روابط عاطفی و ازدواج

چرا افراد متاهل خیانت می کنند؟

انگیزه‌های بسیار زیادی برای برقراری روابط خارج از ازدواج وجود دارد که در دو جنس، متفاوت است. در ادامه این مطلب از دپارتمان روابط عاطفی و ازدواج مجله دکتر بهشتیان با علل خیانت در افراد متاهل آشنا می شوید.

دلایل زیادی برای خیانت در میان افراد متاهل وجود دارد. بیش از ۴۰ درصد از زوج‌های متاهل تحت تأثیر خیانت قرار می‌گیرند. علیرغم درصد بالای خیانت، اکثر مردم  معتقدند که خیانت کردن، اشتباه است.

عوامل خطری مانند اختلالات شخصیت و مسائل دوران کودکی در کنار فرصت‌هایی مانند شبکه‌های اجتماعی و محدودیت‌های نامناسب، می‌توانند احتمال خیانت را افزایش دهند و به نوعی عشقبازی منجر شوند.

ناامیدی از ازدواج یکی از عوامل رایج است. شاید بارها تلاش فرد خیانتکار برای حل مشکلات، بی فایده بماند. شاید آنها ذهنیت دیگری در مورد ازدواج داشتند یا به خاطر توجه به نوزاد جدید، حسادت می‌کردند و هیچ کدام از طرفیت هم مهارتی برای بیان این احساسات نداشتند.

شاید همسر خائن دارای مشکلات دوران کودکی( بی توجهی، سوء استفاده، یا والدین خیانتکار) است که در توانایی او برای حفظ یک رابطه متعهدانه اختلال ایجاد می‌کنند. فرد خائن به ندرت، برای تک همسری ارزشی قائل است، احساس همدلی ندارد یا به عواقب کارش اهمیتی نمی‌دهد.

در اینجا به تعدادی از عوامل خطر و دلایل خیانت نگاه خواهیم کرد، اما مهم است که از قبل به این نکته اشاره کنیم که شریک زندگی باعث خیانت همسرش نمی‌شود. خیانت چه در حکم فریاد کمک خواهی یا استراتژی خروج از رابطه یا وسیله‌ای برای انتقام گرفتن پس از فریب خوردن، موجه نیست و فرد فریبکار به تنهایی مسئول خیانت است.

تفاوت‌های انگیزشی متفاوت بر حسب جنسیت

مردان بیشتر از زنان لاس می‌زنند و اغلب به دنبال رابطه جنسی یا توجه بیشتری هستند. مردان، عشق خودشان را بیشتر به روش فیزیکی ابراز می‌کنند. آنها اغلب «کلمات احساسی» کاملی برای برقراری ارتباط با همسرشان ندارند. بنابراین رابطه جنسی تبدیل به راهی مهم برای برقراری ارتباط و ابراز صمیمیت می‌شود.

اگر مردان از نظر جنسی راضی نشوند، مثلاً اگر همسرشان در اغلب مواقع، رابطه جنسی را رد ‌کند؛ این طرد را به دل می‌گیرند و به راحتی می‌توانند آن را به احساس «دوست‌داشتنی نبودن» ترجمه کنند. در واقع مردان به دلیل احساس ناامنی، بیشتر از زنان خیانت می‌کنند.

وقتی زنان خیانت می‌کنند، اغلب به دنبال پر کردن یک خلاء عاطفی هستند. زنان اغلب از قطع ارتباط با همسرشان و آرزوی مورد توجه قرار گرفتن و دوست داشتنی نبودن، شکایت دارند. زنان بیشتر احساس می‌کنند که از آنها قدردانی نشده یا نادیده گرفته شده‌اند و به دنبال صمیمیت عاطفی در یک رابطه خارج از ازدواج می‌روند.

یک رابطه عاشقانه برای زنان اغلب در حکم یک شریک «انتقالی» برای پایان دادن به رابطه است. او به طور جدی به دنبال ترک ازدواج است و این شخص دیگر به او کمک می‌کند تا این کار را انجام دهد.

این بدان معنا نیست که رضایت جنسی، محرک اصلی امور عاشقانه در بین زوج‌ها نیست. به همین ترتیب، کسالت در رابطه زناشویی هم می‌تواند هم مرد و هم زن را به سمت خیانت سوق دهد.

