پانیک اتک یا حمله پانیک چیست؟

حمله پانیک یا پانیک اتک به زبان ساده یعنی اضطراب بسیار شدید که به صورت ناگهانی ایجاد می شود و به اوج می رسد و معمولا در کمتر از ۳۰ دقیقه تمام می شود. بسیاری از مبتلایان به حمله پانیک فکر می کنند دچار حمله قلبی شده اند چون اکثر نشانه های پانیک و حمله قلبی مشترک هستند. اما پس از مراجعه به اورژانس و پزشک متوجه می شوند که قلب آنها هیچ مشکلی ندارد و کاملا سالم است. بسیاری از مبتلایان با شروع علایم به سمت اورژانس حرکت می کنند اما وقتی به اورژانس می رسند حالشان بهتر شده است.

شخصی که دچار پانیک اتک یا حمله پانیک می‌شود حداقل ۴ مورد از علائم زیر را تجربه می‌کند:

  1. افزایش ضربان قلب
  2. احساس نفس تنگی و سخت نفس کشیدن
  3. احساس درد در قفسه سینه یا سنگینی قفسه سینه
  4. لرزش درونی با بیرونی
  5. احساس مسخ شخصیت و مسخ واقعیت (انگار خودم نیستم)
  6. حالت تهوع
  7. ترس از دست دادن کنترل خود
  8. عرق کردن بیش از حد
  9. ترس از مرگ
  10. ترس از غش کردن

اختلال پانیک (بیماری پانیک) چیست؟​

همانطور که گفتم حمله پانیک همان اضطراب شدید است. این اضطراب شدید می تواند در شرایط مختلفی ایجاد شود. مثلا فردی که به شدت از مار می ترسد اگر ماری در خانه خود ببیند، ممکن است دچار حمله پانیک (یا همان ترس شدید) شود. یا فردی که اضطراب صحبت در جمع دارد وقتی در برابر جمعی قرار می گیرد ممکن است دچار حمله پانیک شود.

اما حمله پانیک با اختلال پانیک متفاوت است. کسی به اختلال پانیک یا بیماری پانیک مبتلا است که علایم زیر را داشته باشد:

  • تجربه مکرر حملات پانیک غیر منتظره که مرتبط با موقعیت خاصی نیستند. به عبارت دیگر همه حملات شما نباید قابل پیش بینی باشد. به عبارت دیگر فرد مبتلا به اختلال پانیک گاهی بدون هیچ دلیل مشخص بیرونی دچار حمله پانیک شده است.
  • نگرانی زیاد در مورد حمله پانیک بعدی . معمولا فردی که مبتلا به بیماری پانیک است چون دقیقا نمی داند در چه شرایطی حمله رخ می دهد معمولا دچار ترس و نگرانی است و مدام نگران این است که مبادا دوباره حمله رخ دهد و او در شرایط نامناسبی باشد.
  • به خاطر نگرانی درباره حلمه ها سبک زندگی شما دچار تغییر شود. مثلا کمتر از خانه بیرون بیایید، یا از مکان هایی که قبلا در آنها دچار حمله شدید اجتناب کنید.

پس به طور خلاصه اختلال یا بیماری پانیک سه نشانه دارد:، تجربه حملات مکرر، نگرانی زیاد درباره رخ دادن دوباره حمله ها و اجتناب از موقعیت هایی که فکر می کنید حمله در آنها رخ می دهد.

 

روش های درمان قطعی پانیک چیست +(فایل صوتی دکتر بهشتیان)​

حملات پانیک یکی از رنج آورترین اختلالات روانشناختی است. متاسفانه مراجعان زیادی دیده ام که سالها با بیماری پانیک درگیر بوده و فرایند درمان درستی را دریافت نکردند. در فایل صوتی زیر بر اساس نتایج آخرین پژوهش های درمان پانیک و تجربیات سال ها روان درمانی، سعی می کنم نکاتی را درباره درمان قطعی پانیک و رهایی از پانیک با شما در میان بگذارم که امیدوارم بتواند به شما کمک کند برای درمان مشکل خود مسیر درستی را انتخاب کنید. در این فایل صوتی به ۶ سئوال زیر پاسخ داده ام.

