اختلالات روانشناختیدپارتمان مشاوره روانشناسیکلینیک افسردگی و دوقطبی

۸ علت ابتلا به افسردگی شدید          

شاید این سئوال برای شما پیش آمده باشد که علت افسردگی شدید یا افسردگی بالینی چیست؟ چرا برخی افراد افسرده می‌شوند و بعضی دیگر نمی‌شوند. در ادامه این مطلب از دپارتمان مشاوره روانشناسی مجله دکتر بهشتیان با ۸ علت ابتلا به افسردگی آشنا می شویم.

دلایل مختلفی می تواند باعث بروز افسردگی شدید در فرد شود در ادامه با ۸ مورد آنها آشنا می شوید:

علل ابتلا به افسردگی شدید

 تجارت دردناک گذشته و افسردگی شدید

سابقه سوء استفاده جسمی، جنسی و عاطفی، آسیب‌پذیری فرد در برابر افسردگی بالینی را افزایش می‌دهد.

مصرف برخی از داروها

مصرف بعضی داروها مثل ایزوترتینوئین (که برای درمان آکنه استفاده می‌شد)، داروهای ضد ویروسی اینترفرون- آلفا، کورتیکواستروئیدها ، می‌توانند خطر افسردگی بالینی را افزایش دهند.

مشکلات ارتباطی و افسردگی

کشمکش‌ها و مشکلات با خانواده و دوستان می تواند باعث بروز افسردگی در فردی که نسبت به این اختلال آمادگی دارد بشود.

مرگ یا از دست دادن عزیزان و افسردگی شدید

غم و ناراحتی ناشی از مرگ یا از دست دادن یک عزیز ، احتمال ابتلا به افسردگی  بالینی را بالا می‌برد.

ژنتیک یکی از دلایل مهم افسردگی شدید

وجود سابقه افسردگی در اعضای خانواده احتمال ابتلا به افسردگی را در فرد افزایش می دهد.  البته  افسردگی اختلال پیچیده ای است و ترکیبی از شرایط ژنتیکی می تواند موجب ابتلا فرد به افسردگی شود. به عبارت دیگر ژن افسردگی نداریم.

اتفاقات مهم (چه مثبت چه منفی ) زندگی

اتفاقات مهم (چه خوب چه بد) می تواند منجر به ابتلا فرد به افسردگی شود اما معمولا منجر به افسردگی شدید نمی شود مگر آنکه فرد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به افسردگی هم باشد. وقایع خوبی مثل شروع شغل جدید، فارغ‌التحصیلی، ازدواج، مهاجرت و یا اتفاقات ناگواری مثل از دست دادن شغل یا درآمد، طلاق، یا بازنشستگی می‌توانند منجر به افسردگی شوند.

مشکلات شخصی و افسردگی

مشکلاتی مثل تنهایی می تواند باعث ابتلا یا تشدید افسردگی در فرد شود اما به تنهایی نمی تواند منجر به افسردگی شدید شود.

 

بیماریهای جدی و مزمن و افسردگی بالینی

گاهی افسردگی همزمان با یک بیماری جسمی مهم ایجاد می شود بیماری های مزمن و طولانی مدت یکی دیگر از علل ابتلا به افسردگی هستند.

مصرف مواد مخدر و افسردگی شدید

تقریباً ۳۰ درصد از افرادی که مواد مخدر مصرف می‌کنند، افسردگی شدید دارند. حتی اگر مواد مخدر یا مشروبات الکلی باعث شوند در کوتاه مدت احساس بهتری پیدا کنید، اما در نهایت افسردگی شما را تشدید خواهند کرد.

روان شناس

مشکلات شیمیایی مغز یکی از دلایل مهم ابتلا به افسردگی شدید

پژوهشگران در مغز افراد مبتلا به افسردگی شدید در مقایسه با افراد دیگر تفاوت هایی مشاهده کرده‌اند. بعنوان مثال، هیپوکامپ (بخش کوچکی از مغز است که برای ذخیره خاطرات مهم و حیاتی می‌باشد) در افراد افسرده کوچکتر از افراد عادی است. هیپوکامپ کوچکتر، گیرنده‌های سروتونین کمتری دارد. سروتونین، یکی از مواد شیمیایی مغز است که ناقل عصبی نیز نامیده می‌شود و ارتباط و انتقال بین مدارهای سلول های عصبی را میسر می‌سازد که مناطق پردازش احساسات و هیجانات مغز را به هم وصل می‌کنند.

