فحش می دهد

14) فحش می دهد
پسر 12 ساله من حرف های زشتی می زند. من نمی دانم او این حرف ها را از کجا یادگرفته است، اما مطمئنم که ما در خانه از این حرف ها نمی زنیم و او آنها را از من و پدرش یادنگرفته است. من خیلی نگرانم که این حرف ها را در مدرسه، خانه اقوام و یا مکان های دیگر بزند و عواقب بدی برای او داشته باشد. چطور می توانم این مشکل فرزندم را حل کنم؟
برای متوقف کردن این رفتار کودک باید دو گام اساسی برداشته شود. اول اینکه برای کودک مشخص کنید که چه حرف هایی را نباید بزند و دوم آنکه اگر آن حرف ها را بیان کرد، چه تنبیهی انتظار او را خواهد کشید.
متاسفانه امروزه بسیاری از کودکان حرف های زشت می زنند و این مساله نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است.تحقیقات نشان داده است که بیش از 80 درصد والدین معتقدند که کودکان بیشتر از گذشته از کلمات زشت استفاده می کنند و دلیل عمده آن را گسترش رسانه های جمعی، بازی های کامپیوتری و اینترنت می دانند.
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”6,7″ ihc_mb_template=”3″ ]
علت فحش کودکان
به نظرتان به چه دلیل فرزندتان حرف زشت می زند؟ آیا به این دلیل که می خواهد به شما نشان دهد بزرگ شده است؟ آیا می خواهد توجه دیگران را به سمت خودش جلب کند؟ آیا می خواهد در بین دوستانش کسب اعتبار کند؟ آیا این رفتارش نوعی واکنش هیجانی است؟ آیا حرف های دوستانش را تقلید می کند؟ آیا با زدن این حرف ها می خواهد دیگران را اذیت کند؟ آیا نمی داند حرف هایی که می زند زشت هستند و درست نیست که آنها را به کار ببرد؟ اگر موردی به جز موارد فوق نیز به نظرتان می رسد، آن را نیز یادداشت کنید.
یکی از منابعی که حرف های زشت را به کودکان می آموزد، تلویزیون، بازی های کامپیوتری و اینترنت است. بررسی دقیقی روی این موارد داشته باشید. آیا فرزندتان از بازی های کامپیوتری استفاده می کند، برنامه هایی را می بیند و یا به سایت هایی سر می زند که در آنها از القاب و کلمات زشت استفاده می شود؟ آیا به نظرتان نیاز است، محدودیت هایی برای استفاده از این وسایل برای او تعیین کنید؟
4 گام برای متوقف کردن حرف زشت زدن کودکان
برای آنکه این رفتار فرزندتان را متوقف نمایید، 4 گام زیر را اجرا کنید.
گام 1: محدودیت ها را مشخص کنید.
به فرزندتان بگویید که چه حرف ها، جوک ها و اصطلاحاتی زشت است و نباید آنها را بیان کند. مهم آن است که به صورت مشخص به فرزندتان بگویید که منظورتان از حرف زشت چیست. یعنی آنکه تک تک حرف های زشتی که نمی خواهید او به کار ببرد را نام ببرید تا منظور شما را متوجه شود. لیست حرف های زشت مورد نظرتان را می توانید از بین کلماتی که فرزندتان به کار می برد، کلماتی که از دوستانش شنیده و نیز کلماتی که احیانا در فیلم ها دیده است، انتخاب کنید. همچنین به او بگویید هر گاه که شک دارد که کلمه ای زشت است یا نه، آن را بیان نکند.
گام 2: برایش توضیح دهید که چرا استفاده از این کلمات صحیح نیست.
اگر می خواهید فرزندتان رفتارش را تغییر دهد، باید برایش توضیح دهید که چرا گفتن این حرف ها درست نیست. برخی از این دلایل عبارتند از:
- حرف زشت زدن در تو تبدیل به عادت می شود.
- اگر حرف زشت بزنی، ممکن است گاهی در موقعیت هایی مثل کلاس درس و یا در خانه پدر بزرگ این حرف ها ناخواسته از دهانت بیرون بپرد.
- مردم فکر می کنند تو آدم بی ادبی هستی که این کلمات زشت را به کار می بری.
- آدم های مودب حرف زشت نمی زنند و من هم می خواهم همه فکر کنند که تو آدم مودبی هستی.
- اکثر مردم دوست ندارند حرف زشت بشنوند و اگر تو حرف های زشت بزنی، آنها از تو دور می شوند.
- اگر حرف زشت بزنی، مردم فکر می کنند که تو خانواده بدی داری و به خاطر رفتارت بقیه خانواده هم بدنام می شوند.
- برخی از حرف های زشت نه تنها باعث می شوند که دیگران را ناراحت کنی، بلکه ممکن است مشکلات قانونی برایت ایجاد کند.
به غیر موارد فوق اگر مورد دیگری به ذهنتان می رسد، می توانید آنها را نیز برای فرزندتان بیان کنید.
گام 3: جایگزین های مناسب را به او آموزش دهید.
معمولا وقتی ما حرف زشت می زنیم که ناکام یا خشمگین شده باشیم. یکی از دلایلی که کودکان در این مواقع حرف زشت می زنند این است که آنها نمی دانند راه های دیگری هم برای بیان و تخلیه خشم و ناکامی شان وجود دارد. پس به او کمک کنید که راه های دیگر ابراز خشم و ناراحتی را یاد بگیرد.
با کمک یکدیگر لغات و عباراتی که توهین آمیز نباشند و به بیان احساسات فرزندتان کمک کند، را پیدا کرده و از او بخواهید که هر کدام را که بیشتر دوست دارد انتخاب و از آنها استفاده کند.
مثلا: بی ملاحضه، بی توجه و غیره
همچنین به فرزندتان آموزش دهید وقتی ناراحت و خشمگین است بدون توهین کردن ناراحتی اش را بیان کند
“تو اجازه نداشتی به وسایل من دست بزنی”
“من از این حرفی که زدی ناراحت شدم”
گام4: در صورت ادامه این رفتار تنبیهی را در نظر بگیرید.
اگر پس از اجرای گام های فوق، باز هم فرزندتان به استفاده از الفاظ زشت ادامه داد، به او تاکید کنید که در خانواده ما کسی از این حرف ها نمی زند و یک فرد مودب این سخنان را به زبان نمی آورد.
معمولا کودک خردسال با شنیدن این جمله، رفتارش را متوقف می کند. اما در صورت ادامه یافتن، تنبیهی را برای او در نظر بگیرید. مثلا به او بگویید در صورت ادامه پیدا کردن این رفتارش از یکی از تفریحاتش در آن روز محروم می شود.
اگر فرزندتان بزرگ تر است، به او بگویید که ما با هم قرار گذاشته بودیم که از این حرف ها نزنی. در صورتی که پس از گفتن این جمله باز هم این رفتار را تکرار کرد، برایش تنبیهی در نظر بگیرید.
آیا می دانید
در تحقیقی که در کشور آمریکا انجام شد، مشخص شد که 89 درصد دانش آموزان از کلمات زشت در برابر معلم و دیگر بچه ها استفاده می کنند و در تحقیق دیگری که در دانشگاه های آمریکا انجام شد، 59 درصد استادان گفتند که دانشجویان به یکدیگر حرف های زشت می زنند.
[/ihc-hide-content]
آخرین دیدگاه ها