اختلالات و بیماری های روانسلامت روانکلینیک پانیک

حمله پانیک چیست و چطور درمان می شود؟ + فایل صوتی

حملات پانیک یکی از رنج آورترین اختلالات روانشناختی است. متاسفانه مراجعان زیادی دیده ام که سالها با بیماری پانیک (یا همان پانیک اتک) درگیر بوده و فرایند درمان درستی را دریافت نکردند. در این مطلب از دپارتمان سلامت روان مجله سلامت دکتر بهشتیان بر اساس نتایج آخرین پژوهش های درمان پانیک و تجربیات سال ها روان درمانی، سعی می کنم نکاتی را درباره علائم پانیک، بیماری پانیک و تفاوت آن با پانیک اتک، غذاهای مضر برای پانیک و روش های درمان پانیک صحبت کنم . امیدوارم این مطلب بتواند به شما کمک کند برای درمان مشکل خود مسیر درستی را انتخاب کنید.

فهرست مطالب (کلیک کنید)

در این فایل صوتی توضیحات مفصل تری درباره علل و روش های درمان حملات پانیک داده ام که توصیه می کنم حتما آن را گوش کنید.

در این فایل صوتی به ۶ سئوال زیر پاسخ داده ام.

  1. حمله پانیک چیست؟
  2. چرا یک فرد به پانیک مبتلا می شود؟
  3. چه روش های درمانی برای پانیک وجود دارد؟
  4. آیا حمله پانیک درمان قطعی دارد؟
  5. چه روش یا روش های درمانی می تواند حملات پانیک را به صورت قطعی درمان کند؟
  6. چه روشی درمانی برای حملات پانیک من مناسب تر است؟

حمله پانیک چیست؟

پانیک به زبان ساده یعنی اضطراب بسیار شدید که به صورت ناگهانی ایجاد می شود و به اوج می رسد و معمولا در کمتر از ۳۰ دقیقه تمام می شود. بسیاری از مبتلایان با شروع علایم به سمت اورژانس حرکت می کنند اما وقتی به اورژانس می رسند حالشان بهتر شده است.

حملۀ پانیک شایع است. ۳۵ درصد از جمعیت دنیا دست کم طی یک مقطع از زندگی حملۀ پانیک را تجربه می کنند.

اگر این وضعیت درمان نشود، فعالیت روزمره در بلندمدت مختل خواهد شد و ترس از تجربۀ حمله، فرد را از قرار گرفتن در موقعیت های مختلف (مثل خروج از خانه یا تنها ماندن) باز می دارد.

علائم پانیک

شخصی که دچار حمله پانیک می‌شود حداقل ۴ مورد از علائم زیر را تجربه می‌کند:

  1. افزایش ضربان قلب
  2. احساس نفس تنگی و سخت نفس کشیدن
  3. احساس درد در قفسه سینه یا سنگینی قفسه سینه
  4. لرزش درونی با بیرونی
  5. احساس مسخ شخصیت و مسخ واقعیت (انگار خودم نیستم)
  6. حالت تهوع
  7. ترس از دست دادن کنترل خود
  8. عرق کردن بیش از حد
  9. ترس از مرگ
  10. ترس از غش کردن
  11. ترس از دیوانه شدن

معمولا از بین علائم پانیک در بین مراجعان شماره ۱، ۲، ۳ شایع تر است

بیماری پانیک چیست؟

همانطور که در پاسخ به سئوال حمله پانیک چیست توضیح دادم، حمله پانیک همان اضطراب شدید است. این اضطراب شدید می تواند در شرایط مختلفی ایجاد شود. مثلا فردی که به شدت از مار می ترسد اگر ماری در خانه خود ببیند، ممکن است دچار حمله پانیک (یا همان ترس شدید) شود. یا فردی از که اضطراب صحبت کردن در جمع دارد وقتی در برابر جمعی قرار می گیرد ممکن است علائم پانیک را تجربه کرده و دچار حمله پانیک شود.

اما کسی به اختلال پانیک یا بیماری پانیک مبتلا است که علایم زیر را داشته باشد:

  • تجربه مکرر حملات پانیک غیر منتظره که مرتبط با موقعیت خاصی نیستند. به عبارت دیگر همه حملات شما نباید قابل پیش بینی باشد.
  • نگرانی زیاد در مورد حمله بعدی پانیک. معمولا فردی که مبتلا به بیماری پانیک است چون دقیقا نمی داند در چه شرایطی حمله رخ می دهد معمولا دچار ترس و نگرانی است.
  • به خاطر نگرانی درباره حلمه ها سبک زندگی شما دچار تغییر شود. مثلا کمتر از خانه بیرون بیایید، یا از مکان هایی که قبلا در آنها دچار حمله شدید اجتناب کنید.

پس به طور خلاصه بیماری پانیک سه نشانه دارد:، تجربه حملات مکرر، نگرانی زیاد درباره حملات بعدی و اجتناب از موقعیت هایی که فکر می کنید حمله در آنها رخ می دهد.