هنوز دانشمندان نمی‌دانند چرا هیپوکامپ در بعضی افراد افسرده کوچکتر است. بعضی محققان پی برده‌اند کورتیزول (هورمون استرس) در افراد افسرده بیش از حدّ تولید می‌شود. به نظر این محققان، کورتیزول، تأثیر سمی و «کوچک‌کننده»‌ای بر رشد هیپوکامپ دارد. از نظر برخی کارشناسان، اشخاص افسرده با هیپوکامپ کوچک به دنیا می‌آیند و بنابراین مستعد ابتلا به افسردگی هستند.

البته مناطق و مسیرهای زیادی در مغز وجود دارند که در افسردگی دخیل هستند. پس یک ساختار یا مسیر خاص در مغز موجب افسردگی بالینی نمی‌شود.

 

آیا افسردگی شدید ژنتیکی است؟

می‌دانیم که گاهی افسردگی می‌تواند در خانواده‌ها موروثی باشد. این نشان می‌دهد که حداقل رابطه کمی بین ژنتیک و افسردگی وجود دارد. احتمال افسردگی فرزندان، خواهر، برادر، و والدین افرادی که افسردگی شدید دارند، بیشتر از دیگر اعضای جامعه است. البته تحقیقات نشان می دهد بعید است که فقط یک ژن افسردگی وجود داشته باشد، بلکه ژنهای زیادی هستند که در تعامل با محیط، تا حدی بر ابتلا فرد به افسردگی اثر می‌گذارند.

آیا مصرف دارو می‌توانند باعث ابتلا به افسردگی شوند؟

در بعضی افراد، مصرف برخی از داروها می‌تواند موجب افسردگی شود. مثلاً گاهی داروهایی نظیر باربیتورات‌ها، بنزودیازپین‌ها، داروی آکنه، می تواند موجب افسردگی بخصوص در افراد مسن شوند. بعلاوه،مصرف داروهای مسکن مانند کدئین و مورفین و آنتی‌کولینرژیک‌ها که برای تسکین درد معده استفاده می شوند، نیز می‌توانند تغییرات و نوساناتی در خلق و خوی افراد ایجاد کنند. حتی داروهای فشار خون با افسردگی ارتباط دارند.

ارتباط بین افسردگی و بیماری مزمن چیست؟

ممکن است در بعضی افراد، یک بیماری مزمن باعث افسردگی شود. بیماری مزمن، بیماری است که مدت طولانی ادامه می‌یابد و معمولاً بطور کامل درمان نمی‌شود. با وجود این، بیماریهای مزمن می‌توانند از طریق رژیم غذایی، ورزش، تغییر عادات زندگی، و بعضی داروهای خاص کنترل شوند. دیابت، بیماری قلبی، آرتروز، بیماری کلیوی، ایدز، لوپوس، و ام‌اس بیماریهای مزمنی هستند که می تواند منجر به افسردگی شوند. کم‌کاری تیروئید نیز می‌تواند احساس افسردگی ایجاد کند.

آیا درد مزمن می توند منجر به ابتلا به افسردگی شدید شود؟

وقتی هفته‌ها یا ماهها دردی ادامه می‌یابد، درد مزمن نامیده می‌شود. درد مزمن نه تنها آزار دهنده است، بلکه روی خواب، فعالیت بدنی، کارهای روزمره، روابط بین فردی اثر منفی می گذارد و همین مسایل می تواند احتمال ابتلا فرد به افسردگی را بیشتر کند.

 

آیا افسردگی همیشه توام با غمگینی است؟

غم و اندوه، یک واکنش طبیعی و رایج به فقدان و از دست دادن کسی یا چیزی است. مثلاً مرگ یا جدایی از یک عزیز، از دست دادن شغل، مرگ یا از دست دادن حیوان خانگی مورد علاقه، یا تغییرات دیگری در زندگی مثل طلاق، یا بازنشستگی، فقدان‌هایی هستند که منجر به غم و اندوه می‌شوند.

ممکن است هر کسی غم از دست دادن را تجربه کند، اما همه دچار افسردگی نمی‌شوند. غمگینی با افسردگی  که علائم دیگری مثل احساس خودارزشمندی پایین، بی انگیزگی و انرژی پایین ، افکار منفی درباره آینده، و خودکشی دارد، فرق می‌کند.

خلاصه و جمع بندی

در این مقاله به طور خلاصه درباره علل افسردگی شدید یا همان افسردگی بالینی صحبت کردم و مشخص شد که عوامل متعددی از جمله ژنتیک، اتفاقات ناگوار، مصرف برخی از داروها، مشکلات در زندگی روزمره، از دست دادن عزیزان، اتفاقات مهم، مشکلات بین فردی، بیماری های خاص و مصرف مواد می توانند منجر به ابتلا فرد به افسردگی شدید شوند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳۹ رای

تحریریه مجله دکتر بهشتیان

مطالب مجله دکتر بهشتیان ابتدا توسط کارشناس دپارتمان (روانشناسی، کودک، ازدواج، حقوقی، آموزش، تناسب اندام، تغذیه، مشاوره تحصیلی و آرامش) نوشته یا ترجمه شده، سپس توسط ویراستار مجله ویرایش و در نهایت توسط دکتر متخصص حوزه مربوطه از نظر علمی مورد ارزیابی و ویرایش علمی قرار می گیرد و در نهایت در سایت منتشر می شود.

مطالب مرتبط

guest
55 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
محمود

هیچ چیزی مثه حرف زدن حال آدمو خوب نمیکنه.درمان صد در صدی افسردگی حرف زدن با خانوادس و آشنایان. گوشه گیری بکنید حالتون بدتر میشه

یه یپبنده خدا

سلام من پدرم ۶۳ سالشه افسردگی شدید گرفته .
هیچ صحبت نمیکنه یه جا میشینه و فقط فکر میکنه بعضی وقت ها هم حزیون میگه .

غذا نمیخوره الان ۱۰ ساعته که هیچی نخورده
چیکار کنم خاهش میکنم جواب بدید خاهش مییکنم ،حالش خیلی بده

محمدی

سلام منم ۸ ساله افسردگی شدید دارم بعضی وقت ها خیلی حالم بده وهمش خابم وهیچ احساس خوبی ندارم مشاوره هم چند جلسه رفتم خسته شدم ولش کردم باید چه کار کنم

ارش

سلام

احمد

من همسرم دچار افسردگی شده و فکر میکنه من علتش هستم خیلی برام دردناک دکتر هم نمیره یجورایی روانی شده

درمان افسردگی

سلام
برای درمان افسردگی از دمنوش گل گاوزبان استفاده کنید.
همچنین از عسل بهارنارنج طبیعی (ناشتا : یه قاشق داخل عسل فرو کنید،بعد بکشید بیرون، بعد قاشق را مثل آب‌نبات چوبی لیس بزنید.)

سارا

سلام آقای دکتر من ۳۵ سالمه ۲تا بچه کوچیک دارم افسردگی دارم دو بار متخصص مغز و اعصاب رفتم ام ارای کردم ولی بهم نگفتن چیکار کنم فقط گفتن افسردگی داری در شبانه روز فقط ۲تا ۳ ساعت میتونم بخوابم لطفا راهنمایی بفرمایید

Azy

سلام ،من ۱۸سالمه
منم حس میکنم افسردگی دارم اخه همش دلم میخواد بمیرم
دوس ندارم غذا بخورم یا حرف بزنم
از همه چیز خسته شدم از همه ی ادمای دور و برم
حتی از خودمم متنفرم دلم میخواد فقط بخوابم و اصلا بیدار نشم
دوس دارم فقط اهنگای غمگین گوش کنم و عاشق سکوتم
اتفاقایی ک دور و برم میوفتن اصلا واسم مهم نیستش دلم نمیخواد از اتاقم بیرون برم و دوس ندارم چراغای اتاقم رو روشن کنم دوس دارم همه جا تاریک باشه

ناشناس

رفیق حتما یه مشاور برو یا با کسی صحبت کن‌..
یا اگه دلت نمیره این کارارم بکنی، زمان همچیو درست میکنه..شاید اینو از کسی بفهمی،بهت بر بخوره ولی تحربشو داشتم زمان باعث تغیرت میشه البته اگه بخوای

شهاب

دا داش عین منی

علی

ایشالله زمان همچیو تغییر میده

آخرین ویرایش 6 ماه قبل توسط علی
MAMAX

خود منی البته الان مجبورم برم بیرون لبخند مصنوعی بزنم

شهاب

رفیق توتنهانیستی منم عین خودتم

Mehrshad⁶⁶⁶

منم همینطور…:)

محمود

درمان قطعی و صد در صدی افسردگی حرف زدنه. باید حرف بزنید با خانواده با رفقا. میدونم سخته ولی باید حرف بزنید. حرف که بزنید حالتون خوب میشه برای همیشه

دکمه بازگشت به بالا