در یک مطالعه بر روی مردان و زنانی که به طور فعال، روابط خارج از ازدواج داشتند، هر دو جنس گفتند که امیدوارند زندگی جنسی خودشان را بهبود بخشند. زیرا احساس می‌کردند که رابطه اصلی آن‌ها تنها در حد سند ازدواج است.

 

علل و عوامل خطر

 دلایل بی‌شماری برای ورود مردان یا زنان به رابطه خارج از ازدواج وجود دارد، اما برخی عوامل خطر( چه در یکی از افراد یا در کل ازدواج) احتمال وقوع خیانت را افزایش می‌دهند.

عوامل خطر فردی

قاعده کلی این است که هر دو نفر، ازدواجشان را با امور عاشقانه نامشروع به هم می‌ریزند، اما قطعاً استثناهایی هم وجود دارد. عوامل فردی که ممکن است احتمال خیانت را افزایش دهند؛ عبارتند از:

  • اعتیاد: مسائل مربوط به سوء مصرف مواد، اعم از اعتیاد به الکل، مواد مخدر، قمار یا چیزهای دیگر، از جمله عوامل خطر واضحی هستند. به ویژه مصرف الکل، می‌تواند بازداری را کاهش دهد. به طوری که فردی که در هوشیاری به داشتن رابطه جنسی فکر نمی‌کرده شاید از خط قرمزش عبور کند.
  • سبک دلبستگی: برخی از سبک‌های دلبستگی، مانند دلبستگی اجتنابی یا نا امن و همچنین اختلالات صمیمیت نیز در رابطه با تمایل به خیانت مورد بررسی قرار گرفته‌اند. عزت نفس ضعیف و ناامنی نیز می‌تواند خطر برقراری رابطه جنسی را به عنوان راهی برای اثبات شایستگی افزایش دهد.
  • ترومای دوران کودکی: داشتن سابقه ترومای دوران کودکی(مانند آزار جسمی، جنسی، یا عاطفی و بی توجهی) با احتمال بیشترخیانت کردن در ارتباط است(اگر فرد به تروما رسیدگی نکرده و مسائل حل نشده‌ای دارد).
  • قرار گرفتن در معرض خیانت در دوران کودکی: تجربه قبلی خیانت نیز می‌تواند خطر خیانت را افزایش دهد. طبق مطالعه در سال ۲۰۱۵، کودکانی که دارای والدینی با رابطه نامشروع هستند، دو برابر بیشتر احتمال خیانت کردن خودشان در رابطه جنسی وجود دارد.
  • بیماری‌های روانی: برخی از بیماری‌های روانی مانند اختلال دوقطبی عامل خطر برای خیانت کردن در ازدواج هستند.
  • خیانت قبلی: این نقل قول که «کسی که یکبار خیانت کرده، همیشه خیانت می‌کند» فراتر از یک داستان همسرانه قدیمی‌ است. مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۷، اعتبار این گفته را ارزیابی کرد. در این مطالعه، احتمال تکرار خیانت در افرادیکه رابطه خارج از ازدواج داشتند، سه برابر بیشتر بود.
  • مسائل روانی: داشتن صفات خودشیفتگی یا اختلالات شخصیتی با احتمال بیشتر خیانت همراه است. شاید فرد خودشیفته، خودش را مستحق روابط نامشروع می‌داند. افراد مبتلا به این اختلالات علاوه بر خودمحور بودن، اغلب فاقد همدلی هم هستند، بنابراین تاثیر اعمال خودشان بر همسرانشان را درک نمی‌کنند.

در مطالعه سال ۲۰۱۸ که به بررسی صفات شخصیتی پرداخته است، احتمال خیانت کردن در زنان با نمرات  بالا در «روان رنجوری» و مردان با نمرات بالاتر در «خودشیفتگی» بیشتر بود.

  • اعتیاد جنسی: مطمئناً اعتیاد جنسی در یکی از شرکای زندگی، احتمال نلرضایتی از جنبه جسمانی ازدواج را افزایش داده و باعث خیره شدنشان به افراد دیگر می‌شود.

عوامل خطر در یک رابطه زناشویی

مشکلات در روابط زناشویی هم عامل خطری برای خیانت است. برخی از این موارد عبارتند از:

  • خشونت خانگی و آزار عاطفی
  • قطع ارتباط عاطفی یا جسمانی
  • فشارهای مالی
  • عدم ارتباط
  • فقدان احترام
  • سازگاری کم(افرادی که به دلایل اشتباه ازدواج کرده اند): سازگاری کم می‌تواند منجر به احساس پشیمانی شود.

