دپارتمان مشاوره حقوقی

روش های درخواست طلاق از طرف زن

با توجه  به فرهنگ و روش زندگی افراد مختلف در جامعه، دلایل مختلفی وجود دارد که می تواند باعث شود زندگی زوجین به طلاق کشیده شود. در این میان مردها بدون دلیل اما با رعایت تشریفات خاصی می توانند درخواست طلاق بدهند. این در حالی است زنان باید برای ارائه دادخواست طلاق، دلیل قابل اثبات در پیشگاه قاضی دادگاه خانواده را داشته باشند. با توجه به دشوار و زمان بر بودن این موضوع، در این مطلب از دپارتمان مشاوره حقوقی مجله دکتر بهشتیان به بررسی روش های درخواست طلاق از طرف زن پرداخته شده است.

درخواست طلاق با استناد به شروط دوازده گانه طلاق

اولین و متداول ترین راه از روش های درخواست طلاق از طرف زن، عدم رعایت شرط هایی است که مرد در عقد نکاح آن ها را امضا کرده است. بر این اساس در شرایط زیر، زن می‌تواند با مراجعه به دادگاه و اخذ حكم طلاق بگیرد:

  1. شوهر نفقه و حقوق واجب زن را به مدت شش ماه پرداخت نکند.
  2. شوهر دچار سوء رفتار و سوء معاشرت باشد. به گونه ای که دوام زندگی را برای زن غیر ممکن سازد.
  3. ابتلای شوهر به امراض صعب العلاج سخت به طوری که ادامه زندگی مشترك برای زن مخاطره‌آمیز باشد.
  4. دیوانه بودن مرد در شرایطی كه به لحاظ شرعی امكان فسخ نباشد.
  5. بی توجهی به دستور دادگاه در خصوص عدم اشتغال مرد به فعالیتی كه مطابق با تشخیص دادگاه با مصالح خانوادگی و حیثیت زن مغایرت دارد.
  6. محکوم شدن شوهر به زندان به مدت بیشتر از پنج سال.
  7. اعتیاد شدید شوهر به حدی که برای زندگی خانوادگی به تشخیص دادگاه مضر باشد. مثل اعتیادی كه باعث بیكاری مرد ، فروختن اسباب خانه و نیز به خطر افتادن سلامت جسمی و روحی زن و فرزند شود.
  8. شوهر بدون دلیل موجه، زندگی خودش را ترک كند و یا این که‌ به مدت شش ماه متوالی بدون عذری که از نظر دادگاه موجه است، غیبت نماید .
  9. محكومیت قطعی شوهر به علت ارتكاب جرم و اجرای هر نوع مجازات از قبیل حد و تعزیر كه جرم آن با حیثیت خانوادگی و شئون زن مغایرت دارد.
  10. به علت عقیم بودن و یا سایر مشکلات جسمی شوهر، با گذشت ۵ سال از ازدواج، زن از همسرش صاحب فرزند نشود.
  11. مفقود الاثر شدن مرد که به این معنی است که شوهر تا مدت ۶ ماه بعد از مراجعه زن به دادگاه پیدا نشود.
  12. مرد بدون رضایت زن ازدواج مجدد داشته باشد و یا به تشخیص دادگاه با همسران خود عادلانه رفتار نکند.

علاوه بر موارد مذکور، زن می تواند شرط طلاق را هم ضمن عقد نکاح اضافه کند که در بخش بعدی شرح داده شده است.

 

درخواست طلاق با استفاده از وکالت طلاق

در صورتی می توان از وکالت طلاق به عنوان یکی از روش های درخواست طلاق از طرف زن استفاده نمود که این حق در سند رسمی در دفترخانه ذکر شده باشد. علاوه بر این باید شوهر وکالت طلاق را هم به همسر خود داده باشد. برای جدایی به این روش، زن باید نمونه دادخواست طلاق را با داشتن وکالت طلاق به دادگاه خانواده ارائه دهد و به جای شوهر هم وکیل بگیرد.

درخواست طلاق با اثبات عسر و حرج

بر اساس ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی، زن می تواند با اثبات عسر و حرج، درخواست طلاق دهد. عسر و حرج  یکی از روش های درخواست طلاق از طرف زن می باشد که به معنی به وجود آمدن شرایط سخت و رنج آوری است که تحمل آن دشوار است و ادامه زندگی را با مشکل مواجه می کند. موارد زیر در صورتی که به وسیله دادگاه خانواده صالح تایید شوند، مصداق عسر و حرج به شمار می روند و می توانند دلیلی محکمه پسند برای طلاق از جانب زن باشند:

  1. اجتناب از پرداخت نفقه به مدت شش ماه.
  2. ازدواج مجدد بدون کسب رضایت از همسر اول.
  3. رها کردن زندگی خانوادگی به مدت شش ماه متوالی بدون عذر موجه.
  4. ثابت شدن خیانت از سوی شوهر در دادگاه
  5. عدم برقراری رابطه جنسی به مدت غیرمعمول یا نوع متعارف.
  6. مشکلات زناشویی که منشا آن عیوب مرد است.
  7. ابتلا به بیماری های مقاربتی.
  8. برقراری رابطه جنسی به صورت غیر متعارف.
  9. دوری طولانی مدت زوجین از یکدیگر تحت شرایطی خاص.

موارد مربوط به عسر و حرج محدود به مصادیق بالا نیست. بلکه هر آنچه که جلوی ادامه پیدا کردن زندگی را برای زن بگیرد و وی بتواند آن را نزد قاضی به اثبات برساند، عسر و حرج به شمار می رود و دلیل مناسبی برای درخواست طلاق از سوی زن است که با موافقت دادگاه خانواده هم همراه خواهد بود.

 

درخواست طلاق به علت ترک زندگی یا غیبت طولانی مدت شوهر

در صورتی که مرد به مدت طولانی غیب داشته باشد، زن می تواند با استناد به ترک زندگی به عنوان یکی از روش های درخواست طلاق از طرف زن، دادخواست طلاق را در دادگاه ارائه دهد. این مورد تحت عنوان یکی از روش های دوازده گانه درخواست طلاق نیز در بخش های پیشین ذکر شد. لازم به ذکر است که مفقود الاثر بودن شوهر هم می تواند مصداق عسر و حرج باشد و هم جزو شروط دوازده گانه طلاق.

بر اساس ماده ۱۰۲۳ قانون مدنی برای طلاق به این روش باید سه دفعه متوالی در یکی از جراید محل و یکی ‌از روزنامه های کثیر الانتشار تهران اعلانی در خصوص غیبت مرد با فاصله هر کدام یک ماه منتشر شود و از افرادی که احتمال دارد از شوهر خبر داشته باشند، برای اطلاع رسانی به محکمه دعوت شود. در صورتی که یک سال از تاریخ اولین اعلان بگذرد و زنده بودن فرد غایب اثبات نشود، حکم مرگ فرضی او داده می شود. توجه داشته باشید که بر اساس ماده ۱۱۵۶ قانون مدنی، عده طلاق زنی که به علت غیبت شوهر طلاق غیابی گرفته است، از تاریخ طلاق عده وفات می باشد.

درخواست طلاق به علت پرداخت نشدن نفقه زن

بر اساس ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی نفقه شامل تمامی نیازهای متعارف زن متناسب با وضعیت وی می باشد که از جمله آن ها می توانیم به مسکن، غذا، اسباب و اثاثیه خانه، پوشاک و هزینه های درمان و حتی خدمتکار اشاره کنیم. البته دقت داشته باشید که خادم فقط در صورتی جزو نفقه زن محسوب می شود که او عادت به داشتن خدمتکار داشته باشد و یا به علت مریضی به آن احتیاج داشته باشد. طبق قانون مدنی اگر مرد نفقه زن را نپردازد، همسر با استناد به همین دلیل می تواند از شوهرش جدا شود.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶۲ رای
guest
1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
وحید فراست
وحید فراست
3 ماه قبل

زن با شرایطی می تواند درخواست طلاق دهد که در شرایط ۱۲ گانه ضمن عقد در سند نکاحیه موجود می باشد

دکمه بازگشت به بالا