  1. حمله پانیک چیست؟
  2. چرا یک فرد به پانیک مبتلا می شود؟
  3. چه روش های درمانی برای پانیک وجود دارد؟
  4. آیا پانیک اتک درمان قطعی دارد؟
  5. چه روش یا روش های درمانی می تواند حملات پانیک را به صورت قطعی درمان کند؟

تست تشخیص پانیک (از کجا بفهمم دچار حمله پانیک شده ام)

در واقع هیچ تست تشخیصی استاندارد و معتبری برای اختلال پانیک وجود ندارد. تشخیص پانیک توسط دکتر روانشناس یا روانپزشک و براساس ارزیابی روانشناختی فرد، شرح حال او و معیارهای راهنمای تشخیصی و آماری اختلال‌های روانی (DSM-5) انجام می شود.

اما در اینجا تعدادی سوال برای شما تهیه کرده ایم که براساس نشانه ها، علایم و تجربه های مراجعان متعدد پانیک که داشته ام، تهیه شده است. سوالات را به دقت بخوانید و ببینید که آیا در چند ماه گذشته این علایم و نشانه ها را در خودتان داشته اید یا خیر.

اولین گام برای تشخیص پانیک این است که نشانه های شما ناشی از علل پزشکی نباشد به همین دلیل قبل از اینکه به سئوالات زیر پاسخ دهید باید مطمئن شوید که دلیل علایم شما به خاطر مشکل قلبی یا هر علت پزشکی دیگر نیست.

  1. آیا تا به حال ناگهان دچار ترس و اضطراب شدید و غیرعادی مواجه شده اید که چند دقیقه ای هم طول کشیده باشد؟
  2. اگر جوابتان به سوال قبل مثبت بود، آیا در طول آن چند دقیقه علایم زیر را تجربه کرده اید؟
  • افزایش ناگهانی ضربان قلب و تپش قلب؟
  • عرق کردن؟
  • لرزش بدن
  • احساس تنگی نفس؟
  • احساس خفگی؟
  • درد در ناحیه قفسه سینه؟
  • حالت تهوع و دل درد؟
  • سرگیجه، ضعف و سبک شدن سر؟
  • لرز یا گرگرفتگی؟
  • بی حسی یا گزگز کردن اندام های بدن؟
  • احساس جدا شدن از خود و محیط اطراف (مثل اینکه از بیرون به خودتان نگاه می کنید)؟
  • احساس ترس از از دست دادن کنترل و دیوانه شدن؟
  • احساس مرگ؟

چرا حملات پانیک و بیماری پانیک​ دارم؟

همانطور که گفتم پانیک تجربه یک اضطراب بسیار شدید است. عوامل مختلفی از جمله علل پزشکی ، ژنتیک ، علل روانشناختی و سبک زندگی می تواند منجر به فعال شدن حمله پانیک شود. در ادامه به طور مختصر و در فایل صوتی به طور مفصل تر توضیح داده ام.

شناسایی علل حمله پانیک در انتخاب روش درمان و تعیین اینکه آیا امکان درمان قطعی پانیک امکان پذیر هست یا نه؟ بسیار اثرگذار است.

علل پزشکی حملات پانیک

برخی از بیماری ها جسمی می تواند منجر به پانیک اتک شوند عبارتند از:

  1. پرولاپس دریچه میترال که مشکلی جزئی در درست بسته نشدن یکی از دریچه‌های قلب است.
  2. پرکاری تیروئید (پرکاری غده تیروئید)
  3. هیپوگلیسمی (قند خون پایین)
  4. مصرف مواد محرک (آمفتامین، کوکائین و کافئین)
  5. علایم ترک اعتیاد

در صورتی که حمله های پانیک مکرر دارید توصیه می کنم قبل از هر نوع درمان روانشناختی ابتدا تحت نظر پزشک متخصص بررسی کاملی از شرایط جسمی و فیزیولوژیک خود داشته باشید.

