تعداد انجام
۴۶۶۳
تعداد سئوالات
۳۵ سئوال
زمان مورد نیاز
۱۰دقیقه
رده سنی
بزرگسالان
اهمال کاری چیست؟
اهمال کاری، به تأخیر یا به تعویق انداختن کارها تا آخرین دقیقه یا پایان مهلت انجام آن ها است. برخی از محققان تعلل را «شکلی از خود تنظیمی که با به تأخیر انداختن غیرمنطقی کارها علیرغم پیامدهای منفی بالقوه آن» تعریف می کنند.
دکتر جوزف فراری، استاد روانشناسی در دانشگاه دیپل در شیکاگو و نویسنده کتاب «هنوز هم اهمالکاری: راهنمای بدون پشیمانی برای انجام آن» به این نتیجه رسیده است که ۲۰ درصد مردم واقعا به اهمال کاری عادت کرده اند و به سبک زندگی شان بدل شده است.
فرقی نمی کند که چقدر منظم و متعهد هستید، احتمالا پیش آمده است که ساعت های زیادی را به کارهای بی اهمیت (تماشای تلویزیون، به روزرسانی وضعیت فیس بوک سایر صفحات مجازی خود، خرید آنلاین) سپری کرده اید در حالی که باید وقت خود را به انجام پروژههای مربوط به کار یا مدرسه می گذراندید.
خواه تکمیل پروژهی کاری را به تأخیر بیندازید و از انجام تکالیف خودداری کنید، خواه انجام کارهای خانه را نادیده بگیرید، اهمال کاری تأثیر عمده ای بر کار، نمرات و زندگی شما خواهد داشت.
در بیشتر موارد، به تعویق انداختن و اهمال کاری نشانه ای از مشکل جدی نیست. تعلل و اهمال کاری، امری رایج است که اکثر مردم در مقاطعی از زندگی خود درگیر آن می شوند.
دلایل بروز اهمال کاری
زمانی را به خاطر دارید که فکر می کردید یک هفته فرصت دارید تا پروژه ای را به پایان برسانید و بعد به خودتان آمدید و دیدید که فقط یک روز دیگر فرصت دارید؟ آیا پیش آمده که تصمیم گرفتید خانه را تمیز نکنید، چون «فعلا تمایلی به انجامش نداشتید؟»
بیشتر اوقات فرض می کنیم پروژهها آنقدر هم که به نظر می رسند طول نمی کشد، و این فکر می تواند منجر به حس امنیت کاذب شود، چون فکر میکنیم هنوز زمان زیادی برای انجام این کارها داریم.
یکی از بزرگترین عواملی که به اهمالکاری دامن می زند، این تصور است که برای انجام یک کار در یک لحظه خاص باید الهام و انگیزه و حس خوبی داشته باشیم. اگر احساس خوبی نداشته باشیم، دست به انجام کار مورد نظر نخواهیم زد.
واقعیت این است که اگر منتظر بمانید تا از نظر ذهنی برای انجام برخی کارها (مخصوصاً کارهای ناخوشایند) در وضعیت مناسبی قرار بگیرید، احتمالاً متوجه خواهید شد که زمان مناسب هرگز فرا نمی رسد و کار هم هرگز انجام نمی شود.
در ادامه به چند دلیل اهمالکاری می پردازیم.
تحصیلی
محققان به این نتیجه رسیدند که اهمال کاری در بین دانش آموزان و دانشجویان شایع است. فراتحلیل سال ۲۰۰۷ که در بولتن روانشناسی منتشر شد، نشان داد که ۸۰ تا ۹۵ درصد از دانشجویان کالج به طور مرتب اهمال کاری میکنند، به خصوص زمانی که نوبت به انجام تکالیف درسی می رسد.
به گفته محققان، برخی از تحریفات شناختی عمده هم منجر به اهمال کاری تحصیلی میشود. دانش آموزان و دانشجویان تمایل دارند:
- زمان باقی مانده برای انجام تکالیف را بیش از حد برآورد کنند.
- اینطور تصور کنند که در روزهای آتی انگیزه بیشتری خواهند داشت.
- مدت زمان انجام برخی فعالیت ها را دست کم بگیرند.
- به اشتباه فرض کنند که برای کار روی یک پروژه باید از نظر ذهنی در وضعیت مناسبی باشند.
افسردگی
اهمالکاری می تواند یکی از عوارض ابتلا به افسردگی باشد. احساس ناامیدی، درماندگی و کمبود انرژی می تواند شروع و پایان دادن به ساده ترین کارها را با مشکل مواجه کند. افسردگی می تواند منجر به شک و تردید به خود شود. وقتی نمی توانید بفهمید که چگونه باید یک پروژه را انجام دهید یا در مورد توانایی های خودتان دچار شک و تردید می شوید، شاید به راحتی کاری را به تعویق بیندازید و به انجام کارهای دیگر مشغول شوید.
