آیا خودشیفته ها هم می توانند عاشق شوند؟
البته که خودشیفته ها می توانند عشق بورزند، اما عشق آنها سطحی و زودگذر است. آنها می توانند به شدت از لحاظ عاطفی وابسته شوند – حتی به نظر می رسد که «عاشق می شوند» – و در عین حال همچنان بی تفاوت نسبت به موضوع مورد علاقه شان باشند. روابط آنها اغلب با نوسانات خلقی چشمگیر، اوج های پرفراز و نشیب و افت های دلخراش مواجه می شود.
چگونه بفهمیم فرد خودشیفته دوستمان دارد؟
مهم است بدانید که اگرچه ممکن است فرد خودشیفته در ابتدای امر شما را دوست داشته باشد، اما این احساس اغلب زود گذر و با قید و شرط است.
خودشیفته ها در حفظ ارتباطات معنی دار مشکل دارند، بنابراین شکل «عشق» آنها اغلب سطحی و زودگذر است.
اعمال آنها با شما سخن می گوید
دکتر فلورا صدری آذربایجانی، روانشناس بالینی، عضو آکادمی پزشکان خانواده آمریکا ، عضو انجمن پزشکی اعتیاد آمریکا، مدیر پزشکی روانشناسی سلامت[۱]، واقع در بوستون، ماساچوست، خاطرنشان می کند که اعمال فرد خودشیفته تنها راه برای تشخیص این است که آیا او شما را دوست دارد یا خیر. آیا شادی شما می تواند اولویت آنها باشد، حتی اگر به نفع آنها نباشد؟ اگر پاسخ«مثبت» است، این احتمال می رود که آنها واقعاً شما را دوست داشته باشند.»
با این حال، دکتر فلورا خاطرنشان می کند که این امر مستلزم خویشتن اندیشی[۲] از سوی فرد خودشیفته است. «تا زمانی که آنها نخواهند رفتار خود را تغییر دهند، هر عشق یا علاقه ای که نشان می دهند ممکن است با قید و شرط و یک طرفه باقی بماند.»
مگان تنگرادی، متخصص، مشاور ارشد، مشاور ترک مواد مخدر و الکل، روانشناس بالینی تروما، مدیر بالینی در Achieve Wellness & Recovery است. «اگر خودشیفته ادعا می کند که شما را دوست دارد، مهم است که فراتر از کلمات نگاه کنید و بر نحوه رفتار واقعی آنها با خودتان تمرکز کنید. آیا آنها گوش شنوایی برای احساسات شما دارند؟ آیا آنها به حد و مرزهای شما احترام می گذارند و مسئولیت اعمال خود را بر عهده می گیرند؟ آیا آنها باعث می شوند که شما احساس شایستگی و ارزشمندی کنید؟ اگر پاسخ به این سؤالات “مثبت” است، احتمالاً تا حدودی توجه فرد خودشیفته را جلب کرده اید.
نشان هایی که فرد خودشیفته شما را دوست دارد
برای جمع بندی، در اینجا نشانه هایی آورده شده که نشان می دهد فرد خودشیفته شما را دوست دارد:
- اعمال آنها بیانگر همه چیز است.
- با شما محترمانه برخورد می کنند
- احساسات شما را درک می کنند
- به حد و مرزهای شما احترام می گذراند
- مسئولیت اعمال خود را بر عهده می گیرند
- قدر شما را می دانند.
- نیازهای شما را در اولویت می گذارند
در نهایت، مهم است که بدانید خودشیفتهها می خواهند و میتوانند عشق بورزند – اما عشق آنها ممکن است هرگز مانند رابطه ای سالم و بلاشرط نباشد.
بهترین راه برای اینکه بفهمید خودشیفته شما را دوست دارد یا نه این است که به رفتار او در طول زمان نگاه کنید نه اینکه فقط بر کلمات یا ابراز محبت تکیه کنید.
اگر آنها دائما نیازهای شما را در اولویت قرار می دهند، حتی زمانی که به نفع آنها نیست، احتمالا شما برایشان مهم هستید.
عشق از منظر فرد خودشیفته چیست؟
افراد خودشیفته اغلب تصوری نادرست از عشق و چگونگی آن دارند. دکتر کتان پارمار خاطرنشان میکند: «برای خودشیفته، عشق منبع خارجی اعتبار است که کارایی اش تقویت عزت نفس آنهاست. آنها نمی دانند که عشق واقعی متقابل است. در عوض، آنها بر این باورند که عشق چیزی است که می توانند از شخصی یا شیئی به دست آورند و از آن برای حس بهتر در مورد خودشان به کار ببرند.»