 علل ژنتیک حمله پانیک

مغز برخی از افراد به صورت ژنتیکی تحریک پذیرتر است. این افراد در شرایط مختلف علایم اضطراب را سریع تر و شدیدتر از دیگران تجربه می کنند و احتمال اینکه تجربه حملات پانیک داشته باشند بیش از سایر افراد است.

روش های درمان حملات پانیک چیست​

برای درمان قطعی پانیک ابتدا باید مشخص شود دلیل اصلی حملات پانیک شما چیست و بر اساس آن بهترین روش درمانی را برای مشکل شما تعیین کرد. به طور کلی سه دسته روش درمانی برای حملات پانیک وجود دارد.

  1. درمان پانیک به کمک دارو
  2. کنترل و تسکین حملات پانیک به کمک برخی از روش های روان درمانی
  3. شناسایی و اصلاح علل حملات پانیک (به کمک روان درمانی و هیپنوتیزم درمانی)

درباره روش های مختلف درمان پانیک در فایل صوتی به صورت کامل توضیحاتی داده ام.

کی از روش های کنترل پانیک استفاده از سابلیمینال درمان پانیک است. در این روش پیام هایی به ناهشیار برای کنترل وسواس داده می شود. این روش برای وسواس های خفیف تا متوسط می تواند موثر باشد.

همانطور که در فایل صوتی مربوط به سابلمیینال توضیح دادم حدودا ۴۰ درصد افراد از سابلیمینال نتیجه فوق العاده ای می گیرند.

داروی پانیک چیست؟

داروهای مختلفی برای درمان پانیک معمولا توسط روانپزشک تجویز می شود.

برخی از مهمترین داروهای که برای درمان پانیک تجویز می شوند عبارتند از:

  • Celexa (سیتالوپرام)
  • Paxil (پاروکستین)
  • Prozac (فلوکستین)
  • Zoloft (سرترالین)
  • Elavil (آمی تریپتیلین)
  • Tofranil(ایمی پرامین)
  • Ativan (لورازپام)
  • Klonopin (کلونازپام)
  • Librium (کلرودیازپوکساید)
  • Valium (دیازپام)
  • Xanax (آلپرازولام)

دوره های غیر حضوری اضطراب و پانیک

۳۹%
تخفیف

دوره درمان اضطراب (ماه اول)

امکانات و قیمت پکیج های مختلف ماه اول با پشتیبانی ۱۴۶۰۰۰۰ تومان ۴ هفته اول دوره درمانی ارتباط با دکتر…

۱,۷۲۰,۰۰۰ تومان
۳۹%
تخفیف

دوره درمان پانیک (ماه اول)

امکانات و قیمت پکیج های مختلف ماه اول با پشتیبانی ۱۴۶۰۰۰۰ تومان ۴ هفته اول دوره درمانی ارتباط با دکتر…

۱,۷۲۰,۰۰۰ تومان
۳۹%
تخفیف

دوره درمان فوبیا و ترس

دوره درمان فوبیا و ترس فوبیا یعنی ترس شدید از یک چیز (مثلا سگ، سوسک و …) یا موقعیت (مثلا…

۱,۲۳۰,۰۰۰ تومان

مجله پانیک و اضطراب دکتر بهشتیان

ده ها مطلب از بروزترین مطالب در زمینه پانیک، اضطراب و استرس را در مجله دکتر بهشتیان مطالعه کنید.