اختلال وسواس فکری-عملی (OCD)
اهمالکاری و به تعویق انداختن کارها در افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی بسیار رایج است. یکی از دلایل این است که OCD اغلب با کمال گرایی ناسازگار و ناسالم مرتبط است. کمال گرایی باعث ترس از اشتباهات، شک در مورد درستی انجام کارها و نگرانی در مورد انتظارات دیگران از خود می شود.
افراد مبتلا به OCD نیز اغلب تمایل به عدم تصمیم گیری و بلاتکلیفی دارند، که باعث می شود تصمیمات خود را به تعویق بیاندازند.
بیش فعالی
بسیاری از بزرگسالان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیشفعالی (ADHD) نیز با اهمال کاری دست و پنجه نرم می کنند. اگر حواستان با محرک های بیرونی و افکار درونی پرت می شود، شروع یک کار دشوار می شود، به خصوص اگر آن کار برای شما دشوار یا ناخوشایند باشد.
دلایل دیگر اهمال کاری
علاوه بر دلایلی که در بالا ذکر شد که باعث به تعویق انداختن کارها و اهمالکاری می شوند، اغلب بهانه ها یا توجیه هایی برای اهمال کاری خودمان می آوریم. به گفته محققان، ۱۵ دلیل اصلی برای اهمالکاری وجود دارد:
- ندانستن اینکه چه کاری باید انجام شود
- ندانستن اینکه چگونه کاری باید انجام شود
- عدم تمایل به انجام کاری
- اهمیت ندادن به اینکه انجام شود یا نه
- اهمیت ندادن به زمان انجام کار.
- نداشتن احساس حوصله برای انجام آن کار
- عادت به منتظر ماندن تا آخرین لحظه
- باورداشتن به اینکه تحت فشار بهتر کار می کنید
- فکر بکنید می توانید در آخرین لحظه آن را به پایان برسانید
- نداشتن ابتکار عمل برای شروع
- فراموشکردن
- بیماری یا ضعف سلامتی را بهانه کردن
- منتظر لحظه مناسب ماندن
- نیاز داشتن به زمان برای فکرکردن در مورد کار
- به تأخیر انداختن انجام یک کار به نفع انجام کار دیگر
انواع اهمال کاری
برخی از محققین اهمال کاری را به دو نوع اصلی تقسیم می کنند: اهمالکاران منفعل و فعال.
اهمال کاران منفعل: این افراد کار را به تأخیر می اندازند زیرا در تصمیم گیری و عمل کردن در آن مشکل دارند.
اهمال کاران فعال: این افراد کار را به طور هدفمند به تأخیر می اندازند زیرا کار تحت فشار به آنها اجازه می دهد احساس چالش و انگیزه کنند.
برخی دیگر از روانشناسان، انواع اهمال کاران را بر اساس سبک های رفتاری مختلف تعریف می کنند، از جمله:
- کمال گرا: این افراد به دلیل ترس از ناتوانی در انجام کامل یک کار، کارها را به تعویق می اندازند.
- رویاپرداز: این افراد وظایف را به تعویق می اندازند چون در توجه به جزئیات مهارت کافی ندارند.
- مخالف: این فرد معتقد است که کسی نباید برنامه زمانی را به او دیکته کند.
- نگران: این افراد به دلیل ترس از تغییر یا از دست دادن آرامش کنونی، کارها را به تعویق می اندازند.
- بحران ساز: این افراد کارها را به تعویق می اندازند زیرا دوست دارند تحت فشار کار کنند.
- افراط گر: این افراد بیش از حد کار می کنند و برای شروع و اتمام کار جدید وقت ندارند.
افراد اهمال کار در مقایسه با افراد غیراهمال کار
دکتر فراری در مصاحبه با انجمن روانشناسی آمریکا (APA) توضیح داد که: افرادی غیر اهمالکار بر روی کاری که باید انجام شود، تمرکز می کنند. آنها هویت شخصی قوی تری دارند و کمتر نگران «عزت اجتماعی» هستند. عزت اجتماعی یعنی دیگران چقدر ما را دوست دارند. این مفهوم در مقابل عزت نفس قرار دارد که همان احساس ما در مورد خودمان است.
به گفته پیر استیل روانشناس، افرادی که کارها را به تعویق نمی اندازند، معمولاً دارای ویژگی شخصیتی والایی هستند که به عنوان وظیفه شناسی شناخته می شود و یکی از گرایش های گسترده در نظریه پنج شخصیت بزرگ است. افرادی که وظیفه شناسی بالایی دارند در زمینه های دیگری چون نظم و انضباط شخصی، پشتکار و مسئولیت شخصی نیز در سطح بالایی قرار دارند.
تاثیرات منفی اهمال کاری
تاثیر منفی اهمال کاری زمانی است که فرد دچار اهمالکاری مزمن می شود و تأثیر جدی بر زندگی روزمره وی می گذارد. در چنین مواردی، مساله فقط مهارت های ضعیف فرد در مدیریت زمان نیست، بلکه بخش عمده ای از شیوه زندگی فرد دچار مشکل می شود.
