تعداد انجام
۳۴۴۱
تعداد سئوالات
۹۰ سئوال
زمان مورد نیاز
۲۵ دقیقه
رده سنی
بزرگسالان
اگر بخواهیم هوش هیجانی را به زبان ساده تعریف کنیم، باید بگوییم هوش هیجانی یعنی شناخت و کنترل هیجانان و احساسات. وقتی شخصی هوش هیجانی بالایی داشته باشد، می تواند هیجانات خود و دیگران را به درستی شناسایی کند، هیجاناتش را کنترل کند و براساس هیجانات طرف مقابل با او رفتار و تعامل کند.
چرا هوش هیجانی مهم است؟
هوش هیجانی نقش بسیار مهمی در آرامش فرد دارد. فردی که هوش هیجانی بالایی داشته باشد می تواند از هوش عقلانی و ضریب هوشی اش در جهت اهدافش استفاده کند.
نکته مهمی که باید بگوییم این است که ضریب هوشی بالا (IQ) به هیچ وجه نمی تواند نشان دهنده هوش هیجانی (EQ) بالا باشد. نمونه های بسیاری از افرادی با ضریب هوشی بالا را می توان دید که از هوش هیجانی پایینی برخوردارند.
نشانه های هوش هیجانی بالا
برای اینکه فردی هوش هیجانی بالایی داشته باشد، باید مشخصات زیر را داشته باشد:
۱. شناخت هیجان خود
فرد باید بتواند هیجاناتش را در موقعیت های مختلف بشناسد و حتی پیش بینی کند. شاید با خودتان فکر کنید که این یک چیز بدیهی است، اما باید بدانید که افراد زیادی از هیجاناتشان در موقعیت های مختلف آگاهی ندارند و نمی توانند بفهمند که این هیجانات از کجا ریشه می گیرد.
۲. کنترل هیجان خود
شناخت هیجاناتی مانند تنفر، خشم، افسردگی، اضطراب، غم و … به تنهایی کافی نیست. فرد باید بتواند این هیجانات را کنترل کند و به شکل صحیح بروز دهد. راننده خوب نه تنها جای ترمز ماشین را می داند، بلکه در مواقعی که لازم باشد از آن استفاده می کند تا بتواند بر شرایط مسلط شود.
۳. برانگیختن و به هیجان آوردن خود
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، با فکر کردن به عواقب و نتایج احتمالی یک کار یا رفتار (انجام دادن یا انجام ندادن یک کار یا رفتار) برانگیخته می شوند. این افراد این قدرت را دارند که برای خودشان هدف های بزرگ بگذارند، برای رسیدن به این اهداف برنامه ریزی کنند و انرژی خود را برای رسیدن به اهدافشان بگذارند. پشتکار و اراده و انگیزه ای که برای رسیدن به این اهداف دارند، نشان دهنده برانگیختگی آنهاست. باید بدانید که هوش عقلانی (IQ) بالا نمی تواند این انگیزه و اراده را در فرد به وجود بیاورد.
۴. شناخت احساسات دیگران
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند منزوی نیستند و در لاک خودشان فرو نمی روند. آنها با دیگران تعاملات موثر اجتماعی برقرار می کنند و می توانند از نگاه دیگران هم به دنیا نگاه کنند. به همین دلیل هم است که این افراد تاب آوری، رواداری و تحمل بالایی در برابر دیگران و نظرات مختلف دارند.
۵. تنظیم روابط با دیگران
وقتی فرد بتواند علاوه بر احساسات خودش، احساسات دیگران را نیز بشناسد، می تواند روابطش را نیز با آنها تنظیم کند و روابط متعادلی با اطرافیانش داشته باشد. افراد با هوش هیجانی بالا، معمولا در دوستی ها و روابطشان با دیگران، افراط و تفریط نمی کنند؛ از هر فردی متناسب با توانایی هایش انتظار و توقع دارند. این افراد می دانند که هیچ کس کامل و بی نقص و عیب نیست، به همین دلیل انتظار ندارند که همه درست رفتار کنند یا طبق انتظار آنها رفتار کنند. در واقع این توانایی و ظرفیت را پیدا می کنند که دیگران را همانطور که هستند بپذیرند.
هوش هیجانی باعث عملکرد بهتر ما در همه زمینه های می شود زیرا شامل ویژگی هایی چون خودآگاهی و کنترل، پیاداری، اشتیاق و انگیزش، همدلی و مهارت های اجتماعی است.
تست هوش اجتماعی بار-آن چیست؟
پرسشنامه هوش هیجانی بار-آن در سال ۱۹۸۰ طراحی شد. سوالی که در آن زمان ذهن پژوهشگران را به خود مشغول کرده بود این بود که «چرا بعضی از مردم نسبت به بقیه، زندگی موفق تری دارند؟»
پژوهش ها و مطالعات باعث این پرسشنامه طراحی شود تا پاسخی برای این سوال پیدا شود. این پرسشنامه دارای ۱۷ سوال و ۱۵ مقیاس است که در ادامه به آنها می پردازیم.