حملات پانیک چیست

علل حملات پانیک و بیماری پانیک

همانطور که گفتم پانیک تجربه یک اضطراب بسیار شدید است. عوامل مختلفی از جمله علل پزشکی ، ژنتیک ، علل روانشناختی و سبک زندگی می تواند منجر به فعال شدن حمله پانیک شود. در ادامه به طور مختصر و در فایل صوتی به طور مفصل تر توضیح داده ام.

شناسایی علل حمله پانیک در انتخاب روش درمان و تعیین اینکه آیا امکان درمان قطعی پانیک امکان پذیر هست یا نه؟ بسیار اثرگذار است.

واکنش جنگ یا گریز

وقتی بدن با خطر رو به رو می شود، مغز به دستگاه عصبی خودکار دستور می دهد تا واکنش جنگ یا گریز را فعال کند. مواد شیمیایی، از جمله آدرنالین، در بدن ترشح می شود که تغییر فیزیولوژیکی را به دنبال دارد. برای مثال، ضربان قلب بالا می رود، نفس ها به شماره می افتد و خون در عضلات جمع می شود تا بدن برای نبرد فیزیکی یا فرار آماده شود.

واکنش جنگ و گریز منجر به بروز علائم پانیک در فرد می شود، در صورتی که فرد با خطر رو به رو نیست. گاهی فرد در شرایط بی خطر و بی استرس، مثل تماشای تلویزیون یا هنگام خواب، دچار حملۀ پانیک می شود.

عوامل زیر باعث می شود واکنش جنگ یا گریز در شرایط نامناسب فعال شود:

  • استرس مزمن (طولانی): در این شرایط، سطح مواد شیمیایی استرس زا، مثل آدرنالین، از حالت طبیعی بیشتر می شود.
  • استرس حاد (مثل تجربۀ تروما): ناگهان سطح مواد شیمیایی استرس در بدن بالا می رود.
  • هیپرونتیلاسیون: تعادل اکسیژن و دی اکسید کربن خون را به هم می ریزد چون سطح کربن دی اکسید خون پایین می آید.
  • ورزش سنگین: در بعضی از افراد، منجر به واکنش فیزیکی شدید می شود.
  • مصرف زیاد کافئین: کافئین موجود در قهوه، چای و سایر نوشیدنی ها یکی از محرک های قوی است.
  • بیماری: برخی از بیماری ها می تواند منجر به تغییرات فیزیکی شود.
  • تغییر ناگهانی محیط: مثل ورود به محیط شلوغ یا گرم.

سایر عوامل موثر در حملات پانیک 

بعضی از علائم شایع در حملۀ پانیک در برخی از شرایط فیزیکی رخ می دهند. بعضی از داروها، مثل آرامش بخش، الکل و کافئین، در بروز علائم حملۀ پانیک موثرند.

علل پزشکی حملات پانیک

اگر از علائم خود یا دیگران مطمئن نیستید و نمی دانید آیا تجربۀ شما همان حملۀ پانیک است یا خیر، به متخصص مراجعه کنید. در شرایط اضطراری، با اورژانس تماس بگیرید. برخی از بیماری ها جسمی می تواند منجر به بروز علائم پانیک و تجربه پانیک اتک شوند عبارتند از:

  1. پرولاپس دریچه میترال که مشکلی جزئی در درست بسته نشدن یکی از دریچه‌های قلب است. این افراد معمولا در شرایط پر استرس تجربه تپش قلب یا درد در قفسه سینه را دارند که یکی از شایع ترین علائم پانیک است.
  2. پرکاری تیروئید (پرکاری غده تیروئید)
  3. هیپوگلیسمی (قند خون پایین)
  4. مصرف مواد محرک (آمفتامین، کوکائین و کافئین)
  5. علایم ترک اعتیاد
  6. دیابت
  7. آسم
  8. مشکل گوش داخلی
  9. پرکاری تیروئید
  10. مشکل قلبی
  11. پرکاری تیروئید بعد از زایمان

در صورتی که حمله های پانیک مکرر دارید توصیه می کنم قبل از هر نوع درمان روانشناختی ابتدا تحت نظر پزشک متخصص بررسی کاملی از شرایط جسمی و فیزیولوژیک خود داشته باشید.

ژنتیک و حملات پانیک 

مغز برخی از افراد به صورت ژنتیکی تحریک پذیرتر است. این افراد در شرایط مختلف علایم اضطراب را سریع تر و شدیدتر از دیگران تجربه می کنند و احتمال اینکه تجربه حملات پانیک داشته باشند بیش از سایر افراد است.

علل روانشناختی حملات پانیک

برخی از عوامل روانشناختی که می تواند منجر به حملات پانیک شود اینها هستند:

  • تجربیات دردناک مکرر یا شدید در گذشته ( مثل سوء استفاده جنسی، مرگ یک عزیز ، شکست در مقاطع مختلف زندگی مثل امتحانات)
  • تجربیات استرس آور مکرر یا شدید درگذشته

تجربه من نشان داده است که درصد بالایی از مبتلایان به حملات پانیک در این دسته قرار می گیرند. به عبارت دیگر مغز این افراد به دلیل تجربیاتی که در گذشته داشته اند اضطراب بیشتری داردکه در شرایط حاد به شکل حمله پانیک تجربه می شود.

