دوره حضوری شخصیت شناسی
شخصیت چیست؟
دانشجویان کارشناسی روانشناسی درسی به نام نظریه های شخصیت دارند که درباره دیدگاه نظریه پردازان مختلف درباره شخصیت توضیح داده شده است. جالب است بدانید که هر کدام از این نظریه پردازان دیدگاه و تعریف متفاوتی درباره شخصیت دارند. اما یک تعریف ساده و نسبتا جامع درباره شخصیت عبارت است از:
شخصیت هر فرد الگوی نسبتاً ثابت ویژگیها، صفات و رفتار اوست. همانطور که در تعریف شخصیت تاکید شده الگوی شخصیت نسبتا ثابت است پس می تواند قابل پیش بینی باشد. به عبارت دیگر با شناخت شخصیت خود یا دیگران می توانیم رفتار و احساسات و افکار او را در موقعیت های مختلف پیش بینی کنیم.
شناخت خود، کلید اصلی موفقیت در زندگی شخصی و حرفه ای همه افراد است. ما هر روز تیپ های شخصیتی بسیاری را در زندگی روزمره و کاری مان می بینیم. درست است که هر فردی منحصر به فرد است، اما در حالت کلی هر فرد را می توان براساس علائق و ترجیحاتش در یک دسته بندی بزرگتر قرار داد.
شاید این سئوالات به ذهن شما هم آمده باشه…
- چرا بدون فکر شروع به حرف زدن می کنم؟
- چرا بعضی ها اینقدر راحت در جمع صحبت می کنند؟
- چرا نمیتوانم در محل کارم با همکارانم ،کار تیمی داشته باشم؟
- چرا سر هر کاری می روم از آن خسته می شوم؟
- چرا با اینکه می خواهم لاغر شوم اما نمی تونم رژیم غذایی را ادامه بدم؟
- چرا کارها را آخر وقت انجام میدم؟
- من برای چه شغلی به دنیا آمدم؟
- چه رشته ای را برای دانشگاه انتخاب کنم؟
- چطور میتوانم بفهمم آن آقا/خانم میتواند در آینده همسر مناسبی برایم باشد؟
- اگر ازدواج کردم و خصوصیات اخلاقیمان بهم نخورد چی؟
- چطور می توانیم نقاب ظاهری دیگران را برداریم و شخصیت آنها را به صورت نامحسوس بشناسیم ؟
- چطور در قرار اول یکدیگر را بشناسیم؟
- چرا افراد مختلف در شرایط یکسان زندگی تحصیلی ، شغلی و اجتماعی ، عکس العمل و نتایج یکسانی را نشان نمی دهند ؟
- چرا اغلب افراد دائما در حال تغییر شغل خود هستند و هیچوقت هم آرام نمی گیرند ؟
- آیا می دانستید دنیای درونی و روانی افراد باهم متفاوت است و روش کار ، برخورد ، ارتباط ، دوستی نتیجه گیری و پیگیری امور توسط آنها متفاوت است ؟
این دوره بینش جامعی درباره شخصیت تان به شما می دهد که براساس آن می توانید درک بهتری از روابط خود با دیگران به دست آورید. همچنین با شناخت خود و آشنایی با تیپ های شخصیتی به شما کمک می کند تفاوت های بین افراد را بهتر درک کنید و آنها را راحت تر بپذیرید و در نتیجه تعاملات موثرتری با اطرافیان خود، چه در محیط های اجتماعی و دوستانه و چه در محیط کاری و حرفه ای، داشته باشید. بهتر است بدانیم که هر تیپ شخصیتی روش خاص خودش را برای ارتباط با دیگران دارد. با شناخت شخصیت خود و آگاهی از نقاط ضعف و قوت خود، می توانید روابط بهتری با دیگران داشته باشید.
