تعداد انجام
۷۵۲۶
تعداد سئوالات
۱۴ سئوال
زمان مورد نیاز
۵دقیقه
رده سنی
بزرگسالان
تکنوفوبیا (هراس از تکنولوژی) چیست؟
تکنوفوبیا، ترس یا بیزاری شدید از فناوری پیشرفته یا وسایل پیچیده ای مانند رایانه است. تکنوفوبیا بسیار رایج است. برخی کارشناسان بر این باورند که همه ما در مواجهه با تکنولوژی های جدید تا حدی احساس اضطراب می کنیم. در دنیایی که به سرعت در حال تغییر است، گاهی احساس به روز نبودن و اطلاع نداشتن از مسائل روز پیش می آید. تخمین زده می شود که یک سوم جمعیت تا حدی تکنوفوبیا را تجربه کنند.
تکنوفوبیا ممکن است پدیده تازه ای به نظر برسد، اما واقعیت این است که محصول عصر اطلاعات است که در دهه ۱۹۶۰ آغاز شد و امروزه به سرعت در حال افزایش است. البته، در اوایل انقلاب صنعتی نیز تکنوفوبیا وجود داشت.
علائم و نشانه های تکنوفوبیا
تکنوفوبیا منجر به علائم ناراحتی و اضطراب در هنگام مواجهه با فناوری جدید می شود. اگر این ترس آنقدر شدید باشد که به عنوان فوبیا در نظر گرفته شود، افراد مبتلا به آن ممکن است علائمی مانند:
· درد قفسه سینه
· غش کردن
· حالت تهوع یا استفراغ
· ضربان قلب تند
· تنگی نفس
· دل درد
· تعریق
· لرزیدن
داشته باشند.
افراد مبتلا به تکنوفوبیا معمولا از موقعیت هایی که باید از تکنولوژی استفاده کنند هراس دارند و سعی می کنند تا حد ممکن از استفاده از رایانه، تلفن همراه، دستگاه های خودپرداز یا دستگاه های دیگر اجتناب کنند. چنین هراس و اجتنابی گاهی اوقات می تواند کارهای روزمره را دشوار کند.
راه تشخیص تکنوفوبیا
تکنوفوبیا اضطراب یا ترسی غیرعادی در رابطه با اثرات تکنولوژی است. با این حال، در “راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی” (DSM-5-TR) به عنوان اختلال متمایزی شناخته نشده است.
در برخی موارد، ممکن است علائمی شبیه فوبیا وجود داشته باشد. اما حتی اگر ترس شما به طور دقیق تشخیص داده نشود، ممکن است پزشک همچنان آن را به همان شیوه درمانی فوبیا درمان کند.
پزشک در مورد علائمی که دارید سوالاتی می پرسد، مثلا چه علائمی دارید، چقدر شدید هستند و چه تاثیری بر زندگی شما می گذارد.
فوبیا ترس شدید از یک شی یا موقعیت خاصی است که باعث ترسی بی دلیل و بیش از حد می شود و واکنش اضطراب فوری ایجاد می کند. همچنین منجر به رفتارهای اجتنابی می شود و محدودیت هایی در توانایی عملکرد زندگی روزمره فرد ایجاد می کند.
دلایل تکنوفوبیا
عوامل مختلفی ممکن است در ترس از تکنولوژی نقش داشته باشند. هر زمانی که تغییرات عمده ای در نحوه انجام کارها بخصوص کار با دستگاه ها ایجاد شود، تکنوفوبیا بیشتر اتفاق می افتد.
عوامل اجتماعی و فرهنگی
هرچه قدر که از یک کالا بیشتر استفاده کنیم، استفاده از آن برای ما راحت تر و مطمئن تر می شود. نوجوانان و جوانان اولین کسانی هستند که محصولات جدید را پذیرفته و در استفاده از آن مهارت پیدا می کنند و پس از مدت کوتاهی بچه های کوچکتر از آنها استفاده می کنند.
بزرگسالان معمولاً در پذیرش و مهارت پیدا کردن در فناوریهای جدید تا حدودی کندتر عمل میکنند و برخی از افراد مسن ممکن است هرگز آنها را قبول نکنند.
سناریوهای روز قیامت
یکی از موقعیت های هشدار دهنده مربوط به ترس از فناوری، سناریوی روز قیامت است. از رباتهای حساسی که برای نابودی درست شدهاند تا موشک هایی که پرتاب می شوند و جنگ جهانی سوم آغاز می شود، فیلمها، ادبیات و برنامههای تلویزیونی مملو از تکنولوژی هایی هستند که پایان خوشی ندارند.
این تصاویر از آخرالزمان که تکنولوژی آن را ایجاد کرده می تواند ترس از تکنولوژی های جدید را بیشتر کند. حدس و گمان در مورد تأثیر هوش مصنوعی نیز ممکن است در ترس از آینده تکنولوژی نقش داشته باشد.
هیستری جمعی
ترس Y2K یکی از نمونههایی است که نشان می دهد چگونه هیستری جمعی به ترس از تکنولوژی کمک می کند. همانطور که شایعاتی منتشر شد، قرار بود بانک ها، سازمان های دولتی و جامعه، لحظه ای که به هزاره جدید وارد می شدیم، تعطیل شوند، زیرا طراحان رایانه فراموش کرده بودند که سیستمها را برای کنترل تاریخ های چهار رقمی برنامه ریزی کنند. تئوری این بود که سال ۰۰ دو رقمی باعث از کار افتادن شبکه ها می شود.
