کودک و نوجوان

۶ روش برای آموزش تفکر انتقادی به کودکان

کودکان دائما توسط پیام ها، حقایق و تصاویر رسانه ها بمباران می شوند. کودکان باید یاد بگیرند که چگونه آنچیزی را که می شنوند و می بینند تجزیه و تحلیل کنند تا افکار و باورهای خود را ایجاد کنند، چه در مدرسه باشند، چه آنلاین یا با دوستان خود صحبت کنند. در ادامه این مطلب از دپارتمان کودک و نوجوان مجله سلامت دکتر بهشتیان با ۶ روش برای آموزش تفکر انتقادی به کودکان آشنا خواهیم شد.

تفکر انتقادی سنگ بنای آموزش است و یک مهارت حیاتی در زندگی است. کودکانی که فاقد ظرفیت تفکر انتقادی هستند، به ویژه با افزایش سن، مشکلات تحصیلی خواهند داشت.

در واقع، این مهم نیست که فرزند شما چه مسیر شغلی را انتخاب می کند، باید بتواند انتقادی فکر کند، مسائل را حل کند و قضاوت کند. شما به عنوان والدین، باید تضمین کنید که فرزندانتان قبل از ترک خانه قادر به تفکر مستقل باشند و همچنین نگرش انتقادی سالمی داشته باشند.

این امر به موفقیت تحصیلی و حرفه ای و همچنین روابط آینده آنها کمک می کند. در این مطلب همه مواردی که باید درباره تفکر انتقادی بدانید، از جمله اینکه چگونه به فرزندان خود تفکر انتقادی را بیاموزید وجود دارد.

تفکر انتقادی چیست؟

توانایی‌های تفکر انتقادی ظرفیت تصور، تحلیل و ارزیابی دانش به منظور ارزیابی صحت و اعتبار آن است، مانند اینکه چه چیزی درست است و چه چیزی نیست. این توانایی ها به افراد در شکل گیری افکار و ایده ها و همچنین تعیین اینکه چه کسی دوست خوبی است و چه کسی دوست خوب نیست، کمک می کند.

به گفته امی مورین، LCSW، روان درمانگر و نویسنده کتاب های پرفروش «۱۳ کاری که افراد قوی ذهن انجام نمی دهند» و «۱۳ کاری که والدین قوی ذهن انجام نمی دهند» می گوید« تفکر انتقادی ممکن است مستلزم ارزیابی یک وضعیت دشوار و ارائه پاسخ های واضح باشد».

در واقع، تفکر انتقادی جزء ضروری حل مسئله، تصمیم گیری و برنامه ریزی هدف است. همچنین پایه و اساس آموزش است، به ویژه هنگامی که با درک مطلب همراه باشد. این دو توانایی، وقتی با هم ترکیب شوند، به کودکان در درک دانش کمک می کند.

چرا مهارت های تفکر انتقادی اهمیت دارد؟

برنامه ارزیابی دانشجویان بین المللی (PISA) که دانش آموزان ۱۵ ساله را در ۴۴ کشور مختلف آزمایش کرد نشان داد که بیش از یک نفر از هر شش دانش آموز آمریکایی قادر به حل تکالیف تفکر انتقادی نیستند.علاوه بر این، مطالعات نشان می‌دهد که جوانان با توانایی‌های تفکر انتقادی ضعیف بیشتر احتمال دارد مشکلات رفتاری را تجربه کنند.

به گفته آماندا پیکریل، « اگر کودکان متفکر انتقادی نباشند، با دقت فکر نمی کنند.» پیکریل عضو هیئت روانشناسی اوهایو است و در مدرسه نابینایان ایالتی اوهایو در کلمبوس، اوهایو کار می کند.

او معتقد است که ناتوانی در تفکر واضح و انتقادی می‌تواند منجر به تفسیر نادرست اطلاعات شود و باعث بروز مشکلاتی در محل کار، روابط و مدرسه شود.

کودکان ممکن است با استفاده از تفکر انتقادی، آگاهی بیشتری نسبت به جهان و اینکه چگونه خود را در آن می بینند، پیدا کنند. کودکانی که مهارت های تفکر انتقادی دارند، تمایل به درک و پذیرا بودن نیز دارند.

“توانایی های تفکر انتقادی ممکن است به درک فرد از خود، دیگران و دنیای اطراف مشکلات روزمره، خلاقیت و بهره وری کمک کنند.” امی مورین، LCSW

به گفته دکتر پیکریل، توانایی های تفکر انتقادی ممکن است به طرق مختلف به کودک شما کمک کند. مهارت‌های تفکر انتقادی، کودک شما را برای غلبه بر مشکلات و چالش‌های زندگی، از انجام دادم تکالیف سخت مدرسه و فهمیدن نظرات او در مورد بسیاری از موضوعات گرفته تا ایجاد روابط و مقاومت کردن در برابر فشار همسالان، آماده می‌کند.

به گفته دکتر پیکریل، “«توانایی‌های تفکر انتقادی در حل یک مسئله ریاضی، در مقایسه و تقابل (چیزها) و هنگام ایجاد استدلال (مفید هستند)». ” من به عنوان یک روانشناس، معتقدم که توانایی های تفکر انتقادی برای خود اندیشی مفید است. به کارگیری تفکر انتقادی زمانی بسیار سودمند است که کسی در حفظ یک رابطه رضایت بخش یا دستیابی به اهداف شخصی با مشکل مواجه است.”

علاوه بر این، تفکر انتقادی باعث افزایش اتکا به خود، افزایش خلاقیت و تحریک کنجکاوی می شود. هنگامی که کودکان برای به کارگیری تکنیک های تفکر انتقادی آموزش می بینند، سوالات زیادی می پرسند و به ندرت اطلاعات را به صورت واقعی می پذیرند. در عوض، آنها به دنبال درک “چرا” پشت وقایع هستند.

تفکر-انتقادی2

به گفته مورین، “داشتن توانایی های تفکر انتقادی قوی ممکن است منجر به روابط شادتر، استرس کمتر و کیفیت زندگی بیشتر شود. کسی که بتواند مشکلات زندگی روزمره را پشت سر بگذارد، احتمالاً به توانایی خود برای رویارویی با هر مشکلی که هر روز پیش می آید، اعتماد بیشتری خواهد داشت.”

مورین می‌گوید: «مهارت‌های خوب تفکر انتقادی نیز می‌تواند منجر به روابط بهتر، کاهش پریشانی و بهبود رضایت از زندگی شود. “کسی که می تواند مشکلات روزمره را حل کند، احتمالاً نسبت به توانایی خود در مقابله با چالش هایی که زندگی سر راهش قرار می دهد، اعتماد بیشتری دارد.”

چگونه به کودکان خود تفکر انتقادی را یاد بدهیم؟

آموزش تفکر انتقادی به کودکان یکی از جنبه های اساسی تربیت است. در واقع، وقتی به کودکان آموزش می دهیم که نقادانه فکر کنند، خودکفایی و مستقل بودن را نیز به آنها نشان می دهدیم . آنها یاد می گیرند که افکار خود را خلق کنند و بدون تأثیر خارجی زیاد نتیجه گیری کنند. در اینجا چند ایده برای آموزش تفکر انتقادی به فرزندانتان آورده شده است.

۱. الگوی خوبی باشید.

گاهی اوقات بهترین راه برای آموزش یک مهارت ارزشمند زندگی به فرزندانتان این است که خودتان آن را الگو برداری کنید. از این گذشته، کودکان رفتارهایی را که در والدین خود مشاهده می کنند تقلید می کنند. اطمینان حاصل کنید که با بررسی ادعاهایی که به نظر نادرست هستند و ادعاهایی که غیراخلاقی یا ناعادلانه به نظر می رسند، تفکر انتقادی را در زندگی خود الگوسازی می کنید.

به گفته دکتر پیکریل، والدین ممکن است بلافاصله با بیان کلامی فرآیندهای فکری خود، الگوبرداری از تفکر انتقادی را شروع کنند، زیرا آنها خود متفکران انتقادی هستند. برای بچه‌ها مفید است که بفهمند که والدین چگونه به صورت انتقادی در مورد مسائل فکر می کنند. بچه‌ها ممکن است فرآیندهای ذهنی والدین خود را هنگام الگوبرداری از تفکر انتقادی مشاهده کنند و این به کودک کمک می‌کند تا آنچه را که دیده است تقلید کند.

۲. با آن ها بازی کنید

به گفته دکتر پیکریل، کودکان به طور مداوم از طریق آزمون و خطا یاد می گیرند و بازی یک فعالیت آزمون و خطای فوق العاده است. در واقع او ادعا می کند، بازی مکرر با کودک شما در سنین پایین، زمینه را برای تفکر انتقادی فراهم می کند و با بزرگتر شدن، ظرفیت آنها برای تفکر انتقادی عمیق تر می شود.

به گفته دکتر پیکریل، «در سال‌های اولیه، تفکر کودک شما احتمالاً ملموس‌تر خواهد بود و با افزایش سن، احتمالاً انتزاعی‌تر می‌شود» بازی با همسالان می‌تواند به رشد توانایی‌های تفکر انتقادی کمک کند، اما والدین باید برای کمک به حل اختلافات یا زمانی که شوخی‌های دوستانه بدتر می‌شود، آماده باشند.

وقتی فرزندانتان بزرگتر می شوند، ممکن است با هم بازی های رومیزی انجام دهید یا صرفاً وقت خود را صرف گفتگو درباره موضوعی کنید که به آنها علاقه دارد. نکته مهم این است که شما زمان با کیفیتی را با هم سپری می کنید که به شما امکان می دهد تا در مورد موضوعات عمیق تر و انتقادی تر بحث کنید.

۳. به آن ها یاد بدهید تا مشکلات را حل کنند

مورین معتقد است که آموزش حل مسائل به کودکان یکی از روش های تشویق آنها به تفکر انتقادی است. به عنوان مثال، او پیشنهاد می کند که از بچه ها بخواهید حداقل پنج راه حل متمایز برای یک مشکل خاص ارائه دهند.

او پیشنهاد می‌کند: «شما می‌توانید آن‌ها را برای انتقال یک شی از یک طرف اتاق به سمت دیگر بدون استفاده از دست‌هایشان به چالش بکشید». “در ابتدا، ممکن است باور کنند که غیرممکن است. با این حال، با کمک شما، بچه ها ممکن است متوجه شوند که چندین انتخاب وجود دارد (مانند استفاده از پاهای خود یا پوشیدن دستکش). به آنها کمک کنید طیف وسیعی از راه حل ها را برای همان مشکل پیدا کنند و سپس یکی را انتخاب کنند تا ببینند کار می کند یا خیر”

به گفته مورین، ممکن است به تدریج به فرزندان خود بیاموزید که چندین دیدگاه و رویکرد برای یک موضوع وجود دارد.

۴. آن ها را تشویق کنید تا سوال بپرسند

هر چقدر هم که گاهی اوقات پاسخ دادن به هجوم بی پایان سوالات خسته کننده باشد، تشویق کردن فرزندانان به پرسیدن سوال بسیار مهم است سوال پرسیدن پایه و اساس تفکر انتقادی است و زمانی که برای پاسخ دادن به سوالات فرزندتان صرف می کنید یا با هم کار می کنید تا پاسخ ها را کشف کنید در نهایت نتیجه خواهد داد.

فرزند شما نه تنها یاد می گیرد که چگونه خودش صحبت کند، بلکه در تشخیص اطلاعات یا ادعاهای نادرست یا گمراه کننده دیگران نیز مهارت بیشتری پیدا می کند. شما همچنین می‌توانید این نوع رفتار پرسش‌گر را با اجازه دادن به فرزندتان برای مشاهده موارد پرسش‌گر الگوسازی کنید.

۵. انتخاب کردن را تمرین کنید

فرزند شما، مانند هر چیز دیگری در زندگی، اغلب از طریق آزمون و خطا یاد می گیرد. تصمیم گیری نیز بخشی از یادگیری یک متفکر انتقادی است. گفتن به فرزندتان در مورد نحوه گذراندن وقت خود یکی از رویکردهایی است که او را شروع به فکر کردن و تصمیم گیری می کند.

به آنها اجازه دهید در صورت تمایل، بازی یا دعوت به مهمانی را رد کنند. همچنین ممکن است به آنها پول بدهید و بگذارید تصمیم بگیرند که با آن پول چه کنند. قبل از تصمیم گیری در مورد هر یک از این موارد، کودک شما باید به طور انتقادی در مورد گزینه های خود و پیامدهای بالقوه فکر کند.

وقتی بزرگتر می شوند، در مورد نحوه برخورد با مسائلی مانند قلدری و فشار همسالان با آنها صحبت کنید و آنها را در مورد نحوه انتخاب سالم در مورد استفاده از رسانه های اجتماعی راهنمایی کنید. همه این موقعیت ها نیاز به تفکر انتقادی از طرف کودک شما دارد.

۶. ذهنیت باز داشتن را تشویق کنید

اگرچه آموزش ذهن باز ممکن است موضوعی دشوار برای آموزش باشد، اما بسیار مهم است. ظرفیت بی طرف بودن و ارزیابی ایده ها بدون تعصب بخشی از یک متفکر انتقادی است.

به فرزندان خود بیاموزید که برای اینکه با دید باز به مسائل نگاه کنند، باید پیش فرض ها و قضاوت های خود را کنار بگذارند. تنوع، فراگیری و انصاف از موضوعاتی است که باید در مورد تشویق کردن ذهنیت باز بحث کرد.

جمع بندی

یکی از حیاتی ترین مهارت های زندگی که می توانید به فرزندان خود بیاموزید تفکر انتقادی است. در واقع، دانش‌آموزان برای شکوفایی و بقا در محیط غنی از اطلاعات امروزی به این استعدادها نیاز دارند. این توانایی‌ها به افراد کمک می‌کند تا تصمیم های بهتری داشته باشند، روابط سالم‌تری ایجاد کنند و تعیین کنند که برای چه چیزی ارزش و باور دارند.

علاوه بر این، با آموزش به فرزندان خود برای بررسی انتقادی جهان پیرامون، مزیت رقابتی را برای آنها فراهم می‌کنید که برای سال‌های آینده از نظر تحصیلی، حرفه‌ای و اجتماعی سودمند خواهد بود. در پایان، بچه ها نه تنها می توانند برای خودشان فکر کنند، بلکه به افراد توانمندتری نیز تبدیل خواهند شد.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۵۸ رای
منابع
brighthorizonsengineeringforkidsverywellfamilytwinkl
guest
1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
احسان مرسلی
احسان مرسلی
21 روز قبل

من برای ساختن پادکستم از این مقاله استفاده کردم بسیار بسیار ممنونم

دکمه بازگشت به بالا