چرا این دوره برای من مفید است؟
افراد تست های شخصیت شناسی را با اهداف متفاوت انجام می دهند. بعضی ها برای شناخت خود و کمک به رشد وتسعه فردی خود به این تست ها علاقمند هستند. افراد جوان تر معمولا پیش از انتخاب رشته تحصیلی یا حوزه کاری شان به این تست ها روی می آورند تا انتخاب درست تری با توجه به تیپ شخصیتی و علایق شان داشته باشند. سازمان های معتبر و مشاغل حساس نیز پیش از استخدام افراد از تست های شخصیت برای انتخاب بهترین گزینه استفاده می کنند. زوج های جوان نیز برای مشاوره پیش از ازدواج و شناخت هر چه بهتر خودشان و طرف مقابل شان به تست های شخصیت شناسی علاقمند هستند. با هر هدف و منظوری که می خواهید در این دوره شرکت کنید، این دوره شناخت، تحلیل و ارزیابی جامعی از شخصیت تان به شما می دهد که می تواند برای شما بسیار مفید باشد.
این دوره شامل چه چیزهایی است؟
در این دوره سعی می کنیم با کمک هم به شناخت عمیقی نسبت به شخصیت خودتون پیدا کنید. یکی از ابزارهایی که برای این کار استفاده می کنیم تست های شخصیت شناسی هست که در این دوره از ۴ تا از معروف ترین تست های شخصیت شناسی استفاده خواهیم کرد.
البته ما فقط روی این تست ها تمرکز نمی کنیم چون پژوهش های متعدد نشان داده که فقط با استناد به تست های شخصیت شناسی نمی توان شناخت جامعی از شخصیت فرد پیدا کرد. به دلیل آنکه ما جنبه های ناهشیاری داریم که تست های روانشناسی توان شناخت این جنبه ها را ندارند. که این شناخت با استفاده از روش های پویشی امکان پذیر است که در این دوره به آنها خواهیم پرداخت.
اما در این دوره از چه تست هایی استفاده خواهیم کرد؟
تست نئو
در آزمون نئو، شخصیت شما از پنج جهت مورد بررسی قرار می گیردکه در ورانشناسی به ۵ بزرگ (big five) یا ۵ اصلی هم مشهور است. این ۵ عامل عبارتند از: پایداری هیجانی، برون گرایی یا درون گرایی، توافق پذیری، مسئولیت پذیری، اشتیاق به تجربه های تازه. هر کدام از این پنج عامل نیز شامل ۶ زیرمجموعه هستند و درواقع این تست در مجموع ۳۵ ویژگی را مورد سنجش قرار می دهد. این آزمون شامل ۲۴۰ سوال است که به حدود یک ساعت زمان برای تکمیل نیاز دارد. ویژگی های مورد بررسی در این تست بعد از پژوهش های متعدد تهیه شده اند و می توان گفت با انجام این تست همه جنبه های شخصیت شما پوشش داده شده و ارزیابی خواهد شد.
تست MMPI
آزمون MMPI در ابتدا برای کمک به تشخیص اختلالات مربوط به سلامت روان طراحی شد ولی امروزه علاوه بر استفاده از این آزمون برای تدوین پلن یا همان طرح درمان، از نتایج این تست برای تحلیل شخصیت فرد و شخصیت شناسی نیز استفاده می شود. این تست شخصیت فرد را در ده مقیاس مورد سنجش و ارزیابی قرار می دهد. بسیاری از سازمان های معتبر دولتی و خصوصی، به دلیل اعتبار این آزمون و قدرت آن در تشخیص مشکلات روانشناختی فرد و پیش بینی رفتار فرد، برای گزینش و استخدام نیرو در موقعیت ها و سمت های مهم و حساس (مانند مدیران رده بالا، قضات، خلبانان، نیروهای پلیس، کارمندان صنایع هسته ای، …) از آن استفاده می کنند. آزمون MMPI حتما باید توسط متخصص آموزش دیده انجام و تحلیل شود.