چنین افرادی شاید قبوض خود را دیر پرداخت کنند، کار روی پروژه های بزرگ را تا شب قبل از مهلت مقرر، شروع نکنند، خرید هدیه را تا روز قبل از تولد به تاخیر بیاندازند و حتی اظهارنامه مالیات بر درآمد خودشان را با تاخیر ارائه دهند.
متأسفانه، این اهمال کاری می تواند تأثیر جدی بر بخش های مختلف زندگی، از جمله سلامت روانی و رفاه اجتماعی، شغلی و مالی فرد داشته باشد:
- سطوح بالای استرس و بیماری
- افزایش فشار بر روابط اجتماعی
- رنجش از طرف دوستان، خانواده، همکاران و دانشجویان
- عواقب مربوط به عدم پرداخت قبوض و اظهارنامه مالیات بر درآمد
نکاتی برای اهمال کاران
خوشبختانه، راه های مختلفی وجود دارد که می توانید برای مبارزه با اهمال کاری و انجام به موقع کارها ئر پیش بگیرید:
- فهرستی از کارهایی که باید انجام دهید تهیه کنید و در کنار هر کاری تاریخ سررسید را یادداشت کنید.
- قدم های کوچکی بردارید: موارد موجود در لیست را به مراحل کوچک و قابل مدیریت تقسیم کنید تا وظایف شما چندان زیاد به نظر نرسند.
- علائم هشدار دهنده را بشناسید: به هر گونه فکر اهمال کارانه ای توجه کنید و تمام تلاش خودتان را برای مقاومت در برابر چنین افکاری انجام دهید. اگر به اهمال کاری فکر میکنید، خودتان را مجبور کنید تا چند دقیقه ای را صرف کارتان کنید.
- حواسپرتی را از بین ببرید: از خودتان بپرسید چه چیزی بیش از همه توجه شما را به خود جلب می کند (اینستاگرام، فیسبوک، یا اخبار محلی) و آن منابع حواس پرتی را حذف کنید.
- به خودتان پاداش دهید: وقتی یک مورد از لیست کارهایتان را به موقع تمام کردید، به خودتان تبریک بگویید و با انجام کاری که برایتان جالب است به خودتان پاداش دهید.
تست اهمال کاری
اهمال کاری به معنی به تاخیر انداختن کارها و موکول کردن آنها به زمان دیگریست. با اینکه فرد می داند که انجام کار برایش ضروریست و باید در زمان مشخصی ان را انجام دهد اما باز ترجیح می دهد که کارهای ضروری اش را به تعویق بیندازد. فردی که به اهمال کاری عادت کند، معمولا همه ی کارها و فعالیت هایش را به تعویق می اندازد. این شیوه ی انجام کارها به مرور زمان تبدیل به یک عادت و به گونه ای شیوه ای از زندگی فرد شده و دیگر اجتناب از آن بسیار سخت می گردد. عواقب اهمال کاری در انجام کارها، کل زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد و یک نوع بی نظمی را بر زندگی حاکم می سازد.
هر یک از جملات زیر را بخوانید و گزینه ای که بیشتر برای شما صدق می کند را انتخاب کنید. در پایان بر اساس جدول نمره گذاری میزان اهمال کاری شما در هر یک از ۶ دسته مختلف اهمال کاری مشخص می شود.
اعتبار، هنجاریابی تست اهمال کاری
اعتبار، روایی و پایایی این تست در مرکز اختصاصی تحقیق و توسعه دکتر بهشتیان مورد محاسبه و تایید قرار گرفته است.
شیوه پاسخگویی به تست اهمال کاری
- سعی کنید به سوالات همانگونه که هستید پاسخ دهید نه به صورتی که دوست دارید باشد. (بر اساس من واقعی خود پاسخ دهید نه من آرمانی)
- جواب صحیح و غلط در این تست وجود ندارد و هر پاسخی که نظرتان درست آمد همان را انتخاب کنید.
- لطفا به همه سوالات پاسخ دهید و سوالی را بدون جواب نگذارید.
- وقت زیادی را برای پاسخ دادن به هر سئوال صرف نکنید و اولین پاسخی که به نظرتان درست است را انتخاب کنید.
در کدام حوزه ها بیشتر رخ می دهد: محیط کار، خانه، محیط تحصیل، روابط، مسایل شخصی
در سال ۱۴۰۰ در کلینیک روانسنجی دکتر بهشتیان سئوالات این تست بازنگری و اصلاح شد ، سپس اعتبار و پایایی آن بررسی و مورد تایید قرار گرفت و نتایج آن برای جامعه ایرانی هنجار شد.
اگر تست را تکمیل کردید نمره شما در تست چند بود، به نظرتان چقدر نتیجه تست برای شما درست بود؟
سئوال یا ابهامی دارید؟
تماس با پشتیبانی (از طریق واتساپ)
۵۰۸۸ ۹۱۰ ۰۹۱۰
پس از تهیه تست، شما به صورت دائمی به تست دسترسی خواهید داشت و برای هر بار تکمیل تست نیاز به خرید مجدد آن نیست.
سئوالات تست اهمال کاری
شروع تست آزمون
نظرات
100,000 تومان 50,000 تومان