دلایل اصلی خیانت

به هر حال، با وجود یا بدون وجود عوامل خطر فردی یا زناشویی، دلایل احتمالی متعددی برای خیانت زناشویی مطرح است. با این حال، چند موضوع در زیربنای بسیاری از دلایل، نهفته است. یکی از آنها نقش نیازهای برآورده نشده است.

شاید یکی از شرکا قادر به برآوردن نیازهای شریک خودش نیست، اما اغلب اوقات، این نیازها بیان نشده است. شرکای زناشویی، ذهن خوان نیستند. مورد دیگر، عدم رسیدگی مستقیم به مشکلات است.

فرار از مشکلات (جلوگیری از بروز اختلاف) به جای ماندن و رسیدگی به آنها، یکی دیگر از عناصر حیاتی در برقراری ارتباط و تعهد در ازدواج است.

برخی از دلایلی احتمالی خیانت به شرح زیر هستند:

  • عدم شادکامی یا نارضایتی: نارضایتی از ازدواج چه از نظر عاطفی و چه از نظر جنسی رایج است. دوام ازدواج، بدون تربیت متقابل زوج‌ها ممکن نیست. ازدواج بدون رابطه جنسی هم اغلب به عنوان دلیلی برای خیانت مردان و زنان مطرح می‌شود.
  • احساس قدرنشناسی: احساس کم ارزشی یا نادیده گرفته شدن هم می‌تواند منجر به خیانت شود. هنگامی‌ که هر دو طرف کار می‌کنند، زنان اغلب بار عمده کارهای خانه و مراقبت از کودکان را به دوش می‌کشند. رابطه در این شرایط، احساس ارزشمندی فرد را تأیید می‌کند. با این حال، از طرف دیگر، شاید احساس نادیده گرفته شدن با داشتن انتظارات غیرواقعی از شریک زندگی در ارتباط است و نتیجه غفلت واقعی نیست.
  • فقدان تعهد: طبق نتایج مطالعه سال ۲۰۱۸، افرادی که کمتر به رابطه خودشان متعهد هستند، احتمال خیانت کردنشان بیشتر است.
  • بی حوصلگی: مردان و زنانی که به دنبال هیجان تعقیب و گریز و هیجان عشق تازه هستند، شاید بیشتر خیانت کنند. برخی به جای تلاش برای یافتن جایگزینی برای شریک زندگی خودشان، ادعا می‌کنند که طرد کردنشان راهی برای طعم دادن به ازدواجشان است. از شور عشق افتادن هم اغلب به عنوان دلیلی برای خیانت ذکر می‌شود. شاید این شرایط به خاطر نا آگاهی از چگونگی بلوغ عشق در ازدواج است.
  • تصویر بدن یا پیری: داستان‌های مردان میانسالی که با زنانی هم سن دخترانشان رابطه نامشروع دارند، معرف این شرایط است. شاید گاهی خیانت راهی برای مرد(یا زن) برای اثبات جذابیت جنسی است. یک همسر با این افکار و این ادعا که همسرش «او را رها کرده است»، بی‌احتیاطی‌های خودش را توجیه می‌کند.
  • انتقام: اگر یکی از طرفین رابطه نامشروع داشته یا به نحوی به شریک زندگی آسیب رسانده است، احتمال دارد که شریک مورد آزار دیده نیاز به انتقام را حس کند و منجر به رابطه جنسی خارج از ازدواج شود.

دلایل ثانویه خیانت

علاوه بر دلایل اصلی خیانت که در بالا ذکر شد، دلایل ثانویه ای نیز وجود دارد که شاید منجر به سرو سر عاشقانه شود. برخی از این موارد عبارتند از:

  • اینترنت: داشتن رابطه جنسی به خصوص رابطه عاطفی بسیار آسانتر از گذشته شده است و شبکه‌های اجتماعی در بسیاری از امور عاشقانه و طلاق‌ها دخیل بوده‌اند. خیانت اینترنتی یا «خیانت آنلاین» همچنان خیانت محسوب میشود، حتی اگر این دو نفر هرگز رو در رو یکدیگر را ملاقات نکرده باشند.
  • فرصت: دوره‌های غیبت، چه سفر برای کار یا خدمت در ارتش، فرصت‌های بیشتری را برای وقوع سرو سر عاشقانه فراهم می‌کند. غیبت داشتن، احتمال کشف سر و سر عاشقانه‌ را کمتر کرده یا منجر به تنهایی و رنجش می‌شود. در حالی که ازدواج از راه دور، ایده آل نیست؛ اما راه‌هایی برای قوی نگه داشتن ازدواج در زمان جدایی هم وجود دارد.
  • حد و مرزهای ضعیف: داشتن مرزهای شخصی ضعیف، یا محدودیت‌هایی که برای دیگران در مورد امور قابل قبول یا غیرقابل قبول قائل هستیم، هم می‌تواند احتمال وقوع رابطه عاشقانه را افزایش دهد. شاید افرادی که نه گفتن برایشان سخت است (بیش از حد مطیع بودن یا «راضی کننده دیگران») خودشان را در یک رابطه عاشقانه بیابند، حتی اگر در وهله اول، همان چیزی نبوده که می‌خواستند.
  • پورنوگرافی: در حالی که نقش آن در خیانت زناشویی دست کم گرفته شده است، ولی پورنوگرافی برای ازدواج خطرناک است. به وضوح نشان داده شده که پورنوگرافی برای برخی از افراد «دروازه‌ی» ورود به روابط خارج از ازدواج است. متأسفانه، پورنوگرافی در اینترنت بسیار در دسترس‌تر شده است.

کنار آمدن با همسر خیانتکار

گاهی اوقات، برخی از افراد مشکوک به خیانت همسرشان هستند؛ اما هیچ مدرک محکمی ‌ندارند. در حالی که اغلب بهترین رویکرد در ازدواج رو راست بودن است، شاید تعجب کنید که طرح مستقیم این موضوع، باعث آسیب بیشتر می‌شود.  البته همسرتان هم می‌تواند راست یا دروغ بگوید.

بهترین رویکرد برای زوج‌های مختلف، متفاوت است؛ اما اگر نگران هستید، شاید بهتر است دنبال برخی از علائم بگردید.

کمک گرفتن در مقابل راهبرد خروج از رابطه

در برخی از ازدواج‌ها، یک رابطه جانبی نوعی فریاد کمک خواهی است، تا زوجین را وادار به مواجهه با مشکلاتی کند که هر دو طرف از آن آگاه هستند اما به آنها رسیدگی نمی‌کنند. در واقع در این مورد، شریک زندگی اغلب سعی می‌کند تا با مطرح کردن موضوع، مورد توجه قرار گیرد. شاید در سایر موارد هم خیانت یک شریک به سادگی به عنوان یک راهبرد خروج از رابطه است.یعنی راهی برای پایان دادن به ازدواج ناخوشایند است.

صرف نظر از دلیل اصلی خیانت همسر، نحوه برخورد با خیانت، می‌تواند ازدواج را ویران کرده یا به عنوان تسهیل گری برای بازسازی آن عمل کند.

هنگامی‌که شما اشتباه کرده‌اید

با این حال، شاید بخواهید بدانید که چگونه پویایی رابطه بین شما و همسرتان، شما را به این نقطه رسانده است. تشخیص اینکه خیانت، نشانه مسائل عمیق تر است؛ می‌تواند باعث رفع مشکلات اساسی در رابطه یک زوج شده و به همدیگر نزدیکترشان کند.

اگر شما کسی بودید که به او خیانت شده، بسیار مهم است که بدانید شما مسئول تصمیم همسرتان برای خیانت کردن نیستید. شما مقصر رفتار او نیستید.

زنان تمایل دارند تا روابط عاطفی را تهدیدکننده‌تر از روابط جنسی بدانند، در حالی که مردان تمایل بیشتری به بخشش روابط عاطفی دارند. اما برای هر دو طرف، رایج‌ترین پاسخ به اطلاع از رابطه نامشروع همسرشان، حسادت کردن است.

حتی اگر به شما ظلم شده است، ملاقات با یک متخصص بالینی برای مواجهه با شرایط و بازیابی خودتان، مفید است. حسادت حل نشده می‌تواند منجر به رنجش شود و همانطور که یک ضرب المثل قدیمی‌ ادعا می‌کند: «کینه مانند زهری است که خودتان می‌نوشید و سپس منتظر می‌مانید تا طرف مقابل بمیرد.»