تست MBTI
با اینکه این تست به اندازه دو آزمون قبلی معتبر نیست و پشتوانه پژوهشی قوی ندارد، ولی به دلیل محبوبیت آن بین عموم مردم در این دوره گنجانده شده است. بر اساس پاسخ هایی که به سوالات این پرسشنامه داده می شود، افراد در یکی از ۱۶ تیپ شخصیتی آن قرار می گیرند. هدف این شاخص این است که به پاسخ دهندگان اجازه دهد ویژگی های شخصیتی خود از جمله علایق، سلایق، نقاط قوت، ضعف، ترجیحات شغلی احتمالی و سازگاری با افراد دیگر را کشف و درک کنند. هیچ تیپ شخصیتی “بهتر” یا “بهترینی” در میان تیپ های شخصیتی این آزمون نبوده و این پرسشنامه به عنوان ابزاری برای جستجوی اختلال عملکرد یا ناهنجاری های شخصیتی طراحی نشده است. در عوض ، هدف آن صرفاً کمک به شما در یادگیری بیشتر درباره خودتان است. خود پرسشنامه از چهار مقیاس مختلف تشکیل شده است: مقیاس برون گرا (E)/درون گرا (I)؛ مقیاس حسی (S)/شهودی (N)؛ مقیاس متفکر (T)/احساسی (F)؛ و مقیاس قضاوت کننده (J)/ادراک کننده (P). براساس نمره هایی که در هر یک از این مقیاس ها به دست می آورید تیپ شخصیتی شما مشخص می شود.
تست طرحواره های ناسازگار (تله های زندگی)
با کمک این تست ۱۸ طرحواره ناسازگار خودتون را می تونید شناسایی کنید.
چرا این دوره با دوره های دیگر متفاوت است؟
اگه یک جستجوی ساده در اینترنت بکنید متوجه میشید که همه دوره های شخصیت شناسی بیشتر از تست mbti استفاده کردند در صورتی که تست mbti تصویر کاملی از شخصیت شما ارایه نمی ده و بسیاری از جنبه های شخصیت شما را تحلیل نمی کنه. اما چرا؟ چون تست های تخصصی روانشناسی دیگه ای (مثل mmpi و neo)وجود داره که تفسیر و تسلط روی اونها خیلی سخت تره به همین دلیل سراغ این تست ها نمی رن. واقعیتش اینه که اگه فقط بر اساس تست mbti می خواهید به خودشناسی برسید اصلا نیازی به شرکت در هیچ دوره ای ندارید فقط کافیه از تست MBTI را از سایت ما یا سایر سایت ها تکمیل و تفسیر نتیجه خودتون را مطالعه کنید.
اما نکته مهم اینه که شخصیت بسیاری از جنبه های هشیار و ناهشیار داره که این تست یا حتی تست های مطرح تر دیگه هم اصلا نمی تونه اونها را شناسایی و تحلیل کنه. پس اگه می خواهید تحلیل جامعی از شخصیت خودتون داشته باشید نیاز به اقدامات دیگه ای دارید. در این دوره ما می خواهیم به شما کمک کنیم شناخت جامع هشیار و ناهشیاری از شخصیت خودتون داشته باشید.
چرا با تست های شخصیت شناسی نمی شه کامل خودمون را بشناسیم؟
چون اکثر تست های شخصیت شناسی شامل تعدادی سئوال هستند که باید به اونها جواب بدید و شما بر اساس ضمیر هشیار و آگاهی که نسبت به خودتون دارید به این سئوالات پاسخ میدید. و وقتی شما از جنبه های ناهشیار شخصیت و رفتارتون آگاهی ندارید پس در تست ها هم اثری از اونها نخواهد بود (مثل فردی هست که فرق سرش مو نداره اما وقتی جلوی آینه خودش را میبینه متوجه طاسی فرق سرش نمی شه. پس خود این فرد به تنهایی نمی تونه درباره موهاش نظر بده!)
طول دوره چند جلسه است؟
طول دوره ۸ جلسه است و هر جلسه به مدت ۹۰ دقیقه می باشد.
