عزت نفس چیست؟

عزت نفس یعنی اینکه شما چطور درباره خودتان فکر می کنید و به شما کمک می کند افکار، احساسات و رفتارهایتان را هدایت کنید. عزت نفس یک احساس درونی است و نحوه تعامل شما با دنیای اطراف و دیگران را تعیین می کند. کلمه عزت (esteem) در انگلیسی از ریشه لاتین aestimare به معنای ارزیابی، ارزش، اندازه یا برآورد می آید و بنابراین عزت نفس (self-esteem) ارزیابی خودِ ما از ارزش خودمان است. عزت نفس براساس تجربیات زندگی و رابطه فرد با دیگران شکل می گیرد. افرادی که عزت نفس بالایی دارند نیازی ندارند شأن و احترام شان را با میزان درآمد یا موقعیت شغلی و اجتماعی شان بسنجد. این افراد برای تجربه های جدید آماده اند و ریسک پذیری بالایی دارند و از شکست یا طرد شدن نمی ترسند و خودشان و دیگران را به همان شکلی که هستند می پذیرند.

علائم عزت نفس سالم

برخی از علایمی که به شما نشان می دهد حرمت نفس بالا و سالمی دارید عبارتند از:

  • دوست داشتن خود
  • توانایی نه گفتن
  • داشتن دیدگاه مثبت نسبت به خود
  • قابلیت دیدن نقاط قوت و ضعف خود و پذیرش آن ها
  • تجربیات و اتفاقات منفی دیدگاه کلی شما را نسبت به خودتان تحت تاثیر قرار نمی دهد
  • توانایی ابراز نیازهای خود در موقعیت های مختلف

اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس یعنی فرد به خودش در زمینه های خاصی از زندگی اعتماد دارد. به عبارت دیگر اعتماد کردن به خودتان و توانایی هایتان برای رسیدن به اهدافی که دارید و غلبه بر چالش ها، همان اعتماد به نفس است.

اعتماد به نفس در بیرون از شما ساخته می شود و به همین دلیل تقویت اعتماد به نفس راحت تر از عزت نفس است. اعتماد به نفس از دانش ما در حوزه های مختلف و با تمرین به دست می آید. بنابراین  هر چقدر در کاری تجربه بیشتری داشته باشید اعتماد به نفس بیشتری در آن حوزه خواهید داشت. ریشه کلمه اعتماد به نفس در انگیسی (self-confidence) از کلمه لاتین  fidrere است که به معنی اعتماد کردن است. بنابراین برای اینکه یک فرد با اعتماد به نفس باشید باید به خودتان و توانایی هایتان برای زندگی در دنیا اعتماد داشته باشید. وقتی اعتماد به نفس داشته باشید باعث می شود که موفقیت های بیشتری داشته باشید که این موفقیت ها هم به نوبه خود باعث ایجاد اعتماد به نفس بیشتری در شما می شود. ولی مشکل اینجاست که خیلی ها برای شادتر بودن و خوشحالی به جای عزت نفس می خواهند اعتماد به نفسشان را تقویت کنند. مشکل این کار این است که عمر موفقیت کم است و موفقیت فقط وقتی به دست می آید که فرد تجربه و مهارت کافی در یک کار را کسب کرده باشد.

تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس باور ما به توانایی هایمان است در حالی که عزت نفس به احساس ما درباره خودمان ربط دارد و اینکه چطور با دنیا رابطه برقرار می کنیم و تعامل داریم. وقتی تفاوت اعتماد به نفس و عزت نفس را ندانیم، ممکن است در توانایی ها و موفقیت هایمان دنبال عزت نفس باشیم.

اضطراب اجتماعی چیست؟

اضطراب اجتماعی یا  فوبیای اجتماعی یکی از شایع ترین مشکلات در بین همه جوامع است. همه ی ما تجربه ی ترس و نگرانی در یک موقعیت اجتماعی را داریم. شاید شما هم لرزش صدا و عرق کردن دست را در یک جلسه ی مهم تجربه کرده باشید. صحبت در مقابل جمع یا حضور در میان غریبه ها برای اغلب افراد راحت نیست، اما اکثر مردم قادر به انجام آن هستند.

