تیپ شخصیتی ISTP (ماهر) در تست MBTI
در این مقاله درباره تیپ شخصیتی ISTP صحبت می کنیم. تیپ شخصیتی ISTPیکی از ۱۶ تیپ شخصیتی در شاخص تست MBTI است. افراد دارای این تیپ شخصیتی از فکر کردن در خلوت خودشان لذت میبرند و بسیار مستقل هستند. تیپهای ISTP عاشق کار انفرادی، تجارب جدید، فعالیتهای دستی و آزادی کاری هستند.
آنها از جدا کردن قطعات یک دستگاه برای دیدن نحوه عملکردشان، لذت میبرند. آنها افرادی منطقی هستند ولی به فعالیتهای عملی بیشتر از ایدههای انتزاعی علاقمند هستند. آنها از کارهای جدید لذت میبرند و به سرعت از کارهای تکراری دلزده میشوند.
ویژگیهای اصلی تیپ شخصیتی ISTP
- افراد دارای تیپ شخصیتی ISTP، نتیجه گرا هستند. هنگامیکه مشکلی پیش میآید به سرعت دلایل زیربنایی آن را میشناسند و برخی از راه حلها را به کار میگیرند.
- آنها از تجارب جدید لذت میبرند و گاهی اوقات درگیر رفتارهای هیجانی و خطرناک میشوند. آنها سرگرمیهای ریسکی و پرسرعتی مثل موتورسواری، بانجی جامپینگ، موج سواری یا هاکی روی یخ را انجام میدهند. آنها در برخی موارد با انتخاب مشاغلی مثل اتومبیل رانی، پرواز یا آتش نشانی خودشان را به مخاطره میاندازند.
- آنها به جای قضاوت براساس باورها یا ارزشهای فردی به دنبال معیارهای عینی هستند.
- تیپهای ISTP به صورت افرادی آرام توصیف میشوند که به راحتی به دیگران نزدیک میشوند.
- آنها به خوبی حالات عاطفی دیگران را درک نمیکنند و گاهی اوقات به صورت افرادی بی احساس شناخته میشوند. همچنین از احساساتشان فاصله گرفته و آنها را انکار میکنند تا اینکه طاقتشان طاق میشود.
- یکی از برداشتهای نادرست در مورد این تیپ شخصیتی، ساکت و بی عاطقه بودنشان است ولی این امر به معنای این نیست که آنها هیجانهای قوی را تجربه نمیکنند. در عوض میتوانند خونسردی خودشان را حفظ کنند؛ واقعیت را درک میکنند و با بحران به خوبی کنار میآیند.
نقاط قوت | نقاط ضعف |
· منطقی · یادگیری از طریق تجربه · عملگرا · واقع گرا و عملی · علاقمند به چیزهای جدید · دارای اعتماد به نفس و آسان گیر | · شناختشان دشوار است · بی احساس به نظر میرسند · به سرعت خسته میشوند · خطرپذیر · علاقهای به تعهد ندارند
|
کارکردهای شناختی
طبق پرسشنامه MBTI، هر فردی دارای کارکردهای شناختی مختلف است (متفکر، حسی، احساسی و شهودی) که به سمت درون (درونگرا) یا بیرون (برونگرا) هدایت میشوند. سلسله مراتب این کارکردها به شخصیت فرد شکل میدهد.
کارکرد غالب همان جنبه برجسته شخصیت است. کارکرد کمکی هم نقش حمایتی مهمی دارد. کارکرد سوم و پستتر هم اهمیت کمتری دارند و تا حد زیادی به صورت ناهشیار عمل میکنند یا تحت استرس، برجستهتر میشوند.
کارکرد غالب: متفکر درونگرا
- تیپهای شخصیتی ISTP وقت زیادی را صرف فکر کردن و بررسی اطلاعات درون ذهنشان میکنند یعنی برای ابراز وجود کلامی چندان وقت نمیگذارند؛ در نتیجه به عنوان افرادی آرام شناخته میشوند.
- شاید رویکرد تصمیم گیری ISTP ها خیلی تصادفی به نظر برسد؛ ولی اقداماتشان مبتنی بر مشاهده و تفکر دقیق است.
- آنها به طور منطقی عمل میکنند؛ پس غالباً روی کارهای عملی و مفید متمرکز میشوند.
- آنها به خوبی شرایط را به طور عینی بررسی میکنند و از عوامل ذهنی یا هیجانی در حین تصیمیم گیریها اجتناب میکنند. افراد دارای این تیپ شخصیتی را به سختی میتوان شناخت، چون بیشتر از عواطف روی اقدام و نتایجش متمرکز میشوند.
کارکرد کمکی: حسی برونگرا
- تیپهای شخصیتی ISTP روی زمان حال متمرکز هستند و هر بار فقط یک مسأله را بررسی میکنند. آنها علاقهای به تعهد بلندمدت ندارند و بیشتر از برنامههای آتی روی زمان حال متمرکز میشوند.
- آنها بسیار منطقی هستند و از یادگیری و شناخت عملکرد چیزهای دور و برشان لذت میبرند. شاید اجزای یک وسیله مکانیکی را از هم جدا کنند تا به نحوه عملکردش پی ببرند.
- با اینکه به خوبی اطلاعات انتزاعی و نظری را درک میکنند ولی تا زمانیکه متوجه کاربرد عملی آنها نشوند؛ علاقهای به این اطلاعات نشان نمیدهند.
کارکرد سوم: شهودی درونگرا
- این کارکرد در شخصیت ISTP تا حد زیادی ناهشیار است. با اینکه این شخصیت علاقه چندانی به ایدههای انتزاعی ندارد؛ ولی از آنها برای تبدیلشان به اقدامات و راه حلهای عملی استفاده میکند.
- این کارکرد همان حس درونی است که ISTP ها گاهی اوقات در حین تصمیم گیری آن را حس میکنند. این جنبه از شخصیت میتواند اطلاعات حاصل از کارکردهای غالب و کمکی را با هم ترکیب کند و به بصیرت ناگهانی یا همان لحظات «آهان، فهمیدم» برسد.
کارکرد پستتر: احساسی برونگرا
- این جنبه از شخصیت در پس شخصیت ISTP عمل میکند ولی در دوران بروز تنش، آشکارتر میشود.
- تیپهای ISTP در شرایط بسیار اضطراری میتوانند هیجانات آنی را پشت سر بگذارند. آنها در اغلب اوقات، احساساتشان را نادیده میگیرند تا اینک به نقطه جوش میرسند و در آنجا هیجاناتشان را به روشهای نامناسب، ابراز میکنند.
تیپهای ISTP معروفی که احتمالاً میشناسید:· کلینت ایست وود، بازیگر · زاخاری تیلور، رئیس جمهور ایالات متحده · آلان شفرد، فضانورد · امیلیا ایرهارت، هوانورد · بروس لی، رزمی کار |
روابط فردی ISTP
تیپهای ISTP افرادی درونگرا، آرام و محافظه کار هستند. آنها تجارب جدید را دوست دارند و علاقهای به کارهای تکراری ندارند. آنها در طول روابط مستقل هستند و کنترل شدن را دوست ندارند. متعهد شدن برایشان دشوار است ولی برای روابط مورد علاقه خودشان بسیار تلاش خواهند کرد.
آنها در اغلب موارد، احساساتشان را با دیگران در میان نمیگذارند. با اینکه از شنیدن طرز تفکر دیگران لذت میبرند ولی عقاید خودشان را ابراز نمیکنند. به همین دلیل دیگران، شناخت آنها را دشوار میدانند. آنها غالباً دوستانی با علایق مشابه پیدا میکنند و با این دوستان از فعالیتهای مورد علاقه خودشان لذت میبرند.
آینده شغلی ISTP
از آنجا که ISTP ها درونگرا هستند؛ در کارهای انفرادی هم موفق هستند. آنها به نظم زیاد علاقهای ندارند و در مشاغل دارای آزادی و استقلال، موفق هستند. چون افرادی بسیار منطقی هستند؛ از کارهای نیازمند استدلال و تجارب دستی لذت میبرند. آنها کارهای عملی در دنیای واقعی را دوست دارند.
مشاغل محبوب برای ISTP· پزشکی قانونی · مهندسی مکانیک · برنامه نویسی کامپیوتر · نجاری · مجری قانون · مهندسی نرم افزار · طراحی بازی ویدئویی · تکنیسین برق · خلبان · آتش نشان |
نکاتی برای تعامل با تیپهای شخصیتی ISTP
دوستی
تیپهای ISTP کنجکاو و ماجراجو هستند ولی به تنهایی هم نیاز دارند. اگر از آنها بخواهید که با شما بیرون بیایند و کارهای جدید را با هم امتحان کنید به دوست خوبی برایشان تبدیل میشوید؛ ولی باید نیاز آنها به آرامش و سکوت در هنگامیکه حس بیرون رفتن ندارند را درک کنید.
والدگری
اگر والد کودک ISTP هستید؛ پس به خوبی ماهیت مستقل و ماجراجوی این کودک را میشناسید. میتوانید با تأمین شرایط امن و سالم در جهت ماجراجویی، حس اعتماد به نفسشان را تقویت کنید. قوانین و راهنمایی را ارائه کنید ولی خیلی آنها را محدود نکنید. امکان یادگیری عملی، ماجراجویی در بیرون از خانه و فرصت آشنایی با عملکرد وسایل مختلف را برایشان فراهم کنید.
روابط زناشویی
از آنجا که ISTP ها در زمان حال زندگی میکنند؛ پس تعهدات بلند مدت برایشان در حکم یک چالش واقعی است. با بررسی کارها به صورت روزانه و جدی گرفتن حس استقلال طلبی همسر ISTP میتوانید به رابطه زناشویی قدرمندی برسید.
با توجه به توضيحات فوق، اينجانب دارای شخصيت احساسی برونگرا هستم یعنی در عين مهربانی، در مواقع عصبانيت قادر به کنترل اعصاب خود نبوده و پرخاشگر می شوم و حتی در لحظه مثلا هنگام رانندگی به فکر تلافی رفتار غلط شخص مقابل می شوم.