زمان برگزاری دوره در ترم بهار ۱۴۰۳
روان درمانگر این دوره کیست؟
روان درمانگر این دوره دکتر محمد بهشتیان (روانشناس ، روان درمانگر ، پژوهشگر ، مدرس، هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی، عضو انجمن روان پویشی آمریکا , عضو انجمن هیپنوتراپی آمریکاست. وی حدودا ۲ دهه است که در حوزه روان درمانی پویشی و هیپنوتیزم درمانی فعالیت می کند. تا کنون چندین نوآوری پژوهشی توسط ایشان ثبت شده است). برای آشنایی بیشتر با دکتر بهشتیان روزمه کامل ایشان را از اینجا مطالعه کنید.
تعداد اعضای گروه درمانی شخصیت شناسی چند نفر است؟
معمولا تعداد اعضای گروه درمانی بین ۱۰ تا ۲۰ نفر هستند.
می توانم در کنار درمان انفرادی در گروه درمانی هم شرکت کنم؟
بله، در صورت تمایل شما و تشخیص درمانگرتان می توانید در کنار گروه درمانی جلسات درمان انفرادی هم داشته باشید.
برای شرکت در گروه درمانی قواعد خاصی وجود دارد؟
برخی از قواعد کلی شرکت در گروه درمانی موارد زیر هستند:
- رازداری: اعضای گروه از جمله درمانگر نباید محتوای جلسات را برای فردی بیرون از گروه بازگو کنند.
- از آنجایی که جلسات گروه در ساعت مقرر شروع و خاتمه می یابد. سعی کنید برنامه خود را طوری تنظیم کنید که تاخیر نداشته باشید.
- سعی کنید کمتر در جلسات غیبت داشته باشید. چون عدم حضور یکی از اعضای گروه باعث بر هم خوردن انسجام گروه می شود.
آیا باید درباره احساسات و افکار دردناکم در جلسه گروه درمانی صحبت کنم؟
درست مانند جلسات درمان انفرادی، می توانید زمان، میزان و چیزهایی که می خواهید با دیگران به اشتراک بگذارید را خودتان انتخاب کنید. هر زمان احساس کردید آماده هستید تا تجارب و احساسا تان را با دیگران به اشتراک بگذارید، می توانید این کار را انجام دهید. معمولاً وقتی مسائل تان را با دیگر اعضای گروه به اشتراک می گذارید، گروه از شما حمایت می کند. ممکن است اعضای گروه یا درمانگر، شما را تشویق کنند که ترس های تان را با گروه در میان بگذارید، ولی به تصمیم شما برای صحبت نکردن در رابطه با تجربیات دردناک تان، احترام می گذارند. در طی زمان، با ایجاد احساس امنیت و اعتماد کافی، افراد برای ارتباط با دیگران و به اشتراک گذاری تجربیات شان مشتاق می شوند.
اگر برای صحبت کردن درباره مشکلاتم راحت نباشم چه کار کنم؟
وقتی برای اولین بار با اعضای گروه روبرو می شوید، طبیعتاً اعتماد کردن به آنها سخت است. اعتماد کردن به دیگران فرایندی است که در طی زمان و با مشارکت اعضای گروه ساخته می شود. هر بار که هر کدام از اعضای گروه تجربیات خود را با دیگران به اشتراک می گذارد، اعتماد دیگران هم جلب می شود و به تدریج افراد تجربیات و احساسات بیشتری را با دیگر اعضای گروه به اشتراک می گذارند. همچنین به یاد داشته باشید که دیگر اعضای گروه هم در ابتدا ممکن است چنین نگرانی های داشته باشند. بنابراین اگر در جلسه گروه، نگرانی خودتان را مطرح کنید، می توانید نظرات و احساسات دیگران را هم در این باره بشنوید.
ثبت نام در گروه درمانی شخصیت شناسی ترم بهار ۱۴۰۲
ترم جدید شخصیت شناسی در اردیبهشت ۱۴۰۲ شروع خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در کارگاه با شماره زیر هماهنگ بفرمایید.
۵۰۸۸ ۹۱۰ ۰۹۱۰
از طریق پیامک و واتساپ
آخرین دیدگاه ها