اگر اختلال اضطراب اجتماعی (فوبیای اجتماعی) داشته باشید، در چنین موقعیت هایی قادر به مدیریت استرس تان نخواهید بود. ممکن است انجام کارهایی مثل برقراری ارتباط چشمی و مکالمه های کوتاه، که به نظر دیگران ساده است، برای شما بسیار سخت باشد و از موقعیت های اجتماعی فراری باشید. این اختلال می تواند تمام ابعاد زندگی تان را تحت تاثیر قرار دهد.

اختلال اضطراب اجتماعی یا فوبیای اجتماعی، نگرانی یا ترس شدید از قضاوت شدن، ارزیابی منفی یا تایید نشدن در یک موقعیت اجتماعی است. افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است نگران رفتار خود، مرکز توجه بودن ، احمق به نظر رسیدن و عجیب یا حوصله سر بر بودن در موقعیت های اجتماعی باشند. به همین دلیل، اغلب از حضور در چنین موقعیت هایی خودداری می کنند و اگر مجبور به حضور در آن موقعیت ها باشند، استرس زیادی را تجربه می کنند.

اختلال اضطراب اجتماعی، اختلالی شایع است که بیش از ۱۵ تا ۲۵ درصد از افراد جامعه با آن درگیر هستند. این اختلال معمولا در سنین نوجوانی بروز می کند و تا بزرگسالی ادامه پیدا می کند.

علی رغم وجود درمان های موثر برای اختلال اضطراب اجتماعی، فقط ۵ درصد این افراد برای درمان به متخصص مراجعه می کنند و اکثر آنها با این مشکل و تبعات آن زندگی می کنند.

تست های کلینیک اعتماد به نفس

علل اضطراب اجتماعی و عزت نفس پایین

علل اضطراب اجتماعی و اعتماد به نفس پایین

مانند هر اختلال روانی دیگر، اضطراب اجتماعی نیز ناشی از عوامل متعدد زیستی و محیطی است. دلایل اصلی ایجاد اختلال هراس اجتماعی شامل موارد زیر است:

عوامل ژنتیکی: اگرچه دقیقا مشخص نیست این اختلال چقدر ناشی از عوامل ژنتیکی و چقدر حاصل یادگیری است، به نظر می رسد اختلال هراس اجتماعی در برخی خانواد ها شیوع بیشتری دارد.

ساختار مغزی: به نظر می رسد یک ساختار مغزی به نام آمیگدال در ایجاد این اختلال نقش دارد. افرادی که آمیگدال فعال تری دارند، واکنش شدید تری به ترس نشان می دهند که می تواند منجر به این اختلال شود.

محیط: اختلال اضطراب اجتماعی می تواند یک رفتار آموخته شده باشد. ممکن است فرد پس از یک تجربه ی اجتماعی ناخوشایند این رفتار را آموخته باشد. همچنین به نظر می رسد کودکانی که والدین کنترل گر یا عصبی دارند بیشتر به این اختلال مبتلا می شوند.

علاوه بر این دلایل، وجود عوامل متعددی ریسک ابتلا به اختلال فوبیای اجتماعی را در برخی افراد افزایش می دهد:

سابقه ی خانوادگی: اگر والدین، خواهر و یا برادر شما اختلال اضطراب اجتماعی دارند، شما بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این اختلال هستید.

تجربیات منفی: کودکانی که  تجربه ی مسخره شدن، زورگویی، طرد شدن، توهین و تحقیر از طرف اطرافیان به خصوص والدین خود را دارند و افرادی که در طول زندگی خود اتفاقات منفی مثل درگیری های خانوادگی و سوء استفاده را تجربه کرده اند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به اختلال اضطراب اجتماعی هستند.

ویژگی های ذاتی:  کودکان خجالتی، گوشه گیر و آرام در مواجهه با موقعیت های جدید، به احتمال بیشتر دچار اضطراب اجتماعی می شوند.

موقعیت های اجتماعی جدید: نشانه های اضطراب اجتماعی معمولا در سال های نوجوانی ظاهر می شوند اما ممکن است این نشانه ها بر اثر آشنایی با افراد جدید، سخنرانی در جمع، یا یک ارائه ی شغلی مهم نیز برای اولین بار بروز کنند.

داشتن ظاهر یا شرایطی که جلب توجه می کند: مثلا بد شکلی چهره، لکنت زبان یا لرزش اعضای بدن می تواند در برخی افراد منجر به بروز اختلال اضطراب اجتماعی شود.