البته اول ژانویه ۲۰۰۰ بدون حادثه آمد و رفت. اکثر سیستم های اصلی قادر به مدیریت تاریخ های چهار رقمی بودند، و آنهایی که این کار را نمیکردند، قبل از آن تاریخ دوباره برنامه ریزی شدند. حتی رایانه های خانگی که دوباره برنامه ریزی نشده بودند، با مشکلی چندانی مواجه نشدند.
درمان تکنوفوبیا
اگر چنانچه علائم تکنوفوبیا دارید و در عملکرد زندگی روزمره اختلال ایجاد می کند، با پزشک خود صحبت کنید. درمان هایی در دسترس هستند که می توانند این احساس ترس و اضطراب را کاهش دهند. برخی از درمان هایی که ممکن است پزشک شما پیشنهاد دهد عبارتند از:
· رفتار درمانی شناختی (CBT) رویکردی است که شامل شناسایی و تغییر افکار منفی است که در ایجاد احساس ترس نقش دارند. صحبت کردن با یک درمانگر می تواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید که چه زمانی افکار غیرمنطقی هستند و راه هایی برای جایگزینی آنها با روش های مثبت و سازگارتر تفکر پیدا کنید.
· مواجهه درمانی شامل قرار گرفتن در معرض چیزی است که فرد از آن می ترسد تا زمانی که احساس اضطراب به تدریج فروکش کند.
· داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی، بنزودیازپینها و مسدودکنندههای بتا نیز ممکن است برای کمک به افراد برای مقابله با علائم اضطراب تجویز شوند. چنین داروهایی زمانی موثرتر هستند که همراه با نوعی درمان باشند.
کنار آمدن با تکنوفوبیا
تکنولوژی و ابزارهای مورد استفاده برای آنها بخشی از زندگی روزمره هستند، بنابراین داشتن تکنوفوبیا می تواند فعالیت های روزمره مانند بانکداری، دسترسی به اطلاعات سلامت و ارتباط با دوستان و خانواده را بسیار دشوار کند.
تحقیقات نشان می دهد که تکنوفوبیا می تواند تأثیر مضری بر زندگی و سلامت افراد مسن داشته باشد، به خصوص که مهارت های دیجیتالی به بخشی ضروری از زندگی روزمره تبدیل شده است.
چه همین حالا ترس از تکنولوژی داشته باشید و چه زمانی که صحبت از استفاده از ابزارهای تکنولوژی می شود، احساس می کنید مراحلی وجود دارد که می توانید برای مقابله با این فوبیا و احساس راحتی بیشتر انجام دهید.
تقاضای کمک کنید
گاهی اوقات، می توانید از فردی مورد اعتماد بخواهید تا به شما نشان دهد که چگونه از فناوریای که با آن ناآشنا هستید استفاده کنید، با این کار ترس و هراس شما کمتر می شود، استرس شما کاهش می باید و بهتر می توانید با تکنولوژی کارکنید.
مثلا سالمندانی که زیاد با تکنولوژی آشنا نیستند، می توانند از فرد جوانتر (مثلا نوه خود) کمک بخواهند.
در کلاسی شرکت کنید
اگر ترس شما ناشی از کمبود دانش و تجربه است، در کلاسی ثبت نام کنید. چنین کلاس هایی اغلب بر روی کمک به بزرگسالان متمرکز می شوند که در مورد اصول اولیه استفاده از رایانه یا انواع مختلف نرم افزارهای رایانه ای بیشتر بیاموزند.
اهدافی را تعیین کنید
تکنولوژی جدیدی را یاد بگیرید و برای اینکه غرق در آن نشوید فقط روی یک مورد تمرکز کنید. برای مثال، فرد مبتلا به تکنوفوبیا در ابتدا فقط نحوه کار با رایانه را یاد می گیرد. سپس ممکن است یاد بگیرد که چگونه از یک مرورگر وب برای بازدید از وب سایت ها استفاده کند. سپس ممکن است یاد بگیرد که چگونه از تلفن همراه استفاده کند.
نکته کلیدی این است که گام به گام پیش بروید و قبل از اینکه به سراغ تکنولوژی دیگری بروید با تکنولوژی موجود احساس راحتی کنید و در آن مهارت پیدا کنید. با رشد مهارت و اعتماد به نفس، متوجه می شوید که به تدریج از امتحان کردن و استفاده از ابزارهای دیجیتال جدید ترس و هراس کمتری دارید.
اعتبار تست تکنوفوبیا
این پرسشنامه به صورت محقق ساخته طراحی گردیده است. برای محاسبه روایی آن از نظر اساتید دانشگاه و نیز برای محاسبه پایایی آن از آزمون آلفای کرونباخ استفاده نمائید.
در سال ۱۳۹۷ در کلینیک روانسنجی دکتر بهشتیان سئوالات این تست بازنگری و اصلاح شد ، سپس اعتبار و پایایی آن بررسی و مورد تایید قرار گرفت و نتایج آن برای جامعه ایرانی هنجار شد.
اگر تست را تکمیل کردید نمره شما در تست چند بود، به نظرتان چقدر نتیجه تست برای شما درست بود؟
سئوال یا ابهامی دارید؟
تماس با پشتیبانی (از طریق واتساپ)
۵۰۸۸ ۹۱۰ ۰۹۱۰
۱۰ % از مبلغ فروش این دوره و سایر دوره های سایت به کلینیک خیریه کودک بهشتیان اختصاص داده خواهد شد (شما هم می توانید پیشنهاد دهید که درآمدها در چه اموری هزینه شود).
سئوالات تست تکنوفوبیا
شروع تست آزمون
نظرات
100,000 تومان 50,000 تومان