غلبه بر خیانت

برخی از زوج‌ها می‌توانند خیانت را پشت سر بگذارند و حتی به رابطه بهتری برسند، در حالی که برخی دیگر نمی‌توانند. مطمئناً مواقعی هم وجود دارد که ادامه ازدواج توصیه نمی‌شود.

قبل از اینکه خصوصیات رابطه را از منظر همسرتان تحلیل کنید و ببینید چرا این رابطه عاشقانه بر اساس نیازهای او اتفاق افتاده است، مهم است که به نیازهای خودتان نگاه کنید. این کار به خصوص با وجود حسادت و عصبانیت می‌تواند چالش برانگیزتر از آن چیزی باشد که به نظر می‌رسد.

اگر شما کسی بودید که رابطه نامشروع داشتید و امیدوارید که ازدواج خودتان را نجات دهید، چندین گام وجود دارد. مهمتر از همه باید فوراً خیانت و دروغگویی را تمام کنید و انتخاب کنید. صبور بودن و دادن فضا به همسرتان ضروری است. این کار حتماٌ نتیجه خواهد داد و شاید مثمر ثمر واقع نشود. اما بدون پذیرش مسئولیت کامل کارتان(سرزنش نکردن یا توجیه نکردن رفتارتان) شانس کمی خواهید داشت.

احتمال عبور از این رابطه به عوامل زیادی مانند دلایل وقوع آن و ویژگی‌های هر دو نفر، بستگی دارد. برای درک واقعی مسئله و حرکت رو به جلو، هر دو طرف باید به حرف‌های طرف مقابل گوش دهند(که در این شرایط بسیار چالش برانگیز است).نباید تصور کنند که انگیزه یا احساسات شریکشان با خودشان، یکسان است. شاید بهتر است از کمک یک درمانگر آموزش دیده نیز بهره مند شوند.

ظرفیت متقابل برای بخشش و تعهد قوی به رابطه برای کسانی که تصمیم به غلبه بر خیانت دارند، اهمیت کلیدی دارد.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۳۹ رای
منابع
12
guest
6 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فاطمه
فاطمه
1 ماه قبل

سلام من چندین وچند بار شوهرم بهم خیانت کرده هر بار که مچش میگیرم میگه من یه تار موهات به اونا نمیدم عشق اول واخر من تویی واحساس پشیمانی میکنه وشروع میکنه به گریه من ساده واحمق هم میبخشم الان یک هفته ای هست باز فهمیدم با کسی دیگه ای هست واین هم بگم همیشه قسم میخوره که من دستمم به بهشون نخورده فقط تلفنی بود آیا من این باور کنم دیگه خسته شدم از این زندگی

عبدالوهاب یاراحمدی
عبدالوهاب یاراحمدی
2 ماه قبل

با سلام خیانت با تعرض فرق دارد و ریشه یابی شود عدم کنترل صحیح والدین و کوتاهی و تربیت نادرست ریشه در خیانت دارد خداوند هیچ زندگی ایی را با خیانت طرفین مورد امتحان قرار ندهد واقعا به شخصه فرد متاهلی هستم و بشدت مخالف چنین عادت رذیلانه ایی هستم خداوند به چنین همسرانی صبر بدهد و هیچ خانواده ایی را در گیر مصرف مواد و شایعات پشت سر فرد معتاد قرار ندهد….الهی آمین

مینا
مینا
9 ماه قبل

سلام. صمیمی ترین دوستم بهم خیانت کرده و با شوهرم رابطه داشت. منو دوستم و همسرم از دوران دانشجویی با هم آشنا شدیم. دوست من از جزئی ترین مسائل زندگیم خبر داشت و من راجب مسائل زناشویی که با همسرم داشتم را بهش میگفتم. تا اینکه اتفاقی متوجه شدم دوستم با شوهرم رابطه دارد و هردوتاشون بهم خیانت کردند. من نمیدونم باید چیکار کنم.

مهین
مهین
پاسخ به  مینا
5 ماه قبل

چه غم انگیز😔

نا‌شناس
نا‌شناس
1 سال قبل

بیشتر‌در‌مورد‌آقایان‌صحبت‌شود

مهدی از همدان
مهدی از همدان
پاسخ به  نا‌شناس
2 ماه قبل

آقایون اگه کمبودی ریع ببینن سریع خیانت میکنن..
منکه خودم ایطورم

دکمه بازگشت به بالا