مجله دکتر بهشتیان

دوره های حضوری و غیر حضوری کلینیک اعتماد به نفس ​

گروه درمانی اعتماد به نفس (حضوری)

چه کسانی می توانند در این گروه درمانی شرکت کنند؟ همه افرادی که عزت نفس پایینی دارند، اضطراب صحبت در

۲,۴۰۰,۰۰۰ تومان
۳۳%
تخفیف

دوره افزایش اعتماد به نفس

امکانات و قیمت پکیج های مختلف پکیج ۱ ۲۰۵۰۰۰۰ تومان ۱۱ هفته دوره درمانی ارتباط با دکتر بهشتیان : ندارد

۲,۰۵۰,۰۰۰ تومان

برخی از نظرات مراجعان کلینیک اعتماد به نفس​

خاطره

عرض سلام و ادب خدمت شما بزرگوار. آقای دکتر عزیز واقعا ممنونم که علمتون رو در اختیار امثال من قرار می دید. من به خاطر هزینه نتونستم حضوری خدمت برسم و راستش از روی ناچاری دوره رو خریدم ولی خدا رو شکر می کنم که با سایت شما آشنا شدم. بسیاری از حس های بدی که از کودکی در من شکل گرفته بود از بین رفتن. خدا شما رو حفظ کنه​

سمیرا

من از خودم بدم می اومد.کلا فکر می کردم زشتم و اگه کسی ازم تعریف می کرد معمولا باور نمی کردم، مگر اینکه با آرایش و کلی رسیدگی بودم. خب می دونین از بچگی همیشه من و با خواهرم مقایسه می کردن. به خاطر تعریف های دوستم این دوره رو تهیه کردم. واقعا هرچی از تغییراتم بگم کم گفتم​

مهناز

من آرایشگر هستم آقای دکتر. با اینکه کارم عالیه و مشتری های کمی هم ندارم، هر بار که مشتریم می خواست بیاد تپش قلب شدید می گرفتم. همش خودمو سرزنش میکردم که چته؟ مگه تو کارتو بلد نیستی؟؟ خلاصه پیر شدم از مشکل اعتماد به نفس و عزت نفس. انقدر سر هر مساله ای حالم بد شد. از وقتی این دوره رو شروع کردم انقدر از کارم لذت میبرم که حد نداره. به نظر من قیمتش نسبت به کیفیت بالای دوره کاملا معقوله​

آبتین

سلام دکتر. من دوره رو ماه پیش خریدم و تمرینات رو انجام دادم. من خیلی بیرون از خونه حس بد داشتم، روم نمیشد برم خرید یا یه آشنا می دیدم جیم می شدم که منو نبینه. الان خیلی خیلی بهترم، اضطرابم کم شده و بیرون خونه عذاب نمی کشم​

حامد

هفته ۱۱ دوره هستم. ۸۰ درصد بهتر شدم. البته همه تمرینات رو طبق برنامه ای که دکتر دادن کاملا اجرا کردم. چون آقای دکتر در هفته اول دوره گفتن مهمترین شرط حل مشکل تون اینه که تمرینات رو کامل انجام بدید​

خدمات کلینیک اعتماد به نفس ​

از طریق ایمیل از پاسخ دیگران به دیدگاه خود مطلع شوید
34 نظر برای این مطلب ثبت شده است.
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
محسن
5 شهریور 1401 7:47 ب.ظ

سلام‌ آقای دکتر.وقت بخیر
جواب تست من عزت نفس متوسط شد.من سابلیمینال افزایش خودباوری رو دارم گوش میدم،برای افزایش عزت نفسم در کنارش چه سابلیمینال دیگه ای رو بخرم؟

امین
30 مرداد 1401 12:57 ب.ظ

سنم۱۴هست مامان و بابام طلاق گرفتن،دور از خواهر وداداشمم اونا پیش بابامن ومن پیش مامانم..
ازهمون بچگی خانوادم هیچ توجهی به من نداشتن همیشه سرزنش میشدم بابام هیچ اخلاق خوبی نداشت خواهر کوچیکمو بیشتر ازمن دوست داره برای خواهرم لبتاپ و آیپد وهرچیکه خواهرم میگفت میخرید اجازه نمیداد حتی به لبتاپ دست بزنم!الان احساس عزت نفس پایینی دارم وهمه اینا برمیگرده به ترس و دوران بچگی!!
خلاصه هرپدریکه این نوشته رومیخونه میتونه برای دخترش بهترین مرد دنیا باشه هیچوقت دل دخترشو نشکونه وباعث سرزنشش نشه…..😞