فشار و استرس های زندگی

اتفاقات جاری زندگی می تواند منجر به فعال شدن حملات پانیک در فرد شود. اتفاقاتی مثل ورشکستگی، بچه دار شدن، مرگ عزیزان، طلاق و بیکاری.

روش های درمان قطعی حملات پانیک

به طور کلی سه دسته روش درمانی برای حملات پانیک وجود دارد.

  1. کنترل اضطراب به کمک دارو
  2. کنترل و تسکین اضطراب به کمک برخی از روش های روان درمانی
  3. شناسایی و اصلاح علل فعال شدن اضطراب شدید در مغز

درباره روش های مختلف درمان پانیک در فایل صوتی به صورت کامل توضیحاتی داده ام.

RTMS نمی تواند پانیک را درمان کند

RTMS یک روش درمان بسیار پر هزینه و کم اثر است (هزینه ۴۰ جلسه RTMS دو طرفه حدودا ۲۰ میلیون تومان است). در مقایسه با دارو درمانی اثر بخشی دارو درمانی از RTMS بیسار بیشتر است. از طرف دیگر RTMS نمی تواند پانیک شما را درمان کند و اثر مختصر آن هم  معمولا دراز مدت نیست. بر همین اساس بین انتخاب دارو و RTMS حتما دارو درمانی را انتخاب کنید. معمولا به کمک دارو درمانی سریعا می توانید شدت علایم پانیک خود را کنترل کنید.

متاسفانه به خاطر منافع مالی زیاد RTMS ، برخی از روانپزشکان بدون توجه به اثربخشی RTMS و شرایط بیمار، برای تمام بیماران خود  با هر نوع اختلالی (وسواس، پانیک، فوبیا، اضطراب اجتماعی و …)  RTMS تجویز می کنند.

حملات پانیک چیست

غذاهای مضر برای حمله پانیک

در این بخش به معرفی غذاهای مضر برای حمله پانیک می پردازم. مصرف برخی نوشیدنی ها، نظیر الکل یا قهوه، در حجم زیاد به اضطراب دامن می زند اما نوشیدن الکل به صورت تفریحی یا روزی یک فنجان قهوه روی اضطراب و حملات پانیک تأثیر منفی ندارد.

الکل یکی از مهمترین غذاهای مضر برای حمله پانیک

برخی از افراد، از نوشیدنی الکلی برای تسکین اضطراب استفاده میکنند اما شاید باورتان نشود که الکل اضطراب و حملات پانیک را بدتر می کند.

شاید فکر کنید الکل اعصاب را آرام می کند، در حالیکه روی مقدار آب بدن و خواب اثر منفی دارد که هر دو مورد علائم اضطراب را بدتر می کنند.

الکل سطح سروتونین و انتقال دهنده های عصبی در مغز را تغییر می دهد که باعث تشدید اضطراب و بروز پانیک اتک می شود. وقتی اثر الکل از بین می رود، بیشتر احساس اضطراب می کنید.

پیشنهاد: راستش چیزی جای الکل را نمی گیرد. اگر از طعم مشروب خوشتان می آید و به تأثیر آن احتیاج ندارید، آبجوی غیر الکلی را امتحان کنید. پیشنهاد می کنیم در موقعیت های اجتماعی از نوشیدنی های خاص مثل موکتل و آب گازدار استفاده کنید.

کافئین

به گفتۀ انجمن ملی قهوه، ۶۲% از آمریکایی ها هر روز قهوه می خورند و میانگین مصرف قهوه در روز کمی بیشتر از ۳ فنجان است. اما وقتی پای اضطراب به میان می آید، به نظر می رسد که نوشیدنی مورد علاقۀ ما سر میز صبحانه بیشتر از این که مفید باشد، ضرر دارد.

مصرف زیاد کافئین نه تنها به اضطراب و دلهره دامن می زند، بلکه میزان تولید هورمون شادی، یعنی سروتونین، را در بدن کاهش می دهد و منجر به افسردگی می شود. در برخی از افراد مصرف کافئین باعث بروز علائم پانیک در آنها می شود.

معمولاً مصرف کافئین در دوز کم بلامانع است اما زیاده روی در مصرف آن منجر به عوارض ناخوشایند، مثل اضطراب، افزایش ضربان قلب و دلهره، می شود. انجمن غذا و دارو گزارش می دهد افراد بزرگسال به طور میانگین می توانند ۴۰۰ میلی گرم کافئین در روز مصرف کنند.

تحقیق سال ۲۰۱۵ نشان داد بزرگسالان و نوجوانانی که روزانه بیش از ۴۰۰ میلی گرم کافئین مصرف می کردند، دچار اضطراب و حمله پانیک و اختلال روحی شدند (یک لیوان چای ۵۰ میلی گرم کافئین دارد، یک شات اسپرسو ۶۰ میلیگرم و یک لیوان قهوه فرانسه ۳۶۰ میلیگرم کافئین دارد).

توجه داشته باشید انواع محصولات، نظیر چای، شکلات و بعضی از داروهای سردرد، کافئین دارند و می توانند اضطراب را بالا ببرند.

پیشنهاد: دمنوش های گیاهی، مثل نعناع، اسطخودوس یا بادرنجبویه، جزو نوشیدنی های گرم و آرامش بخش هستند.

شکر افزوده

هیچ کس نمی تواند صد در صد شکر را کنار بگذارد چون به صورت طبیعی در غذاهای مختلف، مثل میوه، وجود دارد.

اما شکر افزودنی به اضطراب دامن می زند.

شکر افزودنی قند خون را بالا و پایین می کند که باعث نوسان انرژی می شود. افت قند خون روی روحیه تأثیر می گذارد و باعث تشدید اضطراب می شود.

بدن برای جذب گلوکز مازاد و تنظیم قند خون انسولین ترشح می کند اما اگر قند خون به صورت ناگهانی افزایش پیدا کند، بدن مجبور می شود بیشتر تلاش کند تا به حالت عادی برگردد. همین مسئله باعث نوسان قند خون می شود.

زیاده روی در مصرف شکر فرآوری شده به احساس نگرانی، بی قراری و ناراحتی دامن می زند.

یادتان باشد فقط دسر حاوی شکر افزوده نیست. چاشنی های مختلف مثل سس سالاد، کچاپ، پاستا و غلات صبحانه مقدار زیادی قند افزوده دارند. پس از مصرف این موارد بپرهیزید یا دست کم، مقدار مصرف آن را کاهش دهید.

پیشنهاد: خوشبختانه، استویا، اریتریتول و شربت یاکون از جمله قندهای طبیعی هستند که می توانید به جای شکر مصنوعی از آن ها استفاده کنید. از مصرف میوه و سبزیجات شیرین، مثل سیب زمینی شیرین، غافل نشوید.

کربوهیدرات تصفیه شده

شواهد نشان می دهد مصرف کربوهیدرات تصفیه شده خطر برخی بیماری های جدی نظیر دیابت، بیماری قلبی و چاقی را بالا می برد. در این غذاها، بخش زیادی از فیبر و مواد مغذی کلان حذف شده است (+).

به نظر می رسد اضطراب و پانیک اتک هم جزو مواردی است که با مصرف کربوهیدرات تصفیه شده بالا می رود.

تحقیق سال ۲۰۱۹ نشان داد بین مصرف غلات تصفیه شده و اضطراب و افسردگی در زنان ارتباط وجود دارد. در سال ۲۰۱۸، روی موش ها آزمایش انجام شد. در این آزمایش، موش هایی که رژیم غذایی سرشار از کربوهیدرات تصفیه شده داشتند، چاق شدند و در مواجهه با استرس، علائم اضطراب و حملات پانیک و افسردگی از خود نشان دادند.

شکر و غلات تصفیه شده دو نمونه کربوهیدرات تصفیه شده هستند. در فرآیند تصفیۀ غلات، پوست و لایۀ بیرونی، مثل سبوس و جوانه که سرشار از فیبر است، جدا می شود و بخش زیادی از مواد غذایی از دست می رود. برنج، آرد و نان سفید سه مثال بارز از کربوهیدرات تصفیه شده است.

شکر تصفیه شده از گیاهان مختلف مثل نیشکر، چغندر قند و شیرۀ آگاو به دست می آید. شکر تصفیه شده با قند طبیعی موجود در میوه و لبنیات فرق دارد. ساکارز، شربت ذرت با فروکتوز بالا و شیرۀ آگاو از جمله شکرهای تصفیه شده هستند.

کربوهیدرات فرآوری شده در بسیاری از غذاهای مدرن وجود دارد. از جمله:

  • نان سفید
  • برنج سفید
  • شیرینی جات
  • نوشابه
  • پاستا
  • غلات صبحانه
  • میان وعده ها و وعده های فرآوری شده

پیشنهاد: سراغ غلات یا نان سبوس دار بروید که با غلات کامل یا جوانۀ گندم درست شده است. حتی بعضی از غلات کامل که سرشار از کربوهیدرات هستند، برای سلامتی مفیدند. اگر گلوتن نمی خورید، نان یا پاستا را با برنج قهوه ای، جو یا کینوا مصرف کنید.

نکته مهم: در این بخش به معرفی غذاهای مضر برای پانیک پرداختم تجربه من نشان داده است که تفاوت فردی زیادی بین مراجعان وجود دارد. شاید فردی مصرف قهوه اصلا تاثیر منفی روی حملات پانیک او نداشته باشد اما فرد دیگری با خوردن مختصری قهوه دچار حمله پانیک شود. پس مطالبی که در این بخش توضیح داده شد قطعی نیستند.

۷ باور غلط درباره حملات پانیک

باور غلط  ۱: حملات پانیک نشانه واکنش افراطی فرد به استرس و اضطراب است

شاید شنیده باشید که کسی بگوید، «خدای من، خیلی نگران بودم، می‌ترسیدم دوباره دچاره حمله پانیک شوم»، «خیلی مرا ترساندی، نزدیک بود دچار حمله پانیک شوم»، یا «من دچار حمله پانیک شدم چون خیلی عصبی بودم». درست است که شرایط استرس زا می تواند باعث بروز حمله پانیک شود اما همیشه این طور نیست. و ممکن است سرو کله حلمه بدون هیچ نشانه قبلی پیدا شود.

باور غلط ۲ : پانیک اتک فقط نشانه اختلال پانیک هستند.

اختلال پانیک با حمله پانیک متفاوت است. حمله پانیک یعنی یک تجربه اضطراب شدید. اما اختلال پانیک یعنی تجربه متعدد حملات در شرایط مختلف. حملات پانیک برای اختلالات دیگر هم می تواند رخ دهد. مثلا ممکن است فردی در مواجهه با موش دچار ترس بسیار شدید یا همان حمله پانیک شود. اما این فرد به اختلال پانیک مبتلا نیست بلکه فقط فوبی موش دارد.

این حمله های پانیک در سایر اختلالات روانشناختی مثل اختلال اضطراب تعمیم­یافته (GAD)، فوبی های خاص، اختلال وسواس فکری-عملی (OCD)، گذر هراسی (ترس از مکان های شلوغ)، اختلالات خوردن، اختلال اضطراب اجتماعی (SAD)، افسردگی و اختلال دوقطبی نیز ممکن است رخ دهد.

باور غلط ۳: پانیک اتک تنها زمانی که فرد بیدار است رخ می‌دهند

اگرچه حملات پنیک معمولا در بیداری رخ می‌دهند، اما وقوع­شان در زمان خواب عمیق نیز غیرمعمول نیست. این حملات، که حملات پانیک شبانه نامیده می‌شوند، فرد را از خواب بیدار می‌کنند و معمولا او را می­ترسانند. کسی که تجربه چنین حمله ای را دارد احتمالا تصور می‌کند کابوس دیده است، و دوباره خوابیدن برایش بسیار دشوار می‌شود.

باور غلط ۴ : حملات پانیک فرد را دیوانه می‌کنند

فردی که دچار حمله پانیک می‌شود می‌ترسد که مبادا کنترلش را به طور کامل از دست بدهد، و به همین دلیل دچار احساس شرمساری و خجالت می­شود. از این گذشته، مبتلایان غالبا تصور می‌کنند این حملات منجر به نابودی کامل عقل و دیوانه شدن آن‌ها می‌شوند. اما واقعیت این است که اگرچه حملات وحشت زدگی یک مشکل روانشناختی محسوب می شود ولی نشانه این نیستند که شخص «الان دیوانه خواهد شد». حملات پانیک در طی ۱۰ دقیقه اوج می‌گیرند و سپس به تدریج فرکش می کند. بعد از کاهش نشانه های حمله کاملا طبیعی است که فرد تا چند دقیقه احساس ترس کند اما نیازی نیست که نگران دیوانه شدنش باشد.

باور غلط ۵ : ممکن است حملات پنیک منجر به مرگ شوند

بسیاری از کسانی که اولین بار به پانیک اتک دچار می­شوند سر از اورژانس در می‌آورند زیرا تصور می‌کنند به یک مشکل جدی پزشکی (مثلا مشکل قلبی) مبتلا شده اند. علائمی مثل افزایش ضربان قلب، درد در قفسه سینه، تعرق بیش از حد، و تنگی نفس همه را می‌ترساند و سبب می‌شوند فرد تصور کند نیازمند کمک فوری است. گاهی نشانه های حملات وحشت زدگی شبیه نشانه های سایر مشکلات پزشکی است، اما زندگی فرد را تهدید نمی‌کنند. اگر نمی‌دانید علائم شما مربوط به پانیک اتک است یا سایر مشکلات پزشکی، باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

باور غلط ۶ : برای جلوگری از پانیک اتک بهتر است از موقعیت های ایجاد کننده آن اجتناب کنیم.

بسیاری از مردم عقیده دارند که با اجتناب کردن از محرک های ایجاد کننده، می‌توان از بروز حملات وحشت زدگی پیشگیری کرد. مثلا ممکن است فردی به این نتیجه برسد که اگر ترس از پرواز منجر به حمله پانیک می‌شود، پس بهتر است با هواپیما سفر نکند. اما این باور به چند دلیل نادرست است.

اول اینکه برخی از حملات وحشت زدگی غیرمنتظره و بدون دلیل محیطی روی می‌دهند. چون این حملات در هر شرایطی ممکن است روی دهند، چیزی برای اجتناب از آن‌ها وجود ندارد.

دوم اینکه، اجتناب از موقعیتی که باعث حمله در شما می شود فقط به صورت موقتی حال شما را بهتر می کند و نه تنها در درمان مشکل تان تاثیری ندارد بلکه باعث تداوم آن هم خواهد شد.

فقط در صورتی می توان از بروز حملات وحشت زدگی جلوگیری کرد که علل ایجاد این حملات که معمولا ناخودآگاه هستند را شناسایی و درمان کرد.

باور غلط ۷ : برای درمان قطعی پانیک کار چندانی نمی‌توان کرد.

خوشبختانه روش های متعددی برای کنترل و درمان پانیک وجود دارد. دکتر روانشناس ابتدا سلامت روان یا شرایط پزشکی که منجر به حمله پانیک می‌شوند را شناسایی و ارزیابی می‌کند. در صورتی که تشخیص دهد مشکل شما ریشه در مسایل پزشکی فیزیولوژیک دارد شما را به پزشک ارجاع می دهد. در غیر اینصورت فرایند درمان را برای شما تعیین می کند. تحقیقات مختلف نشان داده اند که ترکیب دارودرمانی و درمان شناختی رفتاری در کنترل نشانه ها موثر هستند و روان درمانی پویشی می تواند به ریشه کن کردن و درمان این اختلال به شما کمک کند.

پرسش و پاسخ درباره بیماری پانیک

چه قرصی برای حمله پانیک خوبه؟

در مقاله موثرترین داروها برای پانیک اتک پانیک به طور مفصل درباره انواع داروهای پانیک توضیح داده ام البته فراموش نکنید که دارو را حتما باید تحت نظر روانپزشک یا پزشک مصرف کنید.

چطور حمله پانیک را در ۲۰ ثانیه متوقف کنیم؟

در مقاله ۱۳ روش برای کنترل حملات پانیک به روش های مختلف کنترل فوری حمله پانیک اشاره کرده ام.

پانیک زدن یعنی چه؟ حمله پانیک چیه؟

پانیک زدن در اصل همان حمله پانیک داشتن یا پانیک اتک است که علایم آن را در ابتدای مطلب و فایل صوتی توضیح دادم.

من پانیک داشتم خوب شدم

بسیاری از مبتلایان به بیماری پانیک نگران این هستند که پانیک اتک آنها تا آخر عمر ادامه پیدا کند و هیچوقت خوب نشوند. اما بیش از ۲ دهه تجربه من در درمان پانیک  نشان می دهد که حمله پانیک در اکثر مراجعان کاملا خوب می شود و دیگر دچار حمله پانیک نمی شوند فقط به شرط آنکه اختلال یا بیماری پانیک آنها کاملا درمان شود. فراموش نکنید اینکه شما مدتی است حمله پانیک نداشتید به این معنی نیست که بیمای پانیک شما کاملا خوب شده است. ممکن است بعدا دچار حمله پانیک شوید. پس باید ریشه و علل حملات پانیک شما شناسایی و درمان شود.

در فایل صوتی توضیحات مفصلی درباره درمان بیماری پانیک داده ام که پیشنهاد می کنم حتما آن را گوش کنید.

در بخش نظرات کاربران یا در بخش نظرات کاربران دوره درمان پانیک با عنوان من پانیک داشتم خوب شدم  می توانید تجارب صدها نفر که پانیک داشتن و خوب شدند را مطالعه کنید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۶۴۹ رای
منابع
12
guest
272 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سارا
سارا
8 ماه قبل

سلام بچه ها من حدودا یک ماه پیش ماری جونا مصرف کردم بار دوم بود بار اول خیلی کم کشیده بودم ‌فقط حس خنده مسخره بازی داشتم ولی بار دوم انقد زیاد کشیده بودم که یهو فشارم افتاد تنگی نفس پیدا کردم منو رسوندن دکتر بعد از اون همش حمله پانیک داشتم که رفتم دکتر و بعد از نوار مغزی ایشون گفتن که دچار حمله شدید یا همون پانیک شدم الان یک ماه که مرتب این حالت ها بهم دست میده ولی یه دونه قرص هم نخوردم فقط میخوام بدونم چطور میتونم ترس اون روز که گل کشیدم کلا تو توهم رفتم رو از بین ببرم تا دیگه دچار این حمله نشم؟؟کسی تجربه داره تو این مورد؟؟؟

کامران
کامران
پاسخ به  سارا
6 ماه قبل

به روانپزشک خوب مراجعه کن

فرشاد
فرشاد
پاسخ به  کامران
2 ماه قبل

سلام دوست عزیز منم اعتیاد دارم به تریاک یک شب بیشتر مصرف کردم حالم بد شد رفتم بیمارستان گفتم من اعتیاد دارم یه سرم برام تزریق کنید حالم بهتر شه لعنتی‌های بهم نالوکسون زدن یکدفعه بدنم خالی کرد اینقدر درد سنگینی بود تبدیل شد به پانیک وای خدا نابودشون کنه هیچوقت اون شبو یادم نمیره

محمدبخشی
محمدبخشی
9 ماه قبل

سلام.من۱۳سال پانیک یافوبیادارم،دارودرمانی میکنم،زیادجواب نداده،حملات پانیک یافوبیا من شدیده،،زمانی شروع شدکه،درست یادم نیست اماازموقعه ای که پایم توفوتبال شکست،۶ماه بعداش حملات ام شروع شد،اگه،دکتربرم میترسم،ماشین باسرعت بالابره میترسم،ازبلندی نگاه کنم میترسم یاسوارآسانسوربشم میترسم،وخیلی چیزهایه دیگر.ممنون وخسته نباشید

فریبا
فریبا
9 ماه قبل

من ۲ هفته قبل دندونپزشک رفتم بعد از تزریق امپول بی حسی در اواخر حس کردم نفسم بند میاد و حتی نمیتونستم آب دهنم رو قورت بدم انگار قفل میشد بعد از بیرون اومدن از مطب این حالت تند تند تکرارشد مجبور شدم برم دکتر و بعد بستری در بیمارستان شدم . بعد از یه شب مرخص شدم ولی از اون روزدو هفته هست همش این ترس رو دارم که باز حالت برام پیش بیاد وواقعا گاهی اظطرابم بقدری زیاد میشه که انگار دارم خفه میشم فعلا آلپرازولام ۰/۵ حداقل روزی ۱ عدد میخورم گاهی خوبم گاهی بد .

محمد جواد
محمد جواد
پاسخ به  فریبا
5 ماه قبل

واقعا پانیک چیز کوفتیه پدرمو در اورده

فریبا
فریبا
9 ماه قبل

توضیحات خیلی خوب بود ممنون

سحر
سحر
10 ماه قبل

سلام آقای دکتر پانیک من اغلب یه هفته قبل پریودی تا بعد پریودی هستش این راه حلش چیه

شیرین
شیرین
پاسخ به  سحر
8 ماه قبل

سلام منم مثل سحرخانم هستم

علی شهریاری
علی شهریاری
11 ماه قبل

س من ۳ سال دوچار حمله پانیک هستم ودارو رهاکن ۵۰۰ مصرف میکنم درمانی دارم که خوب بشم

محمد
محمد
11 ماه قبل

سلام . من چند سالی که داره پانیکم . و بیشتر تو ترافیک که گیر میکنم آنی داره تنگی نفس میشم و نفس کشیدن برام سخت میشه واقعا از این موضوع خسته شدم

Aliti
Aliti
1 سال قبل

سلام.«مهمِ پیشنهادم» بابت تنگی نفس ک بعد از پانیک با آدم میمونه!واقعأ چندماه زجر کشیدم و هیچ راهی پیدا نکردم! تنفس عمیق و شکمی هم سخت و کم اثر بود!
الان ۵روزِ فقط و فقط لحظه‌ی حمله، ۳ثانیه شکمم رو میدم بیرون و تماااااام!اصلآ دم و بازدم هم نه،نیاز نیست!فقط ۱ لحظه شکم رو بدید بیرون!!!!!باورم نمیشه هنوز!
اسپری آسم و قلیان نعنا ک باهاشون رفیق،همراه و وابسته شده بودم رو کلأ کنار گذاشتم!هیییچی مثل نفس تنگی پانیک نیست،خیلی بد و غیرقابل تحملِ!
بخاطر حس خوب این روزهام، اومدم تجربه‌مو در اختیارتون بزارم.چون توی نت جواب و راهی پیدا نکرده بودم،گفتم بیام اینجا بگم ک اگه مشکل دارید حتمأ استفاده کنید.لطفأ اگه این راه جواب داد، تجربه‌تونو انتقال بدید همدیگه‌رو نجات بدیم از این نفس تنگی تنفر انگیز ک هیچکس هم درک نمیکنه اون لحظه حال خرابت رو!موفق و سلامت باشید

علی
علی
پاسخ به  Aliti
1 سال قبل

ممنون و متشکرم همدرد گرامی و عزیز و بزرگوار

ف احمدی
ف احمدی
پاسخ به  Aliti
1 سال قبل

تنگی نفس بعد از حمله پانیک تا مدتها میمونه اون رو چطور درمان کنیم راهی هست

عادل
عادل
1 سال قبل

ممنون جناب دکتر خیلی عالی بود
فقط درمورد درمان پنیک راه سوم درمان علت ترس از پنک بصورت شفاف توضیح داده نشد
راه اول قرص و تسکین
راه دوم تمرین های مدیتیشن مثل نفسهای عمیق و غیره
راه سوم درمان درمان علت ترس ک همون طبق مثال درمان عفونت
مراد از علت ترس یعنی در واقع هیچ علتی ندارد؟؟؟

اسماعیل
اسماعیل
1 سال قبل

سلام دکتر نمی‌دونم پانیک دارم یا نه ترس دارم یهویی نفسم میگیره

مهدی
مهدی
پاسخ به  اسماعیل
1 سال قبل

منم همینطورم پانیذ داشتم قرص خوردم خوب شدم الانم دو سال می باشد که نمی‌خورم الان ده روزه که تنها میشم در اون مکانی که هستم عرصه بهم تنگ میشه واحساس خفگی میکنم

