اختلالات و بیماری های روان

مرگ در اثر قلب شکسته!!

همه ما اصطلاح «قلب شکسته» را شنیدیم. آیا واقعا ممکن است کسی به خاطر شکستن قلبش بمیرد؟ آیا ممکن است افرادی که مدت طولانی، با هم زندگی کردند؛ پس از مرگ یکی دیگری هم بمیرد؟در ادامه این مطلب از دپارتمان سلامت روان مجله سلامت دکتر بهشتیان با قلب شکسته و عوامل و علائم آن آشنا می شویم.

بله، سندرم  قلب شکسته، واقعی، از نظر پزشکی تایید شده و گاهی کشنده است، و با موقعیت‌های پرتنش، مثل مرگ یک عزیز، می تواند تحریک می‌شود. پس بی دلیل نیست که سعی می کنیم خبرهای بد را به تدریج به دیگران بگوییم.

پزشکان‌ این سندرم  را بیماری ماهیچه قلب (کاردیومیوپاتی) ناشی از تنش و استرس، می‌‌نامند. عوامل دیگری که باعث تحریک آن می‌شوند، عبارتند از:

  • عمل جراحی
  • بیماری خطیر و جدی
  • مشکلات مالی
  • تصادفات اتومبیل
  • خاطرات تلخ عاطفی

این اتفاق گاهی بعد از یک هیجان مثبت نیز ممکن است رخ دهد. مثل برنده‌شدن در قرعه‌کشی یا یک مهمانی غافلگیرکننده

در سندرم قلب شکسته چه اتفاقی می‌افتد؟

تصور می‌شود در سندرم  قلب شکسته، بطن چپ قلب،  موقتاً ضعیف و کار خود را به‌درستی انجام نمی‌دهد. کارشناسان  معتقدند شریان‌های که اکسیژن را به ماهیچه قلب می‌رسانند منقبض شده و باعث دردی در قفسه سینه می‌شود. این بی‌حرکتی و بی‌حسی به‌یک‌باره در قلب،  باعث مشکلاتی در گردش خون می‌شود و اگر سندرم  قلب شکسته درمان نشود ممکن است به حملۀ قلبی کشنده تبدیل شود.

علائم شکستن قلب

رایج‌ترین علائم، درد قفسه سینه و نفس‌تنگی است. بیمار احساس می‌کند دچار حمله قلبی شده ‎وباید با فوریت‌های پزشکی تماس ‌بگیرد یا ممکن است با نشانه‌هایی همچون، ضعف و سرگیجه، فشارخون پایین، حالت تهوع و نامنظم شدن ضربان قلب مواجه شودکه این نشانه‌ها معمولاً چند ساعت بعد از رخ دادن آن موقعیت استرس زا بروز می‌کند.

چه کسانی که بیشتر دچار این سندرم می شوند؟

زنان، به‌خصوص زنان بالای ۵۰ سال، بیشتر از مردان دچار این سندرم   می‌شوند و ‌علت آن سطح پایین استروژن در بدن آنهااست هرچند علم پزشکی هنوز این را تأیید نکرده است.

کارشناسان عقیده دارند، ژنتیک نیز در ایجاد این سندرم احتمالاً مؤثر است. اما شرایطی خاص، همچون آسیب به سر یا تشنج یا اختلالات روان‌پزشکی مثل اضطراب و افسردگی و همچنین سابقۀ بیماری قلبی خطر بروز  سندرم  قلب شکسته را بیشتر می‌کند.

تشخیص سندرم قلب شکسته و معاینات جسمانی

پزشکان با انجام چند آزمایش وجود این سندرم  را در بیمار تشخیص می‌دهند. ابتدا پرس‌وجو دربارۀ وقایع مهم رخ داده ویا استرسی که اخیراً پشت سر گذاشته است و پس از به‌دست آوردن این اطلاعات، معاینات پزشکی از جمله نوار قلب (ای سی جی) انجام می‌دهد تا مشکل ضربان و ساختار درونی قلب را به‌دست بیاورد.

آزمایش خون، راهی دیگر برای شناسایی آسیب‌های قلبی ‌است. آنژیوگرافی و اکوکاردیوگرافی آزمایش‌هایی است که پزشک برای آگاهی از انسداد عروق یا بزرگ‌شدن یا ضربان های ناهنجار قلب انجام می‌دهد. هنگامی‌که قلب موقع تپیدن شکل ناهنجاری پیدا کند نشانۀ سندرم  قلب شکسته است.

تصویربرداری و اشعۀ ایکس از دیگر مواردی است که پزشک ازطریق آن‌ها به بزرگ‌شدن و یا ناهنجارشدن ظاهر قلب پی می‌برد.

درمان و بهبودی سندرم قلب شکسته

سندرم  قلب شکسته قابل درمان است. پزشک داروهایی تجویز خواهد کرد که برای درمان مواردی مثل نارسایی قلبی بکار می‌روند ومعمولاً قلب بیمار پس از ۴ـ۸ هفته بهبود می‌یابد.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵۷ رای
منابع
12
guest
2 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
کسری
کسری
1 سال قبل

بیکارم:)

Nazi Gol
Nazi Gol
پاسخ به  کسری
9 ماه قبل

خدا بهترین شرایطو برات رقم بزنه

دکمه بازگشت به بالا