قرص تریمیپرامین چیست و چه کاربردها و عوارضی دارد؟
تریمیپرامین جزو داروهای ضد افسردگی است و از دسته داروهای سه حلقه ای است. در این مطلب از دپارتمان سلامت روان مجله سلامت دکتر بهشتیان با این دارو بیشتر آشنا خواهید شد.
تریمیپرامین به صورت کپسول خوراکی عرضه می شود. در درمان افسردگی با استفاده از تریمیپرامین، این دارو معمولاً یک یا سه بار در روز همراه با غذا یا بدون غذا مصرف می شود.
قبل از مصرف تریمیپرامین چه اقدامات احتیاطی خاصی را باید رعایت کنم؟
اگر به ایمی پرامین، کلومیپرامین، دزیپرامین، ایمی پرامین یا هر یک از مواد تشکیل دهنده کپسول تریمیپرامین حساسیت دارید، به روانپزشک خود اطلاع دهید. درمورد ترکیبات تشکیل دهنده تریمیپرامین از روانپزشک خود سوال کنید.
درصورت مصرف هرکدام از مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAO) مانند ایزوکاربوکسازید، لینزولید، متیلن بلو، فنلزین، سلژیلین و ترانیل سیپرومین، یا درصورت قطع مصرف یکی از مهارکننده های MAO طی ۱۴ روز گذشته حتما به روانپزشک خود اطلاع دهید. درصورت مصرف هرکدام از این داروها، احتمالاً روانپزشک تان تریمیپرامین را برایتان تجویز نخواهد کرد.
نام های تجاری تریمیپرامین: قرص تریمونتیل قطره خوراکی تریمیپرامین قرص تریمیپرامین قطره سورمونتیل قطره تریمیپرامین نئوراکسفارم
دوزهای موجود تریمیپرامین : قرص تریمیپرامین در دوزهای ۱۰ ، ۲۵، ۵۰ و ۷۵ در داروخانه ها یافت میشوند
درصورت مصرف داروهای تجویزی، بدون نسخه، ویتامین ها و داروهای گیاهی و هر یک از موارد زیر به روانپزشک خود اطلاع دهید:
- سایمتیدین
- داروهای ضد احتقان (رفع گرفتگی بینی)
- گوانتیدین
- ایپراتروپیوم
- داروهای بیماری روده تحریک پذیر، بیماری حرکت، بیماری پارکینسون، زخم های گوارشی، یا اختلالات ادراری
- داروهایی برای ضربان قلب نامنظم مانند کینیدین ، فلکائینید و پروپافنون
- سایر داروهای ضد افسردگی مثل مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) مانند فلوکستین، پاروکستین و سرترالی
در صورت داشتن شرایط زیر به روانپزشک خود اطلاع دهید:
- اگر اخیراً دچار حمله قلبی شده اید، به روانپزشک خود اطلاع دهید. ممکن است روانپزشک مصرف تریمیپرامین را برایتان تجویز نکند.
- اگر سابقه ابتلا به بزرگی پروستات (غده تولید مثل مردانه)، اختلال ادراری، تشنج، تیروئید پرکار، یا بیماری کبدی، کلیوی یا قلبی دارید حتما به روانپزشک خود اطلاع دهید.
- اگر باردار هستید، خصوصا اگر در چند ماه آخر بارداری هستید، یا قصد بارداری دارید یا در دوره شیردهی هستید، به روانپزشک خود اطلاع دهید. اگر در حین مصرف تریمیپرامین باردار شدید، به روانپزشک خود اطلاع دهید.
- اگر قصد جراحی خصوصا جراحی دندان دارید، به دندانپزشک بگویید که تریمیپرامین مصرف می کنید.
- توجه داشته باشید که این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی شما شود تا زمانی که متوجه تاثیر دارو نشده اید، از رانندگی کردن یا کار با ماشین آلات اجتناب کنید.
- توجه داشته باشید که مصرف الکل می تواند به خواب آلودگی ناشی از عوارض این دارو نیز بیافزاید.
- از قرار گرفتن غیرضروری یا طولانی مدت در معرض نور خورشید اجتناب کنید و حتی الامکان از لباس های پوشیده، عینک آفتابی و کرم ضد آفتاب استفاده کنید. تریمیپرامین ممکن است پوست شما را نسبت به نور خورشید حساس تر کند.
- اگر بیش از ۶۵ سال سن دارید، در مورد خطرات و مزایای مصرف تریمیپرامین با روانپزشک خود صحبت کنید. مصرف تریمیپرامین برای افراد مسن معمولا تجویز نمی شود زیرا میزان ایمنی و تاثیر دارویی آن به اندازه سایر داروهایی که می توان برای درمان همان بیماری استفاده کرد، نیست.
توجه داشته باشید که تریمیپرامین ممکن است موجب بروز گلوکوم زاویه بسته یا آب سیاه (در گلوکوم زاویه بسته، مایع موجود در قسمت جلوی چشم بدلیل مسدود شدن زاویه راهی به زاویه نداشته و نمی تواند از چشم خارج شود) شود. قبل از شروع مصرف این دارو به یک چشم پزشک برای معاینه چشم هایتان مراجعه کنید. اگر حالت تهوع، چشم درد، تغییرات در بینایی مانند دیدن حلقه های رنگی در اطراف چراغ ها، و تورم یا قرمزی در داخل یا اطراف چشم دارید، فوراً با روانپزشک خود تماس بگیرید یا تحت درمان اورژانسی قرار بگیرید.
اگر یک نوبت مصرف دارو را فراموش کردم چکار کنم؟
اگر مصرف یک نوبت دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید، مگر اینکه تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد. در این صورت، مصرف دوز فراموش شده را نادیده بگیرید و نوبت بعدی را در زمان معمول خود مصرف کنید. برای جبران نوبت فراموش شده هرگز ۲ دوز را باهم مصرف نکنید.
عوارض جانبی داروی تریمیپرامین
مصرف تریمیپرامین ممکن است موجب بروز عوارض جانبی در فرد شود. درصورت بروز هر یک از علائم زیر به روانپزشک خود اطلاع دهید:
- حالت تهوع
- خواب آلودگی
- ضعف یا خستگی
- هیجان یا اضطراب
- کابوس
- خشکی دهان
- حساسیت بیش از حد پوست نسبت به نور خورشید
- تغییر در اشتها یا مقدار وزن
- یبوست
- اختلال ادراری
- تکرر ادرار
- تغییر در میل یا توانایی جنسی
- تعرق بیش از حد
- صدای زنگ در گوش
- درد، سوزش، یا گزگز در دست یا پا
در صورت بروز هریک از علائم زیر حتما با روانپزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید:
- اسپاسم عضلات فک، گردن و کمر
- اختلال گفتار
- مشکل در راه رفتن
- لرزش غیرقابل کنترل بخشی از بدن
- تب و گلودرد
- مشکل در تنفس یا بلع
- کهیر
- زرد شدن پوست یا چشم
- تشنج
- دیدن چیزها یا شنیدن صداهایی که وجود ندارند (توهم)
- درد قفسه سینه
- تپش یا ضربان قلب نامنظم
تریمیپرامین ممکن است عوارض جانبی دیگری نیز ایجاد کند. در صورت بروز هرگونه مشکل غیرعادی حین مصرف این دارو با روانپزشک خود تماس بگیرید.
من میخواستم بدانم یک چهارم قرص سیتالوپرا را در صبح مصرف میکنم وهمین مقدار قرص تریمیپرامین در شب میخورم آیا مشکلی داره
از اطلاعات جالبی که دادید نهایت تشکر را دارم