ظرفیت شکست ندارد

من و همسرم نگران یکی از ویژگی های فرزندمان هستیم. او تحمل شکست را ندارد و این مساله در همه امور زندگی اش مثل ورزش، کارهای مدرسه، ارتباط با دوستانش و در خانه صادق است. اگر شکستی بخورد و یا چیزی را بدست نیاورد نمی تواند آن را بپذیرد. به جای پذیرش شکست، دیگران را مقصر می داند و همه را سرزنش می کند. به همین خاطر هیچ کس در مدرسه دوست ندارد با او همبازی شود. چگونه می توانیم این مشکل او را حل کنیم.
نمونه هایی از نداشتن تحمل شکست:
پدر، تو تقلب کردی من هیچوقت در شطرنج نباخته ام.
معلم هیچوقت به من فرصت نمی ده به جواب صحیح برسم.
باید این مربی را اخراج کنند. او هیچ وقت به من اجازه بازی کردن نمی دهد.
راه حل فوری
وقتی فرزندتان شکست می خورد معمولا چه عکس العملی نشان می دهد.آیا او دیگران را سرزنش می کند، بهانه می آورد، گریه می کند، دروغ می گوید، تقلب می کند، وسط بازی، آن را رها می کند و یا به فکر انتقام می افتد؟
پس از تعیین عکس العمل فرزندتان سعی کنید که پاسخ مناسبتری را جایگزین آن کنید. مثلا اگر او به خاطر شکستش معلم یا مربی اش را سرزنش می کند. به او بگویید این بهانه ها پذیرفته نیست و باید خودت مسولیت اتفاقی که افتاده است را به عهده بگیری. برایش توضیح دهید که چرا تقصیر معلم، مربی و یا هر فرد دیگری نبوده است و اشتباه از خودش بوده است.
دیدن بچه ای که تحمل شکست را ندارد ناراحت کننده است اما اگر این بچه فرزند خودمان باشد بسیار ناراحت کننده تر است. اگر کودک بهترین دونده مدرسه باشد، یا شاگرد اول کلاس باشد و یا نوازنده خوبی باشد اما تحمل شکست نداشته باشد و با بهانه آوردن، دروغ گفتن، تقلب کردن و سرزنش کردن دیگران از زیر بار مسولیت شانه خالی کند، دیگر توانایی ها و استعدادهایش اهمیتی ندارند.
یکی مهمترین دلایلی که باعث می شود کودک ظرفیت شکست نداشته باشد این است که ما به او آموزش نداده ایم که پس از پیروزی و شکست چه عکس العملی باید نشان دهد. مساله دیگری که به این ویژگی دامن زده است این است که امروزه اکثر والدین تمایل دارند فرزندشان همیشه پیروز و موفق باشد و این مساله باعث می شود که کودک از شکست تنفر داشته باشد و در صورت شکست خوردن آن را نپذیرد. چنین دیدگاهی باعث می شود که کودک این ذهنیت را پیدا کند که باید به هر قیمتی که شده همیشه برنده باشد و این یعنی آنکه دوستی، فروتنی و به فکر دیگران بودن را کنار بگذارد و خودخواه شود.
دوست عزیز مطالعه ادامه مطلب برای اعضای ویژه سایت امکان پذیر است. با عضویت ویژه در سایت ، به تمامی تست های روانشناسی (بیش از 100 تست)، متن کامل کتاب ها و خلاصه کتاب ها دسترسی خواهید داشت