سلامت روان

۴ دلیل قبول نشدن در مصاحبه روانشناسی قضاوت و آزمون سنجش شخصیت قضاوت

سنجش شخصیت قضاوت یا همان مصاحبه روانشناسی قضاوت به شیوه جدید که از سال ۱۳۹۵ شروع شد یکی از مبهم ترین و چالش برانگیزترین مراحل برای داوطلبان قضاوت شده است. در ادامه این مطلب از دپارتمان سلامت روان مجله سلامت دکتر بهشتیان به بررسی مهم ترین عوامل رد شدن در این آزمون پرداخته می شود.

بسیاری از داوطلبان که در مصاحبه روانشناسی قضاوت رد شده اند به درستی نمی دانند که دلیل رد شدن آنها چه بوده و بیشتر به برداشت های شخصی خودشان یا تجربه سایر داوطلبان از جلسه مصاحبه استناد می کنند و متاسفانه در صحبت هایی که با داوطلبان داشتم متوجه شدم بسیاری از این برداشت اشتباه هستند.

در این مطلب سعی می کنم به طور خلاصه دلایلی که می تواند باعث رد شدن یک داوطلب در مرحله سنجش شخصیت قضاوت و مرحله آزمون شخصیت فضاوت شود را توضیح دهم.

آزمون سنجش قضاوت

دلایل عملکرد بد در تست های روانشناسی سنجش شخصیت قضاوت

همانطور که می دانید مرحله سنجش شخصیت قضاوت شامل دو مرحله است مرحله اول تست روانشناسی و مرجله دوم مصاحبه روانشناسی می باشد.

مشکلات که بسیاری از داوطلبین در مرحله تکمیل تست های روانشناسی سنجش شخصیت قضاوت دارند عبارتند از:

دلایل عملکرد بد در مصاحبه روانشناسی قضاوت

تجربه من در مصاحبه با بیش از ۴۰۰۰ داوطلب نشان می دهد ۴ دسته از افراد در سنجش شخصیت داوطلبان آزمون قضاوت در اولویت پذیرش قرار نمی گیرند:

۱. ابتلا به اختلالات روانشناختی جدی

فردی که اختلالات روانشناختی جدی یا مزمنی داشته باشد معمولا نمی تواند در مرحله سنجش شخصیت قضاوت موفق باشد. اختلالاتی بیشتر باعث عدم پذیرش داوطلب می شود که در انجام وظایف او در آینده به عنوان قاضی اختلال ایجاد کند.  البته عمدتا درصدکمی از داوطلبان به دلیل ابتلا به اختلالات روانشناختی رد می شوند.

۲. عدم تناسب ویژگی های شخصیتی 

افرادی که ویژگی های شخصیتی دارند که در انجام درست وظایف آنها در منصب قضا اختلال ایجاد می کند و این ویژگی های به سادگی قابل اصلاح نیستند. مثلا فردی که تاب آوری بسیار کمی در برابر استرس دارد بدیهی است که نمی تواند در آینده قاضی خوبی باشد و از عهده انجام وظایف شغلی اش برآید.

۳. داشتن مشکلات قابل حل

برخی از افراد مشکلاتی دارند که در حال حاضر باعث عدم پذیرش آنها می شود اما این مشکلات به حدی نیست که قابل اصلاح نباشد. به همین دلیل  اگر این فرد مشکل یا مساله خود را حل کند می تواند مرحله سنجش شخصیت قضاوت را با موفقیت طی کند.

مثلا برخی از افراد که عزت نفس کمی دارند اما عدم عزت نفس آنها می تواند به کمک یک روانشناس و انجام اقدامات درمانی حل شود (البته فراموش نکنیم که همه مشکلات به سادگی قابل حل نیستند).

۴. عملکرد نامناسب در جلسه مصاحبه و تست شخصیت قضاوت

برخی از افراد  ضعف جدی شخصیتی و روانشناختی ندارند و از حداقل شرایط برای قبولی در مرحله سنجش شخصیت برخورارند اما به دلیل عملکرد نامناسب در جلسه مصاحبه مورد تایید قرار نمی گیرند.

به عبارت دیگر عملکرد این افراد در جلسه مصاحبه یا تست روانشناسی زمینه ساز عدم موفقت آنها در مرحله سنجش شخصیت قضاوت می شود و متاسفانه داوطلبان زیادی به دلیل همین عدم آگاهی یا مشاوره های نادرست از سایر داوطلبان با این مشکل مواجه می شوند. تجربه من نشان داده است درصد بالایی از داوطلبین به دلیل عملکرد نامناسب در جلسه مصاحبه نتیجه لازم را کسب نمی کنند.

یک مثال می تواند منظورم را درباره عملکرد در مصاحبه روانشناسی قضاوت بهتر برساند.  فرض کنید دو نفر شاهد یک تصادف بوده باشند و بخواهند ماجرای تصادف را بازگو کنند.

اولی بگوید: در خیابان دیدم دو ماشین به هم خوردند

و دومی بگوید: در خیابان دیدم دو ماشین به هم کوبیدند.

تحقیقات نشان می دهد ماتصادف دوم را شدیدتر برآورد می کنیم چون واژه کوبیدن از واژه خوردن شدیدتر و جدی تر است.

پس نوع توصیفی که این دو نفر از یک واقعه می کنند می تواند باعث شود ما برداشت متفاوتی از آن واقعه داشته باشیم. همین اتفاق در جلسه مصاحبه هم می تواند رخ دهد یعنی شما به شکلی خودتان را توصیف کنید که وضعیت شما بدتر یا بهتر از آنچه هست نشان دهد و این مساله می تواند برداشت های متفاوتی را برای مصاحبه گر ایجاد کند و در نتیجه مصاحبه شما اثرگذار باشد.

پس به طور خلاصه عملکرد شما در مصاحبه می تواند در نتیجه مصاحبه اثرگذار باشد. حتی اگر سئوالات مشابهی از همه داوطلبان پرسیده شود باز هم نوع پاسخ دهی شما به سئوالات مشابه متفاوت خواهد بود. به همین دلیل است که تاکید می کنم به برداشت هاو توصیه های دیگران درباره جلسه مصاحبه توجهی نکنید چون آنها فقط برداشت شخصی خودشان را بازگو می کنند.

گوش کردن به توصیه های سایر داوطلبان!!!

یکی از اشتباهات رایج که در اکثر داوطلبان دیده ام رخ داده است این است که به توصیه های سایر داوطلبان که در مصاحبه شرکت کرده اند گوش می کنند (چه داوطلبانی که قبول یا رد شده اند). مثلا داوطلبی می گوید من در مصاحبه یک لطیفه تعریف کردم و قبول شدم وقتی این جمله را می شنوند فکر می کنند اگه آنها هم در مصاحبه لطیفه تعریف کنند باعث قبولی آنها می شود!!

یا من مصرانه نظر خودم را درباره مساله ای گفتم و آنها من را قبول کردند به عبارت دیگر این فرد فکر می کند فقط با توجه به همین سئوال قبول را یا رد شده است. یا مثلا وقتی فلان سئوال را جواب دادم مصاحبه گر شروع کرد به نوشتن و همین شد که رد شدم در صورتی که اصلا نمی داند دلیل نوشتن مصاحبه گر در آن لحظه چی بوده و حدس می زند که شاید یک مطلب منفی در آن لحظه نوشته شده او رد شده است.

پس فراموش نکنید توصیه های داوطلبانی که در مصاحبه آزمون روانشناسی قضاوت شرکت کرده اند فقط حدسیات آنها است که تجربه من نشان داده در اکثر موارد این حدس ها اشتباه است.

خلاصه و جمع بندی

به طور خلاصه دلایل عدم قبولی در مرحله مصاحبه روانشناسی قضاوت عبارتند از: ابتلا به اختلال روانشناختی جدی، عدم تناسب ویژگی های شخصیتی با منصب قضا، داشتن مشکلات قابل حل یا قابل درمان و عملکرد نامناسب در جلسه مصاحبه و تست شخصیت قضاوت. افرادی که دسته سوم و چهارم قرار می گیرند با اصلاح یا آگاهی از اشتباهات خود و حل آنها به تنهایی یا به کمک روانشناس می توانند این مرحله را با موفقیت طی کنند.

پاسخ به سئوالات رایج داوطلبان در آزمون روانشناسی قضاوت

آیا پوشش در قبول من در آزمون قضاوت تاثیر دارد؟

پوشش به طور مستقیم اثری در قبول یا ردی شما نداردف اما بهتر است پوشش شما در شان مصاحبه و شغلی که در آن می خواهید استخدام شوید باشد.

زبان بدن من در طول مصاحبه چطور باید باشد؟

اشتباهی که بسیاری از داوطلبان در مصاحبه می کنند این است که تصور می کنند زبان بدن آنها تاثیر زیادی در قبول آنها در مصاحبه روانشناسی دارد به همین دلیل مدام حوسشان به زبان بدنشان است و اینکه مصاحبه گر به بدن آنها نگاه می کند مضطرب می شوند که حتما نشانه منفیدر حرکات و زبان بدن من دیده است.

نکته مهم این است که اگر در زندگی روزمره کسی درباره زبان بدن شما اشاره ای نکرده است و مشکلی دیده نشده به احتمال زیاد در نوع نشستن، صحبت کردن یا رفتار کردن شما مشکلی نیست و نباید نگران آن باشد. پس به جای تمرکز کردن روی زبان بدن خود که باعث حواس پرتی و افزایش اضطراب شما می شود تمرکز خود را روی سئوالات مصاحبه گر و پاسخ به آنها بگذارید.

شما هم اگه تجربه شرکت در مصاحبه روانشناسی قضاوت را داشتید نظرتون را بفرمایید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۰۸ رای
منبع
nihsagepubuni-muensterapa

دکتر محمد بهشتیان

دکتر محمد بهشتیان روانشناس، روان درمانگر ، پژوهشگر ، مدرس، هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی، عضو سازمان نظام روانشناسی و انجمن روان پویشی و انجمن هیپنوتراپی آمریکا است. حدودا ۲ دهه است که در رویکردهای مختلف روان درمانی (روانپویشی، طرحواره درمانی، هیپنوتیزم درمانی و…) مشغول تدریس، تربیت روان درمانگر و مشاوره است. تربیت بیش از 1000 روان درمانگر، چاپ بیش از 40 عنوان کتاب، ثبت چندین نوآوری پژوهشی (از جمله دستگاه BWS ویژه هیپنوتیزم سریع) ، چاپ ده ها مقاله علمی پژوهشی، اجرای چندین طرح تحقیقاتی کشوری، برگزرای صدها کارگاه های تخصصی و عمومی؛ بخشی از فعالیت علمی اوست.

نوشته های مشابه

‫۳ دیدگاه ها

  1. سلام
    به نظره بنده با نهایت احترام به روانشناسان بالینی در مرحله مصاحبه به جای دو روانشناس بالینی باید یک روانشناس بالینی و یک روانشناس جنایی حضور داشته باشد چرا؟چون روانشناس بالینی تیپ شناسی یا شخصیت شناسی انجام می دهد که روانشناسان جنایی کاملا مخالف این روش پر کشور های مدرن هستند چون اصلا قابل اتکا نیست چرا که شخصیت شخص با توجه به موقعیت جغرافیایی فرد دائما در حال تغییر هست به عنوان مثال رفتار یک شخص در سوپر مارکت با رفتار شخص در مرحله ی مصاحبه کاملا متفاوت است و این روش کاملا غلط مخصوصا در جامعه ای که تزویر در اون موج میزنه به نظر بنده باید داوطلبین قضاوت سبک زندگیشون بررسی بشه lifestayle.و این افراد مدالیده شناسی بشن نه شخصیت شناسی درواقع هرکسی بتونه روز مصاحبه تئاتر خوبی برا مصاحبه کننده بازی کنه قبوله و همه چیز در ظاهر خوب بشه و این مورد کاملا غلطه.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا