بارداری

هفته ۲۲ بارداری: علائم و مراقبت های لازم

در این مقاله از دپارتمان زنان و مادران کلینیک سلامتی به نکات و علايم مربوط به هفته ۲۲ بارداری می پردازیم.

نکات کلیدی در هفته ۲۲ بارداری

  • سونوگرافی آنومالی و آزمایش ژنتیک (مثل آمنیوسنتز) بین هفتۀ ۱۸ تا ۲۲ انجام می شود.
  • در این زمان، سطح انرژی بالا می رود و ممکن است احساس کنید دنیا زیر پای شماست. شکم بزرگ تر می شود و جنین به اعضای بدن فشار وارد می کند. برکستون هیکس و کمردرد مادر را اذیت می کند. تغییر پوزیشن و فعالیت بدنی سبک به این وضعیت کمک می کند!
  • پایانه های عصبی جنین به سرعت در حال رشدند و هر روز بیشتر شکل آدمیزاد می شود!

در هفتۀ ۲۲، جنین به سرعت در حال رشد است و همینقدر بگویم که جای شما را تنگ می کند! به همین خاطر، علائمی مثل تنگی نفس و کمردرد به سراغتان می آید. هر چه جنین بزرگ تر می شود، شکم مادر هم رشد می کند و ترک های پوستی ظاهر می شوند. تازه، احساس می کنید هر لحظه ممکن است نافتان بیرون بزند!

جنین در هفته ۲۲ بارداری

حالا چشم و لب جنین شکل گرفته و بیشتر شبیه نوزاد می شود. جنین ۱۲ تا ۱۴ ساعت در روز می خوابد (راهنمایی: وقت هایی که لگد نمی زند، خواب است!)

اندازۀ جنین در هفته ۲۲ بارداری

جنین در هفتۀ ۲۲ هم اندازۀ نارگیل است. قد جنین از سر تا پاشنۀ پا ۲۷ سانتی متر است و ۴۰۰ گرم وزن دارد.

جنین در هفته ۲۲ بارداری چه شکلی است؟

حالا جنین ابرو، مژه، لب و ناخن دارد. روی حرکات هماهنگ کار می کند و دستش را روی صورتش می کشد یا بند ناف را می گیرد تا حس لامسه را تجربه کند. همچنین به نور و صدای بیرون از شکم مادر واکنش نشان می دهد، پس با چراغ قوه با او بازی کنید یا برای بچه موسیقی پخش کنید!

هفته بیست و دوم بارداری و شکل جنین

بیست و دو هفته یعنی چند ماه؟

۲۲ هفته چقدر است؟ خب، سخت شد. ۲۲ هفته دقیقاً معادل چند ماه است؟ در این زمان، تقریبا ۵-۶ ماه از بارداری گذشته اما پزشک برای محاسبۀ زمان بارداری به هفته توجه دارد، نه ماه.

سونوگرافی در هفته ۲۲ بارداری

سونوگرافی اواسط بارداری بین هفتۀ ۱۸ تا ۲۲ انجام می شود. شما می توانید در این سونوگرافی اندام های اصلی جنین را ببینید. احتمالاً تا الآن بقیۀ آزمایش های ژنتیکی انجام شده است. پس خیالتان راحت!

علائم بارداری در هفته بیست و دوم

علائمی که در هفتۀ ۲۲ تجربه می کنید بیشتر به خاطر بزرگ شدن جنین است چون بخش زیادی از بدن را مال خودش کرده. از جمله:

ترک های پوستی

در اثر بزرگ شدن شکم، پوست باز می شود و بافت زیر پوست پاره می شود. بدیش اینجاست که ترک پوستی کامل از بین نمی رود اما بعد از زایمان کمرنگ می شود و کمتر به چشم می آید.

بیرون زدن ناف

یکی دیگر از مشکلات بزرگ شدن شکم، بیرون زدن ناف است. می دانم، حس عجیبی است ولی قول می دهم ناف دوباره سر جای خودش برمی گردد!

افزایش میل جنسی

در هفتۀ ۲۲، میلی جنسی در بعضی از مادران باردار بیشتر می شود چون هورمون ها به هم می ریزد (امیدواریم از این موقعیت لذت ببرید!)

افزایش ترشحات واژن

وضعیت طوری است انگار واژن نشتی دارد. پس اصلاً جالب نیست ولی نگران نباشید. افزایش ترشحات به خاطر افزایش گردش خون است. شاید این مسئله باعث شود برخلاف سایر مادران باردار حال و حوصلۀ سکس نداشته باشید اما پیشنهاد می کنیم سعیتان را بکنید چون بعید است که همسرتان بابت لوبریکاسیون اضافه شکایت کند.

ورم دست و پا

در دوران بارداری، مایعات بدن بیشتر می شود پس طبیعی است که کمی آب زیر پوستتان برود. این وضعیت تقریباً بلافاصله بعد از زایمان برطرف می شود. اما ورم ناگهانی یا شدید طبیعی نیست و می تواند نشانۀ پره اکلامپسی باشد، پس فوراً به متخصص زنان و زایمان اطلاع دهید.

کمردرد

کمرتان درد می گیرد چون جنین به بدن فشار وارد می کند و وزنتان بالا رفته است. برای تسکین کمردرد از کمپرس آب گرم، ماساژ بارداری و بالش مخصوص بارداری استفاده کنید.

مشکل مو

موی بعضی از مادران باردار پرپشت و درخشان می شود. موی دستۀ دیگر، نازک و بی جان می شود. در هر صورت، همه چیز زیر سر هورمون هاست و بعد از بارداری، شرایط مثل قبل می شود. (البته ریزش مو یکی از عوارض بعد از زایمان است. پس طی یک بازۀ زمانی بعد از زایمان با تغییر شرایط مو رو به رو خواهید شد.)

تنگی نفس

جنین به ریه ها فشار وارد می کند و گاهی نفس مادر بند می آید. یادتان باشد موقع ورزش به خودتان فشار نیاورید و هر وقت احساس خستگی کردید، فوراً استراحت کنید.

در هفته ۲۲ بارداری، چه تغییراتی رخ می دهد؟

جنین در هفتۀ ۲۲ آنقدر بزرگ شده که روی بدن مادر تأثیر می گذارد. برکستون هیکس، ورم پا، احساس خستگی و بقیۀ علامت های بارداری در هفتۀ ۲۲ روی دوش مادر سنگینی می کنند. به خودتان سخت نگیرید و بابت رسیدگی به خود، عذاب وجدان نداشته باشید. رشد و پرورش جنین داخل شکم کم چیزی نیست!

شکل و اندازۀ شکم در هفته ۲۲ بارداری

اندازۀ شکم در هفتۀ ۲۲ از استخوان لگن تا بالای رحم ۲۰ الی ۲۴ سانتی متر است. به این فاصله، ارتفاع رحم می گویند. اما اگر دوقلو باردار هستید، به ارتفاع رحم توجه نکنید چون اندازه ها با هم فرق دارد و یک عدد «رایج و عادی» وجود ندارد.

هفته بیست و دوم بارداری و شکل اندام مادر

در هفتۀ ۲۲، افزایش وزن یکی از مواردی است که باید به آن توجه کنید. متخصص زنان و زایمان توصیه می کند آهسته و پیوسته جلو بروید و هر هفته تقریباً نیم کیلو وزنتان را بالا ببرید. پیشنهاد می شود مقدار کالری مصرفی در روز را ۳۰۰ تا بیشتر کنید. البته درگیر شمارش کالری و این چیزها نشوید.

اضافه کردن سیصد کالری به این معنی نیست که حتماً باید سه وعدۀ اصلی به اضافۀ یک الی دو میان وعدۀ کوچک داشته باشید. در واقع، بهتر است در طول روز پنج یا شش وعدۀ کوچک غذایی را دنبال کنید. بدین ترتیب، راحت تر می توانید رژیم غذایی متعادل را دنبال کنید (چون از حق نگذریم، ما در انتخاب وعدۀ اصلی بیشتر سراغ غذاهای سالم می رویم، در حالیکه برای میان وعده، هله و هوله را انتخاب می کنیم). داشتن وعده های کوچک باعث می شود کمتر دچار افت قند و انرژی یا سوزش معده و دل درد شوید.

وقتی روی شکم دست می کشم، بچه متوجه می شود؟

بله! مغز و پایانه های عصبی به سرعت در حال رشد است و به احتمال زیاد لمس را حس می کند. یعنی وقتی دستتان را روی شکم می گذارید، آن را حس می کند. حتی ممکن است در جواب لگد بزند- چقدر باحال!

«در این زمان، شکم مادر جلو آمده و بچۀ بزرگ تر بیشتر حامله بودن مادر را درک می کند. بعضی از مادرها از طرف جنین به بچۀ بزرگ تر هدیه می دهند تا به این تغییر عادت کند. در هفتۀ ۲۲، سطح انرژی بالا می رود، پس بهتر است برنامه ریزی را شروع کنید و به کارهای عقب افتاده برسید.»

کریستین گریوز، متخصص زنان و زایمان در بیمارستان وینی پالمر در اورلاندو، فلوریدا

چند نکته برای هفته ۲۲ بارداری

آخجون! احساس خستگی کمتر شده! به کمک روش های زیر، از این انرژی به درستی استفاده کنید.

نه گفتن را تمرین کنید

شکم خانم باردار آدم ها را جذب می کند اما ممکن است ادب را فراموش کنند و راجع به بدنتان نظر دهند یا بدون اجازه به شکمتان دست بزنند. هر بار کسی سعی می کند به شکمتان دست بزند یا نظر بی جا دهد، عقب بایستید و محکم نه بگویید.

از حال خوبتان استفاده کنید

در سه ماه دوم، میزان انرژی بیشتر می شود، پس از این فرصت استفاده کنید! برای سفر برنامه ریزی کنید یا به کارهای خانه برسید. اگر دلتان می خواهد به سفر بروید، الآن بهترین فرصت است. در سه ماه سوم، دوباره احساس خستگی از راه می رسد، پس از انرژی فعلی به نفع خودتان استفاده کنید.

هنگام تجربۀ برکستون هیکس، نفس کشیدن را تمرین کنید

تمرین تنفس حین انقباضات برکستون هیکس به تسکین درد کمک می کند و برای درد زایمان هم آماده می شوید. تمرین تنفس روش های مختلفی دارد (مثل یوگا یا روش نفس کشیدن مخصوص زایمان). هر روشی که برای شما جواب می دهد، همان را انجام دهید.

ویتامین و تغذیۀ سالم

تغذیۀ مناسب و خوردن ویتامین های بارداری باعث می شود جنین قوی تر و سالم تر شود اما به تقویت بدن مادر هم کمک می کند. به ویژه کلسیم و منیزیم برای سلامت استخوان و دندان های جنین ضروری است، پس روی لبنیات، غذاهای غنی شده، آووکادو، سالمون و سبزیجات تمرکز کنید (راهنمایی: اگر دلتان شیرینی می خواهد، شکلات تلخ سرشار از منیزیم است. بهتر است شکلات تلخ را همراه با شیر بخورید که کلسیم دارد).

عکاسی

هفتۀ ۲۲ زمان مناسبی است تا برای عکاسی بارداری برنامه ریزی کنید. بهتر است تاریخ عکاسی را برای سه ماه سوم تنظیم کنید تا شکم بزرگ و زیبایتان را ثبت کنید اما زمان عکاسی را به دقیقۀ نود موکول نکنید چون ممکن است قبل از موعد مقرر، دردتان بگیرد.

«تقریباً از اواسط بارداری، وضعیتم مثل قبل شد. دیگه از خستگی ولو نمی شدم، می تونستم ورزش کنم و دوباره اشتها پیدا کردم. انگار دوباره یه بخشی از وجودم به خودم برگشت.»

کیتی س. مادر یک فرزند

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱۰ رای
منبع
tommysthebumppregnancybirthbaby

مجله سلامت دکتر بهشتیان

مطالب مجله دکتر بهشتیان ابتدا توسط کارشناس دپارتمان (روانشناسی، کودک، ازدواج، حقوقی، آموزش، تناسب اندام، تغذیه، مشاوره تحصیلی و آرامش) نوشته یا ترجمه شده، سپس توسط ویراستار مجله ویرایش و در نهایت توسط دکتر متخصص حوزه مربوطه از نظر علمی مورد ارزیابی و ویرایش علمی قرار می گیرد و در نهایت در سایت منتشر می شود.
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا