خواص دارچین : ۱۰ خاصیت علمی اثبات شده برای لاغری و سلامت
خواص دارچین بسیار متعدد است. دارچین سرشار از آنتی اکسیدانها و سایر ترکیبات مفید دیگر است. برخی تحقیقات نشان میدهد که این گیاه به شما در کنترل قند خون، پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و کاهش التهاب کمک میکند.
دارچین ادویهای است که از هزاران سال پیش تاکنون به واسطه خواص داروییاش مورد توجه قرار گرفته است.
در سالهای اخیر علم نوین بسیاری از مزایای بالقوه دارچین برای سلامت بدن را اثبات کرده است.
در این مطلب از دپارتمان تغذیه کلینیک سلامتی با ۱۰ مورد از خواص دارچین برای سلامت بدن که مورد تایید تحقیقات علمی قرار گرفتهاند؛ آشنا خواهید شد.
۱. حاوی ترکیبات موثر دارویی
دارچین در واقع نوعی ادویه است که از پوست درخت سینامومیوم به دست میآید. قدمت استفاده از این ترکیب به دوران مصر باستان باز میگردد. در آن دوران دارچین مادهای کمیاب و نادر بود و از آن به عنوان پیشکشی برای پادشاهان استفاده میشد.
امروز دارچین ترکیبی است که در دسترس همه افراد قرار گرفته و در اغلب فروشگاه ها میتوان آن را تهیه کرد. به علاوه در بسیاری از غذاها و دستورهای غذایی نیز از آن استفاده میشود.
دارچین در دو نوع اصلی موجود است (+):
دارچین سیلان: که با عنوان دارچین اصل نیز شناخته میشود.
دارچین کاسیا: نوع پرمصرف و شناخته شده دارچین.
برای تهیه دارچین، ابتدا ساقه درخت را قطع می کنند. سپس پوست داخلی ساقه را جدا کرده و خشک می کنند. پوست درخت بعد از خشک شدن لول شده و این تکه های لول شده با عنوان ساقه دارچین شناخته می شوند. با آسیاب کردن این رول ها، میتوان پودر دارچین تهیه کرد.
بو و عطر متفاوت دارچین در واقع به خاطر قسمت چرب پوسته درخت است که حاوی مقادیر زیادی سینامالدیهید است.
محققان معتقدند که این ترکیب در واقع قدرتمندترین ترکیب موثر دارچین بوده که بر سلامتی و سوخت و ساز بدن اثرات مثبتی دارد(+).
۲. خواص دارچین: سرشار از آنتی اکسیدان
آنتی اکسیدان ها از بدن شما در برابر آسیبهای ناشی از فعالیت رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. دارچین سرشار از آنتی اکسیدان های قوی از جمله پلیفنولهاست (+).
محققان به این نتیجه رسیدهاند که دارچین مقدار آنتی اکسیدان های بدن را افزایش میدهد. از طرف دیگر التهاب در بدن ما نشانگرهای متعددی دارد. پروتئین سی ری اکتیو یکی از این نشانگرهاست که دارچین باعث کاهش مقدار آنها در بدن می شود (+).
در واقع اثرات آنتی اکسیدانی دارچین به حدی قوی است که از آن میتوان حتی به عنوان یک نگهدارنده طبیعی غذا نیز استفاده کرد (+).
۳. خاصیت ضد التهابی
التهاب در بدن ما اهمیت فوق العادهای دارد، زیرا از بدن در برابر حمله عفونت ها محافظت کرده و به ترمیم آسیب به بافتها کمک میکند. با این حال التهاب مزمن میتواند به مشکلی حاد تبدیل شده و به بافتهای سالم بدن حمله کند (+).
احتمالاً مصرف دارچین در این موارد کارآمد است. بررسیها نشان میدهد که این ادویه با آنتی اکسیدانهای فراوانش دارای ویژگیهای ضد التهابی نیز هست (+).
۴. محافظت از قلب
مصرف دارچین ارتباط مستقیمی با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی دارد که همین امر آمار مرگ و میر در سطح جهان را کاهش میدهد. بر اساس نتایج یک بررسی مصرف حداقل یک و نیم گرم یا سه چهارم قاشق چایخوری دارچین در روز سطح تریگلیسیرید، توتال کلسترول، کلسترول بد (LDL) و قند خون را در افراد درگیر با بیماریهای متابولیک کاهش میدهد (+).
در تحقیق دیگری اثبات شد که دارچین سطح تریگلیسیرید و توتال کلسترول که هر دو جز عوامل ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی هستند را کاهش میدهد (+).
به علاوه مصرف مداوم دارچین به مدت ۸ هفته فشار خون را نیز کاهش خواهد داد. مجموع همه این موارد میتواند به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی کمک کند (+).
۵. بهبود حساسیت به انسولین
انسولین یکی از حیاتیترین هورمونهاست که سوخت و ساز و مصرف انرژی را در بدن کنترل میکند. این هورمون همچنین کمک می کند که قند از خون به سلول ها انتقال پیدا کند. اما گاهی ترشح انسولین مختل شده و مقاومت انسولین در بدن اتفاق می افتد که نهایتاً منجر به بروز سندروم متابولیک و دیابت نوع دو خواهد شد (+).
اگرچه این مسئله نیاز به انجام بررسیهای بیشتر دارد اما برخی از مطالعات نشان میدهد که دارچین قابلیت کاهش مقاومت به انسولین را دارد.
با کاهش مقاومت به انسولین، مصرف دارچین قند خون را پایین آورده و سطح قند بهتر کنترل خواهد شد (+).
۶. از خواص دارچین کمک به کاهش سطح قند خون
دارچین به ترکیب کاهش دهنده قند خون معروف است. دارچین جدای از اثرات مثبتی که بر مقاومت انسولین دارد با چند راهکار مختلف سطح قند خون را نیز کاهش میدهد.
اولاً دارچین مقدار قندی که بعد از خوردن هر وعده غذایی وارد بدن ما می شود را کنترل می کند. در واقع با ترشح مقداری آنزیم های گوارشی، کربوهیدرات ها با سرعت کمتری تجزیه شده و قند کمتری وارد جریان گردش خون می شود (+).
ثانیا دارچین حاوی ترکیبی است که درست مثل انسولین عمل می کند و مقدار جذب قند توسط سلولها را به حداقل میرساند. تحقیقات انسانی متعددی در مورد اثرات مثبت دارچین انجام شده که همگی اثبات میکنند این ادویه قادر است سطح قند خون ناشتا را کاهش داده، عملکرد هموگلوبین A1c که وظیفه کنترل قند خون در بلند مدت را دارد، بهبود بخشد (+).
برای اینکه بتوان از خواص دارچین در این مورد بهرهمند شد مصرف ۱ تا ۶ گرم معادل نیم تا ۲ قاشق چایخوری از این ترکیب توصیه شده است.
خلاصه: اگر روزانه ۱ تا ۶ گرم معادل نیم تا ۲ قاشق چایخوری دارچین مصرف کنید قند خون ناشتا به شکل قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
۷. بهبود بیماریهای عصبی
زمانی که شکل ظاهری یا عملکرد سلول های عصبی مختل شوند، فرد دچار بیماری های نورودژنراتیو یا بیماری های عصبی خواهد شد.
ترکیباتی در دارچین یافت شده که از تولید نوعی پروتئین با نام تائو در مغز جلوگیری میکند. این پروتئین عامل بروز آلزایمر است. در تحقیقی که سال ۲۰۱۴ بر روی موشهای مبتلا به پارکینسون انجام شد، ثابت شد که دارچین به محافظت از نورونها، کنترل سطح انتقال دهندههای عصبی و بهبود عملکرد مغز کمک میکند (+).
با این حال این نتایج نیاز به بررسیهای بیشتری در انسانها دارد.
خلاصه: مطالعات حیوانی نشان میدهد که دارچین در بهبود بیماریهای آلزایمر و پارکینسون موثر است. البته این تحقیقات هنوز بر روی انسانها به اثبات نرسیده است (+).
۸. محافظت در برابر ابتلا به سرطان از خواص دارچین
تحقیقات بسیاری در مورد مصرف دارچین جهت پیشگیری و درمان سرطان صورت گرفته است. به طور کلی شواهد محدود به مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی است و نشان میدهد که عصاره دارچین از بدن در برابر سلولهای سرطانی محافظت میکند. دارچین از رشد سلول های سرطانی جلوگیری کرده، مانع از ایجاد عروق خونی در تومورها شده و با سمی کردن سلول های سرطانی باعث نابودی آنها می شود.
در مطالعهای که بر روی موشهای مبتلا به سرطان تخمدان صورت گرفت مشخص شد که سینامالدیهید از تولید نوعی پروتئین که به رشد سرطان کمک میکند، جلوگیری خواهد کرد (+).
این بررسیهای آزمایشگاهی نشان میدهد که سینامالدیهید رشد و گسترش سلولهای سرطانی تخمدان را کاهش میدهد. با این حال اثبات اثرات ضد سرطانی دارچین در انسانها نیاز به بررسیهای بیشتر دارد (+).
خلاصه: بررسیهای حیوانی نشان میدهد که از خواص دارچین، محافظت در برابر ابتلا به سرطان است. البته این مسئله در مورد انسانها نیاز به بررسیهای بیشتری دارد (+).
۹. پیشگیری از عفونتهای باکتریایی و قارچی
سینامالدیهید موثرترین ترکیب دارچین، اثرات مثبتی در برابر انواع مختلف عفونتها دارد. بررسیهای آزمایشگاهی اثبات میکند که روغن دارچین میتواند یک سری قارچها که عامل عفونتهای مجاری تنفسی هستند را نابود کند. همچنین رشد باکتریهایی مثل لستریا و سالامونلا را نیز متوقف خواهد کرد (+).
به علاوه اثرات آنتی میکروبی دارچین به پیشگیری از پوسیدگی دندان و کاهش بوی بد دهان نیز کمک میکند. با این حال این بررسیها محدود به محیط آزمایشگاهی است و نیاز به تحقیقات انسانی بیشتری دارد (+).
خلاصه: سینامالدیهید خواص ضد قارچی و آنتی باکتریالی که دارد و میتواند عفونتها، پوسیدگی دندان و بوی بد دهان را کاهش دهد. هرچند که این ادعا نیاز به بررسیهای انسانی بیشتری دارد (+).
۱۰. خواص ضد ویروسی
برخی تحقیقات نشان میدهد که دارچین میتواند به محافظت از بدن در برابر بعضی ویروسها کمک کند. برای مثال عصاره دارچین کاسیا اثرات مثبتی در برابر ویروس HIV 1 انسانی دارد. تحقیقات دیگری اثبات میکند که دارچین از بدن در برابر ویروسهای دیگری مثل آنفولانزا و دنگو، نوعی عفونت ویروسی که از پشهها انتقال مییابد محافظت میکند. برای اثبات این اثرات بررسیهای انسانی بیشتری نیاز است (+).
خلاصه: علی رغم بررسیهای انسانی محدود، تحقیقات آزمایشگاهی نشان میدهد که محافظت از بدن در برابر برخی از ویروس ها از خواص دارچین می باشد.
کدام نوع دارچین بهتر است؟
انواع دارچینها به یک شکل استخراج نمیشوند. دارچین کاسیا حاوی ترکیبی خاص با نام کمارین است که مصرف بیش از حد آن خطرناک است. همه دارچینها خواص متعددی برای سلامتی دارند اما مصرف زیاد دارچین کاسیا به واسطه داشتن کمارین مشکلاتی در بدن ایجاد خواهد کرد.
با این تفاسیر دارچین سیلان یا دارچین اصل بهتر است و طبق بررسیهای انجام شده به نسبت کاسیا حاوی کومارین کمتری است. دارچین کاسیا در مقایسه با سیلان در دسترستر و به صرفهتر است.
خلاصه: اگرچه دارچین کاسیا به صرفهتر و در دسترستر است اما حاوی مقادیر زیادی کومارین است که مصرف زیاد آن خطرناک خواهد بود. دارچین سیلان جایگزین بهتری است.
خلاصه خواص دارچین
دارچین ادویه پرمصرف و کاربردی است که خواص زیادی برای سلامت بدن دارد. این گیاه به لطف ترکیبات مفیدی که داراست قند را کنترل کرده، عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش داده و به کنترل التهاب کمک میکند.
برای اینکه نتیجه بهتری از مصرف این ترکیب بگیرید مصرف دارچین سیلان را در اولویت قرار داده یا در مصرف دارچین کاسیا حد تعادل را رعایت نمایید.