در نهایت، خودشیفتهها عشق را به عنوان بدهکاری به خود میدانند و معمولاً رفتاری حق به جانب در روابطشان دارند. عشق آنها به تحسین بی قید و شرط شریک زندگی آنها بستگی دارد، که اغلب منجر به رابطه ای سمی و یک طرفه می شود.
برای خودشیفته، عشق منبع خارجی اعتبار است که برای تقویت عزت نفسشان از آن بهره می برند. آنها نمی دانند که عشق واقعی متقابل است. در عوض، آنها بر این باورند که عشق چیزی است که می توانند از شخصی یا شیئی به دست آورند و از آن برای احساس بهتر در مورد خودشان به کار ببرند.
– دکتر کتان پارمار
علاوه بر این، تصور خودشیفته از عشق معمولاً بسیار سطحی است. آنها ممکن است بیش از حد مهربان باشند یا به سرعت عشق بی پایان خود را بدون شکل گرفتن رابطه ای معنادار به شریک عاطفی خود ابراز کنند. این نوع اظهارات ممکن است در ابتدا هیجان انگیز و خاص به نظر برسند اما به زودی با پیشرفت رابطه کم عمق و بی معنی می شوند.
آیا خودشیفته اصلا می تواند در رابطه ای خوشحال باشد؟
این احتمال می رود که خودشیفته احساسی نسبت به کسی پیدا کند، اما عدم درک متقابل و تمایل به خودخواهی برا حفظ رابطه ای پایدار با مشکل رو به رو می شود.
با این حال از فردی با سندروم خودشیفتگی می توانید بخواهید تا خودش را در جای دیگران بگذارد و با این کار حس همدلی را در او زنده کنید. اما، بدون درمان، بعید است که خودشیفته بتواند در رابطه خوشحال باشد، زیرا آنها معمولاً قادر به ارائه یا دریافت حمایت عاطفی لازم برای رابطه ای سالم نیستند.
با درمان و خویشتن اندیشی(self-reflection)، برخی از خودشیفته ها می توانند یاد بگیرند که نسبت به شریک زندگی خود مهربان تر شوند و درک بیشتری داشته باشند.
وقتی فرد خودشیفته عاشق می شود چه اتفاقی می افتد؟
وقتی افراد خودشیفته عاشق می شوند، در مورد تحسین و تشویق شریک عاطفی خود وسواس پیدا می کنند. ممکن است آنها را غرق در تعریف و هدیه کنند و یا آنها را با رفتارهای محبت آمیز گول بزنند.
متأسفانه، این رابطه دارای بار عاطفی اغلب بسیار شدید و ناپایدار است، که منجر به چرخه ای از فراز و نشیب می شود که فرار از آن دشوار است.
نتایج مطالعه ای منتشر شده در مجله شخصیت و روانشناسی اجتماعی[۳] نشان داد که افراد خودشیفته ممکن است در رابطه های کوتاه مدت موفق شوند اما در روابط متعهدانه شکست بخورند.
بعید به نظر می رسد که رابطه آنها عمیق و طولانی مدت باشد.
افراد خودشیفته به جای ایجاد پیوند عاطفی عمیق، به ایده عشق وابسته می شوند و تلاش می کنند تا احساس تحسینی را که در ابتدای رابطه خود داشتند، بازسازی کنند. اگر این تحسین را احساس نکنند، ممکن است شریک زندگی خود را برای محافظت از خود کوچک جلوه دهند.
ویژگی های خودشیفته در مقابل اختلال شخصیت خودشیفته
این مهم شایان ذکر است که همه افرادی که ویژگی های خودشیفتگی را نشان می دهند، به اختلال شخصیت خودشیفتگی مبتلا نیستند.
فردی با ویژگی های خودشیفتگی
- خودخواهی گاه و بیگاه
- نشان دادن رفتارهای فریبکارانه به طور پراکنده
- توانایی همدلی
- قادر به ایجاد رابطه های عمیق
فردی با اختلال شخصیت خودشیفتگی
- خودخواهی مداوم
- نشان دادن رفتارهای فریبکارانه بکرات
- مشکل در ابراز همدلی
- بعید است که رابطه های عمیقی تشکیل دهد
رابطه با فردی با ویژگی های خودشیفتگی
به عبارت دیگر، فرد میتواند لزوما بدون داشتن این شرایط، خودخواه یا فریبکار باشد.
بنابراین، لازم است در نظر داشته باشید که این نوع رفتارها همیشه نشان دهنده اختلال زمینه ای سلامت روان نیستند و تنها در صورتی باید با آن برخورد کرد که به طور رسمی توسط متخصص تشخیص داده شده باشند.
در رابطه با فردی که ویژگی های خودشیفتگی دارد، ممکن است فرد همچنان بتواند با دیگران ارتباط واقعی برقرار کند و عشق را به درستی ابراز کند. آنها احتمالاً گاهی اوقات رفتارهای خودخواهانه از خود نشان می دهند، اما اینها را نباید نشانه های اختلال سلامت روان در نظر گرفت.
مشاور سلامت روان، هولی کلر، بیان میکند: «افراد با تمایلات خودشیفتگی معمولاً افرادی هستند که در زندگیتان آنها را به عنوان افراد در خود فرو رفته یا از نظر عاطفی نابالغ می شناسید. ژرفای عشق ممکن است در عمق کم باشد یا به طور ناپخته بیان شود. آنها ممکن است باور کنند که عشق شبیه هدیه دادن، نزدیکی یا صمیمیت فیزیکی است.»
رابطه با فردی مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته
از سوی دیگر، اگر فردی رسماً مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته تشخیص داده شده باشد، احتمالاً روابطش به دلیل عدم همدلی و ناتوانی در خویشتن اندیشی و یا عدم پذیرش مسئولیت اعمالش آسیب بیشتری خواهد دید.
این نوع از افراد همچنین ممکن است از تاکتیکهای فریبکاری مانند گسلایتینگ [۴]( gaslighting) یا سنگ اندازی (stonewalling)[۵] برای به دست آوردن کنترل بر شریک زندگی خود استفاده کنند که میتواند منجر به احساس ناتوانی و در نهایت منجر به رابطه ای ناسالم شود.
به دلیل ماهیت سطحی روابط و احساس پوچی مزمن که با اختلال شخصیت خودشیفتگی همراه است، کسی که این اختلال را دارد احتمالاً نمی تواند شادی واقعی را در یک رابطه تجربه کند.
هولی کلر، مشاور سلامت روان
با این حال، دانستن این نکته حائز اهمیت است که که اگرچه ممکن است دشوار باشد، اما هنوز هم ممکن است فرد خودشیفته یاد بگیرد که چگونه دوست داشته باشد و روابط سالمش را با دیگران حفظ کند.
آنها می توانند محدودیت های خود را با درمان و خویشتن اندیشی درک کنند و نسبت به شرکای خود همدلی بیشتری پیدا کنند. با انجام این مهم، ممکن است بتوانند ارتباط معناداری ایجاد کنند که به جای رنج، شادی را به ارمغان می آورد.
خلاصه
در عمق ماجرا، رفتار خودشیفته ریشه در ناامنی و نیاز برآورده نشده به احساس خاص بودن یا مهم بودن دارد. این بدان معنی است که فرد خودشیفته در تجربه احساس واقعی عشق مشکل دارد. درعوض، ممکن است با تقلید از حرکات یا کلمات عاشقانه، آنچه را که معتقدند ابراز مناسب عشق است، بدون درک احساسی در پسش تکرار کنند.
پیشنهاد می کنم مطالب زیر را هم مطالعه کنید ...
- درمان اختلال نعوظ (ED) در ۶ هفته + فایل صوتی
- درمان زود انزالی در ۶ هفته + فایل صوتی
- الهه هستیا ( روانشناسی زنان )
- چند نوع عشق داریم و کدام واقعی است؟
- چرا افراد متاهل خیانت می کنند؟
- آیا جدایی آزمایشی میتواند ازدواجتان را نجات دهد؟
- علت گریه کردن در طول رابطه جنسی
- زود انزالی چیست و چطور درمان می شود؟
- اختلال دیرانزالی : تشخیص و درمان
- چطور بفهمم عاشق شدم؟!
دوستان با بیشترین امتیاز در 2 هفته اخیر
امتیازات شما
محبوب ترین سئوالات بخش مشاوره رایگان
آخرین دیدگاه ها
- صابر در ۱۱ شرط موفقیت درمان وسواس + فایل صوتی (بروز رسانی ۱۴۰۲)
- فرشته در از کجا بفهمم حمله پانیک دارم یا حمله اضطرابی؟
- جاسم در ۱۲ نکته برای ترک سیگار
- منم ترسیدم در فلج خواب یا بختک چیست و چطور درمان می شود؟
- ملیکا در تست شخصیت خودشیفته
سلام.
عالی بود ، یک مقاله خیلی دقیق و کاربردی ، واقعا لذت بردم و یاد گرفتم.
ممنون و سپاسگزارم
موفق باشید.