برخی از نظرات کاربران و مراجعان​

خدمات کلینیک پانیک ​​و اضطراب

تست های روانشناسی کلینیک پانیک ​​و اضطراب

از طریق ایمیل از پاسخ دیگران به دیدگاه خود مطلع شوید
299 نظر برای این مطلب ثبت شده است.
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
ترلان
30 شهریور 1400 1:40 ب.ظ

سلام اقایه دکتر
من پدرم تازه از دست دادم و زمانی که پدرم مریض بود از شدت فشارو نگرانی استرسم خیلی زیاد شد‌ویکم وسواس فکری گرفتمکه‌تونستم کنترلش کنم ولی بعده فوت پدرم جدیدا وقتی گریه ای میکنم بدنم از شدت فشار شروع به لرزش میکنه و قفسه سینه اون قسمتها درد میگیره و من سریع باید پرپنانول بخورم تا بهتر بشم بنظرتون من میتونم پانیک‌ گرفته باشم

احمدجزینی
30 شهریور 1400 1:40 ب.ظ

باعرض سلام
مدتیه باحالتهای دردناکی بصورت روزافزون مواجه شدم
حالتهایی مثل ترسهای بی مورد.احساس گناه.استرس.اضطراب.نگران اتفاقات بدرخ نداده.دردقفسه سینه.دردعضلات کمر وپاها.لرزش بدن.بی حس شدن کل اندام بدن.اختلال در راه رفتن.احساس مردن.عدم مدیریت فکر
نشانه های این بیماریست؟

فائزه
30 شهریور 1400 1:39 ب.ظ

من خودم چهار سال پیش یه بار اون حسو تجربه کردم و خیلی ترس شدیدی داشتم ولی خداروشکر زیاد خودم رو درگیرنکردم من الان وقتایی که استرسم خیلی بالاس اگر تو اون موقعیت قرار بگیرم زود مشغول کار دیگه ای میشم و حالم خوب میشه دوستان عزیزم چیزی نیس که انسان از پسش بر نیاد اینا همش زاییده ی ذهنه

Tasty
30 شهریور 1400 1:39 ب.ظ

سلام دکتر من ۱۹ سالمه و مبتلا به افسردگی هستم حدود ۲-۳ سال خواستم ببینم این مورد حمله پانیک محسوب میشه یا نه ؟
من از جانب خانوادم اسیب خیلی شدیدی دیدم بعد اون افسردگیم بدتر شد و هر چیزی ک منو یاد اون موضوع میندازه داغونم میکنه به عنوان مثال در رابطه با اون موضوع هر موقع یه عکسی میبینم یا عکسی شبیه به اون میبینم برای چند ثانیه اصلا نمیتونم نفس بکشم و سرگیجه میگیرم و ضربان قلب و لرزش ولی بعد چند دقیقه نرمال میشم یا هر موقع کی شروع به سرزنشم میکنه ( چون در اون موضوع من مقصر نبودم ولی سرزنش شدم ) اگر بی دلیل سرزنش شم کاملا تنفسم میره اون علایم بالا اتفاق می افته طولانی ترین مدت که این حمله رو داشتم ۱۵ دقیقه بود ک نمیتونستم نفس بکشم حتی تو هوای ازاد ک مجبور شدم با کیسه نفس بکشم خاستم ببینم کیسه چه کمی بهم کرد ؟ ایا سطح کربن دی اکسید خونم پایین اومده بوده ؟ در این موارد چه کنم ؟ ایا این حمله پانیک به حساب میاد ؟ ممنونم

فیاض
30 شهریور 1400 1:38 ب.ظ

سلام دکتر ،خسته نباشید من یه خانم ۴۴ ساله هستم اخیرا به دلیل مشکلات خانوادگی و از دست دادن شغل و تنها شدن شدیدا افسرده شدم حدود ۲ ماه پیش سر درد و حالت تهوع شدیدی گرفتم که همراه با استرس و اضطراب ،تپش قلب و همچنین لرز و تنگی نفس شدید بود که وقتی به درمانگاه مراجعه کردم فشارخونم بالای ۲۰ بود که بستری شدم و بعد کلی آزمایش و اسکن و نوار قلب من را به دکتر قلب و عروق معرفی کردند اونجا هم بعد از یک سری آزمایشات و اکو و نوار قلب بهم گفتند که باید برم پیش دکتر مغز و اعصاب و بعد از اون شب دچار استرس و تپش قلب و سرد و گرم شدن بدنم میشم و شبها با استرس از خواب بیدار میشم در حالیکه کلی عرق کردم و تپش قلب دارم میخواستم بدونم آیا این علائم مربوط به حملات پانیک میشه در حال حاضر قرصهای فشار خون و ارامبخش و تپش قلب استفاده میکنم و کمی بهترم ولی در روز چند بار و حتی چند بار شبها تو خواب این اتفاق برام میوفته ممنون میشم راهنمائیم کنید.

حسین
30 شهریور 1400 1:38 ب.ظ

بنظر من این یه بیماری نیست یه مشکل روانیه
من اولین بار یه همچین استرسیو هشت سال پیش تجربه کردم ذهنم نمیتونست باور کنه که همچین اتفاقی برام افتاده و میترسید از اینکه دوباره استرس بگیرم و همین ترس دوباره از استرس باعث شد یه بار دیگه بگیرم پشت سرش دوباره گرفتم اصلا همین که بهش فکر میکردم میومد سراغم و این طور شد که سالها طول بکشه و الآنم که الآنه با دعای خیر مادرم تونستم زنده بمونم ولی هنوزم که هنوزه اثراتش هست و باعث شده تمرکزم تو کارای حتی روز مره هم پایین بیاد البته مطمئن نیستم که آیا به این بیماری دچار شده بودم یا چیز دیگه ای
بنظر شما آیا منم دچار این بیماری بودم؟

ستاره
30 شهریور 1400 1:38 ب.ظ

سلام خدمت آقای دکتر و دیگر دوستان. من هم اواخر سال ۹۵ دچار حملات پانیک شدم، طی ۴ ماه ۴ حمله شدید داشتم. بعد پیش دکتر روان پزشک رفتم و تا یکسال دارو درمانی رو شروع کردم، بعد از یکسال دارو رو قطع کردم و حالم خیلی بهتر بود. تا امشب یعنی دقیقا بعد از دو سال متاسفانه بازم حمله به سراغم اومد و من سریعا به درمانگاه رفتم و آرامبخش زدم تا کمی آروم شدم. الان دغدغه ی من این هست که یعنی امکان داره بازم تکرار بشه و درمان قطعی نداره

Romina
30 شهریور 1400 1:37 ب.ظ

سلام وقتتون بخیر .
من مدتی هست که در مواقع مخلف (شده رحتی روزی ۵،۶ یا شاید حتی بیشتر این اتفاق برام افتاده ( وقتی به صورت ناگهان به چیزی فکر میکنم یا ذهنم میره جایی تا چند ثانیه احساس میکنم معدم منقبض میشه و ضربان قلبم بالا میره ، نفش کشیدن هم برام دشوار میشه . معمولا سعی میکنم با نفس شمرده و عمیق خودمو به حال عادی برگرددونم ، این مشکل از حدود دو سال پیش برام اتفاق افتاده ، وقتی دبیر سر کلاس اسمم رو صدا میزد انگار معدم جمع میشد و احساس میکردم تیر میکشه . کم کم این مشکل بیشتر شد تا جایی که وقتی با یکی از دوستانم دچار مشکل شده بودم وقتی به اون فرد فکر میکردم یا پیامش رو روی گوشی میدیدم این حس بهم دست میداد . تا جایی که تونستم خودم رو از اون فرد دور کردم ولی هنوز این مشکل رو دارم و حتی دیگه توی کای های روزمره خودمم این مشکل رو دارم ، دلم نمیخواد کسی جز یکی دوتا از نزدیکانم بهم پیام بده چون این حال بهم دست میده . حتی تو مواقعی که هیچ ربطی به بد شدن حالم نداره (مثل ظرف شستن یا انجام کارای روزمره) این اتفاق برام میوفته و. در کل هر فکری که ناگهان بیاد تو ذهنم و مواد دیگه ای که ذکر کردم باعث ایجاد درد و انقباض توی معدم و تپش قلبم میشه . ایا این مشکل هم پانیک هست ؟ یا متفاوته ؟ راه درمانش چی هست ؟

علی
30 شهریور 1400 1:37 ب.ظ

سلام اقای دکتر و دوستان عزیز من دقیقا یک سال پیش دچار اولین حمله پانیک شدم. اولش تصور کردم سکته کردم زود از تو ماشین سه تا قرص اسپرین رو با دندون خوردم از بس ترسیده بودم به زور نفس میکشیدم ضربان قلبم چند برابر شده بود قفسه سینه ام به شدت سنگین شده بود و دست و پا هام داغ شده بود و مور مور میکرد. تا خودمو رسوندم اورژانس انگا نه انگار که چیزیم شده بود. بر گشتم خونه چند ساعت بعد دوباره همون اتفاق افتاد. زود رفتم بیمارستان تا چند روز هرچی ازمایش و چکاب و نوار قلب بود گرفتم هیچ مشکلی نشون نمیداد. ولی من روزی سه تا پنج حمله ناشناس ترس و وحشت بهم دست میداد. تا اینکه یکی بهم گفت احتمالا از اعصاب باشه. به پزشک مغزو اعصاب مراجعه کردم و ایشون پانیک تشخیص داد تا چند ماه دارو میخوردم ولی فقط یکم بهتر شدم. ولی الان دو ماهه که سیگار و قهوه رو کنار گذاشتم و دیگه به مسائلی که ناراحتم میکرد فکر نمیکنم خدا رو شکر بهترم و تو این دو ماه فقط دو بار حمله پانیک داشتم. همش دست خوده آدمه پزشک فقط شما رو آگاه میکنه این بیماری با خود درمانی خوب میشه. شکستنی یا سوختگی و… که کار پزشک باشه با رعایت نکاتی که پزشکتون میگه بدون دارو هم درمان میشین. من از روزی پنج حمله الان دارم روزای بدون استرس و قشنگی رو میگزرونم. انشاالا هر کس این بیماری رو داره زود خوب شه که خیلی این حملات رنج آور و سخت و وحشتناکه. از راهنمایی های دکتر محمد بهشتیان هم تشکر میکنم و سعی میکنم ازشون واسه زندگی بهتر استفاده کنم با تشکر سید علی موسوی خوزستان ایذه

یاسر
15 اسفند 1399 1:21 ق.ظ

سلام آقای دکتر من حالاتم رو چک میکنم هم به وسواس فکری هم پانیک هم اضطراب میخوره نمیدونم کدومه ؟؟! یا حتی پانیک
تو بسته ی درمان وسواس هم عرض کردم خدمتتون
بنده ۲۷ ساله هستم و بیشتر از ۳ سال هست دچار حالتی شدم که ابتدا یک فکر منفی که تو گذشته اتفاق افتاده رو تعمیم میدم به تمام آینده و ناگهان ضربان قلبم بالا میره به حدی که کنترلش خیلی سخت میشه
مخصوصا هنگام مطالعه ی کتاب و یا مطالعه ی دروس آزمونم که خیلی مهم هستن ولی هر بار که میشینم پای کتاب ترس از آزمون و آینده و ترس از یاد نگرفتن مطالب و هزاران افکار منفی دگ باعث میشه ضربان قلبم به حدی بالا بره که اصلا نتونم به خوندن ادامه بدم و سر همین موضوع تو چندباری که آزمون دادم با اینکه مطالب رو بلدم هیچوقت نتونستم موفق بشم
و یا اینکه ترس از انجام گناهی که من رو از مسیرم دور کنه
و یا ترس های دگ نسبت به آینده که حتی شب ها موقع خواب به شدت از ضربان قلب رنج میبرم
تو هر کاری که بهترین هستم احساس میکنم به زودی خراب میشه
یا اینکه کسی اگه مشکلی داره روحی جسمی، پس منم مستعد اون چیز هستم
یا اینکه
یه کاری رو شروع میکنم اصلا نمیتونم به سرانجام برسونمش
خواهش میکنم بفرمایید کدوم بسته برای من مناسب هستش
در حال حاضر قبولی و با تمرکز خوندن دروس آزمونم از همه چی واسم مهم تره

1 2 3 28