فهیمه
فهیمه
2 سال قبل

سلام اقای دکتر پانیک من سال گذشته و براثر فشاردرسی بچه هام به علت مجازی بودن تدریس و فشار دانشگاه خودم و استرس کرونا به وجود اومد ممکنه این شرایط تموم شه من خوب بشم یا حتما پیش روانپزشک برم؟

hashem
hashem
2 سال قبل

سلام دکتر.
نمیدونم از کجا شروع کنم کنم اصلا نمیدونم بیماریم چیه،من از بچگی در بعضی از شب ها دچار یک حال خیلی بدی میشدم انگار که صدا های اطرافم به مغزم حمله ور می شدند،فقط هم شب این طور میشدم،ولی الان جدیدا روز هم این حالت بد بهم دست میده،من کرونا گرفته ام دکتر هر موقع این حالت میخواد سراغم بیاد خودم یه مقدار جلوتر میفهمم،بعضی موقع ها تونستم حواس خودمو پرت کنم،و این دیو رو از خودم دور کنم ولی بعضی وقتی هم شدیدا بهم غلبه کرده،دکتر جان برام خیلی سخته که حالی که بهم دست میده رو توضیح بدمفقط میتونم بگم صداهای اطرافم در مغزم نامنظم میشند،خواهشا اگه از وضعیتم سر در میارید
بهم کمک کنید

بابک
بابک
2 سال قبل

سلام اقا دکتر من ۲۳ سالمه و مصرف روزی یه عدد متادون ۴۰ یا دو عدد متادون ۲۰ روزی مصرف میکنم و چند وقته ک یهو احساس بدی بهم دست میده میگم یهو الانه ک تشنج کنم یا الانه ک بمیرم نمیدونم بیماریم چیم باید چیکار کنم لطفا کمکم کنید بعد برا من خیلی طولانی هستش حال بدیم

علی
علی
پاسخ به  بابک
1 سال قبل

خود متادون به شدت تنگی نفس میاره سعی کن اول متادون را از دستش رها بشی اخه خدا به دادت برسه تو این سن متادون ۴۰ ؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!

ف احمدی
ف احمدی
پاسخ به  بابک
1 سال قبل

من این علائم با تنگی نفس رو داشتم بخاطر متادون بود کنار گذاشتم ولی سه سال گذشته هنوز تنگ نفس دارم لطفا اگه چیزی میدونید ب من هم بگید

علی
علی
پاسخ به  بابک
10 ماه قبل

سلام،عزیزم منم این مشکلو داشتم این حملات پنیک هست برو پیش متخصص اعصاب و روان

بابک
بابک
2 سال قبل

سلام اقا دکتر من خیلی خسته شدم من یهو حالم بد میشه یهو میگم الان تشنج میکنم یا الان کنترلمو از دست میدم بعد منم متادونم روزی ۲ عدد ۲۰ مصرف میکنم ولی نمیدنم بیماریم چیع خواهش کمکم کنید من نمیدونم کجا باید برم پیش کدوم دکتر برم

مسعود
مسعود
پاسخ به  بابک
1 سال قبل

جالبیش میدونی چیه که هیچ وقت نه از حال میری نه تشنج میکنی چند دیقه بعد خوب خوب میشی

محمد
محمد
پاسخ به  مسعود
8 ماه قبل

دقیقا درسته

علی
علی
پاسخ به  بابک
1 سال قبل

تو باید اول بری کلنیک ترک اعتیاد ؟؟؟؟؟؟؟

ع.ک
ع.ک
2 سال قبل

باسلام جناب دکتر
من علائم زیر رو دارم می خواستم بدونم پانیک هست یا خیر؟

در هفته سوم کرونا طی سه نوبت دچار اضطراب بسیار شدید و تپش قلب شدم و مشکل سخت نفس کشیدن که خداروشکر دیگه به اون شدت بروز نکرد اما الان که در ماه سوم هستم همچنان علائم زیر به نوبت بروز می کنن و تقریبا همیشه همراهم هستند به جز مواقعی که خواب راحتی داشته باشم. گاهی خفیف تر و گاهی شدیدتر:

اضطراب، استرس و ترس
شوک وارد شدن نسبت به هر اتفاقی (مثلا صدای بوق، یا افتادن یک وسیله…)
احساس ایست قلبی یا خالی کردن قلب که گاهی تا چند ساعت طول میکشه
نفس عمیق و راحت نکشیدن
مشکل در هماهنگی قورت دادن آب دهان و نفس کشیدن
فشار و گرفتگی در ناحیه قلب یا سینه
ضعف عضلات به خصوص در ساق پا و بی قراری پا (گاهی حس می کنم پاهام می خواد از زانو خم بشه و بیفتم)
بدخوابی
حس ناخوشی (غیر قابل توصیف) و بی حوصلگی
میل به برون ریزی
گاهی خشکی دهان
گاهی لرزش از درون
گاهی ماسک زدن هم علائم رو تشدید می کنه

باتشکر از شما

دکمه بازگشت به بالا