آدرین
30 مرداد 1401 12:57 ب.ظ

سلام میشه مشکلمو حل کنید. من هم خجالتی هستم هم عزت نفس پایینی دارم و این که همه کار هایی که میگید بکنید من نمیتونم بکنم نمیتونم جمع حضور پیدا کنم تا عزت نفس داشته باشم نمیتونم نمیشه😭😭😭😭😭😢😢😢😢😢😢😢

داریوش شکیبا
29 مرداد 1401 1:08 ب.ظ

سلام . مشگل بنده این است که نمیتوانم در جمع سخنرانی کنم . با توجه به نوع کار و مدرکم نیاز اساسی دارم و حتما باید بتوانم سخنرانی کنم ولی متاسفانه نمینوانم که این موجب شده نتوانم در کارم پیشرفت کنم . لطفا راهکار رفع مشکل بفرمایید .ممنونم

آرمین
29 مرداد 1401 1:07 ب.ظ

با سلام و خسته نباشید . من و همکارم در یک اتاق هستیم . ولی احساس من اینه که رئیسمون همکارم رو به من ترجیح میده یا با اینکه من مدیر دفتر و همکارم منشی هست . فکر میکنم اون رو بیشتر از من دوست داره . در صورتی هر دومون از نظر کاری در یک سطح هستیم و من از نظر روابط عمومی و برخورد با ارباب رجوع در سطحی بالاتر هستم . ضمنا همکارم بیش از حد خود شیفته هست . کاملا از برخوردهاش مشخصه که میخواد به من بگه تو آدم نیستی . هم از نظر سن و سابقه از من کمتر هست منم واقعا کفری میشم از این رفتارش .‌وقتی میرم مرخصی همه کارهای من میمونه به رئیس هم گفتم این قضیه رو ولی هیچی بهش نمیگه در صورتی که به خاطر حساسیت کارمون بهش گفتم کار نباید بمونه واس اصلا گوش نمیکنه

معین
23 مرداد 1401 6:10 ب.ظ

سلام من آدمی هستم که از شلوغی و اجتماع متنفرم.اگه از من بخوان که به رستوران بریم همیشه سعی میکنم کوچکترین و خلوت ترین رو انتخاب کنم چون دلم نمی خواد بقیه نگام کنن.همچنین هیچوقت از خودم دفاع نمیکنم چون نمی خوام جلب توجه بشه.اما خیلی کم پیش میاد وقتی استرس بگیرم عرق کنم یا کلا واکنش جسمانی خاصی ندارم.بنظرتون من این اختلالو دارم؟

هانیه
23 مرداد 1401 6:10 ب.ظ

سلام منم دقیقا مثل توام.خسته شدم سایتا و‌نوشته ها رو زیر و رو کردم روشارو امتحان کردم اما هیچی به هیچی خوشالم ک لااقل من تنها اینطور نیستم

محمد
23 مرداد 1401 6:09 ب.ظ

سلام وقتتون بخیر من در مواقع استرس تمام بدنم از سر تا شکم و پاهام شروع میکنه به لرزش
به قدری شدید که تمام عضلاتم میگیره
الان حدود پونزده سالی میشه که اینجوری ام دکترم رفتم از مغزم نوار گرفتن ام آر ای گرفتن همه چی سالم بوده طب سنتی رفتم روانشناس رفتم متخصص اعصاب رفتم هیچ کدوم نتیجه بخش نبوده چکار کنم خسته شدم

هادی
23 مرداد 1401 6:09 ب.ظ

سلام و خسته نباشی
دکتر لطفا” راهنمایی بفرمایید در جلسات اداری بخواهم خودم معرفی کنم به لکنت زبان می افتم و تمام اندام بدنم استرس فرا می گیرد و نمی توانم خوب صحبت کنم چه باید بکنم ممنون .

ف.د
7 آبان 1400 11:59 ب.ظ

سلام اقای دکتر من توی جمع نمیتونم صحبت کنم اما همیشه دوست داشتم اعتماد به نفس داشتم ومثل دیگران میتونستم راحت حرفمو بزنم ونظرمو بیان کنم
لطفا راهنمایی بفرمایید باتشکر