیم گیری به بررسی احتمالات می پردازند. آن‌ها از نگرش، تجسم و تجارب گذشته برای شکل دهی به ایده‌هایشان استفاده می‌کنند. آن‌ها به بررسی دانسته‌هایشان پرداخته و به دنبال الگوها و روابط می‌گردند تا به درک و بینش کاملی نسبت به مشکل یا مسأله پیش رو برسند. آن‌ها زمان زیادی را صرف فکر کردن به آینده می‌کنند و تمامی احتمالات را می‌سنجند.

کارکرد سوم: حسی درونگرا

تیپ‌های شخصیتی INTP بسیار جزئی نگر هستند و با دقت تمامی واقعیت‌ها و تجارب قبلی را در نظر می‌گیرند. و در حین جمع آوری اطلاعات به مقایسه آنها با دانسته‌های قبلی می‌پردازند تا به پیش بینی رویدادهای آتی برسند.

کارکرد پست‌تر: احساسی برونگرا

آن‌ها به دنبال همرنگ شدن با گروهها هستند. با اینکه درونگرا هستند ولی اگر در جمع افراد آشنا قرار گیرند به خوبی ابراز وجود می‌کنند. با این حال تحت تنش، احساسات شان را سرکوب می‌کنند و در برقراری ارتباط با دیگران به مشکل بر می‌خورند. تحت استرس بیشتر از احساسات به منطق شان تکیه می‌کنند.

تیپ‌های INTP معروفی که احتمالاً می‌شناسید

  • آلبرت انیشتین، دانشمند
  • دوایت دی آیزنهاور، رئیس جمهور ایالات متحده
  • کارل یونگ، روانشناس
  • تایگر وود، گلف باز
  • شلدون کوپر، نویسنده کتاب نظریه Big Bang

روابط فردی

تیپ‌های INTP به عنوان افرادی درونگرا، اغلب اوقات در خلوت خودشان به سر می‌برند. افراد برونگرا از بودن در جمع و تعامل با گروه بزرگی از افراد انرژی می‌گیرند؛ ولی افراد درونگرا در طول معاشرت اجتماعی، انرژی از دست می‌دهند. تیپ INTP پس از آنکه در کنار تعداد زیادی از افراد قرار می‌گیرد؛ باید خلوت کند تا بتواند به تعادل رسیده و تجدید قوا کند. با اینکه در کنار افراد ناشناس، خجالت زده می‌شوند ولی در کنار گروه دوستان نزدیک و اعضای خانواده کاملاً گرم و صمیمی رفتار می‌کنند.

آن‌ها از تنهایی و تفکر لذت می‌برند به همین دلیل دیگران گاهی اوقات آنها را افرادی منزوی در نظر می‌گیرند. آن‌ها همواره در افکارشان غرق می‌شوند و دنیای بیرون را فراموش می‌کنند. عاشق ایده پردازی هستند و برای هوش و دانش، اهمیت زیادی قائل‌اند.

تیپ‌های INTP در موقعیت‌های اجتماعی کاملاً انعطاف پذیر و صبور هستند. با این وجود اگر عقایدشان به چالش کشیده شود کاملاً مقاومت می‌کنند. با این حال اگر دیگران بحث‌های غیرمنطقی را مطرح کنند، این تیپ به دنبال اصلاح استدلال آنها می‌رود. چون بیشتر از افکار دیگران به ذهن خودشان اعتماد دارند؛ پس متقاعد کردنشان بسیار دشوار است.

آینده شغلی

از آنجا که تیپ INTP از مفاهیم نظری و انتزاعی لذت می‌برند پس در مشاغل علمی موفق هستند. آن‌ها افرادی منطقی هستند و مهارتهای استدلالی قدرتمندی دارند به همین خاطر در تفکر خلاق، عالی عمل می‌کنند.

آن‌ها افرادی بسیار منطقی و برای آزادی شخصی و استقلال ارزش زیادی قائل هستند. آن‌ها در برخی موارد اگر احساس کنند که توانایی تفکر و عملکردشان محدود شده است از دست مراجع قدرت خشمگین می‌شوند؛ به همین دلیل در مشاغل بسیار انعطاف پذیر و مستقل به خوبی عمل می‌کنند.

مشاغل محبوب برای تیپ شخصیتی INTP

  • شیمی دان
  • فیزیکدان
  • برنامه نویس کامپیوتر
  • پزشکی قانونی
  • مهندس
  • ریاضیدان
  • داروساز
  • توسعه دهنده نرم افزار
  • زمین شناس

نکاتی برای تعامل با تیپ‌های INTP

دوستی

یکی از بهترین روش‌ها برای برقراری روابط دوستانه با INTP ها، داشتن علایق مشترک با آنها است. آن‌ها بیش از هر چیزی به منطق اهمیت می‌دهند و در دوستیابی بسیار کند عمل می کنند و دیر به دیگران نزدیک می شوند. به همین دلیل دوستان کمی دارند که بسیار با آنها صمیمی هستند. دوستان INTP شما در مواجهه با هیجانهای افراطی چندان خوب عمل نمی‌کنند ولی به تشکیل رابطه براساس بحث‌های عمیقی و علایق مشترک، علاقمند هستند.

والدگری

اگر کودکتان دارای تیپ INTP است؛ پس به حرفهای منطقی و مستدل بهتر از گرایش‌های هیجانی واکنش نشان می‌دهد. به آنها اجازه دهید تا توانایی هوشی خودشان را تقویت نمایند و شرایط توسعه روابط دوستانه را برایشان فراهم کنید. کودکتان احتمالاً در این حوزه مشکل دارد؛ ولی آنها را در تعامل با سایر کودکانی که علایق مشترکی با فرزندتان دارند قرار دهید تا به آنها کمک کنید.

روابط زناشویی

تیپ‌های INTP زندگی در دنیای ذهنی خودشان را دوست دارند؛ پس شناخت این افراد بسیار دشوار است. انها حتی در روابط عاشقانه هم پیش قدم نمی‌شوند تا اینکه مطمئن شوند که طرف مقابلشان آنها را شایسته شنیدن افکار و احساسات درونی خودش می‌داند.

آن‌ها به روابط عاشقانه متعهد هستند و با احساسات طرف مقابل بازی نمی‌کنند. با آنها صادقانه و رو راست رفتار کنید. از آنجا که INTP ها در شناخت نیازهای عاطفی دیگران چندان خوب عمل نمی‌کنند؛ پس باید با آنها رو راست رفتار کنید و نیازها و انتظارات خودتان را بیان کنید. آن‌ها در بیان احساساتشان هم مشکل دارند؛ پس باید به نشانه‌های ظریفی که ارسال می‌کنند؛ توجه کنید.

سوالات متداول

۱. تیپ شخصیتی INTP چیست؟
INTP (درون‌گرا، شهودی، منطقی، ادراکی) یکی از ۱۶ تیپ شخصیتی در تست MBTI است که به عنوان “منطق‌گرا” شناخته می‌شود.

۲. ویژگی‌های اصلی INTP چیست؟
INTP‌ها تحلیل‌گر، خلاق، مستقل و علاقه‌مند به حل مسائل پیچیده هستند.

INTP‌ .۳ها در کار چگونه عمل می‌کنند؟
آن‌ها ترجیح می‌دهند به تنهایی کار کنند و در زمینه‌های علمی، فنی و فلسفی موفق هستند.

۴. آیا INTP‌ها روابط اجتماعی خوبی دارند؟
آن‌ها معمولاً کم‌حرف و درون‌گرا هستند، اما با افراد هم‌فکر ارتباط عمیقی برقرار می‌کنند.

۵. چالش‌های INTP‌ها چیست؟
آن‌ها ممکن است در تصمیم‌گیری عملی و توجه به جزئیات روزمره ضعیف باشند.

INTP‌ .۶ها چگونه با استرس کنار می‌آیند؟
آن‌ها معمولاً با تحلیل مسائل و یافتن راه‌حل‌های منطقی با استرس مقابله می‌کنند.

۷. آیا INTP‌ها رهبران خوبی هستند؟
آن‌ها بیشتر به عنوان متفکر و مشاور عمل می‌کنند، اما می‌توانند در نقش‌های رهبری که نیاز به تحلیل دارد موفق باشند

 

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲۲۵ رای
منبع
12

دکتر محمد بهشتیان

دکتر محمد بهشتیان روانشناس، روان درمانگر ، پژوهشگر ، مدرس، هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی، عضو سازمان نظام روانشناسی و انجمن روان پویشی و انجمن هیپنوتراپی آمریکا است. حدودا ۲ دهه است که در رویکردهای مختلف روان درمانی (روانپویشی، طرحواره درمانی، هیپنوتیزم درمانی و…) مشغول تدریس، تربیت روان درمانگر و مشاوره است. تربیت بیش از 1000 روان درمانگر، چاپ بیش از 40 عنوان کتاب، ثبت چندین نوآوری پژوهشی (از جمله دستگاه BWS ویژه هیپنوتیزم سریع) ، چاپ ده ها مقاله علمی پژوهشی، اجرای چندین طرح تحقیقاتی کشوری، برگزرای صدها کارگاه های تخصصی و عمومی؛ بخشی از فعالیت علمی اوست.

نوشته های مشابه

‫۳۵ دیدگاه ها

  1. به نظر من شناخت دو تایپ غیر ممکنه!xnfp و xntp کلا مودین و مرموز و عجیب از جمله خودم کار سختیه شناختشون🙂.

  2. من intp ام در ظاهر شلخته ام زیاد روی ظاهر تمرکز نمیکنم ممکنه ی لباس و ۱۰ ها بار پوشیده باشمش تو جمع های مختلف اگه بخوام و صلاح بدونم باز هم میپوشمش و برام مهم نیست دیگران چی میگن تو ابراز احساسات مشکل دارم به زبون نمیتونم بیارم ولی سعی میکنم با رفتارم نشون بدم چقد اون فرد برام عزیزه مخصوصا بابام …. تو فضای مجازی زیاد از خودم عکش و فیلم منتشر نمیکنم بیشتر ببینده ام …شنوده خوبی هستم سعی میکنم به دیگران تا حداقل مقطوع کمک کنم …به سختی میتونیم بع دیگران اعتماد کنیم یعنی همیشه تا وقتی از طرف مقابل شناخت کامل پیدا نکردیم ی ترس از اعتماد کردن داریم…. به همین خاطر ممکنه مارو تا حدودی گوشه گیر بشناسن از آدمای وراج هم بدم میا یکی که کنار گوشم حرف های صد من ی غاز بزنه …راحت با دیگران صمیمی نمیشم ممکنه خیلی طول بکشه .. ولی دوستایی دارم که چندین ساله باهاشون دوستم و هیچ مشکلی ندارم دوستای کم ولی رابطه خیلی عمیق دارم باهاشون توی برنامه ریزی مشکل دارم زیاد اهل پلن نیستم در آن واحد ممکنه ی پلنی داشته باشم… آینده نگرم و دوست دارم همیشه آینده خوبی داشته باشم …

  3. من در ظاهر فردی برونگرا هستم پر از انرژی و اینا ولی وقتی تست دادم و گفت intp اولش تعجب کردم ولی دیدم چقدر به شخصیتم نزدیکه
    تازشم متوجه شدم که فقط من نیستم که افرادی تو ذهنم دارم و برای هر چیزی سناریو میچینم!
    خوشحال شدم!

  4. نه نه
    علاوه بر اعتماد نکردن ب بقیه اونم ب خاطر زخمایی ک خوردی اینکه بقیه قضاوتت میکنن خیلی درد داره.
    میدونم قرار نیس اهمیت بدیم ولیییییی اینکه همش ی عده بخان بگن تو خودتو میگیری در صورتی ک تو فقط نمیتونی حرف بزنی و ابراز احساسات کنی دردش بیشتره…
    اون قضیه دوستای خیالیم ک کلا هیچی دیههه برا من غیر قابل کنترل شدن اومدن و رفتنشون تثریبا همه جا هستن شاید ی ذره دارک باشه ولی باحاله واقعا😂

  5. راستش من تو دنیای خیالی زندگی میکنم از نظر من بزرگترین مشکلم اینه که نمیتونم احساساتمو نشون بدم منی که عاشق یک نفر شدم و هرروز میبینمش و نمیدونم چطور بش بگم
    دوست صمیمیم کلا یه نفره

  6. من با عنوان یک intp نشون دادن احساساتم خیلی سخته
    برای همین بعضی ها فکر میکنن بی احساس و سنگم
    ولی واقعا نمیدونم چطوری نشونشون بدم

  7. INTP معمولا آدمای منطق گران و احساساتی نیستن و تابع منطقن
    من ط هیچ شرایطی به احساسات دیگران اهمیت نمیدم و برام مهم نیست و همین باعث شکستن اطرافیانم میشه

  8. بزرگترین مشکله یه INTP اعتماد نکردن به اطرافیانشه
    و سخت اعتماد کردنه
    مث من (:
    گاهی اوقات که ط جمع قرار میگیرم طرف داره باهام حرف میزنه من دارم با لبخند به حرفاش گوش میدم ولی اصلا این شرایط برام اذیت کنندس چون از توی جمع بودن بدم میادو فقط تظاهر میکنم که به حرفاشون گوش میدن
    چون وقتی اونا حرف میزنن من فقط سر تکون میدم و لبخند میزنم که دارم گوش میدم ولی دارم ط ذهنم به چیزای دیگه ابی فکر میکنم

    1. دقیقا منم نمیتونم به دیگران اعتماد کنم و نمیدونم چجوری احساساتمو توصیف کنم و این خیلی دردناکه چون ۹۸ درصد اوقات دیگران نمیفهمن چی میگی😂 و من از جمع بیزارم بهم میگن افسرده و نچسب و ضدحال ولی واقعا من از تنهایی لذت میبرم … متاسفانه مامانم خیلی سعی کرد منو اجتماعی بار بیاره و حتی بخاطرش سعی کردم چند تا دوست پیدا کنم اما هیچکدوم ماندگار نبودن 🙁

  9. من یه INTP هستم
    و میدونم این افراد در سن خیلی کم دوست خیالی دارن
    ولی داشتن دوست خیالی در سن بالا نشونه ی اختلال نیست.
    نشونه ی نداشتن دوست و روابط اجتماعی پایین است.
    این افراد شاید این رو نپذیرن ولی نیاز شدید به برقراری ارتباط دارن

  10. میگم من هم یه دوست خیالی دارم که عروسکم هست زیاد تو جمع نمیشینم و از با دوستام بودن بیشتر از با خانواده بودن بهم خوش میگذره بنظر شما این مشکله؟¿

  11. سلام میشه اکه کسی دونست جواب بده منم intp هستم هروز میرم توی اتاقم هدفون میزارم به حرف هیچکس جز خودم گوش نمیدم و یه دوست خیالی دارم که وقتی هدفون میزارم میتونم باهاش صحبت کنم بنظرتون این یه مشکله؟

    1. دقیقا منم اینجوری هستم جوری که نمیتونم کنترلش کنم به نظر من مسکل نیست بلکه نیاز هسش چون ما از اونجایی که نمیتونیم با کسی تو واقعیت حرف بزنیم بهتره که دوست خیالی داشته باشیم

    2. داشتن دوست خیالی مطمئنا مشکله،اونم تو سنی که میتونین تایپ کنین.شما در صورتی میتونین از تست mbti استفاده کنین که سالم باشین.داشتن اختلالایی که باعث میشه از جمع خوشتون نیاد و میل نداشته باشین که با بقیه ارتباط برقرار کنین،دلیل بر درونگرا بودن شما نیست.

    3. شک نکن مشکل داری
      وگرنه یه شخصیت INTP وقتی ساکت میشه تو ذهن خودش داره سناریو میچینه اگه منظورت از حرف زدن صحبت کردن واقعی باشه خب ۱۰۰٪اره ولی اگه نه تو ذهن خودت حرف میزنی عادیه

  12. سلام من intp نیستم، ولی ازشون خوشم میاد چون تا حدودی عقاید و سلیقه نزدیک هم داریم و خوشحال میشم که چندتا دوست intp پیدا کنم

  13. من یک intp هستم و نمیتونم به کسی اعتماد کنم تنها یک دوست دارم و دنیای بزرگی داخل مغزم دارم یک دوست هم تایپ خودم دارم بشدت بی احساس و سردم اکثرا در اتاقم ساعت ها میشینم و فکر میکنم به نقاشی و نویسندگی و کتاب خوندن و خوابیدن و فیلم های منطقی و عجیب علاقه دارم و دچار اضطراب اجتماعی بودم از بچگی

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا