انواع قرص های خواب آور: از قوی ترین تا کم عوارض ترین
حدود ۵۰ درصد از بزرگسالان هر از چند گاهی با مشکل خواب مواجه میشوند. و حدودا برای ۳۰ درصد این افراد بی خوابی به یک مشکل مزمن تبدیل شده است. در ادامه این مطلب از دپارتمان مشاوره روانشناسی مجله دکتر بهشتیان با انواع داروهای خواب آور بیشتر آشنا خواهید شد.
براساس مطالعات انجام شده، نوجوانان بیشتر دچار بی خوابی هستند. نتایج یک پژوهش در سال ۲۰۱۵ نشان می دهد از هر ۱۰ دانش آموز راهنمایی، ۶ نفر و از هر ۱۰ دانش آموز دبیرستانی، ۷ نفر کمتر از میزان توصیه شده میخوابند.
روانپزشک در برخی موارد، داروهایی را برای درمان بیخوابی تجویز میکنند. تمام داروهای بیخوابی باید کمی قبل از (بین نیم تا ۲ ساعت) خواب مصرف شوند. پس از مصرف داروی بیخوابی، از رانندگی کردن یا انجام فعالیتهای نیازمند تمرکز، خودداری کنید چون این داروها باعث خواب آلودگی شده و میتواند خطر تصادف را افزایش دهد. مصرف داروها باید با عادات مناسب خوابیدن و رعایت بهداشت خواب همراه شوند.
در این مطلب برخی از داروهای مناسب برای درمان بیخوابی را به شما معرفی می کنیم فقط فراموش نکنید که داروی خواب را تحت نظر روانپزشک مصرف کنید و از مصرف خودسرانه آنها پرهیز کنید.
داروهای ضد افسردگی
برخی از داروهای ضد افسردگی مانند ترازودون (Desyrel) در درمان بیخوابی و اضطراب بسیار موثر هستند.
بنزودیازپینها
بنزودیازپین ها جزو پر مصرف ترین داروهای خواب آور هستند. و به احتمال زیاد شما هم اسم آنها را شنیده اید. داروهایی مثل آلپرازولام، دیازپام، کلرودیازپوکساید، کلونازپام و لورازپام جزو معروف ترین بنزودیازپین ها هستند. در اصل بنزودیازپین ها جزو داروهای ضد اضطراب هستند که اثرخواب آور هم دارند. این داورها در برای درمان افرادی که مشکل راه رفتن در خواب یا وحشت شبانه دارند هم می تواند مفید باشد.
مهم ترین عیب این دسته از داروها، اعتیاد و وابستگی به آنها در صورت مصرف دراز مدت است. وابستگی یعنی وقتی مصرفشان را متوقف میکنید، دچار علایم ترک جسمانی میشوید. مصرف بنزودیازپینها در کنار مواد افیونی (مثل تریاک و هروئین) هم خطرناک است چون سیستم تنفس را دچار اختلال می کند و خطر اوردوز را افزایش میدهد.
دوکسپین
مصرف این قرص خواب آور برای کسانی که مشکل در خواب ماندن دارند (افرادی که به خواب می روند اما به سادگی از خواب بیدار شده و به سختی مجددا به خواب می روند)، توصیه شده است. دوکسپین با مسدود کردن گیرندههای هیستامینی به تداوم خواب کمک میکند. این دارو را مصرف نکنید مگر آنکه بخواهید ۷ یا ۸ ساعت کامل بخوابید.
سوورکسانت
این دارو با مسدود کردن هورمونی که باعث بیداری و بیخوابی میشود، عمل میکند. مصرف این دارو از جانب FDA برای درمان افراد مبتلا به بیخوابی به خاطر ناتوانی در به خواب رفتن یا در خواب ماندن مناسب است. این دارو باعث احساس خواب آلودگی در روز بعد هم میشود.
زولپلون
زولپلون در بین تمام قرصهای خواب جدیدتر است و برای مدت زمان کمتری در بدن فعال میماند (نیمه عمر کمتری دارد). یعنی اول میتوانید خودتان برای خوابیدن تلاش کنید. سپس، اگر همچنان تا ساعت ۲ بامداد خوابتان نبرد، میتوانید این دارو را مصرف کنید؛ بدون اینکه بابت احساس خواب آلودگی در هنگام صبح نگران شوید. اما اگر تمایل به بیدار شدن در طول شب را دارید، پس این دارو بهترین گزینه نیست.
زولپیدم
داروی زولپیدم که با نام تجاری امبین (Ambien) نیز شناخته میشود در دسته داروهای تاثیر گذار بر سیستم اعصاب مرکزی و در واقع در بین داروهای آرام بخش و ضد اضطراب و خواب آور قرار میگیرند. این دارو در سال ۱۹۹۲ برای اولین بار توسط سازمان FDA به تایید رسیده و وارد بازارهای دارویی شده است. بعضی از بیماران ممکن است دچار بیخوابی باشند که این اختلال منجر به کاهش ساعات خواب آنها شده باشد. استفاده از داروی زولپیدم برای درمان خواب افرادی که دچار بیخوابی هستند مناسب بوده و ساعات خواب آنها را به حالت طبیعی نزدیکتر میکند.
این دارو به طور عمده در افرادی استفاده میشود که مشکل اصلی آنها در شروع خواب و در واقع در به خواب رفتن است (افرادی که به سختی به خواب می روند).
داروهای خواب آور بدون نسخه
آنتی هیستامین ها جزو قرص های خواب آور بدون نسخه هستند. آنها به اندازه کافی ایمن هستند که بدون نسخه به فروش میرسند. اما اگر در کنار این داروها، داروهای دیگری مصرف میکنید که حاوی آنتی هیستامین نیز هستند (مانند داروهای سرماخوردگی یا آلرژی) مراقب مصرف بیش از اندازه آنها باشید.
اگر این داروها به بهبود خواب شما کمک نکردند، شاید پزشک داروی دیگری که معمولا برای خواب تجویز نمی شود را پیشنهاد کند. این داروها برای درمان بیماری هایی استفاده میشوند که در ابتدا برای آنها ساخته نشده بودند. داروهای ضد افسردگی قدیمی گاهی اوقات برای درمان بیخوابی تجویز میشوند زیرا مواد شیمیایی مغز را تغییر میدهند که میتواند به تنظیم خواب کمک کند. این داروهای قدیمی دارای اثر آرام بخش یا خواب آور هستند. برخی از این داروها عبارت هستند از:
- آمیتریپتیلین
- میرتازاپین
- نورتریپتیلین
- ترازودون
ملاتونین
ملاتونین یک نوروترانسمیتر یا پیام رسان شیمیایی است که مغز به طور طبیعی هنگام تاریک شدن هوا در شب آن را میسازد. این هورمون، پیام خوابیدن را به بقیه بدن ارسال میکند و به تنظیم چرخه خواب شما کمک میکند. ملاتونین به صورت مصنوعی در آزمایشگاه ساخته میشود و میتوان آن را به عنوان مکمل غذایی بدون نسخه به صورت قرص بلعیدنی یا زیر زبانی مصرف کرد.
به خاطر داشته باشید که داروهای خواب آور برای استفاده طولانی مدت مناسب نیستند. اگر بعد از ۲ هفته همچنان مشکل خواب دارید با پزشک خودتان صحبت کنید.
شما چه تجربه ای از مصرف قرص های خواب آور داشته اید؟ کدام قرص براتون موثرتر بوده و چه عوارض جانبی براتون داشته؟ نظرخودتون را در بخش کامنت ها با سایر خواننداگان در میان بزارید.
سلام..چند شبه مشکل کم خوابی دارم ..۲عددقرص پوکساکیم ۱۰ خوردم ولی اثری نذاشته
ممنون میشم جواب بدین
سلام من قرص های زیادی رو مصرف کردم واسه بی خوابی که الآن فقط اسم ترانکوپین رو یادمه چون ۱ سالی هست که مصرفش میکنم ولی واقعا افتضاحه،من به سختی خوابم میبره و ترانکوپین ۲ ساعت بعد از خوردن اثر میکنه و تا ۱۲ ساعت اثرش از بین نمیره،میخواستم بپرسم قرص خوابی هست که زود اثر کنه و زود هم اثرش از بین بره مثلا ۶ ساعت و یا کمتر؟
ترانکوپیت چاق کننده هس.. کنارش آلپرازم یک بخور سرحال بیدارت میکنه.میتونی دوز ترانکوپیت رو بیاری پایین
کلوزاپکس ۱۰۰ بگیر البته فقط با نسخه میدن،یک هشتم قرصشو بخور ببین چه بلایی سرت میاره،تاکید میکنم نصف یا کاملشو نخوری که راهی بیمارستان میشی
واای منم قبلا مصرف کردم.یه چیز وحشتناکیه.یبار یدونه کامل خوردم یه بلایی سرم اومد که دیگه غلط بکنم بخورم
سلام ببخشد چرا ؟
سلام منم قرص کلونازپام ۲ چند ساله استفاده میکنم برا من تا ی مدت خوب بود اما به نظرم همین زولپیدم رو امتحان کنیم البته اگه داروخانه بده بدون نسخه
بهترین درمان بی خوابی رو معرفی میکنم خدمتتون ، یک ساعت قبل ازخواب به صفحات کتاب نگاه کنید و ورق بزنید ، ترجیحا بخوانید، اگه بهش عادت کنید بهترین داروی بی خوابیه ، امتحانش نه تنهاضررنداره سود فراوانی هم داره .به تجربه خدمتتون عرض کردم .خوب بخوابید.
قرص و دارو و این کوفت و زهرمارا چیه به مردم تجویز میکنید!!!
منم حرف این رفیقمون تأیید میکنم فقط با ۱۰ دقیقه مطالعه یه جوری خوابت میبره که از ۱۰۰ تا دارو بهتر عمل میکنه🤣
من خیلی امتحان کردم، آدم زود به خواب میره اما مشکل اونجاست که خواب سبک میشه ونصف شب همش بیدار میشی
سلام دوستان بنده به مدت ۶ سال الپرازلام یک مصرف میکردم خدا رو شکر چند سالی هستش ترک کردم اوایل به مدت ۶ ماه عذاب کشیدم ولی بعدش خیلی برام خوب شد دیگه یک خواب راحت بدون قرص دارم در کل خواستم بگم هیچ قرص خوابی که شما فکر کنید باهاش بیشتر میخوابید وجود نداره جز اعتیاد بع همان قرص
علت بی خوابی که رفع شود استفاده از قرص هم قطع می شود
موافقم
درسته اما برای افراد بی غم وغصه عالیه ، حرفتون کاملا درسته اما برا همه نه
دارو خاب آور قوی
سلام من قرس، خواب میخواستم
کلوزاپین ۱۰۰اما باید ۱چهارم بخوری چون نصف یا کاملش خطرناکه وامکان بیهوشی یا مرگ رو داره فقط ۱چهارم. بدون نسخه هم نمیدن
بنده چند سال است که هم امی ترپتلین مصرف میکنم وهم آلپرازولام ۱ولی باز خواهم نمی گیرد لطفاً راهنمای کنید.م
کلوزاپکس ۱۰۰،یک هشتمش بخور ببین چکار میکنه
زولپیدم برای شما بهترین وکم خطر ترینه
من دیازپام مصرف میکنم و بیشتر الپروزلام یک ولی متاسفانه خواب راحتی ندارم از ساعت ده شب که میخورم ساعت دوازده چشمام خواب میره و از ساعت سه بامداد دبگه بیدارم که خیلی زجر میکشم . خواهش میکنم تجویز بفرمایید چه نوع قرض خوابی استفاده کنم که تا هشه صبح راحت خواب باشم و از بیداری نصف شب نجات پیدا کنم
ای گل گفتی
آلپرازم خودش ب تنهایی خواب آور نیست بلکه برای اعصابه صبح زود سرحال بیدارت میکنه و مجدد خوابت نمی بره ی دیازپام و یک ترانکوپیت ۱۰۰ دوساعتی قبل از خواب بخور .. هشت تا ده ساعت ممکنه بخوابی
ببخشید این قرص ها روکدوم داروخانه ها بدون نسخه میشه تهیه کرد ؟
زولپیدم ۱۰ویا کلوناز پام ۲ بخورید به راحتی و کم خطر میخابید
زلپیدم میخوردم الان گذاشتمش کنار خیلی بدنم میلرزید بجاش پرگابالین رو دارم مصرف میکنم ازش دارم زیاد میخورم میخواستم ببینم اینو چجوری کم کنم ممنون
من از کولونازپام استفاده میکنم ۳۶ سالمه اگه نخورم نمیتونم بخوابم
من کوعتیاپین۱۰۰میخورم اماخابم نمیبره
تا یمدت جواب میده الان من گاهی شبا سه تا کلوناز دو میخورم بازم خوابم نمیبره
سلام آلپرازولام اصلا اسمش نباید برد خیلی وابستگی داره من ۵۸سالمه ۳۰ساله که اوایل دیازپام میخوردم حالا ده سالی میشه کلوناز پام ۱ آبیه مدتی یکعدد میخوردم صبح نمیتونستمم راحت بلند شم چند سالیه نصف کلونازپام ۱ میخورم اما اگر نخوردم فرداش بی قرارم حالا یواش یواش تنظیم کردم شبی نصفی ـ در کل قرص خواب و افسردگی اصلا خوب نیست ـخصوصا با مواد مخدر خطرناکه نفس ادم تو خواب بند میاد
شبا تا صبح حتی یوقتا تا ساعت ۲و۳ بعدازظهر فرداش بیدارم…همش کسل و عصبیم لطفا ی قرص معرفی کنید ک همون اول شب راحت بتونم بخوایم
کلونازپام۲ خوبه منم مثه شمام عزیز
من چکار کنم که کلونازم یهم جواب نیست حالا بازم ورق ۲۰تایی هاش قویی تره انگار ولی جوابگو من ک نیست حتی بارها شده تا اومده صبح بشه بیشتر از دوتا بسته خوردم که خب با نگرانی شدید خانوادم مواجح میشم چون یکی از خواهرهام پزشکی میخونه و خیلی راجب اوردوز دارویی میگه همش ولی برا من مرگ بهتره بیخوابی کشیدنه اونم بخاطر مصرف نکردن مواد مخدر و تصمیم به ترک حالا قسمت لج دربیارش اینجاست ک اطرافیات فکر میکنن تو ی مواد سنگینتر افتادی چون دوران ترک آدم خیلی لاغر میشه
سلام با مشورت پزشک ترانکوپین شروع کن
داداش راهش فقط کم کردن دز مواده منم ۲سال پیش شیره و الپرازولام رو بعد سالها مصرف گذاشتم کنار اون ۴ماه عذاب اولیه به کنار کلا ۳۰سالمه با گذشت ۲سال از ترک از لحاظ روحی روانی داغونم اللخصصوص اگه سر کار نرم اعصابم میزنه به گوارش اصلا یه وضعی میشه دکتر زیاد رفتم فقط پول خرج کردن و وقت تلف کردن هیچ افاقه ای نکرده بالای ۱۰میلیون توی ۵ماه هزینه کردم همش الکی اخر سر گاهی اوقات ماهی ۲الی ۳بار همون مواد رو مصرف میکنم یکم بهتر میشم اینا رو گفتم بدونی ترک قدم اوله میدونم چه زجری داره(۳بار ترک داشتم🙄) چه هر بلایی بگی سرم اومده ولی ترک کردی حالت خوب بود بعد ۲الی ۴ماه ترک تو رو جون هر کی که میپرستی سمت مواد نرو چون بعد ترک همه این عذابی که میکشی فراموش میشه.به امید اینکه ترک کنی و تا اخر پاک بمونی
اگر به بدنت میسازه ملاتونین بی عوارض ترینه
سلام من ۱۰ ساله که قرص خواب میخورم الپرازولام کلوناز پام امی تریپتلین سیتالوپرام ذولپیدم سرتونین وهر قرص خوابی که بگید خوردم اولش میخوابم ولی چند روز که میگذره بی تا ثیر میشه حالا برام مهم نیست که نخوابم ولی اگه نخورم آنقدر سردرد شدید میگیرم که از شدت سردرد حالت تهوع میگیرم که به مرگم راضی میشم دارو گیاهی هم استفاده کردم ولی بی فایده است من تا ۱۰ تا قرص کلوناز پام ۲ هم خوردم ولی بی تاثیر تورو خدا اگه کسی میتونه کمکم کنه چیکار کنم خسته شدم
تدریجی بیارش شبی نصف
داداشم بجز کلوناز از دارو یا مواد هایه مخدر محرک و غیره دیگه ایی هم استفاده میکنید
خواهر من فدات شم نخور من بعد ده سال زولپیدم ترک کردم باتمام سلول های بدنم پس دادم برو کلینیک مخصوص ترک قرص سرچ کنی میاد بزار کنار من کشیدم عوارض اش رو تو نکن
با سلام و خسته نباشید من خانمی هستم ۴۵ ساله که حدود ۵ ساله قرص خواب زولپیدوم ۱۰ مصرف میکنم اوایلش خیلی خوب بود بایک قرص سریع خوابم میبرد اما بعد از مدتی دیگه یک دونه قرص اثر نمیکرد تا اینکه اواخر رسید به ۴ عدد قرص زولپیدوم ۱۰ و الان خیلی پشیمون هستم که چرا استفاده میکردم چون اعتیاد شدید به قرص پیدا کردم الان به مدت یک هفته است که مصرف نمیکنم خیلی هم سخته برام چون خوابم نمیبره و اعصابم رو ریخته به هم اما دارم با سختیهاش مقابله میکنم .خواهش که از دوستان دارم حتی برای یک بار هم استفاده نکنید بیخوابی بکشی بهتر از خوردن قرص هست
خواهر من ترک ناگهانی زولپیدم تشنج یا ایست قلبی میاره باید تحت نظر دکتر کم کم بزاری کنار
تمام این داروهو اعتیاد آور هستن
اگر ضروری نیست ب اتون سعی کنید زیادی نندازید بالا
در ضمن یه نکته جالب من کلونازپام که میخورم عالی ورزش میکنم ، چون تمام استرس ها رو ازم دور میکنه و متمرکز میشم تو ورزش
یادم رفت بگم کارشناس تغذیه هم هستم تازه
با رژیم خوب غذایی نتیجه های خوبی گرفتم اما خب تو مملکت شخمیه ما نظم معنا نداره
سلام من چکار کنم چاق بشم عزیزان
جوانه گندم با ماست قاطی کن بعد نهار و شام بخور