تست های روانشناسی

چرا باید تیپ های شخصیتی خودتان را بیشتر بشناسید؟

در این مقاله درباره فواید و احتیاط های لازم برای شناخت تیپ شخصی خودتان با استفاده از تست های شخصیت شناسی توضیحاتی داده ام.

مرور کلی تست‌های شخصیت

اغلب تست‌های شخصیتی در حکم سرگرمی عمل می‌کنند ولی گاهی اوقات هم به آشکار شدن جنبه‌های مختلف شخصیت، رفتار و ترجیحات شما کمک می‌کنند. بعلاوه این تست‌ها ابزار خوبی برای رفع خستگی در میانه یک روز کاری پرمشغله هستند.

از این آزمون‌ها می‌توانید به عنوان تمرینی مفید برای شناخت بهتر خودتان استفاده کنید. البته فرقی هم ندارد که یک پرسشنامه روانشناسی را پر کنید یا بفهمید که شبیه به کدامیک از شخصیت‌های داستان هری پاتر هستید. علاوه بر پرسشنامه‌های سرگرم کننده، حجم زیادی از ارزیابی‌های روانشناختی در فضای آنلاین قرار دارند که کمی شما را بیشتر با خودتان آشنا می‌کنند.

برای مثال شاخص تیپ شخصیتی مایرز- بریگز (MBTI) یکی از پرسشنامه‌های روانشناسی محبوب در دنیای امروز است و بسیاری از افراد معتقدند که با شناخت تیپ شخصیتی خودشان به درک بهتری از خود و دیگران رسیده‌اند.

تست MBTI برای ارزیابی ترجیحات روانشناختی طراحی شد که شامل نگرش افراد نسبت به جهان، نحوه تعامل آنها با دنیا و نحوه تصمیم گیری آنها است. یک تیم مادر و دختری این تست را بر اساس نظریه‌های شخصیتی کارل یونگ طراحی کردند.

از آن زمان تا به حال این تست به یکی از تست‌های شخصیتی محبوب و پرکاربرد تبدیل شده است. روانشناسان، مشاوران شغلی و کارفرماها از این تست به عنوان ابزاری سریع برای شناخت افراد استفاده می‌کنند تا بدانند که آیا آنها مناسب سمت خاصی هستند یا نه.

فواید تست‌های شخصیتی

حالا آیا شناخت تیپ شخصیتی خودتان در MBTI یا سایر آزمونهای شخصیت، کمک کننده است؟ این ارزیابی‌های شخصیتی چه فایده‌ای دارند؟ در اینجا فواید کلی شناخت تیپ شخصیتی شما را بررسی خواهیم کرد.

درک بهتر سایرین

بعد از گذارندن تست MBTI و مشاهده نتایج خودتان به درک بهتری از واکنش‌ها و برداشت‌های دیگران نسبت به موقعیت‌های مشابه می‌رسید. همه ما به روش متفاوتی جهان را مشاهده کرده و با آن تعامل برقرار می‌کنیم. هیچ تیپ شخصیتی بهتر از سایر تیپ‌ها نیست و فقط با هم فرق دارند. هر دیدگاه جدید می‌تواند مفهومی جدید و جذاب را در اختیارتان قرار دهد.

مردم به اشتباه فکر می‌کنند که دیگران هم دیدگاهها، عقاید، نگرش‌ها و صفاتی مشابه آنها دارند. با شناخت ترجیحات شخصی و صفاتی که دیگران دارند؛ چشم‌هایتان را روی بسیاری از حقایق باز می‌کنید.

شناخت برخی از صفات اصلی شخصیتی خودتان و سایر نزدیکان برای برقراری روابط، مفید است. برای مثال، اگر فردی برونگرا هستید؛ ولی همسرتان درونگراست، بهتر می‌توانید علایم خستگی همسرتان و کنار کشیدن از معاشرت اجتماعی را تشخیص دهید. اگر صفات شخصیتی یکدیگر را بهتر بشناسید؛ به نیازهای یکدیگر هم بهتر پاسخ می‌دهید و روابط قوی‌تری می‌سازید.

موضوعات مورد علاقه و منزجر کننده از نظر خودتان را می‌شناسید

شاید همواره از صحبت تلفنی متنفر بودید ولی  دلیلش را نمی‌دانستید. شاید همیشه قبل از تصمیم گیری به وقت بیشتری برای فکر کردن به مشکل نیاز دارید. به همین صورت،انتخاب شغل و حرفه هماهنگ با ترجیحات شخصیتی خودتان به معنای تبدیل شدن به فردی شادتر و راضی‌تر در زندگی است.

شناخت موقعیت‌های ایده آل تان

هر چقدر تیپ شخصیتی خودتان را بیشتر بشناسید؛ بهتر می‌توانید مسائل و مشکلات را بررسی کنید. برای مثال اگر بفهمید که بسیار درونگرا هستید پس دفعه بعد که می‌خواهید با همکار جدیدی آشنا شوید، وقت بیشتری به خودتان می‌دهید تا راحت‌تر با این موقعیت مواجه شوید.

شناخت تیپ شخصیتی خودتان، ایده‌های جدیدی را برای حل مشکلات، مقابله با استرس، مقابله با تعارض و مدیریت عادتها در اختیارتان قرار می‌دهد.

شناخت نقاط قوت و ضعف

شناخت کارهایی که در آنها عالی هستید در شرایط مختلف مثل انتخاب شغل یا پذیرش در دانشگاه مفید است. برای مثال اگر دارای تیپ شخصیتی ISTJ (یعنی فردی درونگرا، حسی، متفکر و قضاوتگر) در پرسشنامه MBIT هستید؛ پس برخی از جنبه‌های شخصیتی شما در برخی شرایط در حکم نقاط قوت و در برخی دیگر در حکم نقاط ضعف شما عمل می‌کنند. با اینکه داشتن مهارتهای سازمانی قدرتمند و شخصیت جزئی نگر می‌تواند نقطه قوت برجسته‌ای در محل کارتان محسوب شود ولی در شرایطی که باید مسئولیت را به دیگران واگذار کنید، شما را با مشکل مواجه می‌کند.

هر تستی محدودیت‌هایی دارد

شناخت تیپ شخصیتی، تمام ماجرا نیست. تست‌ها و آزمونهای شخصیتی، آگاهی دهنده، سرگرم کننده و مفید هستند ولی حتی رسمی‌ترین ارزیابی‌های شخصیتی هم نمی‌توانند، هویت واقعی، توانمندی‌ها، عملکردتان در شرایط خاص و انسانی که در آینده به آن تبدیل می‌شوید را به طور دقیق پیش بینی کنند. به دلایل زیر نباید نتیجه هر آزمون  شخصیتی را جدی بگیرید:

  • شناخت تیپ شخصیتی، همه چیز را در مورد شما مشخص نمی‌کند. برای مثال علاقمندی یا موفقیت در حرفه و شغلتان را به شما نمی‌گوید. انجام تست و آزمون شخصیت، تنها حوزه‌های مورد علاقه را به شما نشان می‌دهد؛ پس علاقمندی به یک رشته با موفقیت در شغل واقعی خیلی فرق دارد. شاید طبق پرسشنامه شخصیتی شما بتوانید به حسابداری فوق العاده تبدیل شوید ولی این شغل را خسته کننده و غیرقابل تحمل بدانید.
  • چسبیدن به ایده‌هایی که می‌گیرید؛ می‌تواند شما را از امتحان کردن چیزهای جدید، باز دارد. برای مثال شاید یک فرد برونگرا از فعالیت‌هایی که به تنهایی و در سکوت انجام می‌شوند، اجتناب کند. این امر باعث از دست دادن تجارب آموزنده و لذت بخش می‌شود. شاید فرصت آشنایی با افراد جذابی که صفات و علایقشان با شما فرق دارد را از دست بدهید. خیلی درگیر برچسب زدن به جنبه‌های مختلف شخصیت خودتان یا به طور کلی نادیده گرفتن چیزهایی که هماهنگ با تیپ شخصیتی شما نیستند؛ نشوید.
  • تأکید بیش از حد روی تیپ شخصیتی، مانع از برقراری روابط می‌شود. اگر بیش از حد به تیپ شخصیتی خودتان فکر کنید به راحتی سایر افرادیکه تیپ مشابه خودتان را ندارند؛ پس می‌زنید. این کار اشتباه است چون بسیاری از این افراد، ایده‌ها و رویکردهای متفاوتی نسبت به زندگی دارند و باز هم شما می‌توانید چیزهای زیادی در حین برقراری ارتباط با آنها یاد بگیرید.

حذف سایرین از زندگی خودتان باعث ایجاد شبکه اجتماعی محدودی می‌شود و ایده‌های قبلی شما را تقویت می‌کند. اگر با دیگران به خاطر اینکه علایق و رفتار مشابه شما ندارند؛ قطع ارتباط کنید. زندگی عاشقانه خودتان را به مخاطره می‌اندازید.

کلام آخر

تست‌های شخصیتی شامل ارزیابی‌های روانشناختی واقعی و آزمونهای سرگرم کننده آنلاین هستند. به آنها فکر کنید و از آنها لذت ببرید. نباید بیش از حد به نتایج این آزمونها وابسته شوید. با اینکه شخصیت ما از نظر پژوهشگران در طول زمان با ثبات است ولی زندگی ما ثابت نیست. ما با یادگیری کارها و تجارب جدید، رشد و تغییر پیدا می‌کنیم و طبق یافته‌های پژوهشگران، شخصیتمان هم قابل تغییر است.

تعداد انجام

۲۵۹۲۷۳

تعداد سئوالات

۳۰ سئوال

زمان مورد نیاز

۵ دقیقه

رده سنی

بزرگسالان

 

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵۱ رای
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا