توسعه فردی و کوچینگ

چطور استرس موجب چاقی شما می شود؟

استرس می تواند تاثیر زیادی بر وزن، چاقی یا لاغری شما داشته باشد. وقایع پراسترس مانند، از دست دادن عزیزان، طلاق یا یک بحران اقتصادی ممکن است منجر به چاقی شما شود. اضطراب مزمن نیز می تواند در طولانی مدت روی وزن شما اثرگذار باشد. در ادامه این مطلب از دپارتمان توسعه فردی و کوچینگ مجله دکتر بهشتیان به بررسی دلیل اینکه چرا استرس موچب چاقی می شود خواهیم پرداخت.

چرا استرس موجب چاقی می شود؟           

وقایع استرس زا می تواند عادت شما روزمره شما را تغییر دهد مثلا ممکن است اضطراب باعث شود اشتهای بیشتری داشته باشید و غذای بیشتری بخورید. به خصوص استرس باعث می شود تمایل بیشتری به خوردن غذاهای شیرین و ناسالم پیدا کنید.

از طرف دیگر استرس باعث تغییرات هورمونی در بدن شما می شود که بر میزان چربی ذخیره شده در بدن شما اثر می گذارد.

ارتباط میان استرس و کوتیزول

استرس باعث فعال شدن پاسخ جنگ و گریز در بدن ما می شود که این واکنش هورمون هایی مثل آدرنالین و کورتیزول را در بدن افزایش می دهد.

آدرنالین بدن شما را برای واکنش نسبت به خطر آماده و تمایل شما به خوردن را کاهش می دهد.

وقتی که تاثیر آدرنالین در بدن کم می شود، کورتیزول که با نام هورمون استرس نیز شناخته می شود هنوز به فعالیت خود ادامه می دهد و برخی از کارکرد های بدن مثل دستگاه گوارش، ایمنی و تولید مثل را سرکوب و تمایل شما به خوردن غذاهای ناسالم مانند مثل غذاهای چرب و شیرین زیاد می کند.

استرس و سرعت متابولیسم و اثر آن بر چاقی       

در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۵ در دانشگاه هاپکینز انجام شد مشخص شد استرس متابولیسم زنان را کندتر می کند و دیرتر و سخت تر می توانند چاقی خود را کاهش دهند.

در پژوهشی روی زنان، محققان ابتدا درباره عوامل استرس زای هفته های اخیر از آنها سئوالاتی پرسیدند سپس یک وعده  چرب و پرکالری به آنها دادند و پس از آن نرخ متابولیسم، قند خون، تری گلیسیرید، انسولین و کورتیزول آن ها را اندازه گرفتند.

نتایج این تحقیق نشان داد زنانی که در ۲۴ ساعت گذشته حداقل یک عامل استرس زا را تجربه کرده بودند، به طور متوسط ۱۰۴ کالری کمتر از زنانی که استرسی نداشتند، سوزانده اند. به عبارت دیگر زنانی که استرس بیشتری دارند در طول یک سال ۵ کیلو کمتر کالری می سوزانند!!

نتیجه دیگر این تحقیق این بود که زنانی که تحت تاثیر استرس بودند میزان انسولین بالاتری داشتند که منجر به افزایش ذخیره ی چربی در بدن آنها می شود که نتیجه آن چاقی بیشتر خواهد بود.

پیشنهاد می کنم این مقاله را هم مطالعه کنید: لاغری سریع و بدون بازگشت با هیپنوتیزم

استرس بالا حتی روی محل ذخیره ی چربی نیز تاثیر می گذارد. افرادی که استرس بالاتری دارند میزان چربی دور شکم آنها بیشتر است (و می دانیم که سوزاندن چاقی دور شکم سخت تر از سایر نقاط بدن است و چربی این ناحیه برای سلامتی خطرناک تر از چربی سایر نواحی است).

پس حتی اگر بیشتر از حد طبیعی غذا نخورید، استرس می تواند باعث افزایش وزن شما شود!!

عادت های غذایی مبتنی بر استرس

استرس بالا عادات غذایی شما را تغییر می دهد. برخی از رایج ترین تغییرات رژیم غذایی که مردم در زمان استرس تجربه می کنند شامل موارد زیر می باشند:

مصرف غذاهایی با چربی و قند زیاد

افرادی که درگیر اضطراب مزمن هستند تمایل بیشتری به خوردن غذاهای چرب، شیرین و شور دارند. این غذاها شامل شیرینی ها، غذاهای فراوری شده و خوراکی های مضر دیگر می باشد. همه این غذاها به دلیل کالری زیاد منجر به افزایش وزن می شوند.

استرس و چاقی
استرس و چاقی

خوردن هیجانی

افزایش سطح کورتیزول نه تنها شما را وادار به خوردن غذاهای ناسالم می کند، بلکه می تواند باعث شود بیشتر از حالت معمول خود غذا بخورید. ممکن است احساس کنید که خوردن باعث آرام شدن شما می شود و همین مساله موجب می شود که بیشتر غذا بخورید.

خوردن فست فود بیشتر

زمانی که استرس دارید، بیشتر احتمال دارد غذای سالم خانه را رها کنید و به دنبال فست فود بروید. فست فود و یا حتی غذاهای سالم تر رستورانی، چربی، قند و پروتئین بیشتری دارند و این خوراکی ها بیشترین تاثیر را روی چاقی دارند.

سرتان شلوغ تر از آن است که ورزش کنید

در زندگی پراسترس با وجود تمام کارهایی که برای انجام دادن دارید، ورزش احتمالا آخرین کار در لیست کار های روزانه ی شما خواهد بود. رفت و آمدهای طولانی، ساعات زیاد پشت میز نشستن و تلوزیون دیدن ممکن است زمان زیادی برای ورزش کردن باقی نگذارد.

فراموش کردن مصرف آب

زمانی که درگیر چالش های زندگی هستید ممکن است مصرف آب را فراموش کنید. اشتباه گرفتن تشنگی با گرسنگی بسیار ساده است و ممکن است به دلیل تشنگی غذا یا نوشیدنی های ناسالم بیشتری بخورید.

نادیده گرفتن وعده های غذایی

وقتی در هرلحظه باید کار های زیادی را انجام دهید، خوردن یک وعده ی غذایی سالم، از اولویت بالایی برخوردار نیست. ممکن است وعده ی صبحانه را به دلیل عجله حذف کنید. یا به دلیل کارهای زیادی که برای انجام دادن دارید ناهار نخورید.

کم خوابیدن

یکی از عوارض استرس مشکلات خواب به ویژه کم خوابی است. تحقیقات نشان داده که کمبود خواب با کاهش متابولیسم و کاهش مصرف کالری رابطه دارد. همچنین احساس خستگی زیاد می تواند قدرت مقاومت شما درمقابل خوردن غذاهای ناسالم را کاهش و موجب افزایش چاقی شما شود.

چگونه چرخه ی استرس و چاقی را متوقف کنیم؟

اینکه لباس هایتان برایتان اندازه نباشد و عدد روی ترازو بالاتر برود می تواند استرس زا باشد و هرچه بیشتر مضطرب باشید اضافه وزن بیشتری پیدا خواهید کرد. متوقف کردن این چرخه، کار دشواری است.

خوشبختانه اقداماتی برای مقابله با چاقی ناشی از استرس وجود دارند که در ادامه با چند مورد از آنها آشنا خواهیم شد.

ورزش را به یک اولویت تبدیل کنید.

ورزش یک روش کلیدی برای کاهش استرس و لاغری است. سعی کنید ورزش مرتب را در برنامه روزانه خود بگنجانید. هر فعالیت ورزشی می تواند مفید باشد چه پیاده روی پس از صرف ناهار چه ورزش جدی در باشگاه.

روی غذایی که می خورید تمرکز کنید.

وجه به غذاهایی که می خورید می تواند به شما کمک کند کنترل غذایی مصرفی خود را در دست بگیرید. در تحقیقی که در سال ۲۰۱۱ روی رابطه بین خود نظاراتی و کاهش وزن انجام شد نشان داد افرادی که در مجلات تغذیه فعالیت می کنند بیشتر می توانند وزن خود را مدیریت کنند (چون آگاهی بیشتری از چیزهایی که می خورند دارند). پس توجه کردن به غذایی که می خورید، چه از طریق نوشتن غذاهایی که مصرف می کنید و چه با استفاده از نرم افزارهای کالری شمار، می تواند عادات غذایی شما را بهبود ببخشد.

انجام روش های کاهش استرس را به برنامه ی روزانه ی خود وارد کنید.

انجام برخی از فعالیت های آرامش بخش را در فعالیت روزانه خود بگنجانید. گوش دادن به موسیقی آرامش بخش، یوگا، مدیتیشن، پیاده روی و غیره سطح کورتیزول خون را شما کم کرده و به لاغری شما کمک می کند.

خلاصه و جمع بندی

با توجه به توضیحات فوق شکی نیست که اگر تصمیم جدی برای غلبه بر چاقی خود دارید ابتدا باید بتوانید استرس خود را مدیریت کنید تا بتوانید به وزن دلخواه خود برسید.

در کلینیک اعتماد به نفس می توانید به سایر مطالب و مقالات مربوط به وسواس دسترسی داشته باشید.

 

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶۳ رای
منابع
1234
guest
1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
محمد
محمد
2 ماه قبل

خیلی عالی بود. ممنون
من خودم حالا فکر می کنم با بعضی موارد رو تجربه کردم و تأثیر رو متوجه شدم.

دکمه بازگشت به بالا