مؤلفه های خوش هیجانی بار-آن
- خودآگاهی هیجانی: توانایی در آگاه بودن از هیجانات خود و فهم آنها
- خودابرازی: توانایی ابراز احساسات، باورها و افکار صریح و دفاع از خود و حقوق خود
- عزت نفس: آگاهی و توانایی در درک، پذیرش و احترام به خود
- خودشکوفایی: توانایی در درک ظرفیت های بالقوه و پتانسیل ها خود و تلاش برای بالفعل کردن آنها و لذت بردن از آنها
- استقلال: وابسته نبودن به تمایلات هیجانی و قدرت هدایت افکار و رفتار خود
- همدلی: آگاه بودن از احساسات دیگران و درک احساسات آنها و ارزش دادن به این احساسات
- مسئولیت پذیری اجتماعی: توانایی بروز خود در اجتماع به عنوان فردی که دارای حس همکاری است و می تواند به عنوان یک عضو مؤثر و سازنده در گروه نقش خود را ایفا کند
- روابط بین فردی: توانایی ایجاد روابط رضایت بخش متقابل که در آن صمیمیت، محبت کردن و محبت گرفتن و همچنین نزدیکی عاطفی وجود دارد
- واقع گرایی: فرد باید بتواند بین تجربه هیجانی اش و چیزی که در واقعیت به صورت واقعی وجود دارد، رابطه برقرار کند و آنها را از هم تشخیص دهد
- انعطاف پذیری: فرد می تواند افکار و رفتارهایش را با تغییرات محیط و در موقعیت های مختلف سازگار کند
- حل مسأله: توانایی حل مساله به این معنی است که فرد می تواند مشکلات و مسائل زندگی را شناسایی کند، تعریف و توصیف دقیقی از آنها ارائه دهد و بتواند راه حل های موثر و خوب را پیدا کند و از آنها برای حل مشکلش استفاده کند.
- تحمل فشار روانی: فرد باید بتواند در برابر اتفاقات و موقعیت های سخت، احساسات و هیجانات شدید مقاومت کند، تاب بیاورد و جا نزند. همچنین باید توانایی رویارویی مثبت و با فشار را در برابر مشکلات و موقعیت های سخت داشته باشد.
- کنترل تکانش: توانایی مقاومت در برابر تکانه ها، کاهش آنها و همچنین تواننانیی کنترل هیجان های خود
- خوش بینی: فرد باید توانایی نگرش مثبت به زندگی را داشته باشد و بتواند بینشی خردمندانه به زندگی داشته باشد، حتی در موقعیت های دشوار و بروز اتفاقات منفی
- شادمانی: قابلیت تجربه احساس خوشبختی در زندگی، لذت بردن از خود و حضور اطرافیا در زندگی اش، داشتن احساسات مثبت و روشن نسبت به زندگی
نتایج تست هوش هیجانی بار-آن
نتیجه این تست وضعیت هوش هیجانی شما را در ۵ بعد به شما نشان می دهد:
بعد درون فردی
نشان دهنده مهارت ها ، ظرفیت ها و توانایی های درونی شماست
بین فردی
نشانگر عملکرد و مهارت های بین فردی شماست
انطباق پذیری
نشانگر توانایی پاسخگویی موثر به ویژگی ها و نیازهای محیطی با موقعیت های مساله زا در شماست
هوش و مدیریت هیجان
نشانگر توانایی مدیریت و مقابله موثر با تنش و تنیدگی است
خلق عمومی
نشانگر توانایی لذت بردن از زندگی و تداوم نگرش و خلق مثبت است
اعتبار و روایی
میزان آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه ۹۳% گزارش شده است. پژوهشگران معتقدند ضریب اعتبار برای تست هایی که با هدف پژوهشی تهیه شده اند، اگر بالاتر از ۰.۷ باشد، معتبر است. در مورد تست های تشخیصی بالینی، ضریب اعتبار ۰.۹ و بالاتر مورد قبول است. بنابراین این تست مورد پذیرش است.
در سال ۱۴۰۰ در کلینیک روانسنجی دکتر بهشتیان سئوالات این تست بازنگری و اصلاح شد ، سپس اعتبار و پایایی آن بررسی و مورد تایید قرار گرفت و نتایج آن برای جامعه ایرانی هنجار شد.
اگر تست را تکمیل کردید نمره شما در تست چند بود، به نظرتان چقدر نتیجه تست برای شما درست بود؟
سئوال یا ابهامی دارید؟
تماس با پشتیبانی (از طریق واتساپ)
۵۰۸۸ ۹۱۰ ۰۹۱۰
پس از تهیه تست، شما به صورت دائمی به تست دسترسی خواهید داشت و برای هر بار تکمیل تست نیاز به خرید مجدد آن نیست.
سئوالات تست هوش هیجانی
شروع تست آزمون
نظرات
100,000 تومان 50,000 تومان
چه عالی ممنونم از تفسیرتست ممنونم